A jucat vreodată fotbal Nicolae Dobrin?

Misiunea noastră începe acum: trebuie să îl povestim şi să îl lăsăm celor ce vin pe Nicolae Dobrin. Daţi-mi voie să cred că stingerea celui mai mare fotbalist al României ne obligă la o schimbare de meserie şi conştiinţă. Trebuie să devenim rapsozi şi să avem grijă de visele viitorului.

Primul mesaj: Dobrin nu se va repeta. Vor apărea, într-un ciclu care ni i-a dat, la intervale de cam 20 de ani, pe Petchowsky, Ozon, şi Hagi, alţi fotbalişti magnifici. Ei vor scrie istoria mare pe care prezentul mărunt nu ne lasă să o mai bănuim. Dar un alt Dobrin nu va mai fi. Asta, pentru că Nicolaie Dobrin şi labele lui mari de Gîscan extraterestru au depăşit fotbalul şi l-au împins în poezie.

Cine l-a văzut jucînd fotbal pe Nicolae Dobrin a fost, cu sigururaţă, sedus de puterea dezlănţuită a binelui şi a frumuseţii. Dobrin n-a jucat, propriu-zis, fotbal, jocul acela încordat, atletic şi iute care ne scoate din minţi. Dobrin a surclasat acest joc şi s-a aşezat într-o zonă intangibilă: dincolo de chin, scor, faulturi şi efort.

A fost atît de deasupra încît nu e şi nu va fi niciodată clar dacă Dobrin a jucat, cu adevărat, fotbal. Căci tot ce a făcut Dobrin în prezenţa unei mingi şi a unui maidan era act de magie pură, fotbal după fotbal, adevărul supranatural de la capătul jocului. Nimeni, în afara lui Nicolae Dobrin, n-a reuşit să demonstreze că fotbalul e complet indiferent celui ce reuşeşte să-l schimbe cu glezna, aşa cum pictura şi muzica sînt materialul inert de la picioarele geniului.

Nicolae Dobrin e greu de înţeles. Deşi a cîştigat meciuri dintr-o zvîcnitură scurtă şi ironică a pasei, a trecut prin fotbal cu planuri mult diferite de minut şi scor.

A fost gratuit, cu o măreţie taciturnă. A decis, fără să întrebe, că fotbalul e o artă şi nu un conflict.

Astăzi, avem impresia că nu e aşa. Greşim. Nicolae Dobrin, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor şi cel mai necunoscut fotbalist planetar al lumii, nu s-a temut de erorile noastre viitoare.

A răbdat umilinţe personale şi a contrazis, de la Piteşti, un regim istoric dobitoc.

A fost condamnat la anonimat, căci locul unei minuni e sus, pe firmament, printre stele, nu în derby-ul cu Dinamo. A nesocotit sentinţa, continuînd să secrete itinerant miracole. La Tîrgovişte, de pildă, unde trebuie pusă o placă memorială despre o pasă de gol, cu călcîiul, urmată de un sprint prelungit cu fundaşul advers în hipnoză, mult după încheierea terenului.

Aşa ceva nu s-a mai văzut. Asta înseamnă că nu l-au învins. Dobrin a cîştigat pentru că era o formă de imaginaţie şi de creaţie populară. Acum a murit persoana, s-a prăbuşit Gîscanul şi a căzut Para. Poetul trăieşte.

55 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 55 Eng on 25.03.10 at 5:50 pm

Aveam11ani ,genunchii juliti de la fotbal si un caiet facut din foi recuperate din caiete vechi , studentesti.era jurnalul meu saptamanal ,cu poze in alb negru
decupate din ,,sportul”.eram indragostita de fotbal,de steaua si de Lajos Satmareanu.dar pe coperti,pe prima pagina a jurnalului meu cusut cu ata albă ,lipisem toate pozele cu Dobrin,zeul meu cu jambiere cazute si minge lipita de ghete .zbor lin,Gascane

# 54 giulino stanciu on 08.02.09 at 8:02 pm

daca sint intrebat
cu ce echipa ti? , eu raspund sint dobrinist
si pling

# 53 unicu on 09.07.08 at 2:35 pm

O lacrima pentru inegalabilul Print din Trivale!

# 52 Ungureanu on 01.11.07 at 5:33 pm

Este foarte bine ca Dumnezeu ne-a harazit a fi contemporani cu cel mai mare fotbalist pe care glia Romaniei l-a zamislit.Vor trece anii si o data cu ei amintirea despre Dobrin va fi mai imperativa.Pacat ca este apreciat atat de mult,iar antrenori ca insuportabilul Angelo Niculescu nu i-a permis sa-si arate talentul,la Guadalajara in 1970.Dumnezeu sa-l aseze pe Dobrin in Rai iar pe acest capcaun in Iad.Glorie eterna lui Dobrin si odihna in Pamantul Sfant al Pitestiului pe care l-a iubit atat de mult.

