Turneul şi tupeul

de Radu Paraschivescu

Sorana Cîrstea a infirmat tradiţia temenelei complexate în faţa vedetei. Am primit vestea cu un amestec de surprindere, bucurie şi blazare, aşa cum facem uneori cînd auzim lucruri bune despre sporturi la care stăm rău. Surprindere, fiindcă nu bănuiam gestul de revoltă sau actul de curaj. Bucurie, fiindcă pînă la urmă nimic din ce e succes românesc nu ne lasă indiferenţi. Blazare, fiindcă pe ecranul minţii ne apărea deja binomul de referinţă al performanţei naţionale: una caldă, alta rece. Aha, am cîştigat cu ăştia tari? Nu contează, o s-o încasăm de la ăia slabi. Şi totuşi, care e vestea? Mai poate să încapă şi altceva între Steaua-Rapid şi Slavia-Steaua? Da, evident că poate. Iar vestea e victoria adolescentei de 17 ani Soranei Cîrstea în faţa lui Patty Schnyder, o elveţiancă deprinsă cu turnee serioase şi cu adversare straşnice. Sorana Cîrstea a ţîşnit din calificări la Bali şi a trimis-o acasă pe a treia favorită. Isprava ei seamănă binişor cu exerciţiile de detentă ale filmului românesc, care nu se desfăşoară cu ajutorul, ci în ciuda sistemului.

Ce spune aventura indoneziană a Soranei Cîrstea? Două lucruri importante. În primul rînd, ea confirmă că bucuriile noastre în tenis pot sta doar sub semnul excepţiei. Victoriile vin rar, pe neaşteptate, şi trezesc euforia de o zi care prefaţează o lună de spleen sau obidă. La vremea lor, un Voinea sau un Pavel au avut - să ne amintim - zile de graţie şi mingi de antologie. Dar imediat după victoria la Becker sau la Cash, o cortină cu falduri grele a coborît neanunţat şi a pus punct spectacolului. Destinul şi-a reînceput munca de persecutare fără motiv. Era destul, ce voiaţi mai mult? Păi tocmai asta voiam: mai mult. Însă - o ştim de atîta vreme şi tot degeaba - consecvenţa şi continuitatea se deprind doar dacă există o structură de performanţă. Altminteri vom vîna în continuare clipe, iluzii şi fericiri meteorice. Ne vom mira că am învins un cap de serie şi că apoi ne-a scos din joc un outsider. Iar pe urmă vom pune totul pe seama ghinionului sau a lipsei de fonduri.

Celălalt lucru însemnat din mesajul Soranei Cîrstea se leagă de îndrăzneală. Mai bine zis, de obişnuinţa românească de-a face reverenţe cînd nu e cazul. Cine revede finalul meciului de la US Open dintre Venus Williams şi Raluca Olaru tresare şi acum. Sigur, Williams mergea spre un 2-0 la seturi previzibil şi necontestat. Avea trei mingi de break şi meci, cînd Olaru i-a croşetat două mingi mai frumoase decît rochia cu 600 de cristale Swarovski a Mariei Şarapova. Ce a urmat? O dublă greşeală. Adică două servicii brambura. Dar - am văzut asta în privirea de ciută a Ralucăi - nu fiindcă intervenise reflexul carpatin de dărîmare a şiştarului, ci din cauza obiceiului păcătos pe care-l avem uneori de-a crede că adversarul din faţa noastră nu e om, ci mit sau statuie. La ora la care scriu rîndurile astea, nu ştiu ce a făcut Sorana Cîrstea în semifinala cu Edina Gallovits. Ştiu încă că i-a ţinut o lecţie deschisă de pedagogie Ralucăi Olaru.

20 comments ↓

# 20 Simona on 24.09.07 at 12:50 am

un joc excelent cu pirati

http://www.ruletheseas.com/index.php?r=63788

# 19 zmagoo on 19.09.07 at 12:57 pm

sau asa http://www.zmagoo.ro/?p=84

# 18 razbet on 18.09.07 at 10:43 am

fata are viitor … dar n are experienta ..

