Dar onoarea?

Trebuia să învingem la Sofia, oricît de mult ne-ar fi costat victoria. În toate comentariile la meciul cu bulgarii, motivele pentru care l-am pierdut au părut mai pline de substanţă, decît motivele pentru care trebuia neapărat să învingem. Iar cînd au fost pomenite şi motivele pentru care trebuia musai să cîştigăm, chestiunea onoarei s-a pus discret, de cîţiva confraţi doar, care au îndrăznit să scrie şi-n alte dăţi despre onoare şi onorabilitate în sport. Aş cuteza să spun, doar de cîţiva confraţi care mai stăpînesc înţelesul cuvîntului onoare.

Cînd eram copii, obişnuiam să spunem că răzbunarea e arma prostului. Victor Piţurcă a avut inspiraţia să afirme că nu mergem la Sofia la răzbunare. E adevărat, în fotbal ideea de răzbunare nu onorează pe nimeni. E arma celui care nu vede şi alte motive de a trata un meci, fără miza punctelor, ca pe unul decisiv.

Într-un fel, partida fără obsesia punctelor de la Sofia a avut totuşi un caracter decisiv. Decisiv pentru definiţia unor caractere de învingători. Decisiv pentru a trece pragul de la psihologia ciubucarului la aceea a învingătorului de profesie. Privind în urmă, realizăm că am cîştigat calificarea mai degrabă din frică. Am avut toate atuurile s-o cîştigăm cu glorie maximă, dar ne-am consolat cu o frică, e drept productivă, totuşi frică.

Ne place sau nu ne place, trebuie să învăţăm de la italieni şi de la englezi arta de a nu aştepta foloase de la înfrîngeri. Din eşecuri nu învaţă decît oamenii care n-au alt scop în viaţă decît succesul. O serie lungă de eşecuri, oricît de convingători par a fi rafinaţii teoreticieni autohtoni ai cîştigului prin pierdere, ne deprind cu eşecul. După ruşinea de la Sofia – fiindcă unde cauza cauzelor nu-i apărarea onoarei, atunci e scufundarea în ruşine - încă un eşec sau un semieşec cu Albania ne va părea în firea lucrurilor. La urma urmei, sîntem calificaţi. Încă o ruşine cu Albania ne va obliga să vorbim însă cu glas tare, nu timid ca acum, de o calificare fără glorie.

Noi trebuia să învingem la Sofia, oricît de mult ne-ar fi costat victoria, pentru a ne structura, pe mai mulţi ani şi pe mai multe campanii de calificare, gîndirea de învingători. Înfrîngerea de la Sofia, dimpreună cu evoluţia jalnică a Olandei în mai toate meciurile din grupă, dă un înţeles modest primei noastre victorii la olandezi. Cînd baţi o echipă care cîştigă cu Luxemburgul fără glorie şi cu onoarea pentru multă vreme afectată, nu prea e cazul să te dai mare.

Locul doi, cu echipele pe care le-am avut de înfruntat, oricît de mult ne-ar bucura calificarea, ar fi un necaz. Unul foarte urît. Ar pune cu adevărat în discuţie chestiunea onoarei, a unei reprezentări onorante la echipa naţională. Înaintea discuţiilor entuziaste despre calificare, puncte, bani şi meritele federaţiei. Fiindcă, orice s-ar spune, la Sofia fotbaliştii noştri au uitat că joacă şi pentru publicul de acasă. Publicul acela mare, care n-are posibilitatea s-o spună, dar care suferă cînd România nu înseamnă, înainte de toate, onoare. Nu mîndria de a fi român, ci onoarea de a fi român. Mîndru e orice tont, dar onoare simt numai deştepţii.

13 comments ↓

# 13 Amicii Stelei on 20.11.07 at 10:34 pm

“Noi trebuia să învingem la Sofia, oricît de mult ne-ar fi costat victoria, pentru a ne structura, pe mai mulţi ani şi pe mai multe campanii de calificare, gîndirea de învingători. Înfrîngerea de la Sofia, dimpreună cu evoluţia jalnică a Olandei în mai toate meciurile din grupă, dă un înţeles modest primei noastre victorii la olandezi. Cînd baţi o echipă care cîştigă cu Luxemburgul fără glorie şi cu onoarea pentru multă vreme afectată, nu prea e cazul să te dai mare.”

