La magazinul de fotbalişti

A trecut abia luată în seamă ştirea că Brazilia a exportat, în 2007, o cantitate record de fotbalişti: 1.086. Asta însemnînd 17 miliarde de dolari şi 4,6% din produsul intern brut al ţării. Faptul că fotbalul mondial e plin de brazilieni, nu mai e o noutate. Ştirea, în sine, n-are cum să ne mai sesizeze. Fiind vorba de fotbal, ignorăm faptul – esenţial!- că termenii ei sînt mai aproape de limbajul finanţelor, decît al sportului. Export, cantitate, ţară, produs intern brut, miliarde de dolari. Dacă în loc de fotbalişti apărea cuvîntul cafea, citeam ştirea fără să tresărim. Fotbalişti sau cafea, trăim un timp cînd totul e de vînzare.

La noi, nu România exportă jucătorii, ci neamul Becali şi Dinamo. Şi nu cantităţi, ci cu bucata. Cît despre relaţia afacerii cu produsul intern brut, de ea se ocupă acum DNA-ul, nu agenţiile internaţionale de ştiri. Cum se vînd jucătorii unul cîte unul ştie toată lumea. Cum se vînd ei cu miile, va trebui de acum înainte să ne imaginăm. Să ne închipuim că am plecat la cumpărături la Rio de Janeiro şi, între o Academie de samba şi un Minister al Carnavalului, descoperim un mic, dar cochet magazin, unul din sutele de magazine ale unei reţele naţionale, care vinde zilnic, conform afişelor din geam, “Înaintaşi şi mijlocaşi proaspeţi” şi chiar “Echipe complete cu paşapoarte de comunitari europeni”. Trecătorii sînt îmbiaţi cu tot felul de sloganuri comerciale precum “Cumperi unul, al doilea e gratis”, “ Reşapăm picioare în 24 de ore”, “Zilnic un bogat sortiment de mingicari la jumătate de preţ”, “ N-aduce anu’ ce-aduce brazilianu’ ”.

Situaţia ar fi să pară hazoasă, dacă n-ar trimite la o realitate şi mai complexă, decît pare la prima vedere. Aşa spun politicienii, cînd nu mai înţeleg cum e realitatea, că e complexă. Dacă Brazilia produce mari cantităţi de fotbalişti, Etiopia alergători, Serbia tenismeni şi SUA olimpici dopaţi, logic e ca să apară nu reţele de mici magazine. Să apară lanţuri de Mall-uri cu marfă umană, cu raioane de atleţi, baschetbalişti, înotători, cu birouri pentru tranzactat naţionalitatea, cu livrări la domiciliu şi toate alea.

România nu mai înseamnă nimic în sportul mare, adică în sportul pe bani, fiindcă mai are încă o structură ministerială interesînd ceva ce nu mai există: sportul amator. E o prostie să credem că maidanul va naşte generaţii de performeri, cînd nici măcar maidane nu mai avem. Performerii se cresc de mici cu antrenorii pe margine, la fel cum se cresc pianiştii cu profesori, de la vîrsta de cinci ani. În Brazilia, toată lumea se distrează dînd în minge pe plajă, dar numărul stadioanelor îl întrece cu mult pe acela al plajelor. Brazilia nu mai exportă fotbalişti formaţi la noroc, pe tăpşane, ci în şcoli de fotbal.

Ştirea la care ne-am referit e incompletă. Am fi înţeles mai bine ce vrea să spună, dacă ar fi amintit şi de sistemul de formare al celor 1.086 de exportaţi. Altfel am putea să rămînem cu ideea greşită că Braziliei îi pică 17 miliarde de dolari din cer şi că mîine banii ăştia ar putea să ne pice, prin hazard, nouă.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 eu on 01.02.08 at 10:22 am

intrati aici sa faceti bani legal pe net: b u x.to/?r=ronny08 TREBUIE SA DATI LA REGISTER, SA VA FACETI UN USER.TREBUIE SA PUNETI SI LA PAYPAL TOT ADRESA VOASTRA DE MAIL ….@YAHOO SAU PE CE AVETI . DUPA CE AI INTRAT DAI LA S U R F A D S SI ITI ARATA NISTE SITE-URI. TREBUIE SA STAI 30 SECUNDE, TI LE NUMARA SUS IN STANGA. CAND ITI ARATA DONE SI VAZUT IESI DE PE PAGINA SI DAI LA URMATORUL SITE. DESCHIZI SITE-URILE PE RAND DACA LE DESCHIZI PE TOATE DEODATA NU FACI NICI UN $. LA 10 $ FACUTI PUTETI SA II SCOATETI SAU SA VA CUMPARATI CE VRETI VOI DE PE NET. BAFTA !

