Leşii şi laşii

La polonezi s-a lăsat cu măcel, dar roadele luptei au început să se arate. Nu vi se pare că războiul de-a corupţia seamănă cu un lung armistiţiu pe roluri? Ceva din parada pe la DNA spune că invitaţii au ieşit la plimbare, fără să lase vorbă acasă, că trebuie arse hîrtiile în urma lor sau că rudele trebuie să ia primul avion spre Monaco, aproape de conturi. De ce miroase totul a ce a mai mirosit? Biologic e simplu de spus, nu şi de tipărit. Dar lucrurile se luminează surprinzător pentru cine ia seama la cazul polonez. Acolo, se trage. Lupta cu fotbalul corupt face morţi, arestaţi şi retrogradaţi.

În 2001, Ministrul Sporturilor, Jacek Debski, a dat totul pe faţă. A fost ucis. Împuşcat în cap. Aşa a început războiul. La leşi. Procurorii au convocat parada suspecţilor. Rezultatul: execuţii în masă. 5 cluburi de primă ligă au fost retrogradate. Între ele, Zaglebie Lublin ( campioana en titre, adică Dinamo) şi Widzew Lodz, clubul la care e co-proprietar marele Boniek (n-a contat). Două cluburi de divizie secundă au fost trimise în liga a treia. 70 de persoane au fost arestate. În aparenţă, dosarele s-au sprijinit pe dezvăluirile lui Piotr Dziurowicz, preşedinte la GKS Katowice. Într-un interviu din 2005, cu Gazeta Wyborcza, omul s-a declarat sătul să cumpere meciuri, în vreme ce jucătorii vindeau pe partea lor. Întotdeauna e nevoie de o aparenţă şi întotdeauna sub aparenţă lucrează altceva. De aici diferenţa leşi-laşi.

Ei bine, diferenţa care separă măcelul polonez de şezătoarea penală românească e chiar diferenţa. Mai precis: la leşi, fotbalul e separat de politică, de instituţii, de gîndurile mai serioase ale societăţii, de ceva anume care devine apoi punct de sprijin. Şi se întoarce împotriva fotbalului lovindu-l pînă îi sună corupţia în cap. La leşi, această graniţă între ce e permis şi ce nu, există. În România, această linie n-a existat niciodată. Lupta nu are loc. La laşi, e lipsă de combatanţi. Politicieni, presă, patroni, jucători, federaţie, sînt parte a aceluiaşi cartel tacit şi majoritar. Excepţiile se agită fără spor. Şi, culmea, cine îşi revine, cu adevărat şi din interior? Fotbalul polonez. Dar nu vrea şi majoritatea românească acelaşi lucru? E o iluzie naivă. Aici, e invers. Leşii sînt compacţi, laşii disociază. Între ce e al lor şi ce va fi tot al lor. Restul, ducă-se. Dacă se poate, pe bani.

31 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 31 eu on 02.02.08 at 10:40 pm

numai lupte sfinte si maceluri istorice vedeti!!!
se pot rezolva lucrurile si altfel dekt la circ!
si in definitiv in istorie ramane rezultatu’!… kre in cazu’ nostru’ ar fi “Generatia d Aur”!!! cu toti jmekerii kre au condus fotbalu’ romanesc! asa k…

# 30 www.DreamShoes.eu on 02.02.08 at 2:03 pm

www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT in maxim 3-4 zile si garantie dupa vânzare.
Contactati-ne la contact@dreamshoes.eu

# 29 www.DreamShoes.eu on 02.02.08 at 2:03 pm

www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
www.dreamshoes.eu
Versiune in limba ROMANA,transport GRATUIT in maxim 3-4 zile si garantie dupa vânzare.
Contactati-ne la contact@dreamshoes.eu

