Redescoperirea Americii

Fetele handbalului au rătăcit iubirea de minge, singura care ne putea salva. Am rămas cu un gust dulce-amar. Un val imens, ridicat din străfundurile lacrimare pe care le credeam necrozate de rutina searbădă a fotbalului, a făcut fleoşc după trei zile, termenul maxim de valabilitate al unei minuni. Handbalul fetelor a dat cu noi de cer şi de pămînt şi noi ce facem ? Ne ridicăm uşor şifonaţi şi plecăm, senini, mai departe. Senzaţia e că acum o săptămînă e ca şi cum ar fi fost acum o viaţă. A fost odată ca niciodată ? Tocmai că nu. A fost cum a mai fost de cîteva ori şi poate că nu fără rost reluăm sisific acelaşi chin suprem, al eşuării lîngă mal, al primului sub linie, al celui dintîi căruia i se închide uşa în nas. Probabil că nu învăţăm şi atunci destinul ne mai arde una, ca să ne intre bine în cap. Dar capul nostru e în altă parte. E posibil să nu merităm decît această încremenire în proiectul membrelor inferioare, şi atunci o vom lua peste bot de fiecare dată, pînă la sfîrşitul zilelor. Usturimea insuportabilă a premianţilor perdanţilor e din vina acestor fete. Dar fetele sînt, toate, cu tot cu antrenorul şi cu preşedintele lui, şi cu Mariana Tîrcă, adversara lui, în vina noastră. În Franţa, la cea mai mare emoţie a unui an care trebuia să fie al Naţionalei de fotbal, ne-am văzut pe noi jucînd. Şi ce-am văzut ?

Un popor ostenit de prea multe job-uri. Imaginea dureroasă a Valeriei Motogna cu genunchii muiaţi după ce împinsese bolovanul timp de două săptămîni, acolo, şi un an înainte, în atac, în apărare, de serviciu la interviuri şi la oala cu moral. Secvenţele dramatice ale Luminiţei Huţupan plîngînd neînţelegerea de a fi fost răpusă deşi barase cu propriul trup, ca şi comisarul Moldovan, gloanţele ucigaşe. Prea multe gloanţe. Echipa a fost ca un paznic de noapte care adoarme tocmai în mijlocul interviului cel mare pentru o nouă slujbă. Ne ratăm încercînd să nu scăpăm nimic. Belu, omul care a moştenit educaţia performanţei cu biciul, a ajuns să înţeleagă: “Să facem sport de plăcere, şi abia apoi pentru medalii”, e provocarea lui. La Paris, oraşul iubirii, s-a rătăcit la final tocmai dragostea de minge, dragostea de ceea ce faci, unica salvare cînd totul e în picaj. E diferenţa dintre a lua valul şi a fi luat de val. Acum stăm sleiţi, prăbuşiţi, la ţărmul pe care ne-a aruncat. America e drept înainte. O vom descoperi ?

32 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 32 Octavius on 26.12.07 at 12:07 pm

@Dromichete:

Pentru Naum n-am gasit,ca eram ocupat sa rememorez lunile de vara in care nu se intampla nimic deosebit si,dintr-odata,au aparut Naum si Banciu si au facut ceva,numai ei stiu cum si ce,de a inceput sa ne placa tuturor ciclismul.Si asta s-a intamplat in Romania!!! Multumesc Radu,pentru emotiile si zambetele de si din vara si La Multi Ani! Apropos,Dromichete,am gasit o rima pentru nick-name-ul tau,dar ti-o spun cand se mai intuneca putin,bine?

# 31 A.Mihai on 25.12.07 at 3:22 pm

“Handbalul fetelor a dat cu noi de cer si de pamant” …mai degraba fetele handbalului au facut asta. Fetele noastre. De la care cerem mai mult pentru ca suntem constienti ca ne pot da mai mult. O sa redescoperim America atunci cand se vor schimba multe si multi. Pana atunci o sa ajugem intamplator sa o vedem si, ca orice roman, o sa avem o problema in a constientiza si a ne bucura. Pentru ca nu stim.Am fost invatati altfel.
Tu, domnule Naum nu poti trece indiferent celui care te asculta sau te citeste. Ne pui in postura de a alege: te placem sau te uram. Fara cai de mijloc.
Sarbatori fericite!