# 51 Ion Mateescu Dr Tr Severin on 28.10.07 at 3:52 pm

S-a nascut fotbalist. Odata marturisea: “Leu daca ma nasteam in cusca la Josseffini,tot fotbal stiam mai bine!”
Greu pot sa mai cred ca se va naste inca un Dobrin!

# 50 Ionut&Luiza-Valea-Jiului on 28.10.07 at 12:49 pm

poate ca Dumnezeu a vrut sa faca mai repede o echipa in cer…capitanul Haldan,Cristi Neamtu,Zoli Crisan,Dumitrache,Vrabioru…sa joace toti pe Muzica lui Florian Pitis…SE DUC VALORILE TARII…Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti!Adio Gascane,Romania plange dupa tine!

# 49 exy on 28.10.07 at 12:39 pm

De la ora 13:00, puteti urmari meciul dintre Saturn - Spartak Moscova in direct, gratis, pe internet, accesand adresa www.sport.alingeorgian.ro!!!

# 48 Danysws on 28.10.07 at 9:43 am

Domnilor!!!
L-am facut pe Hagi rege! (dar insusi HAGI spune ca s-a nascut cu idolul Dobrin)
Daca acum aproape 40 de ani Dobrin era cerut la Real Madrid pentru 2 milioane de dolari + nocturna pe stadionul care-i poarta numele, iar Hagi a plecat la Real Madrid 3 de ani mai tarziu pentru 4 milioane de euro, atunci va intreb eu?
Care este adevaratul REGE?

# 47 ioan plischi on 28.10.07 at 6:32 am

de cite ori vi se face dor de GASCAN, aruncati-va privirile asupra dinamovistului adrian cristea si veti vedea cum va creste nostalgia. nefiind dinamovist, n-am prea dat cu ochii de el pina la restanta cu farul si la jocul de aseara si am ramas uimit cum se aseamana moldoveanul asta pina si la miscari, la pendularea piciorului, cu cel care nu mai este decit in amintirile noastre.

# 46 eu on 27.10.07 at 11:19 pm

nu tb sa laud articolul scris;d c nu s-a scris despre el cit respira?
nu asta conteaza
d-zeu ia doar ce e bun
am plins pt el

# 45 Danysws on 27.10.07 at 6:47 pm

Propun d-lui Penescu ca nimeni din echipa Fc Arges sa nu mai ajunga la Dinamo si nici un jucator dinamovist sa nu mai calce pe teren sub culorile alb - violet.

Asa cum Jiji si-a batut joc de unul din simbolurile Romaniei, dinamovistii, impreuna cu fricosul, lasul, nerusinatul, egoistul avarul etc de Angelo Niculescu si-a batut joc de Adevaratu Rege, Imparat, Print al fotbalului romanesc.

Lucescu, Dinu, etc ( care ati facut parte din echipa nationala a anilor 70 ) macar acum in ultimul ceas duceti-va in fata Imparatului fotbalului romanesc si poate mondial ( daca l-ati fi lasat voi sa joace), ingenunchiati in fata lui si rugati-l sa va ierte.

Viola te va iubi mereu!!!!

Sa-ti fie tarana usoara!!!

# 44 Danysws on 27.10.07 at 6:40 pm

Ramas bun Gascane, Gicule, Dobrin!!!
E greu sa spui ceva despre marele Dobrin, iar noi cei contemporani cu el nu putem decat sa ne bucuram ca am vazut magia acestui paranormal al fotbalului mondial.

Propun ca in locul scaunulu din loja oficiala sa se relizeze un bust si marele Dobrin sa priveasca toate meciurile din tribuna stadionului cae-i poarta numele si pe care l-a iubit poate mai mult decat altceva pe lume.

Propun d-lui Penescu ca nimeni din echipa Fc Arges sa nu mai ajunga la Dinamo si nici un jucator dinamovist sa nu mai calce pe teren sub culorile alb - violet.

Poate nu peste foarte mult timp ai sa te intalnesti Gascane cu Pele acolo sus si arata-i cu el a fost mai mare decat tine pentru ca nu ai avut sansa sa demonstrezi ceea ce pute-ai sa faci cu balonul.

TE VOM IUBI MEREU!!!

DUMNEZEU SA TE IERTE!!!

