Sindromul minutelor de prelungire

de TUDOR OCTAVIAN

Cum să stea Dinamo şi Steaua mofluze pe locurile 7 – 8, iar Martiş să caţăre Rapidul pe 2? Greşelile de arbitraj din prelungiri au alte cauze decît acelea din primele 90 de minute. Arbitrul Marius Martiş n-a fluierat faultul de penalty la Mazilu, din minutul 93 al meciului Rapid – Gloria Buzău, din cu totul alte motive, pentru care nu l-ar fi dat pînă în minutul 90. În primele nouăzeci de minute n-ar fi fluierat penaltyul din pricini întîlnite şi pe aiurea: orbul găinilor, isteţimea boului, mîndria catîrului sau ochiul dracului. Dar după minutul 90, he, he, hei!, altă făină - cum ar zice Ion Creangă - se macină la moară.

Nu numai Martiş are probleme cu faulturile de cartonaş roşu sau penaltyurile din minutele în plus, ci tot taraful de fluieraşi al dirijorului Lupescu. În primele nouăzeci de minute se arbitrează şi atît. Greşelile din primele nouăzeci de minute sînt la mîna comisiilor federale. Un unsprezece metri în minutul 93 sau 96 însă e o reverenţă pe care orice arbitru român cu simţul situaţiei şi al carierei se simte obligat s-o facă patronilor de la Dinamo, Steaua, CFR Cluj sau Poli Timişoara. Adică formaţiilor care, la o adică, pot da peste cap, cu banii lor, campionatul şi lista arbitrilor. Fără banii primilor cinci, şase mari plătitori, nu mai e nici campionat, nici Federaţie, nici bani pentru arbitri, nimic, nimic.

Marius Martiş n-a fost arbitrul, care trebuia să fie şi în prelungiri deoarece gestiunea unui penalty e o chestiune de putere. Cele nouăzeci de minute sînt ale Campionatului, ale Federaţiei, ale Uniunii Europene, ale cui vreţi dumneavoastră. Prelungirile însă sînt în puterea arbitrului. Nu numai că Martiş nu s-a pus rău cu formaţiile cu pretenţii la titlu, dîndu-i Rapidului încă două puncte avans, dar le-a făcut şi un semn prietenesc cu ochiul, ca să înţeleagă başcanii că e băiat respectuos, că nu se obrăzniceşte, dacă are ocazia să fie cuminte. .

Judecata lui Martiş a fost simplă ca bună ziua: dacă Rapidul n-a marcat un meci întreg, să-i fie de bine. De ce să se lege arbitrul la cap, pentru trei minute la spartul tîrgului? Să fi marcat Rapidul de cinci ori în “timpul legal de joc”, cum graţios s-a exprimat un comentator tv, Martiş fluiera gol de cinci ori şi nu se supărau nici Gigi, nici Cristi. La un derby pentru coada clasamentului, cum ar fi Farul – Ceahlăul, arbitrul Martiş - şi nu numai el – fluiera şi trei penaltyuri în prelungiri. N-a spus Lenin că libertatea înseamnă înţelegerea necesităţii? Cu Rapidul lucrurile, bineînţeles, se pun altfel. Cum să stea Dinamo şi Steaua mofluze pe locurile 7 – 8, iar cinstitul de Martiş să caţăre Rapidul pe 2? S-o facă alţii, dacă-s aşa de deştepţi şi vor să nu mai prindă o partidă de podium cu anii!

Evident, în cazul lui Martiş nu-i vorba de incompetenţă, de hoţie, de mituire sau de pizmă. Nu, e vorba doar de laşitate. Iar laşitatea, cum ştie toată lumea, nu se sancţionează. Se premiază uneori, dar discret, astfel că bieţii arbitri nu se pot lăuda cu premiul.

47 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 47 Mareşalul on 27.09.07 at 7:48 pm

Din cauza unor tâ.mpi.ţi ca tine - pseudo-scriitori pu.pin.curişti la un partid, stăpân sau patron - s-a stricat de tot atmosfera din ţara asta!
După revoluţie, am aflat şi noi în ce lăt.uri vă scăldaţi prin uniunea scriitorilor. Vă premiaţi între voi după algoritm şi după nr. de activişti pe care îi lin.geaţi înh c.ur.
Mu.riţi dracu’ odată… ca să putem respira şi noi aer curat.
Numai un tâm.pit putea aduce asemenea argumente la o greşeală de arbitraj.
Eu, dacă eram în locul celor de la Steaua sau Dinamo sau chiar omul Martiş, te chemam în faţa instanţei numai ca să văd ce argumente ai fi adus când ai murdărit hârtia cu acele acuze.
Ţi-ai pus vreodată întrebarea că poate omul a greşit fără intenţie?
Nu cred! Ai creierul prea încărcat cu b.ă.şini comuniste ca să mai gândeşti logic…
Eşti depăşit omule! Lasă-ne…