# 17 MosIonRoata on 17.09.07 at 11:49 pm

“Sorana”?! Ce fel de nume e asta ca nu suna Romaneste…

Sanatate!

# 16 Dinny on 17.09.07 at 11:07 pm

Corectura…populatie…telenovelele…si oboseala !

# 15 Dinny on 17.09.07 at 11:05 pm

Dobrin…
Intr-o tara in care 2/3 din populaatie adora manelele si telenovenelele,prostul gust si lipsa de educatie fac legea !

# 14 Dobrinibamus on 17.09.07 at 10:51 pm

Subscriu intr-u totul celor ce va sugereaza sa mai dati atentie si altor sporturi decit fotbalul. Sinteti ridicoli cu evantaiele de amanunte legate de “calamitatile nationale” tip Borcea, Becali ori Copos ori Iancu ! Mai deunazi un alt coleg de-al vostru de breasla nici habar nu avea de numele campionului mondial cu care va boxa Bute in curind … Si vorbim de sport la cel mai inalt nivel mondial, nu de echipe de mina a 2-a sau a 3-a gen Steaua, Dinamo ori Rapid. Publicul ar trebui sa va taxeze mai aspru … dar se pare ca la asa cerere … asa oferta !!

# 13 Dinny on 17.09.07 at 10:45 pm

…internationalele de tenis…de la Mamaia….

# 12 Dinny on 17.09.07 at 10:44 pm

Asa stau lucrurile d-le Paraschivescu….valabil si ptr. Dinamo(al meu, ‘mneata esti cu Stelutza..)
Eram prin anii “80 la internationalele de juniori ale Romaniei,care se desfasurau in ultima saptamana a lunii august….si discutam(in grup) cu tatal lui Segarceanu…care la fiecare nume (aproape) de vedeta din tenis,zicea:”si pe asta l-a batut Florin…”…si atunci l-am intrebat:
Dar pe toti…la rand,unul dupa altul,intr-un turneu…i-a batut vreodata ?…si s-a cam suparat pe mine….

# 11 I love you Boro on 17.09.07 at 9:55 pm

Are dreptate Vlad.Meciul cu Edina a fost in sferturi.Ideea este ca dupa meciu cu elvetianca am cautat pe gsp cea mai mica stire despre acest succes si nu am gasit decat declaratiile oierului de cand s-a trezit pana s-a culcat in ziua aceea.Din punctul aceste de vedere prosport este mult peste voi.Pacat ca nu stiti altceva decat sa vorbiti despre ce au spus niste oameni de nimic cum sunt jiji,iancu,borcea.Bafta multa Sorana!

# 10 Vrei un Nokia 1600 nou-nout?? on 17.09.07 at 8:48 pm

Vrei un telefon Nokia 1600 nou-nout?????? inscrie-te la noi in concurs ( click www.idoli.ro/news5.htm ) si poti fi fericitul posesor al acetui tip de telefon
mai multe detalii aici: www.idoli.ro/news5.htm

succes! Echipa Idoli.ro

Click pe cel mai nou dating site din Romania: fete frumoase & singure, baieti simpatici dar si multe premii te asteapta pe www.idoli.ro

# 9 Vlad on 17.09.07 at 8:33 pm

Meciul cu Gallovits a fost in sferturi, si l-a castigat la mare lupta in 3 seturi…. Apoi a pierdut in semifinale cu Hantuchova, daca nu ma insel, a doua favorita. Poate era obosita dupa meciul greu din ziua anterioara. Oricum, fii mai atent la detalii.

# 8 bani online on 17.09.07 at 8:15 pm

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

freewebs.com/strategii

cea mai buna carte de STRATEGII IN PARIURI SPORTIVE! Invata sa castigi!