# 30 Dromichete on 25.12.07 at 8:55 am

@explorish :)

Radule, ce-atit patit, tata, de esti asa de acru ? “Strafunduri lacrimare”, “peste bot”, “premianti perdanti” !?
Asemenea eseistica de 2 bani n-am mai intalnit decat la “maestrul” TRU Ungureanu in revista 22. Nu vreti sa va luati la trântă ? Sa vedem care din voi aiureaza mai mult ?

Revino un pic cu picioarele pe pamant si zi-ne si noua, astora de ne uitam cu drag si interes la handbal, cam de ce crezi matale ca ne-am impotmolit “doar” la locul 4:
pregatirea ? selectia ? George Bush ?arbitrii ? lungirea aiurea a competitiei ? bradul de la piata Unirii ?

Ia uite ce aflăm de pe site-ul ihf.info – la statistica pe echipe, cu cele mai folosite jucatoare in 10 meciuri:

Norvegia – 1. Johansen 8 ore 10 minute
Franţa – 1. Valerie Nicolas 8,10
Germania – 1. Grit Jurack 7,25
Ungaria – 1. Palinger 9.04 ! 2. Gorbicz 8.50 !
Rusia – 1. Turey 6,03 ( cea mai folosita rusoaica - asta chiar ca este incredibil ) 2. Romenskaya 6,01

România - 1. Ada Nechita 8,27 2. Ramona Maier 8,09 3. Vali Motogna 7,58

Interesant, nu ?

Va propun sa revedeti UN ZAMBET:

La Tadici vine-un ziarist,
Cu ochi roşii, plezirist.
“Sunt, vere, neam de Buzărin
Am carduri gârlă, am şi PIN
La fotbal sunt artist.

Iţi zic, am teme-adevărate
Despre gagici şi babe violate
Iar pe Becali-l pup în bot.
Cum de jucaţi doar c-un pivot ?
La Jeep eu am vreo şapte.

La handbal, bre, eu mă pricep,
Că doar n-ai vrea acum să-ncep
Despre viziri şi-ai lor urmaşi
să-ţi zic ? sau despre paşi…
La bârfă să-i dăm cep.

Zău că sunt tobă de carte
De caro, levate-n parte,
Table, leapşa, chiar şi renţ.
Cum ? N-aveţi ofsaid şi henţ !?
Asta chiar că e aparte.

Interul nu–i din Milan !?
Où sont donc les sports d’antan !?
Ibadula ? Török ? Hnat ?
Sau mă-njuri !? Nu e păcat ? ”
Cronicaru-i de maidan.

Nu vorbirăm de ţechini,
N-ai coloană ? Li te-nchini.
Ce Toulon, Dijon, Bercy ?
Ziceţi de fotbal mersi !
Plină-i presa de rechini…

La final, la o adică
O urare mititică :
Jurnalist cu nas de sfeclă
Arde-i Tadici una-n meclă !
Hai sictir şi ruşinică !

HAI ROMANIA !

Ar putea cineva sugera o rima pentru Naum ? :)

# 29 becali . com on 24.12.07 at 10:43 pm

Verifica permisul,cnp-ul,etc oricui vrei

ww . becali . com

# 28 catalin varzan on 24.12.07 at 8:30 pm

salut naum, ta-am vazut pe tvr1 in seara de ajun; poate o sa imi fi din nou simpatic. Astept Turul Frantei pt. asta.

# 27 ADRESA BECALI . COM on 24.12.07 at 12:37 pm

FAN SAU DUSMAN

WWW . BECALI . COM

# 26 ADRESA BECALI . COM on 24.12.07 at 12:36 pm

FA-TI ADRESA DE EMAIL LA BECALI . COM
GRATUIT!

WWW . BECALI . COM

# 25 arh. Gheorghe Petrescu on 24.12.07 at 6:38 am

MOTTO:ROMANIA CAMPIOANA EUROPEANA DE FOTBAL IN
2008! Handbalul feminin putea mai mult dar,nu au mai avut resurse fizice suficiente.PACAT.Altadata.
HAI STEAUA! HAI ROMANIA!