Total de acord cu subsemnatul ! Din pacate nu stim ceea ce inseamna sa fi roman ! Am invins o Olanda debusolata ! Si am fost calificati, nu numai de baietii nostri formidabili, ci si de Albania, care a facut cu Bulgaria ceea ce noi nu am fost in stare !!! Nu noi am castigat calificarea singuri, ci bulgarii au pierdut-o !!! Mai ales din cauza olandezilor si a albanezilor !!! Onoarea de a te califica, dupa atatia ani la un turneu final european, iti impunea o prestatie demna, de favorit si nu una de … lasa-ma sa te las !!! Daca vrei sa fi respectat, mai intai respecta-te tu pe tine insuti ! Este o regula generala care, vrem nu vrem, trebuie respectata. Asta in cazul in care dorim sa fim bagati in seama si in alte domenii in afara celor infrectionale …

# 12 alegzandru on 20.11.07 at 9:45 pm

De ce TREBUIA sa invingem la sofia? Fiindca am castigat grupa eram automat condamnati la victorie la bulgari?
Au fost ceva ocazii clare de gol, faptul ca Niculae face preluari in lateral si nu o mai ajunge, sau ca Banel nu a inscris din pozitie clara nu cred ca le afecteaza onoarea, mai degraba spune ceva despre valoarea lor.
Faptul ca nu s-a alergat ca intr-o partida oficiala e adevarat, insa sa fim seriosi, e in natura umana sa nu acorzi maxima importanta lucrurilor ce nu sunt decisive, ce nu au o miza bine conturata.. si sa nu ne mai tot biciuim cu clisee gen “asa suntem noi romanii”, pentru ca o traiesc din plin si ceilalti.

# 11 Esti penibil... Pe bune! on 20.11.07 at 8:44 pm

Adica de ce nu s-a jucat pentru onoare? Pen’ca am avut o gramada de ocazii foarte clare (i.e. Niculae, Nicolita) dar mingea n-a vrut sa intre? Iar bulgarii au avut o ocazie si au marcat?

Atatea exagerari ca acum n-am putut sa vad… Ca de aberatii nu mai vorbesc. Citez: “pentru a ne structura, pe mai mulţi ani şi pe mai multe campanii de calificare, gîndirea de învingători”… Romaneste, pliz! Romaneste!

Vorbesti matale de Anglia (imi vine sa rad cand mi-aduc aminte de peripetiile lor, care inca nu s-au terminat) si de Italia (care numai un parcurs normal si lipsit de emotii n-a avut - numai Donadoni stie de cate ori i-a tzatzait fundu’)… de parca n-ai fi urmarit deloc aceste preliminarii…

Nu s-a jucat cu onoare? De ce? Pentru ca poate au obosit si ei de cat au tras pana aici? Si pe langa oboseala fizica, ma refer mai ales la cea psihica: aia lunga de vreo 8 ani… ca nici n-au mai stiut nici ei nici noi cum sa ne mai bucuram… pentru ca uitaseram ce-i aia…

De ce fara onoare? Ca am fost pe locul 1 in grupa luni de zile in fata Olandei, si, de ce nu, a Bulgariei… De unde si pana unde Bulgaria nu mai reprezinta nimic in fotbal? Sau Olanda?

Calificarile se castiga cum au facut ei: cu multa munca si fara calcule… La calcule sunteti mesteri voi, gazetarii, cam cum eram si pe vremea lui Iordanescu… N-ati priceput ca o calificare depinde prea putin de grupa (cati ar fi crezut ca ne putem califica cu 2 etape inainte de final intr-o grupa cu Olanda si Bulgaria) si de calcule, cat de antrenor si jucatori… Exact cele 2 categorii acuzate de lipsa de onoare!