# 46 alessio on 26.09.07 at 9:21 pm

Martin daca ar scrie de Dacia - Rapid ar trebui sa scrie si de Steaua - Ceahlaul.Sau …ai uitat ? ;)

# 45 Bosu on 26.09.07 at 7:29 pm

Musiu, matale ai primit freun TV Samsung cu diagonala 123 de la UTCistul de Copos de scrii cu atata patos ???????????

Mah oligofrenule, daca ai atata imaginatie, scrie tata o carte !!!!!!!!!!

Echipe diverse (CFR, Gloria, U, UTA, Urziceni, Vaslui, Otelul, Pandurii, Farul, Dacia) nu ar fi beneficiat de aceeasi consideratie din partea TA !!!!!!!

Iar daca matale insinuezi, asta inseamna ca o putem face si noi !!! T.O. = Jurnalul National, Jurnalul National = Motanul Felix, Motanul Felix + seful UTC = Love, Articol penibil = $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Eu itzi dau un sfat multiplu - 1. nu mai scrie tata, oricum eu nu mai citesc in veci elucubratiile tale !!! 2. mergi tata la un control, sau ia un paracetamol, bea un biborteni, poate e de la caldura, sau de la aerul conditionat !!!!! 3. daca ai sti ceva de fotbal, ai avea cunostinta despre faptul ca jocul acesta are la baza GOLUL !!! Nu lovitura de pedeapsa !!! De multe ori, castiga cel care baga varza in atze, nu ala care primeste mai multe lovituri de pedeapsa !!!

Oricum, de cand am citit dimineatza pseudo-opinia ta in editia print, m-a cuprins un dezgust feroce, iar matele, musiu, ai reusit sa imi strici ziua …

Cu respect,
S. B.

# 44 andrei on 26.09.07 at 6:47 pm

STRANDUL TINERETULUI !!! NU CEDATI , NU-I DE VANZARE !

# 43 zmagoo on 26.09.07 at 2:58 pm

tot despre “fotbalul mare” http://www.zmagoo.ro/?p=154

# 42 jack on 26.09.07 at 2:22 pm

subiectiv adica

# 41 jack on 26.09.07 at 2:22 pm

subictiv articolul… nu-mi place…

# 40 becali in p..la goala on 26.09.07 at 12:32 pm

becal in p..la goala
aici

# 39 silence on 26.09.07 at 11:23 am

Penibil articol. Din acest articol scris in cel mai pur stil cfr-ist nu reiese decat penibila lamentatie “singuri impotriva tuturor” bagata in fata incompetentelor proprii.
Daca 1+2 fac intotdeauna 3(campionate) , penalty nu inseamna totdeauna gol.
Singurul lucru adevarat este ca nu poti sa suspenzi o echipa pt ca au rupt suporterii o plasa trebuia procedat ca in cazul scaunelor rupte adica platite. Surubul de aproape un miliard alta poveste trasa de par daca era un surub de la scaune era minim de 6 si lansat de la o distanta de minim 25m bozovici isi pierdea clar cunostiinta daca a fost intr-adevar aruncat inseamna ca nu l-a lovit si a fost o simulare ordinara.

# 38 Martin on 26.09.07 at 11:19 am

Domnul Tudor Octavian,

Va felicit pt comentariu. e ok. Dar mai puteti scrie inca unul? Tema ar fi meciul Dacia Mioveni - Rapid.

Va multumesc!

# 37 dragomir on 26.09.07 at 10:01 am

ramai la politica domnule tudor.la jurnalul national.acolo este locul la toti cei ce se prostitueaza pe banii lui voiculescu.

# 36 ggg on 26.09.07 at 8:28 am

hdwhcdoi

# 35 Jiji on 26.09.07 at 8:28 am

Chiar ai ramas fra inspiratie? Pacat pt ca mi-a placut cum scriai. E penibil sa ii plangi de mila lui Copos, ca si lui Jiji, Cristi, Marian, Arpad, Adrian, etc. Jigodiile tot jigodii raman si e bine sa se extermine intre ele.

# 34 DECENEU on 26.09.07 at 8:17 am

REZON!!

