Evitaţi rugbyul! Conţine Justiţie!

Regulile jocului au o amănunţime penală care persecută echipele bazate doar pe entuziasm. Africa de Sud e cea mai bună echipă a lumii. Practic, indiscutabil şi incontestabil. Nu şi indubitabil. Comparate cu erele fotbalului, în rugby dominaţiile sînt mai scurte şi mai puţin categorice. Aşa dictează natura, regulile şi utilajele acestui joc foarte schimbător în verdicte. Prin natură, rugby-ul are un grad de dificultate care descurajază solistica, vedeta şi loviturile maeştrilor solitari. Echipa cîntăreşte infinit mai mult. Regulile au o amănunţime penală care persecută cu sadism echipe adesea vinovate doar de entuziasm. Utilajul de bază e o minge iraţională care ţopăie aleatoriu şi măscăreşte orice urmă de geometrie. Într-un asemenea joc, nenorocul e frecvent şi stabilit legal. Într-un asemnea joc, îndîrjirea şi rezistenţa pot lua locul tuturor celorlalte virtuţi. Asta a făcut Anglia. În clipa cea mai nesigură a istoriei ei, prinsă între generaţii, lovită de sterilitate şi îngrozită de ideea că ar putea reuşi eseuri, Anglia s-a ridicat prin acea negaţie de cremene pe care rugby-ul o încurajează, fără rezerve. Abrogată în grupe de Africa de Sud, Anglia a urcat, pe nervul împotrivirii, pînă în finală. Unde a întîlnit, iar, Africa de Sud. Echipa mai bună.

Cum se rezolvă, în rugby şi numai în rugby, dilema care a adus în finală echipa mai bună şi echipa mai fidelă rugby-ului? Cu o cruzime insuportabilă şi, din nou, sută la sută legală. Mark Cueto a plonjat în terenul de ţintă. Era 9-3 pentru Africa de Sud. Un eseu englez ar fi întors meciul. Sau l-ar fi relansat. A fost eseu valabil? În rugby, răspunsul vine la capătul unei anchete. Anchetarea suspectului Cueto a mers pînă la tortură, pînă la proba moleculară cu ADN. După cîteva minute de teste repetate şi fotograme comparate, arbitrul video a anulat eseul. A fost decizia corectă. Bocancul lui Cueto a atins praful tuşei înainte ca mingea să se înfigă în terenul de ţintă. Cîţiva milimetri în plus, cîteva zecimi de secundă în minus. În nici un alt joc o decizie nu putea fi simultan atît de corectă şi de nedreaptă cu spiritul meciului. Dar, în rugby, spiritul jocului e suveran. Spiritul meciului nu contează. Nu vă apucaţi de rugby! E un joc infernal. Sau apucaţi-vă! Dacă vreţi să înţelegeţi ce e justiţia şi de ce fuge lumea de ea. Spre fotbal şi politică.

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 tacu on 17.01.08 at 2:43 pm

“e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune” !

# 22 frodo on 06.01.08 at 12:38 am

indiferent ce spune-ti vo,i eu IUBESC RUGBY-UL !!!
Ffotbalu e un joc de cacat pe care orcine poate sa-l joace.. insa rugby-ul no!!!

# 21 gerrusu on 25.10.07 at 11:53 am

Un articol bun … pe sufletul meu … ador rugbyul … vad aproape in fiecare etapa din campionatul intern minim cate un meci.
Vreau sa rpet ceva … pentru toti cei care s-au saturat de mocirla ligii 1 va invitam la noi e mult mai curat.

# 20 arh. Gheorghe Petrescu on 25.10.07 at 11:30 am

Jocul cu balonul oval ma incantat.O ADEVARATA FINALA.
Sper ca si Romania sa joace mai bine in viitor. Asa ca,
HAI ROMANIA!