# 28 blatistasteoaiarusineatarii on 02.02.08 at 10:43 am

Prietene TRU eu cred ca pretinzi a fi fost dinamovist ca sa ai un alibi pentru obstinatia ta stupida impotriva lui Dinamo; nu Dinamo a fost fc ceausescu, nu Dinamo a furat sase campionate la rand dupa ‘89, totusi in toate articolele in care se intampla sa dai exemple negative, ca si in “Manifestul fotbalist”, Dinamo e singura citata; asta seamana a obsesie maldadiva si, desi ai dreptul, fireste, la subiectivitate si partizanat, acestea nu rezolva nimic, ci sunt parte din problema; pe de alta parte, nu prea ma mai conving demonstratiile tale stralucitoare, pentru ca ignorarea senina a ceea ce iti contrazice argumentatia tinde sa devina maniera; ce-ar fi sa-i raspunzi lui @pl? sau celor carora le-ai dat inca un prilej sa afirme ca “suntem o natie de kkt, o tara frumoasa, din pacate locuita” samd?

# 27 Broscuţa Oac on 01.02.08 at 11:06 pm

Pasiuni prea mari pentru un biet joc. Găsiţi-vă o cauză mai serioasă, băieţi. O viaţă de salvat, o femeie de cucerit, o afacere măcar…
Fotbalul e numai o distracţie şi dacă bravul TRU (umblă vorba că ar avea ochii cam albaştri, ca şi Căpitanul Băse) câştigă bani buni de pe urma lui, voi ăştia prăpădiţii nu câştigaţi nici o para chioară.
Aşa că lăsaţi crizele de nervi, beţi o bere şi simţiţi-vă bine. Nu-i nevoie să luptaţi voi cu comuniştii, meciul ăla a fost acum 20 de ani şi dacă părinţii voştri n-au făcut nicio brânză n-o să faceţi voi acum, când s-a terminat demult.

# 26 soolo_boy on 01.02.08 at 8:55 pm

imi pare rau ca sunt roman(la cum e Romania acum) dar daca ar plati comunisti astia tampitzi pacatele de mai demult ar fi un inceput dar cum tot ei conduc doar nu s-o preda singuri la fel si in footbal tre sa moara catziva ca de retras se pare ca nu se simt GUNOAIE

# 25 Oarecare on 01.02.08 at 6:34 pm

Nu stiu care zicea 20 ani?
De unde?
Trebuie de acum sa asteptam sa moara doua generatii de-ale lor ca sa putem spera ca vor veni la Putere, si cei capabili sa inbunatateasca vita oamenilor.
Cine mai apuca!
Altcineva zicea ca tara este frumoasa pacat ca este locuita….
E cea mai frumoasa si e locuita si de multi oameni cumsacade si destepti. Cred ca mare parte din acestia ii numesc generic “capsunari” lucreaza pri tari straine si sunt motorul cresterii economice.
Nu stiu cum se face ca lichelele razbesc la noi.
Nici asta n-ar fi grav.
Varfuri din toata lumea sunt corupte dar nu rezista daca natia nu are organizarea care sa-i aduca bunastare.
Ei intretin aceasta stare de haos deliberat sa se infrupte cat mai mult din bogatia nationala.
De aceia nu avem justitie.
Astea nu-s noutati. Solutii?

