Şcoala ardeleană

Se mai îndoieşte cineva de intenţiile şi pretenţiile CFR-ului? CFR Cluj e un musafir turbulent. Îţi dă buzna în sufragerie, jongleazăî cu bibelourile, sparge pahare, umple covorul de noroi, pătează faţa de masă şi pleacă abia după ce se convinge că nu mai e nimic de stricat. Gazda îl însoţeşte din prag cu o privire în care se amestecă obida (“aveam nevoie de ei ca de-un cui în talpă”) şi resemnarea (“n-ai ce să le faci”). La capitolul bune maniere, CFR e repetentul clasei. În şase vizite a strîns optsprezece puncte, fără dram de politeţe sau sfială. Echipa lui Andone are cadenţă de soldat prusac şi apucături de colonist. De acord, asistentul Burloiu a favorizat-o inacceptabil duminică în Giuleşti, dar impresia de forţă rămîne. CFR are şase puncte în faţa lui Dinamo şi opt înaintea Rapidului. Mărşăluieşte compact şi a dobîndit ceea ce se cheamă conştiinţa propriei alonje. Nu mai visează liric, mărturisindu-şi abia şoptit ambiţiile, ci efectuează incursiuni de pedepsire şi culege prada.

Ce explică detenta Clujului? Mai multe lucruri. CFR-ul de azi nu e doar rezultatul unor investiţii foarte mari, ci şi al unui fel anume de-a gîndi fotbalul. Duminică seară, euforic după victoria cu Rapid, preşedintele Iuliu Mureşan a reamintit punctul de plecare: “Cînd am revenit în Liga I, am spus că după patru-cinci sezoane vom trage la titlu”. E riscant să compari proiectul CFR cu proiectul Olympique Lyon sau să vezi în Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan replica transilvană a lui Jean-Michel Aulas. Dar cîteva elemente comune tot există: contestarea fotbalului din Capitală, orgoliul care glazurează tortul performanţei, refuzul de-a transfera vedete cu majusculă, seriozitatea demersului şi mai ales calcularea scrupulousă a elanului. Dacă în 2004 Iuliu Mureşan ar fi declarat că echipa lui se va bate pentru campionat de la primul meci, lumea ar fi rîs lămurită: “Încă un nebun”. O oarecare mefienţă se poate citi chiar şi acum faţă de anvergura europeană a CFR-ului, mai ales după sincopa cu Anorthosis, dar clasamentul glăsuieşte pe şleau: trupa lui Andone e favorită la titlu.

Şi cu asta am ajuns la ultimul cuvînt cheie al succesului clujean. Andone, alias Fălcosul, Căpcăunul, Grinch, Strîmbă-Lemne, Haplea sau cum vreţi să-i ziceţi. Omul care sudează echipa şi-i transferă cît poate din ambiţia personală. Uitaţi-vă atent la jucătorii CFR-ului, de la Tony la Didi, de la Cadu la Semedo şi de la Panin la Culio. Indiferent de amprenta etnică sau de postul pe care joacă, toţi au ceva din vitalitatea abruptă a lui Andone, din bruscheţea lui fără fard, din sinceritatea lui dură, necomplezentă şi – pînă la urmă - însufleţitoare. Pedagogia lui Andone încape în cîteva vorbe: nu umblăm cu fofîrlica şi fugim mîncînd pămîntul. Da, Burloiu a ajutat CFR-ul duminică. Da, Paszkany e un patron bogat, iar Iuliu Mureşan un preşedinte abil. Însă distanţarea din clasament au făcut-o Andone şi fotbaliştii.

109 comments ↓

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

# 109 Diaconescu Dan Eugen on 09.12.07 at 8:46 am

Drumul e lung. Esecul lamentabil din Cupa UEFA este o realitate indiscutabila. Ultimele meciuri din deplasare, mai ales cele de la Bistrita si Petrosani ( cupa ) au fost supermodeste. Sa nu avem surprize gen M.L. cu Besiktas !