# 24 catalin on 24.12.07 at 12:16 am

naum, te apreciam tare mult cand comentai ciclismul alaturi de Banciu. Erai detasat si faceai glume bune. La handbal ai devenit de toata jena, nu te mai puteam suporta. Tu si toata sleahta de jurnalisti sporivi din presa scrisa si audiovizuala plus editorii de stiri sportive ar trebui sa va lamentati public, in cor, fata de ceea ce inseamna performanta sportiva in fotbalul romanesc de club si la nationala. In schimb, apareti in jurnalele sportive si intrerpretati o partitura odioasa despre nonstiri cu si despre fotbalisti agramati si infumurati. Handbalistele au fost o echipa, au demnitate, sunt modeste, muncitoare, cu mult bun simt. Se pare ca nu ai bagat de seama aceste lucruri. Eu consider ca s-au oprit acolo unde au intalnit adversari mai puternici. Ar fi trebuit ca lotul sa nu fi fost compus aproape in totalitate de Oltchim. Sper ca pe parcurs sa-mi devi iara simpatic. Erai singurul comentator mai rasarit, dar ai comentat ca un pusti din curtea scoli pe care ceilalti nu-l baga in jocul lor si barfeste cu obida de pe margine.

# 23 Sergiu on 23.12.07 at 11:04 pm

Naum e roman.

# 22 nori on 23.12.07 at 10:51 pm

NIMIC DESPRE MONDIALE.
zaporoje-minaur 18-13 mai sunt 4 secunde si stamate marcheaza de la mijlocul terenului si minaur castiga cupa ehf. la microfon HRISTACHE NAUM ,un moment pe care nu o sa-l uit niciodata (aveam atunci 14 ani )

# 21 davidutz on 23.12.07 at 10:24 pm

de acord cu tine nge. ne place sa aruncam cu noroi sa latram de pe margine.
inca o data sarut mainile fetelor si sa fie si mai tari la BEIJING

# 20 nge on 23.12.07 at 10:04 pm

In “tacerea de mormant” care s-a instalat in presa noastra fix a 2-a zi dupa ce am pierdut medaliile de bronz, sau am reusit clasarea in careul de asi al handbalului mondial, Radu Naum incearca sa provoace gasirea acelui “ceva” care ne bareaza mereu accederea spre cea mai inalta treapta.”Doar pt. locul 1 se canta imnul”, spunea una din fetele noastre.
Dupa mintea mea acest “ceva” ar echivala cu redescoperirea Americii, dar R. Naum uita ca se adreseaza unor cititori care s-au nascut nu numai poeti dar si antrenori de nu conteaza ce sport, psihologi, filozofi, jurnalisti, comentatori etc.
Revolutia , sau ceea ce a fost in `89, ar fi trebuit sa fie o sansa pentru noi sa ne schimbam, sa incercam sa fim
…altfel.Purtam in spate o desaga impovaratoare.Nu cu f. foarte mult timp in urma in scoli se facea educatie cu nuiaua sau rigla la palma, iar parintii , unii parinti, afisau ca unic principiu educativ “eu te-am facut , eu te omor”Si , ca sa n-o mai lungesc, haideti sa analizam, doar un pic, ce se intampla in societatea noastra.Totul este un dialog al surzilor, parca nimic bun nu se intrezareste.Injuram si aruncam cu noroi, uitand sa venim cu o opinie sustinuta de argumente.In nebunia aceasta generala, cauzata de “nobilul” scop, “da-te tu la o parte , ca sa ma asez eu in locul tau”, s-a intamplat ceva:Niste fete modeste, frumoase, inteligente ne-au aratat o cale pe care o uitasem, calea propriei demnitati.N-au putut merge pana la capat, dar nu pentru ca nu au vrut, ci pentru ca noi nu suntem pregatiti ….sa redescoperim America.O vom redescoperi cand cei care se ocupa de ele( la federatie, cluburi…) vor auzi de lucrul in echipa si cand o jucatoare de lot va fi tratata ca atare nu doar 2 saptamani pe an.Personal, as intreba FRH ce a facut pentru tratarea si recuperarea jucatoarelor Ardean, Varzaru, Gatzel, Luca.
R.Naum este un jurnalist adevarat care are dreptul , ca om, sa-si exprime o opinie.