# 43 Yo on 27.10.07 at 6:38 pm

dea

# 42 allblacks on 27.10.07 at 5:27 pm

…nu d-le Ungureanu, Printul nu a jucat fotbal, n-a facut-o niciodata, s-a jucat cu fotbalul, a fost jucaria sa preferata, l-a dus dincolo de “ratiunea” abjecta a celor ce s-au folosit de jocul de fotbal , a celor ce au subordonat spiritul jocului de fotbal, ptr a “controla” si “supune” “prostimea”.
Printul, este CEL mai MARE, fara niciun dubiu, atat in teren cat si-n afara lui.
S-a afarsit asa cum a trait, DEMN.
Restul, ce se compara cu el, sunt niste pigmei, nu-i asa d-le cornel dinu & co.?…ca tot faceti vorbire adesea despre ONOARE, LOIALITATE, SOLIDARITATE.
Va astept, d-le dinu, la catafalcul Printului, impreuna cu “cooperativa dinamo & diriguitorii sportului socialist”, sa va cereti scuze, macar in ceasul al 12-lea, ptr toate mizeriile, toate nedreptatile strigatoare la cer, pe care i le-ati facut.
steaua si dinamo, doua gaselnite abjecte ale comunistilor de distrugere a SPIRITULUI unui popor, a unui om liber, a ideii de competitie loiala.
Peste 55 de ani de minciuna, furt si degradare morala, a celor doua cluburi militarizate.
RUSINE !!!

Gicule, odihneste-te -n pace!

# 41 marinni on 27.10.07 at 5:21 pm

Dobrin nu e Giscanul ,Printul etc.El a fost IMPARATUL!!
Maine la Pitesti va fi inmormintat Imparatul fotbalului romanesc din toate timpurile.TREBUIE declarat zi de doliu national.
Imparatul Dobrin nu va putea fi inlocuit de nimeni niciodata.

# 40 dorin on 27.10.07 at 5:08 pm

Sincer,nu stiu ce mai pot spune acum!Sunt din Pitesti,din pacate nu pot fi la Pitesti sa pot sa imi iau si eu ramas bun de la cel care a reprezentat Pitestiul de cand s-a nascut.Sunt tare mandru ca am fost contemporan cu ARTISTUL BALONULUI,SUNT MANDRU CA AM AVUT DESE OCAZII SA IL INTALNESC PE STRADA IN PITESTI SI SA IL SALUT CU RESPECT!Dumnezeu sa il odihneasca!Condoleante familiei Dobrin.

# 39 TEPES on 27.10.07 at 2:26 pm

Sint Dinamovist , dar am inceput sa iubesc fotbalul la 5 ani datorita lui DOBRIN . A murit un IDOL a murit Un ZEU al fotbalului romanesc . Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i dea o minge de fotbal sa joace cu Mopsul sa-l incinte si pe Dumnezeu cu talentul lor !

# 38 tudor on 27.10.07 at 12:49 pm

am citit toate articolele de pe site, m-am uitat la toate stirile ce aveau legatura cu “gascanul”. am 18 ani si sincer sa fiu imi este ciuda ca nu am trait in acele vremuri cand fotbalul nu era condus de milioanele de euro ci de pasiunea jucatorului si de inflacararea suporterului din tribuna. Dobrin e unic si nu stiu cand va mai fi unul ca el. A fost intotdeauna un om mopdest si sincer care nu si-a acceptat niciodata meritele si nu s-a dat in spectacol in fata nimanui. Imi voi aminti toata viata de el si de cei din generatia sa, adevaratii fotbalisti pentru care fotbalul era mai mult decat un mod de viata, era aerul pe care il respirau si fara de care nu puteau exista… Odihneasca-se in pace. Nu te vom uita niciodata

# 37 vasile on 27.10.07 at 12:23 pm

Lui dobrin trebuie sa ii facem statuie de aur pt ceea ce a facut cu mingea.Gascanul nu era Egal cu zidane ,pele,habi,maradona,ronaldinhio,beckam sau al altora pe teren el era ZEU in comparatie cu acestia.
Condoleate sincere pt CEL MAI BUN!!!!!!!!

# 36 nonstopfotbal on 27.10.07 at 11:39 am

frumos articol Domnule Ungureanu
am plans astazi pentru a nu stiu cata oara in aceste zile
si cu fiecare articol citit lacrimile ma incearca din nou
am aflat mai multe lucruri despre Gascan in aceste zile decat am stiut in cei 26 de ani de existenta
pacat … cotidianizam valorile doar dupa ce nu mai exista
Gascanul a fost pictorul fotbalului romanesc, i-a dat nuante care depasesc sportul propriu-zis si-l transfera in neintelesurile artei ….
Fie-i tarana usoara!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.