# 108 clujeanul on 31.10.07 at 10:12 pm

ssshhhhttt… :-$ Steaua, Rapid si Dinamo n-au facut puncte pt Romania desi erau 3 si erau din capitala… CFR macar a facut 1 la Larnaca… asa k nu meritati locurile din mijlocul clasamentului, ci ultimele. CFR merita clar primul loc. mai ales k e furata d toti!! X(

# 107 peste bot la miticii ofticosi on 30.10.07 at 5:13 pm

Sa vada si papagalii de ofticati care dau din clontz pe forumuri:

http://www.prosport.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=64754

# 106 betforyou on 30.10.07 at 4:44 pm

www.betforyou.net

# 105 betforyou on 30.10.07 at 4:43 pm

site pentru amatorii de pariuri sportive

# 104 Zorro on 30.10.07 at 4:17 pm

tovarasului Corneliu Popa ,

nu va ambalati tovarase , faptul ca unii va fac prost se datoreaza exclusiv “cugetarilor ” dumneavoastra pline de har :))))))

# 103 peste bot la miticii ofticosi on 30.10.07 at 3:49 pm

Dati din gura dragi mitici ofticati pana nu mai puteti ca doar de asta ati fost si sunteti in stare de cand existati!

Cu faptele e mai greu daca nu mai trageti niste sfori, nu furati ceva, nu smecheriti ceva!

Cu munca cinstita e mai greu!… :-D)))

# 102 peste bot la miticii ofticosi on 30.10.07 at 3:45 pm

Sa moara de ciuda toti miticii ofticosi! S-a terminat cu echipele comuniste si platite de ministere!

V-o luati peste bot! :-D))))

# 101 sst on 30.10.07 at 3:02 pm

si am uitat ceva: curios ca Paraschivescu critica evolutiile din Europa ale echipelor romanesti(dealtfel derizorii) insa lauda cfr-ul care nici macar nu se afla acolo. Nu i-am auzit gura cand clujul(cfr ) a pierdut cu cipriotii. Sau poate era ocupat cu asemanarile : cu Lyon sau cu Milan care treceau si ele printr-o pasa proasta. Subiectivismul nu este o calitate la ziaristi Paraschivescule! Insa n-aveai cum sa stii asta atata timp cat Facultatea de Jurnalism ai vazut-o doar pe dinafara!

# 100 alex on 30.10.07 at 2:58 pm

Sincer din tot sufletul imi doresc ca CFR Cluj sa castige campionatul .Le doresc sa joace cel putin asa de bine (ar mai fi loc destul pt.ca in meciul cu cipriotii au facu-to lata)Vad ca investitiile continua si asta nu face decat sa ma bucure si in acelasi timp se vede de departe mentalitatea sanatoasa a conducerii clubului.Respect.

# 99 sst on 30.10.07 at 2:50 pm

Daca cfr a pierdut intentionat punctele cu cipriotii sunt mai de kcat decat credeam. Le urez succes .Dar sa vb de altii cand o sa faca ceva pentru fotbalul romanesc. Pana atunci sa taca si sa munceasca . Pe teren nu prin vestiare. Echipele romanesti(si nu numai) nu au puterea sa munceasca pe doua fronturi. Steaua si Rapid au facut puncte iar acum se chinuie pe la mijlocul clasamantului. De ce credeti ca va fi in stare CFR atata timp cat a intrat in Europa facand blaturi? Jegurilor!

