Cel mai greu meci al Stelei abia începe

de RADU COSAŞU

* Radu Cosaşu scrie foarte bine, asta o ştie toată lumea. Ce nu ştiu mulţi este că laureatul Uniunii Scriitorilor are şi cremoniţii. Sau intuiţii. Citind acest articol publicat pentru prima dată vineri, 3 august, veţi înţelege de ce.

Între fanfaronada patronului şi răbdarea antrenorului, care va fi rezultatul? Victoria Stelei la Lubin ne dă plăcerea de a înota şi a pluti în valurile evidenţelor. E o plăcere mediocră, să recunoaştem. Dar, cu excepţia rezultatului pozitiv, mai totul la Lubin a fost mediocru: şi jocul Stelei, fie că-l caracterizăm ca Ienei “prost, dar pragmatic”, şi prestaţia poloneză care nu-şi găseste strălucirea decît în metafora lui Cornel Dinu: “Nişte sfeşnice într-o catedrală catolică”. Mai mediocru decît jocul a fost doar comentariul de-o enormă volubilitate cînd gîtuit de inutile emoţii, cînd chinuit în echilibristica printre platitudini: “Steaua nu a fost senzaţională, dar şi-a făcut datoria…”, “Artistic, meciul nu a fost de nota zece, dar ca eficienţă merită această notă…” Fireşte, în perspectiva returului, nu lipseşte nici un clişeu dintre acelea care ne fac viaţa cît de cît acceptabilă înainte de o calificare europeană: rodajul, îmbunătăţirea jocului, speranţa într-un viitor adversar accesibil. Sîntem ca pe vremea lui Oli, Zenga sau Protasov? Parcă nu. De ce nu? Răspunsul vine imediat.

Meciul cel mare din Ghencea, meciul cel mai greu al Stelei va fi unul de o intensitate necunoscută pînă acum. El e deocamdată latent, dincolo de urna europeană a acestei zile de vineri şi indiferent de returul de peste o săptămînă. E meciul dintre patronul echipei şi antrenorul ei. Niciodată - nici sub Oli, Oleg sau Walter - nu s-au înfruntat, în destinul Stelei, două caractere şi două autorităţi de o asemenea vigoare. O scriu rezistînd oricărei tentaţii spre pamflet sau caricatură, cedînd uşor doar humorului inerent situaţiei. Ar trebui să fim orbi şi surzi ca să nu sesizăm ce clocoteşte deja înainte, după, ba chiar în timpul oricărui meci. Antrenorul este un “rege” al fotbalului românesc, care acceptă, normal, să se supună celui care finanţează echipa. Patronul nu se dă rege, ci doar un general care vede în antrenor un căpitan. Nu ar fi scandalos - doar poate amuzant - dacă patronul s-ar pricepe la fotbal mai bine ca Mihai Viteazu. Nu se pricepe, cum a scris cu majuscule odată, Tolontan, aici în Gazetă. Dacă s-ar pricepe, ar şti - înainte de toate - să-l lase pe antrenor în pace şi onor. Să nu facă publice contradicţiile dintre ei, precum Regina Angliei faţă de primul ei ministru în problema războiului din Irak. E o comparaţie neavenită? Nici vorbă. Patronul zice că nu se amestecă în deciziile antrenorului, dar dacă el nu-l vrea pe X în teren, îl va obliga pe antrenor să-l dea afară şi chiar aşa se întîmplă. Cuplînd - în regim de viteză - ignoranţa cu lăudăroşenia, el proclamă că se pricepe la atacanţi mai bine ca Adrian Ilie sau Hagi. Umilindu-i pe toţi rezerviştii săi, generalul face deja echipa ideală a Stelei care e tot atît de ideală pe cît au fost de geniali, la vremea lor, Andrei Cristea sau Elton. Înaintea returului cu Zaglebie, patronul zice că nu există absolut nici o problemă în calificare, în timp ce antrenorul cere maximă seriozitate. Între permanenta fanfaronadă a patronului şi răbdarea în optimism a antrenorului, meciul nu e deschis oricărui rezultat. E tot ce se poate spune mai blînd. Personal, ţin cu Hagi.