# 19 davidutz on 23.12.07 at 8:28 pm

eu le multumesc din suflet fetelor pentru felul in care au luptat. pentru mine sunt niste invingatoare au demonstrat-o in meciul cu franta si numai nedreptatile facute de acei arbitri au facut ca ele sa iasa doar pe locul 4.
sa nu uitam ce conditii au ele in romania in comparatie cu cele de-afara si totusi cat de bine s-au comportat.
bravo lor, ar fi bine daca am fi ca ele cat de putin…

# 18 explorish on 23.12.07 at 8:05 pm

exista suporteri si pleziristi. fraza nu-mi apartine, dar mi-a placut. suporterii sunt alaturi si la greu, incurajeaza. pleziristii se extaziaza la victorii si se lamenteaza / devin foarte critici la infrangeri.
radu, pe bune, ce-ai patit? erai simbolul echilibrului si bunului-simt, plus elocventza, atat de rara combinatie azi. cand dai cu firma, fereste-ti capul…

# 17 Eugen on 23.12.07 at 7:28 pm

Eu cred ca fetele pur si simplu au obosit. Nu am avut rezerve de aceeasi valoare si s-a vazut. Meciul cu Rusia l-am pierdut cu adevarat, pentru ca cel cu Germania l-am tratat cu oarecare usurinta. Nu trebuie sa fim suparati, decat pentru aceste fete care meritau premieri mai substantiale. Probabil ca daca nationala lui Piturca ar atinge un loc 4 la Mondiale, toate materialele de constructii s-ar folosi pe statui tricolore. Radule, esti prapastios uneori si lumea nu te prea intelege.

Intra pe www.cepanamea.ro

# 16 Adi stelistul on 23.12.07 at 6:58 pm

Domnule Naum, cu tot respectul, nu e putin anacronism in articolul dumneavoastra? “Dragoste de minge”? De cand sportul a devenit o afacere , ma tem ca asa ceva nu mai exista decat in miutele incinse cu prietenii. Eu n-am vazut dragostea de minge nici in meciurile pe care le-am castigat. Am vazut batalii crancene purtate pe semicerc, cu coate si pumni impartite pe ascuns, cu scrasnet din dinti, o lupta surda pentru fiecare gol. Rezultatul e cel ce conteaza. Au jucat din placere vreo trei echipe, Australia, Paraguay si Republica Dominicana, ca alt motiv nu aveau sa se prezinte la CM decat placerea de a juca. Celelalte echipe, care si-au fixat obiective au jucat pentru atingerea acestora. Se intampla la fel in orice sport, in orice competitie.

# 15 Paul (Medias) on 23.12.07 at 6:56 pm

D-le Naum, continuati sa scrieti …dar tre’ sa incepeti sa strigati, ca si in meciul cu Franta..si poate mai tare !!! Suntem romani si ne sentimentalizam relativ usor, fiti unul dintre cei care pot lua haturile in mana!
Faceti-ne pe toti sa iubim mai variat (nu doar fotbal, si vorbesc la general) …aveti “acel ceva” pentru care sa va sustina cineva sau dimpotriva sa-i deveniti antipatic; Folositi-va mai mult de asta!..imi doresc sa cititi comentariile si sa tineti coint de cele care merita (si stiti care sunt acelea) :) … Seara buna! :)

# 14 ionut on 23.12.07 at 6:54 pm

http://www.monstersgame.ro/?ac=vid&vid=109006682

# 13 Dem on 23.12.07 at 6:39 pm

radu naum cel mai prost comentator din toate timpurile, nu pot sa-mi imaginez cum o asemenea persoana poate fi premiata in Romania cu nu stiu ce premiu. Are drepate mai sus scriitorul spunand ca a urmarit meciurile cu sonorul inchis. la fel am procedat si eu, insuportabil, meschin, rusinos, miserabil in limbas: “cum se poate? Ce greseala? Dumnezeule…”
Ar fi bine sa-si schimbe meseria sa comenteze sarituri la tranbulina si asa nu avem concurenti. un roman care comenteaza mizerabil despre propria-i tara imi este jena sa te ascult domnule..

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.