# 19 grasu 76 on 25.10.07 at 10:25 am

senna

si eu iubesc rugbyul de calitate, iar singurele ocazii de a vedea asa ceva sunt Turneul celor ^ Natiuni si Tri Nation-ul, dar , mai nou, am descoperit si campionatul Angliei ( transmis in Rom de Sport1 in reteaua Upc)….nu sunt meciuri ca la Cupa Mondiala, insa rugbyul e de calitate si difera muuuuuuuuult de ceea ce vedem noi la Steaua - Dinamo ( asta in conditiile in care sunt cele mai bune echipae din Liga National)

# 18 Andrei on 25.10.07 at 9:38 am

importanta. ca sa nu se creada ca nu stiu sa scriu

# 17 Andrei on 25.10.07 at 9:37 am

Felicitari lui allblacks! In sfarsit un articol serios despre rugby. N-am nimic de comentat, scriu aici doar pentru a elogia articolul si pentru a arata ca si in Romania sportul asta e iubit. Nu e nevoie de mai multa mediatizare. Rugby e sportul in sine. Fara pasiuni extreme, fara eroi supra evaluati, e un joc pe care-l prcatici temeinic, sistematic… Ne intrecem aici in a lauda rugby-ul. Cred ca mai bine ar fi sa votam daca ne place sau nu. Acest sport te atrage si daca nu-i stii regulile. Am auzit pe multi spunand ca nu inteleg nimic din rugby. E o prostie. Ori iti plac cele doua lanturi de jucatori care se ciocnesc fara intrerupere…si mai apoi , cu rabdare, percepi si regulile dupa care se ghideaza, ori las-o asa. Nu e nici o problema. Ce s-ar intampla daca toata lumea ar fi culta sau dimpotriva, analfabeta sau pur si simplu derutata de arta, in toate manifestarile ei?! Asa si cu rugby-ul. Nu e pentru oricine si asta poate fi elitism sau nu. Oricum n-are inportanta. Asa e in viata. Si e bine.

# 16 Sand_man_ro on 25.10.07 at 8:50 am

sa nu uitam ca sistemul de invatamant a marginalizat disciplina “educatie fizica si sport” in contextul in care, din punctul meu de vedere era singura disciplina care promova pe alocuri lucrul in echipa (vital pentru economia de piata in care traim).
in rest orice tentativa de lucru in echipa e catalogata drept furt si pedepsita asa ca tot ce ne ramane este fotbalul si politica; la cele doua suntem artisti.

# 15 mcalsiter on 24.10.07 at 11:55 pm

@tibi,ai mare dreptate cu nivelul rugbyului de pe la noi,multe violente,se cauta batai din orice,mai multi pumni decat joc efectiv.Asta ne e nivelul din pacate.La un Steaua Dinamo aproape in fiecare an ies batai si la toate meciurile mai stranse trebuie sa se schimbe macar un pumn de control
Nu degeaba la acest turneu suntem cred singurii care au primit o lovitura de pedeapsa pt proteste la arbitrii si culmea la o faza in care arbitrul deja fluierase pt noi dar Socol a vrut sa dovedeasca ca totusi inainte de a fi rugbyst e roman

# 14 dadu on 24.10.07 at 11:43 pm

t.r.u.e!

# 13 Tibi on 24.10.07 at 10:06 pm

pt senna - si eu sunt fan all blacks dinainte sa apara Lomu. Pentru ei rugby-ul nu e sport nici relegie e un stil de viata. Cat despre rugby-ul de la noi nu e sport, e bataie generala. Am fost la vreo 2 meciuri si am zis ca nu mai merg: se cauta motiv de bataie din orice. Sper sa se mareasca puctajul pentru eseu, ca nu se joaca deloc pe trei sferturi, numai inaintare, baloane de urmarire si baloane de tatonare(pozitionare).

# 12 allblacks on 24.10.07 at 9:59 pm

erata:
…..ca o SARJA….
scuze

# 11 senna on 24.10.07 at 9:47 pm

rectific.turneul celor 6 natiuni nu celor 5 natiuni.scuze

# 10 senna on 24.10.07 at 9:46 pm

pt tibi-eu asa sper ca sunt fan de mult al all blacks,dar si acum vreo 8 ani parca in semifinale tot franta ne-a batut(folosesc singularul pt ca simt ca fac parte din all blacks)mie imi place rugbyul pt ca este un sport dur practicat de barbati adevarati care stiu sa se respecte.la noi pe stadioane la meciuri de rugby sunt maxim 50 de spectatori.acum abia astept turneul celor 5 natiuni si turneul celor 3 natiuni.all blacks o sa ii zdrobeasca pe sud-africanii la fel ca la ultimul trinations