# 98 clujeanul on 30.10.07 at 2:21 pm

rectific porcariile si idioteniile spuse d unii dintre voi mai sus:
1. Paszkany e german, nu ungur (mama austriaca si tata romano-maghiar)
2. e d admirat k CFR din Liga a 3-a la un pas d desfiintare o ajuns aproape in Champions League
3. CFR culege recoltele, desi incapabilele Rapid, Steaua si Dinamo trebuiau sa ii faca puncte Romaniei , dar au facut toate la un loc cat CFR ul (un egal). deci Steaua, Rapid si Dinamo sunt intretinute si fac d rusine Romania. trebuiau sa asigure un mediu propice CFR ului
4. CFR e cea mai veche echipa din tara si chiar are performante f notabile. cine nu stie ar trebui sa isi cumpere cartea CFR 100% aparuta anul asta.
5. anul trecut n-au vrut sa ia campionatul, iar anul acesta nu au vrut intentionat sa mearga mai departe pt k ink nu era construita tribuna, totu ii in constructie, la meciu cu Anorthosis jucatorii au purtat tricouri p care scria TriGranit (firma la kre is actionari fiica lui Bush si Paszkany si patronul Anorthosis-ului)… intelegeti voi…

# 97 corneliu popa on 30.10.07 at 2:05 pm

D-le Thomel,

Eu nu v-am jignit, eu mi-am spus o parere, alta decat a dv!! sa va fie rusine!! Putem sa avem un dialog civilizat, chit ca eu sunt un MITIC, iar dv inteligenta cenusie a vestiei regiuni din centrul tarii! Halal european!! Eu ii iubesc pe clujeni, iar pe portughezi doar ii… simpatizez, asta este diferenta!!

# 96 Nicu on 30.10.07 at 1:53 pm

Observatia lui www.tenisonline.ro cu mutarea de geniu a celor de la CFR este intr-adevar o observatie de geniu. Apreciez foarte mult de asemenea atitudinea lui Thomel. Dupa cate se pare Tomel e un tanar care, strain de mentalitatea comunista, nu vrea sa inghita aberatiile produse de mentalitatea comunista a “patriotului nationalist-comunist” Corneliu Popa, care deplange soarta fotbalului romanesc ce nu se poate dezvolta datorita infuziei de fotbalisti straini de la CFR Cluj

# 95 Thanatos on 30.10.07 at 1:23 pm

Forzza Dinamo.. m**e la bozgorii mafioti..

# 94 Thanatos on 30.10.07 at 1:21 pm

care scoala ardeleana dom’le?? ca au si ei un sg jucator la nationala de tineret Deac ( promitator ) si l tin pe tusa..si baga tancuri in teren..si teancuri la arbitri..halal echipa ..mult mai rusinoasa decat Shtoia de acum 2 ani sau Dinamo de acum 4 ani..strica tot ceea ce sa facut bun prin atitudinea asta ..nu mai amintiti de ei prea mult ca nu merita..a avut Rapidul destule ocazii..nu asa arata o campioana..

# 93 mujotutun on 30.10.07 at 1:12 pm

Toate bune si frumoase; indiferent de Burloiu, CFRul nu a putut fi stopat de mai titrata ei colega regionala. Dar cum se explica atunci ca feroviarii clujeni au smuls cu greu un egal pe teren propriu unui Dinamo in forma slaba? Cred ca aici explicatia Andone nu mai este valabila. Echipele astea vor mult, pun osul, dar au structuri modeste. Episodul cu cipriotii este definitoriu. As fi bucuros sa ia CFR Cluj campionatul, insa nu cred ca este posibil. Caci una e sa vrei si alta sa poti, cum ar spune maimarele dvoastra.

# 92 Eli on 30.10.07 at 12:28 pm

Poate n-ati vazut cum tragea de timp portaru incepand din minutu 1 si de cate ori se lega la sireturi, pasa la arbitru, luft de toata frumusetea, sut in pamant in pozitie de 1 la 1 cu portaru compensate prin multa ambitie.

# 91 nab on 30.10.07 at 12:19 pm

Trimite o felicitare direct de la mos Craciun

www.mailtosanta.eu

# 90 nab on 30.10.07 at 12:18 pm

super tare idee de a face bani

www.paginadeunmilionron.ro

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.