# 27 perfid on 31.01.08 at 3:00 pm

voi verificati informatiile?
cum sa fiti atat de imbecili incata sa credeti ca s-au vandut 1000 de fotbalisti brazilieni intr-un an pe o medie de 17 milioane usd

# 26 alecs on 31.01.08 at 3:37 am

Chiar am mai citit niste articole care iti apartin ,”domnule” tudor octavian,si am constatat ca esti anti DINAMO si anti steaua.de ce nu scrii un articol in care sa ne explici,noua,suporterilor,ce ai tu cu echipele astea!cum se face ca de rapid nu am vazut scris numai de bine,sau echipa rapid nu era bagata in aceeasi oala cu DINAMO si steaua?acum fiecare are dreptul de a face ce vrea,implicit dreptul de a tine cu ce echipa vrea,dar tu “domnule”ziarist nu iti mai expune frustrarile in ziar sau pe acest site!cand scrii ceva,scrie cu folos si fi OBIECTIV!

# 25 alecs on 31.01.08 at 3:20 am

fereasca-ne D-zeu!da brazilienii astia vand foarte scump d-le Tudor Octavian…chiar asa?17 miliarde de dolari?!adica 17 mil/fotbalist?!cam greu de crezut…cand mai luati articole facute de oameni care n-au nicio treaba macar citi-le si reformulati-le,in cazul in care nu la-ti scris chiar dvs!spor la copy-paste in continuare!

# 24 MISKA on 31.01.08 at 12:40 am

mai puneti virgule intre zerourile alea pt. ca apoi sa realizati ca articolul este fara sens deoarece pleaca de la niste premise false! Chiar asa la o simpla privire nu v-ati dat seama ca ceva nu e in regula? D-voastra chiar credeti ce scrieti? Ca atunci este grav d-le Tudor Octavian!

# 23 petre on 30.01.08 at 10:44 pm

din cate stiu jucatorii sud-americani sunt cumparati si datorita preturilor foarte scazute in raport cu calitatea jocului prestat asa ca 17 miliarde este o exagerare grosolana :D

# 22 ddd on 30.01.08 at 4:41 pm

Daca la noi s-ar pune autoritatile pe treaba am exporta si noi sa zicem 20-30 de fotbalisti pe sezon, dar cred ca o sa fiu carunt pe cand o sa se intample asa ceva si pe la noi :( (23 ani)

www.testareonline.lx.ro
www.testareonline.lx.ro
www.testareonline.lx.ro
www.testareonline.lx.ro
www.testareonline.lx.ro

# 21 impresarul on 30.01.08 at 3:50 pm

vorbe

# 20 parior on 30.01.08 at 10:27 am

www.parior.blogspot.com

# 19 Bilete la EURO 2008 on 30.01.08 at 8:31 am

Incepand cu 28 Ianuarie 2008, Federatia Romana de Fotbal pune in vanzare bilete la EURO 2008 prin intermediul partenerului ei oficial - ORIGINALSPORT. Biletele pot fi comandate pe
www.originalsport.ro

# 18 Cosmin on 30.01.08 at 4:11 am

Iar interpretati grestit ca defiecare data…..Gigi a zis ca , Copos nu vinde rapidul …asa ca numai fabulatzi

# 17 SportMania - Noi am inceput totul - click aici pentru a intra on 30.01.08 at 12:27 am

www.marianmanescu.wordpress.com/ - va ofera inca un episod din seria ” Mari Sportivi Romani”

# 16 shuba.com on 29.01.08 at 11:55 pm

maestre…esti de kkt. Lasa-ne!

# 15 impresarul on 29.01.08 at 11:54 pm

vorbe, vorbe

# 14 VLAD on 29.01.08 at 11:48 pm

ce tampit ..ce treaba avea remarca cu fratii becali si Dinamo acolo??? om batran cu par alb in cap mai mare rusinea sa fii chinuit de o ura viscerala impotriva unui club, indiferent care ar fi el..dar nu esti la prima abatere, despre Dinamo ai scris numai de “bine” intotdeauna, mai bine te-ai apuca de pescuit, nu ai nepoti de care sa ai grija ?..varsta se vede si scrii numai si numai cacaturi…bleah

# 13 ghionoaia.. on 29.01.08 at 11:07 pm

Boala copy/paste afecteaza grav ziarele romanesti.

# 12 dubluv on 29.01.08 at 10:20 pm

Iar ati cazut de fraier, dle T.O.?

# 11 impresarul on 29.01.08 at 9:04 pm

comert, comert.

# 10 Ciobby on 29.01.08 at 8:55 pm

http://ciobby.blogspot.com

# 9 Mircea on 29.01.08 at 8:42 pm

Brazilienii cu fotbalistii noi cu capsunarii si hotii de buzunare :D

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.