# 7 Revista on 17.09.07 at 8:12 pm

la obiect

# 6 manneken on 17.09.07 at 7:25 pm

Apreciez obiectivitatea dumneavoastra in subiectele pe care le abordati, si chiar va citeam regulat articolele ratacite in jungla ziaristicii romanesti.De cateva saptamani(luni) nu am mai avut timpul si rabdarea necesara unei indeletniciri atat de “dengereoasa”( poate cu acest cuvant contribui si eu la imbunatatirea si dezvoltarea limbii romaneste cum face:))) multi dintre colegii dumneavoastra)

Cum am avut o zi destul de dificila si nu prea am chef de critici si comentarii, as vrea doar sa va spun o scurta “anecdota”: am jucat fotbal la juniorii republicani si la tineretul unei echipe, care a facut timp de aproape zece ani o frumoasa figura in fotbalul romanesc si chiar a dat echipei nationale cinci jucatori de baza, iar unii dintre ei fac “valuri” si acum ca antrenori( chipurile, si-au purtat chiar reciproc chilotii de prieteni ce sant). Valurile lor s-au tulburat, la fel si creerul lor, in momentul in care s-au transferat(mai degraba au fost transferati) la o echipa de mare traditie si de ” trista suvenire” … Totusi ce vreau eu sa va spun este faptul ca unul dintre colegii mei din aceasta echipa si prieten foarte bun, a jucat titular cativa ani la echipa mare in divizia A . Intr-o zi, fara a avea aerul ca-mi spune ceva important, mi-a zis ceva de genul : ” nu beau, nu fumez, la ora zece sant in pat, la antrenamente trag de mine la max, dar simt ca mai mult de atat nu pot…”( sa avansez) Nu am dat mare importanta cuvintelor sale la momentul respectiv, dar dupa multi ani mi-am dat seama ce ii lipsea…acel graunte de geniu pe care l-a avut Nadia, Maradona…Einstein…(asta ca sa exageram putin) si pe care nu poate sa-l inlocuiasca nici macar munca titanica depusa de fiecare dintre noi in diferite domenii.

# 5 simex on 17.09.07 at 6:50 pm

CASTIGA BANI PE LINK-UL AGLOCO.COM/R/BBGR3817!

# 4 canadezu on 17.09.07 at 6:34 pm

Buna ziua tuturor,
Din pacate ai mare dreptate in ce priveste performanta la romani. E mai usor sa ajungi sus dar mai greu e sa te mentii. Problema e aceeasi in orice sport . La 17 ani sa ajungi in o semifinala de turneu venind din calificari asta e intradevar o mare performanta. Acum depinde de antrenorul ei daca o sa poata sta la acest nivel sau a fost doar o intimplare.

# 3 paul ns violetpower on 17.09.07 at 6:10 pm

Salut Radu…vezi, cum nu mai scrii despre fotbalul carpatin, cum nu mai apar spargatorii de seminte sa uzeze tastatura. Ar fi interesant sa scrii si despre Campionatul European de baschet, ce s-a incheiat recent, dar si despre Cupa Mondiala de Rugby, bineinteles…ca despre “folbal” scriu inca 100 de “jurnalisti”. Bafta!

# 2 marian on 17.09.07 at 6:04 pm

doar simex si eu.
ce poti spune dupa meciul de ieri,,Hanescu si francezul ala,,
sportul asta e ptr. oameni cu bani multi.
succes Sorana in continuare si sper sa ai sponsori multi.
apropo,spuneti si voi cat costa o racheta profi,un stagiu de pregatire cu un antrenor cu rezultate.o deplasare in Indonezia.ca altfel sunteti profesionisti.
sa nu mai viseze copii de oameni obisnuiti.
Multumesc.

# 1 simex on 17.09.07 at 5:39 pm

Bai Hussein, nimeni nu-ti citeste articolul?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.