Cîntecul lui Song

Paisprezece minute au despărţit Cupa Africii de farsă. O victorie a Camerunului în finala de la Accra ar fi depăşit în ridicol chiar şi declaraţia lui Lotthar Matthaus: “Am observat mari progrese tactice”. Totul părea pregătit pentru un nou triumf al selecţiei negative. Şi la victorie, şi la înfrîngere, Camerunul a jucat ceva căruia maliţioşii îi pot spune ţurcă de luminiş, iar rigoriştii afotbal. După cele văzute duminică seara – şi nu numai – oricine se poate declara insultat de prezenţa camerunezilor în finală. Echipa a avut un antrenor fără viziune şi un joc bazat pe două idei: a) nimicul poate duce la ceva; b) simularea e ruptă din Rai (vezi semifinala cu Ghana). Ea s-a lăsat condusă din teren de Rigobert Song, fost fundaş, actualmente bufon cu plete de brigand şi viteză de moluscă. Totodată, Camerunul a fost anexat unui personaj care a participat la întrecere cu aerul că distribuie un hatîr naţional. Ros de accidentări şi incertitudini la Barcelona, Samuel Eto’o a venit la naţională spre a fi adorat şi nemurit în filme biografice.

În minutul 76 Rigobert Song a făcut în fine dreptate. Căpitanul Camerunului a silit Egiptul să marcheze după o fază în care fotbalul a fost violat cu perversiuni. Episodul buf din careul lui Kameni a fost de fapt pecetea finalei. Un meci naiv, bolovănos, cu fotbal puţin şi candori enorme. Nouăzeci de minute peste care n-a suflat briza nici unei idei. O oră şi jumătate în care Camerunul şi-a întins capcana soporifică, iar Egiptul a părut stînjenit de victoria împotriva Coastei de Fildeş. O finală urîtă, antipatică şi goală de conţinut. Un meci în care, după cinci şesimi, Camerunul se înşurubase în logica lui Murphy: jucăm atît de aiurea, încît e normal să batem. Corolarul acestui succes al eşecului era premierea lui Samuel Eto’o ca golgeter al turneului, cu cinci goluri anonime, dintre care trei penaltiuri bătute prost. Se întruneau astfel condiţiile de oficializare a imposturii. În cazul în care Camerunul ar fi ajuns campioana Africii, ar fi trebuit să proclamăm imediat Grecia din 2004 zeiţa fotbalului spectacol.

Între banalitate şi bananitate, finala de duminică ar fi putut fi cîntecul de lebădă al lui Rigobert Song. Numai că lebăda a falsat, portativul a fost neclar şi cîntecul a sunat a bocet. Nu e primul caz cînd o echipă e sacrificată pentru capriciile unor fantome. Indolenţa prestigioasă a acestora din urmă a produs pagube şi prin alte părţi – în locuri unde vracii nu sînt factori de decizie, iar găinile se consumă moarte şi, în orice caz, fără pene. Poate că legătura e forţată, dar gafa lui Song din 2008 mi l-a amintit pe Roberto Carlos din sfertul de finală Franţa-Brazilia din 2006. E dreptul oricui să se creadă veşnic tînăr şi ferice, însă doar dacă fuga lui de realitate nu-i afectează şi pe alţii.

31 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 31 mihai on 14.02.08 at 11:49 am

Domnule Paraschivescu, am urmarit mai multe meciuri ale Camerunului si Song a fost de multe ori sufletul echipei. Lasati glumele cu bufoni, ca nu e departe de Ionel Ganea, de exemplu. Ar fi fost o farsa mai mare sa ajunga in finala Coasta de Fildes, cu 11 ‘vedete’ care jucau fiecare pentru el.

# 30 radu_Stiinta on 14.02.08 at 1:44 am

ca de obicei dl Paraschivescu articol de calitate,replica cu gainile mi-a adus aminte de domnii Banciu si Gradinescu care aveau aceeasi problema culinara.O cupa a Africii unde saracul Mourinho a fost pus de Eurosport sa vb vrute dar mai mult nevrute,cu o singura echipa care chiar a aratat a echipa de fotbal si anume Egiptul,restul pur si simplu nebunie in stare pura.
Am tinut ca si mr Banciu cu Cote d’ivoire,dar sa vezi formule de genul 4-2-4 ramai putin blocat,mi-au adus aminte de fotbalul romantic al anilor 60-70.

Oricum Gradinescu si in special Banciu au facut niste comentarii la meciuri de nota 20.Ghana -Nigeria l-au comentat de cuvintele nu isi au rostul.
-penalty pt Nigeria-”ce face asta?E nebun,asta de aici numai pleaca viu!

# 29 nicu on 14.02.08 at 12:24 am

e clar.

# 28 emy on 13.02.08 at 11:41 pm

mie la cupa africii mi-au placut cel mai mult comentatorii care m-au facut sa rad cu lacrimi la fiecare meci =))

# 27 sandman on 13.02.08 at 5:24 pm

Foarte bun articolul,multumim,sa nu uitam insa si comentatorii tv care au fost deosebiti :))

# 26 zizou on 13.02.08 at 3:03 pm

”Je” nu cred ca ai dreptate cand spui ca jucatorii africani sunt lipsiti de talent…mai gandeste-te odata si vb dupa aia!:)

# 25 gaby on 13.02.08 at 1:03 pm

Toma…paraschivescu a scris despre cupa africii pt ca n-avea alta inspiratie la momentul acela..a vazut faza respectiva si hop, si-a gasit momentul de glorie pe ziua respectiva ..desertaciune..iar eu il admir sincer pe Radu, dar ii tolerez erorile

# 24 toma radu on 13.02.08 at 12:45 pm

Bai Gaby, nu sint de acord..
Dupa mine, baiatul asta chiar stie sa scrie, are ceva condei. O gura de aer curat scapata din haznaua literara Ziua. De ce oare nu’l lasa magarii cu pricina sa scrie si el despre alte cele, mai insemnate decit Cupa Africii?
BTW Raducule, s-a jucat alandala si din cauza gazonului, pe care seara-l pasc si balega si oile si vacile accreze. Cit despre Rigobert Song, birfeste lumea c-ar avea 40 de anisori batuti pe muche si nicidecum 31 ca-n pasaport.