162 comments ↓

Pagini: [9] 8 7 6 51 » Afiseaza toate comentariile

# 162 adi on 13.11.07 at 9:50 pm

huuuu romania

# 161 CPU on 22.08.07 at 8:18 pm

“ce rau imi pare ca nu am fost la retragerea lui HAGI” (asa ziceau toti),iar azi sunt sunt oameni care il critica pe HAGI.
nu demult a fost lansata campania Fii in Galben alaturi de echipa nationala.
cred ar fi momentul sa fie lansata campania:
Fii in Galben/Fii 10/Fii cu HAGI.
marti seara ar putea fi ultimul meci cand cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile ar putea fi vazut pe un stadion romanesc.
in amintirea acelor clipe de neuitat avem datoria morala sa-i oferim acestui om retragerea pe usa din fata si nu pe cea din dos.
Hagi & CO. au scos ROMANIA in strada si ne-au facut sa uitam de grijile cotidiene.chiar nu conteaza daca HAGI este incult,increzut,nu are scheme in cap,nu are stofa de antrenor,conteaza doar sa ii aratam respectul castigat de-a lungul carierei.
sa-i aratam acestui becali ce inseamna cu adevarat respect.
mass-media are puterea necesara sa lanseze campania :
Fii in Galben/Fii 10/Fii cu HAGI.
Sunt primii care ii sunt datori.
marti seara trebuie sa vedem nu 1 HAGI, ci 20.000 de HAGI
sa demonstram ca suntem romani,altfel revolutia din `90,cei 17 ani de democratie si tot ce inseamna ROMANIA nu sunt decat o iluzie iar n becali cu bani fac ceva pe noi.

# 160 pitzi2005 on 22.08.07 at 1:53 pm

e de toata jena ce se intampla la steaua,mai ales cand am auzi deklaratiile lu becali de marti seara…ca de fapt jukatorii nu-l vor pe hagi.Daca era cearta numa intre el si becali nu aveam emotii pt ca orikum se impacau pt binele stelei, dar kand jukatori incep sa komenteze despre antrenor..pfff….e nasol tare.eu sunt stelist de la 6 ani,dar ce se intampla acum mi-a lasat un gust nu amar…..super amar,nu se poate sa ne comportam asa cu marele hagi….indiferent ca te numesti becali,radoi, dica…etc……RUSHINE sa le fie jukatorilor in primul rand si apoi patronului

# 159 Panduru on 22.08.07 at 1:24 pm

La teatru exista un post de regizor, unul de sufleur si altul la reflectoare. Gica se crede, probabil, marele regizor dar se multumeste practic cu cel de sufleur, un fel de “atentie la mine” sau “faceti ca mine in meciul cu Argentina”. Gigi lucreaza si el dar numai la lumini, crezand ca pune piesa in scena. E greu, e foarte greu asa. Iar daca iti mai si subestimezi adversarul este aproape imposibil. Totusi, Steaua, cu ce-si mai aduce aminte din exercitiile tactice invatate de la predecesori poate accede usor in grupele Champions League si Gica va scapa cu fata curata chiar daca nu va pricepe exact cum. Sa dea Domnul sa iasa bine dar si la Poli a a lasat in urma sa o situatie de genul “na-ti-o franta ca ti-am dres-o”.

# 158 cineastu' on 22.08.07 at 1:13 pm

in filmul “A Few Good Men”, Lt. Daniel Kaffee (tom cruise) il face pe Col. Nathan R. Jessep (jack nicholson) sa recunoasca ilegalitatea comisa, bazandu’se tocmai pe orgolil colonelului de a spune ca el este “cel mai cel” si ca nimeni nu face ceva fara voia lui.
astept inca ziaristul care sa’l faca pe gigi becali sa spuna tot ce are pe suflet (referitor la ilegalitatile din fotbal) aplicand “METODA” avocatului din film!!
succes!! (iar procuratura sa fie pe aproape!!)