# 24 impresarul on 01.02.08 at 2:30 pm

mda

# 23 PL on 01.02.08 at 1:10 pm

Stimate Domn. Sunt de acord ca polonezii ne-au luat-o inainte mult, dar…
Ar fi frumos daca realitatea din Polonia ar fi asa cum o prezentati. Spuneti ca politicul e separat de politica. Nu e tocmai asa. KGHM, principalul actionar al Zaglebie, este o societate cu capital majoritar de stat. De aceea, in ciuda faptului ca Zaglebie a fost inca de la inceput in lista echipelor suspectate, a fost pedepsita de-abia acum. Si tot de aceea la o saptamina de Widzew. Pentru ca, la o zi dupa verdictul in cazul Widzew, KGHM urma sa semneze un contract foarte important. De aceea presiunea politica a facut ca “lotul” sa fie despartit si decizia in cazul Zaglebie intirziata cu o saptamina. Widzew nu e reprezentat de nimeni, Boniek nu mai este de mult timp un simbol in Polonia nici pentru suporteri si , mai mult, nici pentru oficialii din fotbal. E adevarat, pe de alta parte, ca mai bine mai tirziu decit niciodata.
De ce am scris pedeapsa intre ghilimele? Pentru ca aceasta degradare este una de fatada, exact ca in cazul Juventus. Zaglebie va reveni in prima liga dupa un an, toata lumea e curata, iar titlul anul trecut ramine in vitrina unei echipe care a ajuns in situatia de a fi campioana datorita unei promovari in prima liga cumparata.
Ramine deasemenea intrebarea: este normal ca un investitor aparut dupa cumpararea meciurilor sa plateasca indirect pentru neregulile facute de precursori? Dar motivul curateniei generale in fotbal a primat. In orice caz, KGHM ameninta, cazul nu este incheiat si multe se pot schimba.
O ultima fraza legata de implicarea politicului in fotbal. Stiti de ce Cracovia, singurul oras cu un proiect de stadion in desfasurare, cu aeroport international si infrastructura turistica pusa la punct nu este pe lista oraselor organizatoare la EURO 2012 in timp ce Varsovia, fara stadion, aglomerata cam ca Bucurestiul, neavind sosea de centura si mai mult de 10 statii de metrou, este? Verificati rezultatele ultimelor alegeri prezidentiale din Polonia…

# 22 gabit on 01.02.08 at 11:39 am

Super articolul!!
Tine-o tot asa!!
Lupta impotriva coruptiei cu adevarat la noi nu stiu cand va incepe!
Din pacate, poate niciodata!!

# 21 bull on 01.02.08 at 1:52 am

Minunat scria TRU si era un reper moral.
Pacat ca s-a dat cu vaporeanu’ si pentru un posibil ciolan s-a discreditat definitiv.
TRU, ne-ai facut pe totzi mai saraci.
Oricit de bine vei scrie in viitor nu va mai fi la fel, cu mare regret o spun.

# 20 impresarul on 31.01.08 at 9:56 pm

si ce vrei sa spui ?

# 19 SportMania - Noi am inceput totul - click aici pentru a intra on 31.01.08 at 9:36 pm

de acord cu adi…la noi nu o sa vedem asa ceva

# 18 Adi stelistul on 31.01.08 at 7:54 pm

A,stiu explicatia. La noi scriitorii au atitudine publica si implicarea politica le ia prea mult timp.
La polonezi, nu doar fotbalul, dar si literatura e separata de politica.

# 17 Adi stelistul on 31.01.08 at 7:52 pm

Ei, da, hai ca m-ati speriat la articolul precedent, cu “Menu GSP”. Asta e cu totul altceva.

E bine sa comparam. Desi comparatiile cu altii sunt frustrante.
Continuand comparatiile, polonezii (lesii) au 4 premii Nobel pentru literatura (Sienkiewicz,Reymont,Milosz si Szymborska). Noi, niciunul. O fi o fatalitate.

# 16 best2wish on 31.01.08 at 7:42 pm

rusine…va considerati romani peste medie,educati si cu principii solide dar blamati tara in care v-ati nascut..da, e usor sa emigrati, e usor sa denigrati…e usor sa spuneti vorbe si sa fiti lasi…vestul asteapta sclavii timpurilor moderne!!!go for your cheap dreams!sunt mandru ca sunt roman!

# 15 csvddd on 31.01.08 at 7:34 pm

ar trebuit sa li se taie gatul la toti

# 14 www.DreamShoes.eu on 31.01.08 at 2:52 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba româna,transport GRATUIT,rapiditate,siguranta si garantie dupa vânzare.Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

# 13 www.DreamShoes.eu on 31.01.08 at 2:51 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba româna,transport GRATUIT,rapiditate,siguranta si garantie dupa vânzare.Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

# 12 www.DreamShoes.eu on 31.01.08 at 2:51 pm

www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
www.DreamShoes.eu
Versiune in limba româna,transport GRATUIT,rapiditate,siguranta si garantie dupa vânzare.Nu ezitati sa ne contactati la adresa contact@dreamshoes.eu

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.