Ciocolata Africana

A început Cupa Africii, tîrgul de fotbalişti de la care lipsim cu sfinţenie. Basmul e vechi, dar nu plictiseşte nici la a mia citire, căci are o capacitate formidabilă de a repune în circulaţie tot ce găseam în copilărie la bîlci: culori şi stridenţe, dansuri şi costume, piei lucind de sudoare şi mîini ţinute streaşină ochiului, cîntece sacadate şi strigăte din rărunchi. Cupa Africii e reclama perfectă la ciocolata Africana, cu tot alaiul ei de arome, esenţe şi poveşti. Fiecare ronţăie cîte-un pătrăţel dulce şi desprinde ce vrea din spectacol. Nostalgicul îngînă refrenul fotbalului candid, profanul îşi mută atenţia de la gazon la forfota aproape tribală a publicului, chibiţul pariază fără să-l ştie nimeni pe explozia cutărui jucător, nerăbdător de pe-acum să-şi verifice intuiţiile la ediţia viitoare.

Însă Cupa Africii pe Naţiunii nu e doar o întoarcere la fotbalul adamic, ci în primul rînd o invitaţie pentru cei care lucrează cu agende şi contracte. Veniţi, luaţi loc, priviţi, alegeţi. Negoţ plăcut, procente dolofane. Aşa se întîmplă şi acum, în Ghana, unde oaspeţii importanţi au ocupat lojele şi şi-au pus ochelarii de distanţă. Fuleul lui Drogba şi stăruinţa lui Essien încîntă doar ochiul diletantului. Miza nedeclarată şi subînţeleasă a competiţiei e alta. Cupa Africii înseamnă deschiderea sezonului de vînătoare şi pescuit pentru proprietarii dornici să-şi împrospăteze loturile. Bazinul în care înoată frumuseţi exotice, bune de muncă şi nu foarte scumpe e gata de vizionare. Nimeni nu-şi face griji pentru siguranţa cetăţeanului, nimeni nu observă că iarba n-a fost tunsă sau că specula cu bilete a atins apogeul. Mofturi. Chiar şi sub arşiţă, musafirii VIP evaluează rece. În tribune nu stau doar amărăşteni vopsiţi pe faţă, ci şi scannere bipede care îşi calculează comisionul în funcţie de cel mai recent plonjon, gol sau dribling. Ciocolata Africana costă puţin, iar europofticioşii îşi controlează anevoie glanda salivară.

Stolul de impresari cu genţile doldora de contracte care aşteaptă autograful anonimului de azi e un detaliu banal din saloanele fotbalului-afacere. Flecari poligloţi şi spilcuiţi, gata să farmece puştimea famelică în tricouri, expiră fum de ţigară scumpă şi miros a parfum de firmă. Sînt negustori şmecheri şi inevitabili – uneori cumpătaţi, alteori histrionici. Ceva mai departe stau alţi privitori, care umplu caiete întregi la fiecare meci. Din ei se compun detaşamentele de scouteri care vor pleca după Cupa Africii în Anglia, Spania sau Olanda, ducînd cu ei veşti despre ultimele tipuri de ciocolată africană de pe piaţă: mijlocaşul din Benin, vîrful din Guineea, stoperul angolez dispus să mănînce jeratic înainte de friptură. Îşi vor nota totul şi se vor mira de absenţa omologilor români. Dacă le-ai spune că respectivii au stat acasă fiindcă au ales soluţia DVD-ului, ar rămîne cu gura căscată. Conservele expirate sînt toxice, iar cele cu fotbal costă obraznic de mult.

24 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 24 Rav on 30.09.12 at 4:03 am

Domnule Paraschivescu, ar trebui sa va implicati mai mult, sa fiti mai vocal, sunt oameni care va vor asculta daca o faceti!

# 23 PAUL on 07.11.10 at 3:34 am

Domnule Paraschivescu,

Am o mare rugaminte la dv.
As dori sa stiu daca aveti cunostinta de faptul ca Domnul Radu Banciu a calcat in picioare memoria marelui poet Adrian Paunescu folosindu-se de numele dv.
Fiind ferm convins ca nu-i urmariti emisiunile, inclin sa cred ca nu a existat nici un coleg de breasla care sa va informeze asupra acestui fapt.
Din ce a spus Domnul Banciu,pot sa cred ca personal nu va place poezia lui Adrian Paunescu, dar sunt sigur ca-l recunoasteti ca un mare poet.
Asadar, imi permit sa fac apel la “coloana vertebrala” pe care consider ca o aveti si va rog sa urmariti emisiunea pentru a vedea exact ce a putut sa faca acest neispravit de ziarist in ziua in care noi, unii, MULTI ne rugam sa se intamle o minune.
As dori mult sa va cunosc pozitia in aceast privinta, iar daca este asemanatoare cu a mea mai fac un apel la “parul dv alb ” si va intreb direct…” cum poate fi eliminat din breasla ziaristilor acest individ.

