Video Game

de Radu Naum

Pentru noi, să visezi e viaţă. Singura, de altfel

A fost aşa, ca un tremur, o încordare şi-apoi am privit o vreme în gol, buchisind cu mintea: deci Arsenal, Sevilla sau AEK, deci Sevilla, Sparta, pardon!, Slavia Praga. Teama teribilă că monştrii se vor arunca asupra bietei noastre Steluţe, unic pîlpîindă în jarul Europei, s-a mai agăţat o vreme, după care a dispărut miraculos. Atunci s-a întîmplat ceva minunat: a sunat trîmbiţa îngeraşului din noi, ăla mic şi călcat în picioare de nişte italieni nemernici, ăla zgîlţîit o dată cu bara lui Zapata. Dragul de el, s-a ridicat diafan în două picioruşe dolofane şi a început să ne cînte aria optimismului amnezic. Nu-i de condamnat. A ştiut exact cînd să-şi umfle pieptul şi să ne spargă timpanele. Acum, frăţiori şi surioare fani ai hipnozei, acum e vremea noastră, acum sîntem marii învingători, acum cerurile ne sînt deschise şi pămîntul nu ne înghite de ruşine, prizonier în realitatea virtuală. E epoca glorioasă în care orice e posibil: Praga e sub Kiev, Arsenal e în construcţie, bulibăşită de desantul banilor scuipaţi de maica Rusie, iar Sevilla… în fine… nu mai sînt ce-au fost, şi chiar mai puţin! Nici umbră de Milan, Chelsea, Liverpool, Real sau Barcelona. Ne-am scos! În acest punct zero al istoriei sîntem invincibili, nemuritori, neiertători. Ah, dacă s-ar juca totul ca la Ştiri!

Nu e o crimă să visezi. Dimpotrivă, pentru noi e viaţă, singura de altfel. Cu cît omul e mai sărac, cu atît se visează mai bogat. Închide ochii şi înghite în sec. Hagi e admirabil cînd se aruncă în Ligă cu capul înainte, dar acest donquijotism e tocmai măsura imensităţii sarcinii. Jucătorii lui sînt ca umblătorii pe sîrmă, nu trebuie să se uite în jos. Dar nici nu-i cazul să ţopăie şi să facă piruete, aşa cum îi îndeamnă, subliminal, mulţi. N-avem nici un punct de sprijin în trecutul încă viu. N-am bătut nici o echipă dintre cele care pot lua trofeul maxim.

Uitarea noastră e un mormînt, pentru că ne întoarce mereu, ca într-un coşmar cu repetiţie, la linia de start. Stam însă cu coada sus, aşa cum a stat Dinamo cu Lazio, în loc să se îngroape, să joace murdar, dar să iasă la liman. Steaua, ca să trăiască, trebuie să moară puţin. Ca pe vremea “naţionalei” lui Lucescu, să se facă atît de mică şi şmecheră încît căpcăunul să n-o găsească decît după ce i-a trecut printre picioare. Şi-apoi om mai vedea.

47 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 47 Simona on 24.09.07 at 12:51 am

un joc excelent cu pirati

http://www.ruletheseas.com/index.php?r=63788

# 46 Mike on 17.09.07 at 4:11 pm

emil mihai….mars la culcare

# 45 eduard on 17.09.07 at 3:14 pm

Un celebru englez spunea ca e bine sa fii visator fara sa cazi in visare.
Ori noi in fiecare vara, dupa 2 -3 transferuri cadem in visare chiar in delir. Ca rupem Realul, Barca, … Arsenalulul. Asta pana la primele meciuri. Dupa care ne facem mici si ne turnam cenusa in cap.
Urmeaza perioada de amnezie de iarna - primavara si apoi iar o luam pe delir. Again and again.
Suntem inepuizabili de optimisti … sau idioti? Nu stiu.

# 44 Dinny on 17.09.07 at 2:21 pm

mujotutun
Felicitari pentru pacifism !

# 43 Castiga un Nokia 1600 nou-nout on 17.09.07 at 1:16 pm

INTERVIU / CRISTIANO BERGODI Italianul considera ca Rapid ar fi meritat sa învinga aseara în Ghencea.

Cristiano Bergodi le-a multumit elevilor sai pentru modul în care s-au comportat în cea de-a doua repriza.

Este echitabil acest 0-0?

