Galacticul are probleme omeneşti?

Finala de la Melbourne nu a fost - ca nivel al jocului - una extraordinară, aşa cum se poate întîmpla între doi oameni care dăduseră mai totul din ei în două semifinale absolut surprinzătoare. Cu Tsonga măturîndu-l pe Nadal şi mai ales cu Djokovici terminîndu-l pe Federer în trei seturi, ne cam epuizaserăm uimirile. Finala a fost un meci normal, de “mare spectacol”, doar în 5-6 faze create de două talente incontestabile, marcate însă de efortul unor victorii răvăşitoare în zilele precedente; nu-ţi revii uşor, nu mai poţi fi proaspăt după ce ai trecut de “monştri” ca Federer şi, respectiv, Nadal. Numai că povestea nu s-a sfîrşit la Melbourne. Dacă Nadal confirmă neputinţa sa de a fi la fel de măreţ pe toate suprafeţele, galacticul, sînt convins, e departe de “a fi gata”. O scriu ca unul care niciodată nu l-am numit extraterestru, ba chiar m-am opus a-l proiecta în cosmos. Nu-mi plac exagerările care fac din om, neom, sau supraom; m-am uitat şi mă uit la el cu încîntare şi îl admir, nu ca pe un invincibil, nu ca pe “cel mai bun din toate timpurile” - nerozie de care m-am săturat -, ci ca pe acela numit de Agassi “cel mai bun din cîţi cu care am jucat”. Mai mult nu-mi trebuie, dacă o spune Agassi, pe care îl pun oricînd lîngă elveţian şi Sampras, lîngă IIie, Borg şi McEnroe, în clasamentele mele strict sentimentale.

Dar în zilele Open-ului Australian a mai apărut o referinţă stupefiantă despre Federer. Santoro - la 35 de ani, un savant fără de coroană în ale tenisului, “un magician”, cum îl socotea Sampras - ei, bine, Santoro, ce a declarat după ce Federer l-a învins cu 6-1, 6-2, 6-0 şi a sărit peste fileu să-l îmbrăţişeze respectuos ca pe un unchi mai mare? Santoro a zis aşa: “Ce-i mai rău cu el e că nu încetează să progreseze”. După eşecul lui Federer în faţa lui Djokovici, s-ar putea rîde de aiureala lui Santoro. Nu e cazul. La Melbourne, după ochiul meu, meciul cel mai tare, cu accente formidabile, a fost acela dintre Federer şi un cvasinecunoscut, atenţie!, tot un sîrb, Tipsarevici. Pe scurt, Tipsy. O partidă senzaţională, cu Tipsy avînd 2-1 la seturi şi ajungîndu-se, în decisiv, la cît? La 10-8 pentru Federer, care a răzbit parcă şi mai greu decît în faţa lui Djokovici în neuitata finală de la US Open. Nu mă precipit: poate că Tipsy a prins doar o zi de vis, dar e cert că Federer, stors de acela, începe să aibă probleme cu puterea sa de recuperare. E deja vîrsta? Uzura? Dar dacă mai poate, într-adevăr, progresa? Nu-l cred, în nici un caz, “expirat” - cum se zice printre tinerii excitaţi - şi, la fel de categoric, nu accept ca Nole să fie socotit deja un robot… Aşa am citit pe un post de televiziune: “Robotul Djokovici”. Sper să rămînă un pămîntean entuziasmant.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 The Coach on 04.02.08 at 12:51 am

Federer e si el OM,pierde,se reincarca si revine.Ganditzi-va la motivatzia lui.Roland Garos-ul este ceea ce ii lipseste si apoi e mare, cel mai mare din catzi au fost si sunt.Apoi mai bifeaza Wimbeldon si U.S. Open si gata.Cine mai comenteaza ?Nokovici si Nadal pot intradevar sa ii comenteze faptele.Nu sa si le depaseasca momentan.

# 21 gigi on 02.02.08 at 6:36 pm

bine maestre

# 20 www.DreamShoes.eu on 02.02.08 at 2:02 pm

www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT in maxim 3-4 zile si garantie dupa vânzare.
Contactati-ne la contact@dreamshoes.eu

# 19 www.DreamShoes.eu on 02.02.08 at 2:02 pm

www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT in maxim 3-4 zile si garantie dupa vânzare.
Contactati-ne la contact@dreamshoes.eu

# 18 Victor_B on 02.02.08 at 1:05 pm

Ramane de vazut daca Djocovici va demonstra ca este un mare jucator.Deocamdata doar Federer,Nadal si partial Roddick,in prezent,pot fi numiti supertenismeni.