Sincer, mi se pare unul din cele mai proaste si rautacioase articole… In locul tau mi-as cere scuze imediat pentru articol si l-as arunca la gunoi… Iti trebuie onoare insa ca sa faci asta!

# 10 edi on 20.11.07 at 7:53 pm

D-le Tudor Octavian jucatorii din ziua de azi nu cunosc onoarea Nu stiu ce inseamna cuvintul asta. Joaca la nationala pe bani putini adevarat si pentru faptul ca isi fac imagine Atit si nimic mai mult. S-a terminat cu perioada in care era o mare ambitie si o mare realizare sa joace in nationala. Acum nu conteaza decit fosnetul banilor.

# 9 Marian Manescu on 20.11.07 at 7:29 pm

SUPER BLOG DE SPORT!!STIRI,Video,Editoriale, Jocuri funny cu oameni din fotbal:q
www.marianmanescu.wordpress.com

# 8 ovi on 20.11.07 at 6:27 pm

n vorbiti de lucruri sfinte cum ar fi onoarea. jucatorii echipei nationale nu cunosc cuvantul asta. probabil la europene o sa luam maxim un punct dar si atunci o sa apara chivu si o sa declare ca e bine, ca fotbalul e n sport, ca romania a facut o mare performanta doar ca s-a calificat la un turneu final. pe jucatorii echipei nationale nu ii intereseaza cuvintele ca onoarea pentru ca in primul rand nu le inteleg.

# 7 Burlaku' on 20.11.07 at 5:42 pm

Apropo de onoare: imi este rusine ca Mitica Dragomir este roman. Un ex-militian ca el ne dezonoreaza de ani de zile cu smecheria lui balcanica cu tot.
Inca ceva: eu nu am mai fost in Bulgaria din 2002 si nici nu intentionez sa mai ajung prea curand.

# 6 mosu on 20.11.07 at 4:41 pm

http://www.mailtosanta.eu/

Pentru craciun

# 5 ggc on 20.11.07 at 4:34 pm

Se vede ca generatia lui Hagi este cu mult deasupra celei lui Mutu-aceasta nu concepea sa se impiedice de tari de mana Bulgariei de azi; asa ca Pitzurca mai are de lucrat la generatia asta pentru a o face onorabila.

# 4 Clyde on 20.11.07 at 4:24 pm

Superb articol. Jos palaria!
Pacat ca prea putini dintre cei din jurul nostru rezoneaza la conceptele mentionate in articol. Onoare, glorie, gandire de invigatori… au ajuns lucruri pe care le poti gasi doar in carti sau in filme de fictiune.

# 3 pepeman on 20.11.07 at 4:23 pm

Probabil ca vorbim despre acelasi lucru, doar ca difera perspectiva. Eu gandesc ca echipierii nationalei de fotbal sunt ei insisi in situatia de a ne face sa ne simtim onorati de a le fi conationali. Atunci cand nu o fac (si, atentie, nu vorbesc despre infrangeri sau victorii, ci despre o atitudine anume) e mai degraba o lipsa de respect fata de sine.
In plus, ca sa ajungem tot la teoria perspectivei, e greu sa te incerce onoarea de a fi roman traind in Romania, precum majoritatea fotbalistilor din echipa perdanta la Sofia.

# 2 eusingura on 20.11.07 at 4:14 pm

vezi de ce era bun sistemul cu primul loc calificat direct si locul doi la baraj? daca riscam baraj ne bateam altfel….niric (sau ghinion, mai degraba) ca la preliminariile CM 2010 se revine la smecheria cu 1-direct 2-baraj. si nu numa in grupa noastra, si in altele finalul asta de campanie ar fi fost mult mai kosher :P si mai disputat daca era asa

onoare? ce e aia? o divizie? :P

# 1 Mihai on 20.11.07 at 4:11 pm

Din nou, un articol excelent! Pacat ca Goian si restul nu isi pun in minte sa citeasca astfel de opinii si sa arate ca se respecta ca fotbalisti!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.