# 9 allblacks on 24.10.07 at 9:31 pm

D-le Ungureanu,
ati pus in verbul dvs., ca o jarja ucigatore pe 3/4, made in all blacks sau franch flair, tot adevarul acestui joc, RUGBY-ul, cu indreptatita extrapolare la viata noastra de zi-cu-zi.
Spuneam intr-un anumit context, intr-o postare pe un blog a unei persoane publice surprinsa de virtutile acestui joc, ca jocul de rugby este condus la centru de un JUDECATOR si 2 asistenti, iar “curtea suprema” este un alt “judecator video”, nu de catre un arbitru si 2 tusieri ca la alte jocuri. no offens.
Ca in jocul de rugby decizile JUDECATORULUI sunt de necomentat si fara apel.
Ii sugeram, destinatarului postarii mele, sa ia in calcul posibilitatea adoptarii unui proiect “permanent” de educare a copiilor din scoli si prin jocul de rugby, unde copii vor invata inca de mici, fara dubii, ca REGULA este facuta ptr a fi respectata, ca in lipsa ei totul devine haos si ca aplicarea regulii, pe teren cat si`n afara lui, nu se comenteaza si TREBUIE se fie aplicata TUTUROR.

Un visator in plus, un alt utopic? Cine stie?

thanks, merci, multumesc, d-le Traian R. Ungureanu.

dinu velicu

# 8 rookie11 on 24.10.07 at 9:26 pm

inspirat articol….felicitari.In mare parte sunt de acord cu continutul lui, dar trebuie sa acceptam ca fotbalul este singurul sport care starneste pasiuni uriase.Si polemici uriase.Si asa vor sta lucrurile si pe viitor. Din pacate. Sau poate nu. Ramane de vazut.

# 7 www.marianmanescu.wordpress.com/ on 24.10.07 at 9:07 pm

www.marianmanescu.wordpress.com/ - Sportmania =>> Blog de Sport - doar stirile care te intereseaza! Noi nu te batem la cap cu prostii! Filmulete interesante!

# 6 Tibi on 24.10.07 at 9:06 pm

E un sport frumos care as vreasa fie mai mult mediatizat pentru a i se intelege esenta, trebuie sa depasesti singur obstacolele, dar atunci cand ai cazut trebuie sa ai ajutor din spate ca sa poti continua, dar in acelasi timp nu as vrea sa fie mediatizat pentru a nu-si pierde din farmec si puritate si pentru a nu fi condus de politica (si) bani(lor) vezi noua zeelanda - franta (de doua ori cred ca au ajuns “cocosii” in 22 advers. Ar mai fi o problema cu care s-ar putea sau deja se confrunta acest sport : dopajul.
E prea frumos rugby-ul ca sa vorbim de mizerii.

Pentru Senna: sa nu ajunga Franta sa joace la urmatoare Cupa Mondiala cu Noua Zeelanda: diferenta va fi de minim 20-30 de puncte pentru All Blacks

# 5 dinamo dinamo on 24.10.07 at 9:00 pm

Spre fotbal şi politică.

# 4 senna on 24.10.07 at 7:38 pm

la fotbal cand iti anuleaza un gol jucatorii oropsiti pedepsesc arbitrul(imbranceli si injurii).in rugby singurul care poate cere lamuriri nu sa certe arbitrul,deci cere lamuriri este capitanul.el si doar el are un dialog cu arbitrul ceilalti juactori stau si asculta cand ii cheama arbitrul.daca e vreun jucator mai entuziast rezolvarea e simpla lovitura de pedeapsa se muta cu 10 meri in interirorul terenului respectivei echipe.si atunci il pedepseste echipa pe acel jucator.aceasta cupa mondiala de rugby a fost o binecuvantare.eu tin cu all blacks si cred ca au pierdut dintr-o serie de greseli ale arbitrului dar asa e in rugby.99% toate deciziile sunt corecte dar se mai si greseste.go all blacks

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.