# 17 eu on 02.02.08 at 5:25 am

Asa cum nici fostul robot(Sampras)nu a luat RG-ul,asa nu-l va lua nici federer…AGASSI FOREVER

# 16 mihai on 02.02.08 at 2:56 am

sa pierzi o semifinala de autralian open nu inseamna nici pe departe ca se apropie declinul..si zic asta fara sa fi vazut turneul..cu toate astea e bine ca se ridica baiati care sa i fC viata grea..o sa l motiveze..totusi nu a facut niciodat grand slam..zicea cineva ceva interesant..ca poate tocmai anul asta ia roland garros..

# 15 bogdan on 01.02.08 at 10:50 pm

Domnule Cosasu,cu tot respectul pe care vi-l port,ingaduiti-mi sa va consider nitel naiv in problema asta… in sensul ca nici macar nu trebuia sa aplecati urechea la povestile cu caderea lui Federer,darmite sa mai scrieti si un articol pe tema asta.In rest,sa auzim de bine…

# 14 Dann on 01.02.08 at 7:36 pm

da fratica articol superb din partea unui maestru. maria, genialo, andrieso, mai du-te pe la nea cosasu sa te invete sa scrii si tu ceva. E o mare rusine ca oameni ca radu cosasu, radu ungureanu, apar in acelasi ziar cu marioara

# 13 fifi on 01.02.08 at 4:51 pm

Maestre nu credeti cumva ca a fost o “conspiratie” tocmai 2 sarbi sa-i puna probleme lui Federer? Poate vreun antrenor sarb sa fi descoperit cheia succesului impotriva elvetianului. Cat despre Federer ar fi culmea sa ia Rolland Garrosul anul asta ca sa nu realizeze marele Slem:D

# 12 canavaro on 01.02.08 at 3:21 pm

Ce face MARIA ANDRIES pe blog e bataie de joc! Se crede critic de arta! Va face GSP de “toata jena” .O injura 90% din blogari!

# 11 bara on 01.02.08 at 2:12 pm

Raul nu accept pariul.Nu pot pt ca sunt in totalitate de acord cu tine

# 10 Raul on 01.02.08 at 1:40 pm

oameni buni,eu sunt de-a dreptul stupefiat de ce pot citi aici…d-le,acesta e un articol ft.bun,dar tot nu inteleg un lucru…..cum poate existaa macar gandul,nu vorba,ca FEDERER e terminat??….poi ce vreti ca el sa castige toate turneele la care participa?….dragii mei,nu va faceti griji federer va castiga cel putin pana cand va implini 30 de ani cate minim 2 turnee d mare slem pe an…acceptati acest mic pariu?….

# 9 parior on 01.02.08 at 1:09 pm

www.parior.blogspot.com

# 8 Asm on 01.02.08 at 11:40 am

AO a fost un regal sportiv. Ce ma dispera astia la stirile sportive care incep cu ce face banel in cantonament, cu debitatiile lu becali si cu stiri despre gagici iar despre AO cateva cuvinte la sfarsit, din semifinale si mai ales daca sunt surprize… Ce inseamna sa n-ai viziune si sa te intereseze doar banu si senzationalul.

Despre AO…Federer a jucat slab cu Djocovic, cel mai slab meci al lui de multa vreme. Si daca poate cu alti jucatori mai slabi ii merge si drege busuiocul, aici a fost taxat, Novak a jucat solid, consistent. La fel nici Tsonga n-a fost chiar 100% in finala, iar dupa primul set si-a pierdut concentrarea. Bravo lui Nole, sper sa vedem o competitie mai acerba pe viitor.

Si nu, Fedy nu e nici pe de parte terminat…

# 7 explorish on 01.02.08 at 11:25 am

traiti, nea radu. asteptam cu interes rolanga rosu’… :)

# 6 gabi on 01.02.08 at 10:55 am

Cu tot respectul, Maestre, pentru cunoscatorii sportului alb,Tipsarevic, nu e un cvasinecunoscut… Eu cred ca de acum, dupa slabiciunile aratate de federer, mai ales in meciul cu Tipsarevic, jucatorii care vor juca cu el vor avea mai mult tupeu. Djokovic va pierde foarte greu meciuri, e cel mai puternic din punct de vedere psihic, si are si un joc eleborat

# 5 ALBA CA ZAPADA SI CEI 7 PITICI on 01.02.08 at 8:04 am

Sunt Alba ca zapada MANDRIES si copiez din postarile celor 7 pitici pt a incropi un articol acoperita de sigla :’hai sa scriem impreuna” !
Noi, noi suntem cei 7 pitici si o ajutam pe MANDRIES , care este in pana de idei sa scie articole…..

Maestrul RADU COSASU , stapanul condeiului, Mandries , imparateasa penibilului!

# 4 mary lou simpson on 01.02.08 at 7:18 am

MAESTRUL Radu Cosasu ,stapanul literelor, Djokovic, stapanul rachetei !

# 3 gicu on 01.02.08 at 6:30 am

Sanatate, maestre!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.