Capello on ice

Aţi văzut vreodată un iceberg parcînd într-o piscină de lux? Dacă nu, aveţi la dispoziţie înregistrarea primei conferinţe de presă a noului antrenor al Angliei, Fabio Capello. Cu tradiţia engleză lenevită pe post de lagună inertă şi Capello închiriat pe post de tiran congelat. Misiunea lui Capello e enormă: să distrugă prin orice mijloace obişnuinţele adunate la naţională de jucătorii de club şi să reanime prin orice mijloace obişnuinţele adunate la club de jucătorii naţionalei. Fabio Capello nu ştie încă o boabă englezeşte, dar cunoaşte patologia fotbalului. E, adică, un disciplinar strict şi un italian şi mai strict. Ambele trăsături se potrivesc tocmai bine cu fotbalul englez, după modelul bisturiului pe abces. Capello a explicat-o într-o italiană familiară oricărui psiholog.

E vorba mai întîi de ideea după care fotbalul englez suferă de boala spaniolă sau invers. Capello a sosit la Londra după o intervenţie de resuscitare a Realului, cu un curs de terapie intensivă de un sezon. Adevărat, Învierea a adus Concedierea, dar aşa se întîmplă mereu: re-simţirea atrage nesimţirea. Recuperaţii au chef de viaţă şi nu vor să mai audă de medici şi mîntuitori. Maladia anglo-spaniolă e, aşa cum a ghicit Capello, un caz de geometrie aberantă, în care paralele se intersectează precis, într-un punct vulnerabil. Şi Anglia, şi Spania au dezvoltat Ligi Imperiale. Şi Anglia, şi Spania subperformează constant la naţională.

A doua remarcă lansată de Capello priveşte igiena mentală. Capello a urmărit dezastrele şnur ale naţionalei engleze în eurocalificări şi a diagnosticat fără ezitare: Anglia nu crede în nimic. Anglia nu ştie pentru ce joacă şi din acest motiv nu ştie să vrea ceva anume. Prin urmare, Capello a decis să inventeze un club setos de joc şi să facă din el noua naţională a Angliei. Aluzia apare într-o declaraţie tipică pentru un iceberg: “Naţionala nu se compune din cei mai buni jucători, ci din acei jucători care pot juca cel mai bine împreună!”. Plus aluzia la rechemarea oştenilor dezamăgiţi. Scholes şi Carragher ar putea reveni. Atît deocamdată despre apariţia icebergului. Urmează un experiment fascinant.

13 comments ↓

# 13 acele oase... on 20.12.07 at 1:26 pm

zici matale: ” Şi Anglia, şi Spania subperformează constant la naţională.”
subperformeaza, a subperforma…Ce facem domnu’, inventam verbe noi? Nu ne mai cuprinde limba romana?

# 12 Jumulitu on 20.12.07 at 12:14 pm

Multumim TRU ca existi şi-l faci fericit pe Eugen care işi antrenează de zor limba,ce pana mea!

# 11 iQ666 on 20.12.07 at 11:56 am

capello e unul dintre cei mai mari antrenori contemporani, deci va reusi sa duca anglia pe podium la mondialele din 2010

# 10 Fotbal Euro 2008 - http://www.fotbaleuro2008.com on 20.12.07 at 11:10 am

Pacat ca nu mere Capello cu Anglia la Euro. Mi-ar fi placut sa scriu si eu pe http://www.fotbaleuro2008.com Fotbalul s-a intors acasa!!!! pentru ca sunt convins ca ekl ar fi luat Euro 2008.

# 9 fvf77 on 20.12.07 at 10:45 am

Frumos articol

Intra pe www.EuroFirme.com

# 8 grobari on 20.12.07 at 12:41 am

Nu stiu la ce conferinta de presa s-a uitat TRU. El chiar a zis ca nu stie de ce nu s-a calificat Anglia, ca trebuie sa studieze in amanuntime jocurile din ultima campanie. Apoi, eu chiar nu l-am auzit pomenind de Scholes si Carragher. Si cum ar putea sa ii aduca inapoi? Cu forta? Scholes s-a retras de buna voie. La fel si Carragher, de comun acord cu Mclaren.
Intr-adevar, a spus Capello de doua ori ca trebuie sa ii faca pe jucatori sa fie mandri sa poarte tricoul Angiei si ca vrea ca ei sa dea dovada de aceeasi ambitie ca la cluburile lor.
A mai zis el si ca va stii engleza intr-o luna. Sa vedem.

# 7 Eugen on 19.12.07 at 10:30 pm

Multumim TRU ca existi si ne dai astfel de subiecte cu substanta!

Intra pew www.cepanamea.ro

# 6 cephalic on 19.12.07 at 9:36 pm

Bun articol.Bravo !

# 5 andy on 19.12.07 at 9:32 pm

pacat ca nu sunt calificati la euro, cu capello pe banca aveam un campionat european mult mai interesant

# 4 explorish on 19.12.07 at 8:16 pm

si italia are liga imperiala, dar au castigat campionatul mondial.
altfel, da, un experiment fascinant. de urmarit.

# 3 CLICK AICI PENTRU un SUPER BLOG!!! CALITATE. nu cantitate on 19.12.07 at 5:52 pm

Mie mi-a placut discursul lui Capello de la conferinta de presa :)))

# 2 CLICK AICI PENTRU CALITATE. nu cantitate on 19.12.07 at 5:51 pm

Nu stiu daca Capello e compatibil cu Anglia

# 1 Adi stelistul on 19.12.07 at 5:49 pm

Anglia viseaza la titlu, indiferent de competitie. De-aia participarea lor la CM sau CE e un esec perpetuu. Ar fi acea unica exceptie din 1966 dar nemtii ar putea invoca faptul ca fara tusierul Bahramov si “golul care n-a fost niciodata” n-ar fi existat nici acea exceptie.
Si au fost multi antrenori buni la nationala Angliei. Nu cred ca acolo e problema cea mai mare. Ca avandu-l pe Capello nu vor rata calificarea (cum s-a intamplat cu McClaren) e una, dar pana la materializarea visurilor suporterilor englezi calea e mai mult decat lunga).

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.