# 23 gaby on 13.02.08 at 12:03 pm

Domnule Paraschivescu, va admir de mult, am citit si o carte tradusa de dvs admirabil, nu mai tin minte numele cartii, hehe. nush de ce insa am vaga impresie ca a inceput sa va chinuie talentul cu metafore si alte figuri de stil cautate indelung (sau spontane, poate chiar sinteti talentat).Lasati-l pe Rigobert Song in pace, ca asa fac unii fundasi la sfarsitul carierei, fiti mai indulgent, ca doar nu numai sarcasmul e calitatea de baza a unui ziarist. e adevarat ca si eu m-am stricat de ras la faza respectiva, dar se poate intampla oricui..oricum il doare undeva pe Song dc a facut. ziarist bun cum sinteti poate va amintiti ce i-a facut Guritza lui Gica popescu(cind juca ultimul meci la Dinamo) …l-a pus in cap domnule paraschivescu.Otelul-dinamo. si oricum va agitati prea mult sau altceva n-aveti de scris decat despre o competitie neinteresanta cum e cupa africii pe natiuni.Respect si sper sa nu mai deraiati pe dealuri, asa cum au tendinta ziaristii (scriitorii) de succes. Sint constient ca trebuie sa castigati un banutz cinstit scriind la gazete , dar nici chiar asa. Mai bine ocupati-va in continuare de ratatii aia de la Poli timisoara , adunati din Bucuresti de catre un mitocan si un evazionist ca marian iancu, de care marii banateni sint mandri, vai steaua lor de ipocriti care accepta in corectitudinea si onestitatea lor de oameni nepatati astfel de ipochimene. cu resp, o sa va citesc in continuare si o sa va urmaresc la tv sport special ca-mi place ca sinteti cult..imi plac oamenii cu un limbaj elevat

# 22 lentini on 13.02.08 at 9:31 am

si song si roberto carlos evolueaza in campionatul turciei :)

# 21 ipse on 13.02.08 at 5:33 am

am uitat sa-ti spun: pina acum, te-am crezut baiat destept, suficient de destept pentru a nu fi rasist de proasta calitate. Asa, esti slab de doua ori: gindesti prost si spui ce gindesti!

Ca sa nu fie vreo confuzie cu “rasismul” mataluta: fiecare avem mizeriile noastre, dar nu ne place cind ne afla altii si, mai ales, cind rid de noi. Si noi sintem salbatici, pentru unii europeni. Dar sa indrazneasca un european sa ne spuna ca inca nu ne-am dat jos din pom…

E, noi ne trezim vorbind ca prostul in tirg, cu un provincialism strigator la cer. Ne privim in oglinda, vedem ca sintem relativ albi (cu mustata de tarani ai Europei, fie vorba intre noi…) si ne bintuie ideea ca sintem egalii celor prestigiosi.

Halal Timisoara multiculturala!

# 20 ipse on 13.02.08 at 5:24 am

“unde vracii nu sînt factori de decizie, iar găinile se consumă moarte şi, în orice caz, fără pene.”

Vezi, ca iti bati joc de mamaie a matale, cind spui aberatii de care, de altfel, nu era nevoie. Ai avut curiozitatea s-o intrebi daca a fost la vrajitoare si daca a mincat si altceva decit produse Comtim? Nu stiu, poate in copilaria ei…

# 19 je on 12.02.08 at 10:02 pm

in sfarsit cineva care vede care a fost traba p-acolo - io voiam sa castige Camerunul, da’ din motive pur… “religioase” (da, accept injuraturile ulterioare!!!), insa la fotbal au fost jenanti… sa mai aud pe cineva ca lauda talentul african, cand colo sunt doar 2-3 fotbalisti buni, iar restul neste circari in echipament sportiv!!!

# 18 ARTICOLE INTERESANTE DESPRE EURO 2008 on 12.02.08 at 9:21 pm

Nu cred ca Song trebuie trimis la podea dupa doar un meci nereusit…

# 17 www.DreamShoes.eu on 12.02.08 at 4:26 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare!!
e-mail: contact@dreamshoes.eu

# 16 www.DreamShoes.eu on 12.02.08 at 4:26 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare!
e-mail: contact@dreamshoes.eu

# 15 www.DreamShoes.eu on 12.02.08 at 4:26 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT,rapiditate si garantie dupa vânzare.
e-mail: contact@dreamshoes.eu

# 14 Ioana on 12.02.08 at 2:08 pm

www.lottodrawn.com - generare numere loto 6/49, 5/40, Joker.

# 13 cisco on 12.02.08 at 1:05 pm

pentru aceste boeme nationale, zona europeana a pierdut locuri pentru turneele finale ale CM (la care se mai adauga si Asia, America Centrala, etc); in fara de egipteni si ivorieni, restul sunt niste ageamii; BLAT(ter) vrea sa faca din rahat, bici! oricum bun articolu’!

# 12 No mercy on 12.02.08 at 12:48 pm

@ blatistasteoaia
jeginfectmaiestitubainespalatule

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.