Elle est belle, cette Coupe

E motiv de bucurie cînd legendele coboară din tablouri. Trecutul şi viitorul se strîng uneori spre a serba prezentul. Aşa s-a întîmplat sîmbătă seara, în finala Cupei Mondiale la rugby, după ce Anglia şi-a reîntîlnit coşmarul din grupe şi a pus genunchiul (dar nu fruntea) în pămînt. Trecuse de miezul nopţii la Bucureşti cînd, pe culoarul pe care ies de obicei echipele, şi-a făcut apariţia un grupuscul ciudat. Un bărbat în costum s-a ivit în arenă cu trei trofee: doi băieţi şi cupa. Primii doi îi aparţineau, pe cea de-a treia urma s-o paseze preşedintelui Sarkozy pentru festivitatea de premiere. Cupa sclipea tentant, după ce ieşise din mîinile unui gravor între două vîrste, care abia terminase de încrustat numele cîştigătoarei. Bărbatul care apăruse din tunel avea un aer atletic, un zîmbet mîndru şi un luciu metalic în priviri. Cine se uita atent îl recunoştea de pe afişul Cupei Mondiale, unde primea o pasă de la unul dintre cei doi copii.

Cu două-trei decenii în urmă, bărbatului i se spunea “La Casque d’Or”. Noi, cei care am prins naţionala lui Irimescu şi Morariu, îl ştiam mai mult după numele oficial: Jean Pierre Rives. Fost căpitan al Franţei, rugbyst de înaltă tensiune, la curent cu rostul nobil al salahoriei şi totodată izvor de energie pentru o naţională care avusese plăcerea de-a învinge Noua Zeelandă pentru întîia dată, într-o zi de 14 iulie, cînd parcă şi “Marseilleza” sunase altfel. Ei bine, acelaşi Rives care mărturisise cîndva că nutrea un singur regret – că Franţa încă nu bătuse Africa de Sud – aducea acum trofeul pentru Springboks. Olivier Magne şi Stephane Rinaldi, comentatorii francezi, au observat amănuntul, dar asta nu i-a oprit să exclame din cinci în cinci minute: “Oh, comme elle est belle, cette Coupe!” Şi chiar a fost frumoasă, deşi finala n-a avut eseuri, iar lumea poate că ar fi vrut pe altcineva în ultimul act. A fost frumoasă ca un fapt de artă. Iar asta înseamnă că prezenţa lui Rives în arenă a avut rostul ei.

Nici nu s-ar fi putut altfel. Şi ştiţi de ce? Fiindcă Jean Pierre Rives a rămas fidel artei, îngăduindu-şi doar să schimbe registrul. Furtuna blondă care dărîma ziduri cu umărul s-a convertit la sculptură. Există aici o vocaţie de îmblînzitor care nu trebuie lăsată să lîncezească. Aşa cum altădată Rives oprea şarjele adversarilor, acum se ocupă cu dresura metalelor. Cînd îl vezi în atelier, ai impresia că ai nimerit peste un sudor singur cu sudoarea lui, nicidecum peste un artist. Spirale de bronz se înalţă spre cer, se împletesc mai ceva decît braţele care ţin laolaltă grămada şi cerşesc un strop de văpaie ricoşată din soare. Numai că Jean Pierre Rives nu se visează un Fidias al metalului. Nu s-a smintit nici măcar cînd i s-a permis să-şi expună “fierătaniile” (cum singur le dezmiardă) la Jardins du Luxembourg, favoare de care se mai bucurase doar Auguste Rodin. Căci pentru el sculptura şi rugbyul înseamnă în principiu acelaşi lucru: creaţie. Adică energie şi suferinţă.

20 comments ↓

# 20 Elcomanda on 27.10.07 at 6:17 pm

www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
site pentru amatorii de pariuri - 5 stele

# 19 Elcomanda on 26.10.07 at 10:35 pm

www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net

# 18 Jynx on 26.10.07 at 5:19 pm

www.betforyou.net www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net

# 17 KeO42 on 26.10.07 at 5:18 pm

www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
www.betforyou.net
site pt amatorii de PARIURI!

# 16 je on 23.10.07 at 12:56 pm

Hmmm… am vazut “operele” lui Rives in Lyon: “fierătaniile” e mult zis, mai degraba opere iesite din mainile lui “Stramba-Lemne”, fiare in cazul nostru!!!
Hidoase de-a dreptul!!!

# 15 allblacks on 23.10.07 at 12:28 pm

D-le Paraschivescu, articolul dvs. este infinit-dupa umila mea parere- mai reusit decat finala RWC 2007. ..degustibus non disputandum.. :-)

Nu stiu cati dintre cei care au citit articolul dvs. -NO OFFENS- au inteles talcul metaforei cu J-P Rive rugbystul si J-P Rive artistul plastic.
Intradevar, rugbyul in lipsa “artei”, a “harului” -a se citi jocul maiastru “la mana”- ramane doar o lupta oarba “ptr. 3 puncte”, s`am folosit un eufemism.

Dar iata “premonitia” lui G Henry in urma cu un an despre ce va fi la RWC 2007:

“About 12 months ago, All Blacks coach Graham Henry told me frankly:
“If winning a World Cup means we have to play defensive rugby, we have to kick the ball away and not play, then I’d rather not win it.”
Q.E.D….
Ce vizionar, veti zice.
Nu, un fin cunoscator, vorbim de un neozeelandez, care a ales sa nu “TRISEZE JOCUL”.
Din pacate intre cei ce vor “cu orice pret” victoria si cei ce inteleg sa castige “netrisand jocul” este o mare prapastie.
Rugby-ul, qua vadis ? …se intreaba INGRIJORAT, chiar la aceasta ora, IRB-ul.