# 33 emil mihai 1923 on 26.09.07 at 7:30 am

ma mai gandesc la o forma de protest care poate fi vazuta de fifa si uefa..
jucatorii sa se aseze pe teren si rapid sa piarda 10 meciuri cu 25 la 0…
sa joace doar cat sa nu retrogradeze…

# 32 aciduzzu on 26.09.07 at 6:47 am

nu-i vorba de incompetenţă, ci e clar hoţie pe fata, ciobanu a dat cu banu sa cumpere campionatu, a si zis la inceputul campionatului ca a bagat 12 milioane de euro anu asta. In ce crezi ca a bagat 12 milioane, ca Badoi, Rada, Zapata, Surdu si cu Zaharia n-au facut toti adunati mai mult de 3 milioane. Restul de la 3 pana la 12 i-a impartit la liga, federatie si comisia de arbitri.

# 31 Gsp.ro Va recomanda , Show FM !! on 26.09.07 at 4:12 am

Intra pe Radio Show FM si asculta cea mai buna muzica Non Stop www.RadioShowFM.ro !! Pe site mai gasesti , stiri sportive , barfe artisti , Horoscop , vremea , Tv Online , Program TV , Jocuri, Download muzica www.RadioShowFM.RO
Intra pe Radio Show FM si asculta cea mai buna muzica Non Stop www.RadioShowFM.ro !! Pe site mai gasesti , stiri sportive , barfe artisti , Horoscop , vremea , Tv Online , Program TV , Jocuri, Download muzica www.RadioShowFM.RO
Intra pe Radio Show FM si asculta cea mai buna muzica Non Stop www.RadioShowFM.ro !! Pe site mai gasesti , stiri sportive , barfe artisti , Horoscop , vremea , Tv Online , Program TV , Jocuri, Download muzica www.RadioShowFM.RO
Intra pe Radio Show FM si asculta cea mai buna muzica Non Stop www.RadioShowFM.ro !! Pe site mai gasesti , stiri sportive , barfe artisti , Horoscop , vremea , Tv Online , Program TV , Jocuri, Download muzica www.RadioShowFM.RO
Intra pe Radio Show FM si asculta cea mai buna muzica Non Stop www.RadioShowFM.ro !! Pe site mai gasesti , stiri sportive , barfe artisti , Horoscop , vremea , Tv Online , Program TV , Jocuri, Download muzica www.RadioShowFM.RO

# 30 j3n3l on 26.09.07 at 2:04 am

Domnul Tudor Octavian are chilotii vopsiti in alb-visiniu. Rusinos articolul… ar fi trebuit sa apara pe “rapidisti.ro” nu aici. Cred ca a gresit adresa cand a dat “submit”.
Chiar asa e posibil la voi in redactie sa se posteze astfel d articole de toata jena. Daca am fi legati la ochi si prosti am spune: “Rapidul este atacat etapa de etapa prin evolutii partinitoare ale arbitrajului, federatia are ceva cu Copos care in viata lui nu a facut nici un blat, el fiind profesionist 100% mai ales atunci cand prezinta un jucator chiar daca transferul nu e definitivat, aceasta echipa este singura impotriva tuturor, nimeni nu o iubeste si toti trag in jos ca se le faca loc granzilor Steaua, Dinamo, chiar CFR si Poli au o influenta mai mare decat giulestenii la federatie.”
Cam asa a sunat articolul…. PENIBIL!!!!!

# 29 decaraiman on 26.09.07 at 12:35 am

demoniq Says:

September 25th, 2007 at 11:30 pm
ce terminati…penalty-ul a fost clar…cine vrea sa vada vede….cine nu pierde cu elfsborg acasa…asta e….sau murdareste un REGE…..ce mai conteaza ca Rapid face rezulatte in Europa …..si restu o freaca la rece cu ekipe de sub nivelu marii…bravo d-le Octavian….respect

mai omule nu a zis nimeni ca nu a fost penalty dar idea mea si sunt comvins de ea ca greseala nu a fost facut voit si cu rea intentie in rest multa vorbarie suntem un popor de mizerabili

# 28 demoniq on 25.09.07 at 11:30 pm

ce terminati…penalty-ul a fost clar…cine vrea sa vada vede….cine nu pierde cu elfsborg acasa…asta e….sau murdareste un REGE…..ce mai conteaza ca Rapid face rezulatte in Europa …..si restu o freaca la rece cu ekipe de sub nivelu marii…bravo d-le Octavian….respect

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.