Daca ar fi fost cineva care ar fi trebuit sa ..continuarea aici

# 42 Franciza on 17.09.07 at 1:09 pm

regele 0

# 41 un catzel on 17.09.07 at 11:17 am

@Jan: draga, spune-mi pls, laturi are singular ? adica as putea sa-ti spun ca esti o latura ? sau sa-ti zic pe nume, o zdrea.ntzo-hahale.ra ??? in alta parte l-ai balacarit pe chirila … imbecil mic, esti prea p.ros.t ca sa-ti faci sepuku, dar ma gandesc ca poate-ti pica vreo caramida in cap …

@emil mihai: somnul unor parinti naste copii tembeli … sa le fie rusine alor tai

@radu naum: domnule, uneori ma supar cand zici de cainii mei, dar spre deosebire de amoebele care posteaza pe aici, eu stiu ca esti un om inteligent si priceput … problema e ca dai orzul gastelor si nici macar nu sunt ale capitoliului

@jijel becalel: tampi, nu te puie dreacu’ sa-l schimbi pe hagitza … ai auzit ??? hai rege, du-i acolo unde e locu’ lor …

ps regele e gol !

# 40 mujotutun on 17.09.07 at 10:52 am

Ne place, ori nu ne place si cum-necum, Steaua este, intradevar, cea mai mare performera a fotbalului romanesc, pana in acest moment.
Dar acele trofee nu au nici o legatura cu actuala echipa. Care, sub conducerea lui Hagi, este departe de eclatantele succese scontate. Asa ca, toata lumea are dreptate. Ce bine!

# 39 gerrusu on 17.09.07 at 10:37 am

Foarte bun articolul respect autorului.

Si pentru cei care nu au inteles nu era un atac la o anumita echipa ci un semnal de alarma la cresterea artificiala a sperantei de a face in UCL performantele trecute sau macar ce au facut in UEFA.

# 38 Mircea on 17.09.07 at 10:33 am

Steaua are mari sanse sa i se intample ce a patit anul trecut Dinamo Kiev, asta judecand dupa jocul pe care il presteaza!! Dar sa ne aducem aminte ca anul trecut inainte de jocul de la Kiev a fost tot 0:0 cu FC Arges parca, dupa un joc foarte slab. Sper ca istoria sa se repete, dar cu Hagi pe banga am impresia ca o sa raman doar cu speranta!!!

# 37 Marian on 17.09.07 at 10:08 am

radu are dreptate, steaua trebuie sa-si recunoasca locul intre aceste echipe.
Spuneti de istoria stelei, dar important e prezentul. Si ca o comparatie, ce buget si ce jucatori au Dinamo Kiev si Shahtar si ce au realizat in ultimii ani in CL ?

PS: ce s-a intamplat anul trecut cu dinamo kiev a fost un accident, care sunt convins ca nu se va mai repeta.
Slavia a demonstrat ca e echipa eliminand Ajax cu 2 victorii.

# 36 emil mihai on 17.09.07 at 2:58 am

bogdan anderco esti autorul articolului adica un bou complexat
idiotul asta care scrie nu poate avea fani
deci tu esti el sau un gras chior si ti put picioarele

# 35 Bogdan Anderko on 17.09.07 at 2:37 am

emil mihai. esti prost.

# 34 emil mihai on 17.09.07 at 1:55 am

iar ai scris, idiotule?
mars la ciclism cu banciu, cred ca va ardeti si n cret
esti un bou complexat

# 33 risticialex on 16.09.07 at 11:41 pm

sa imi fie cu iertare dar hagi e cel mai slab antrenor care l-a avut steaua vreodata jucatorii joaca din ce shtiu ei fotbal ca hagi nu are nicio strategie .Pana la urma au dreptate incultii oli shi Fecali FORZA DINAMO

# 32 Mishu on 16.09.07 at 11:28 pm

@ becaligol
Ia legatura cu Stoica de la CARITAS.

Din pacate, Radu are ceva mai mult decit dreptate. Pentru Steaua se anunta zile grele, pentru ca meciurile nu se joaca la programele de stiri sportive.
Fanaticilor care mai tin minte ca Steaua a “dominat” Europa tin sa le aduc aminte un singur nume de echipa de fotbal: Nothingam Forest. Poate cineva sa-mi spuna prin ce liga mai joaca?

# 31 Mishu on 16.09.07 at 11:25 pm

@ becaligol
Ia legatura cu Stoica de la CARITAS.

# 30 steaua si SPAGA ,LEGAMANT PE VIATA on 16.09.07 at 10:33 pm

Daca steaua nu a primit un PENALTY gratuit , jucatorii militari CEAUSISTI, au fost timorati!
un PENALTY le da curaj stelistilor sau dinastia CEAUSESCU, pe vremuri!

# 29 steaua si SPAGA ,LEGAMANT PE VIATA on 16.09.07 at 10:31 pm

Nu-l prinde pardesiul la steaua , desi ar fi bine sa stea mai mult ca nu stie nimic si steaua nu joaca….a inscris 4 goluri in 6 etape!

# 28 steaua si SPAGA ,LEGAMANT PE VIATA on 16.09.07 at 10:30 pm

hagi , saracul e nevinovat, dar infatuarea si dorinta de prea-marire il vor termina!
Prost, prost, dar sufera de MANIA GRANDORII!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.