Cu respect,

Paul

# 22 silviana on 14.08.08 at 4:54 pm

Buna ziua! Vreau sa va invit intr-o emisiune pentru a vorbi de nesimtirea la romani. Am incercat sa iau legatura cu Dvs prin intermediul celor de la Humanitas insa nu am primit niciun numar de telefon de la ei. Va propun sa comunicam pe mail pentru a va da mai multe amanunte:)

# 21 impresarul on 30.01.08 at 7:25 pm

ei da…

# 20 clujean din state on 25.01.08 at 5:11 pm

Superb, domnule paraschivescu. Si multam pt toate cartile traduse!

# 19 Adi stelistul on 22.01.08 at 2:03 pm

Cupa Africii e cel mai bun prilej de a cauta talente nedescoperite si ieftine. Poate din 2010 vor intelege si echipele noastre acest lucru.
Nu-nteleg sintagma “fotbal adamic”. Singurul Adam care a avut de-a face cu fotbal si de care eu stiu e clujeanul Mihai Adam. Nu cred ca la el va referiti.

# 18 amne on 22.01.08 at 12:32 pm

andrei
ceaa ce spui tu nu este o problema, ci un avantaj. dupa cel mai tare meci de pana acum (cel putin pe hartie) - cote d’ivoire - nigeria - e clar ca, dpdv tactic, echipele sunt naive, dar tocmai acest lucru permite “izolarea” individualitatilor.

# 17 Andrei on 22.01.08 at 10:57 am

Articol bun. Problema e ca nu se prea joaca fotbal la Cupa Africii. Cel putin pana acum.

# 16 Ciobby on 22.01.08 at 5:21 am

http://ciobby.blogspot.com

# 15 AL on 22.01.08 at 3:59 am

super tare!Felicitari pentru articol!multumim!

# 14 gabone on 22.01.08 at 1:10 am

nenea paraschivescu,ai omis o chestie;cei de la C.F.R deja au fost la pescuit.stiti,nu,faza cu baietii africani ajunsi pe aeroport la cluj

# 13 alexx on 22.01.08 at 12:52 am

mda

# 12 mishu on 22.01.08 at 12:35 am

bun bun…frumos, literatura, adanc…chiar superb articol!!! acest domn este unul din putinii creatori de literatura sportiva usoara pentru fiece minte si asta place, incanta…dovada ca 100% este procentul felicitarilor si aprecierilor…o placere sa-i citesti articolele si trebuie sa mai apreciez ceva: dl paraschivescu nu se injoseste comentand de exemplu posibila mutare pancu, sau bombele stelei…asta e poate cel mai interesant! uitati-va nene la cupa africii…fotbalul e bunisor…comentariile de pe eurosport sunt GENIALE…3 saptamani sa stam si noi sa ne minunam sau sa radem de africanii care nu stiu tactica, nu stiu…numai sa nu mai auzim de baieteii de pe la noi , ok? pace…

# 11 Onlinepariuri on 22.01.08 at 12:26 am

Aceasta cupa a africi eu consider ca este o adevarata mina de aur pentru echipele din europa sunt jucatori ieftini si foarte talentati…

# 10 alexx on 22.01.08 at 12:26 am

pentru Steaua este ”in misiune ”la fata locului Emeghara :)

# 9 Ledutzu on 22.01.08 at 12:02 am

Felicitari. Super articol.

# 8 sicklee on 21.01.08 at 11:54 pm

tzone… diferenta e ca acum nu-i mai ia cu japca

# 7 tzone on 21.01.08 at 11:47 pm

chiar daca situatia e complet diferita, Cupa Africii semana cu alte targuri de amintire mai trista.

# 6 mihai on 21.01.08 at 11:47 pm

Mah, Radule, bravo! Imi creeaza o deosebita placere sa citesc ce scrii. Felicitari!

# 5 ego on 21.01.08 at 11:42 pm

inca o data…RADU PARASCHIVESCU…Felicitari!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.