PS. Argentina INCA nu joaca RUGBY, inca nu inteleg spiritul acestui joc.
Francezii, fini cunoscatori ai “fenomenului”, si detinatorii patentului “french flair”, au numit acest mod de-a juca ….”rugfoot” -cam ce-au jucat ei, si-o recunosc sportiv, in meciul cu All Blacks.
Una este sa vizionezi rugby la tv 20 de ani si alta sa joci 20 de ani rugby. De aici, poate, si “nuantele” dintre noi.

Toate cele bune.

# 14 parior on 23.10.07 at 11:57 am

w w w . p a r i o r . b l o g s p o t . c o m

# 13 cla on 23.10.07 at 11:40 am

pt comentariu #9

ai dreptate, argentina a reusit o performanta extraordinara. as mai remarca totusi si echipa fiji-ului care a jucat fantastic, mai ales in sferturi, cand au fost la un pas de cea mai mare surpriza posibila si au jucat fiecare meci deschis, pe 3/4, in viteza, extrem de spectaculos.

pt comentariu #2
si pe mine ma bucura faptul ca pot citii comentarii civilizate si de lipsa abrutizatilor de fotbal. m-as fi abtinut insa in locul tau de la ultima remarca.

articol excelent

# 12 dahntheboss on 23.10.07 at 10:40 am

Apropo de nationala lui Irimescu si Morariu …. cu meciurile lor am inceput sa urmaresc rugby. Nu intelegeam mai nimic din regulament, dar nu stiu de ce ramaneam intepenit in fata tv-ului cand se transmiteau meciuri (si ce eveniment era pe vremea aceea … !).

Citind articolul dumneavoastra am avut pentru o clipa acelasi sentiment de atunci. M-am intors pentru o clipa in trecut. Multumesc domnule Paraschivescu.

:)

# 11 arh. Gheorghe Petrescu on 23.10.07 at 9:12 am

A FOST UN CAMPIONAT PUTERNIC IAR CAMPIOANA LUMII
A DEMONSTRAT CA ARE TALENT. PE CAND….ROMANIA?

# 10 Precaut on 23.10.07 at 8:10 am

Frumoasa aceasta echipa a Argentinei, ce-mi aduce aminte intr-un fel de nationala noastra din deceniul sapte al secolului trecut, ce primea invitatii din 5N atunci, insa intrebarea care se pune este : “Ce forta ar putea avea Argentina dupa schimbul de generatii ?”

# 9 Illiniwek on 23.10.07 at 5:18 am

Frumos articolul! Dar adevarata castigatoare a Cupei e echipa Argentinei condusa de acel guerillero, ruda cu Che, Don Pichot si al sau “var”, specialist in urmarirea “lumanarilor”, Don Hernandez. Au jucat cel mai frumos rugby, au facut o lume intreaga (din natiunile minore in rugby) sa spere ca aroganta natiunilor majore (6+3) va fi zdrobita si ca li se va sterge zambetul de pe buze. Au speriat granzii lumii cu stilul lor de joc atractiv, direct, bine organizat, fara greseli…Au dat cu francezii de pamant de doua ori, chiar la Paris…Au dat de pamant si cu acel nou sex-symbol al Europei, Chabal, care ma face sa ma gandesc la ce au vazut romanii cand au dat piept cu galii.
Argentinienii astia amatori- in fine cativa din ei doar, dar still…-au mutat derbiul fotbalistic de pe La Plata, au facut ca toti taximetristii din Buenos Aires sa respire doar rugby pentru o luna de zile. Cine nu vrea sa vada pumele jumulind niste Springbooks in 4 ani de zile, si nu numai niste cocosi?

# 8 mcalister on 22.10.07 at 11:38 pm

frumos dl Paraschivescu!un articol foarte bun

# 7 bineinteles on 22.10.07 at 11:25 pm

@antiprosti
Cred ca vroiai sa zici “ratiunii”

# 6 Antiprosti on 22.10.07 at 10:46 pm

@razv
“Somnul(ignoranta) natiunii naste monstri!”
Iar legat de maimute,eu poate am devenit o maimuta(nu cu TZ), insa evolutia ta s-a oprit la acesta frumoasa creatura.
Sau cum zice americanuL : NO OFFENCE!

# 5 Rives on 22.10.07 at 10:38 pm

Nu sunt chiar 3 decenii de cand Rives juca in echipa Frantei. In sport un deceniu conteaza foarte mult!

# 4 razv on 22.10.07 at 10:33 pm

@antiprosti
zicand astea tocmai ai devenit una din acele maimutze…”ignorance is bliss” cum zice americanu…
frumos articol…
magica finala…chiar si fara eseuri…

# 3 Blog-de-sport on 22.10.07 at 10:31 pm

echipa probabila din meciul Sevilla - STEAUA o putei gasi doar pe http://blog-de-sport.blogspot.com

# 2 Antiprosti on 22.10.07 at 10:06 pm

Ce ma bucur ca la aceste articole nu avem comentarii de stelisti,dinamovisti,rapidisti sau alti tarani!
Mmmm…asa liniste,asa placut.
Super articol, pacat ca maimutele cu IQ=0, nu il vor citi(oricum nu il intelegeau), sunt ocupati sa isi faca unii altora sex oral!

# 1 chaos on 22.10.07 at 10:02 pm

oare Brancusi n-ar fi putut ajunge un mare jucator de rugby?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.