# 157 cineastu' on 22.08.07 at 1:07 pm

vreau sa zic si io ceva:

# 156 Un stelist on 22.08.07 at 12:55 pm

steaua se poate califica si fara hagi pe banca, asta nu te intrebi? si tu dak ai fi acolo antrenor ai califica steaua in situatia de fatza, in alta situatie este alta discutie

# 155 roboman on 22.08.07 at 12:49 pm

Hagi califica steaua in CL si pe urma pa puiu, il lasa pe beeeecali i pe radoi sa se descurce. El va avea in palmares o calificare in CL si si-a atins obiectivul.

Bafta HAGI.

# 154 terente on 22.08.07 at 12:38 pm

chestia cu procuroru Dinu e adevarata, dar din informatiile mele, nu sta prea bine cu caracteru, si nu poti fi conducator/antrenor adevarat daca una spui si alta faci cand imparti banii jucatorilor…nu ? te tradeaza baietii pana al urma, dom Cornel !!!

# 153 terente on 22.08.07 at 12:35 pm

asa e , cel mai bine este sa fii si baiat destept si cultivat si fost fotbalist de mare performanta- atunci ai o sansa se devii mare antrenor - ia uitati-va la Boloni, nu ? Din pacate Lotzi e incompatibil , deocamdata, cu Becali, sau mai degraba cu anturajul si sfatuitorii lui Jiji….

# 152 terente on 22.08.07 at 12:31 pm

sau stelistu

# 151 terente on 22.08.07 at 12:29 pm

ei, ce ziceti, e o teorie valabila, sunt curios ce ar zice radoi de ex…???

# 150 terente on 22.08.07 at 12:28 pm

jiji a spus ceva extrem de interesant- se pare ca e chiar inteligent, e un mascarici cu vocea lui Amza Pelea cand o facea pe Nea Marin dublat de o inteligenta rece, machidoneasca, cu aplicatie la profit in orice conditii- deci a zis jiji cam asa- l-am luat pe hagi ca e nashu meu si e si un mare brand,nu numai in Romania ci in lume, si o sa il fac mare antrenor daca ma asculta.
Io traduc asa- hagi e tabula rasa, dar jiji are oameni care il invata si jiji ii da echipa si tactica in plic lui hagi, inaintea fiecarui meci !!N-o fi putut sa ii zica omu direct lu nash-sau si gica nu a inteles nimic, el se crede scula si pe banca tehnica, a si spus cu gura lui ca “el a ajuns la cel mai inalt nivel”, nu a respectat indicatiile din plic si a inceput dezastrul la care jiji nu a mai vrut sa fie martor -steaua era sa piarda daca nu rata fraieru ala penaltyul, Plesan a fost rupt de clujeni, Nesu s-a ales cu capul spart, Golanski a iesit rupt- iata ce nenorociri se intampla din cauza orgolilui fara suport al lui Gica care nu repecta textul dinainte scris- asta a vrut sa spuna Becali-hm, fff interesant mecanismul

# 149 Un stelist on 22.08.07 at 12:24 pm

ai dreptate… uite un exemplu Cornel Dinu om cerebral.. degeaba avea creier dak nu avea jucatori. La Steaua este invers are jucatori dar nu are un creier, asa ca trebuie si una si alta. Parerea mea este ca daca ar mai antrena Cornel Dinu ar bate multi antrenori din tara si asta o spune un stelist.

# 148 luciand on 22.08.07 at 12:20 pm

Sa nu uitam ca in toamna trecuta Steaua fara Radoi in teren juca bine si se califica in CL dupa 10 ani. In primavara dupa ce a venit Radoi dar a ramas fara Dica jocul echipei a scartait rau - locul 2 s-a luat stim noi cum…Asa ca cam indoiesc de valoarea si importanta lui Radoi in jocul echipei.

# 147 terente on 22.08.07 at 12:19 pm

lasa, ca daca va calificati, venim noi antrenori la Steaua, sa zicem ca suntem profesori…he,he, he, nu uitati ca a dat Murinhio o lectie intregii lumi fotbalistice demonstrand ca daca ai creier atat cat sa inveti gramatica limbii materne dar si a unei limbi straine , atat cat sa poti juca sah, poti antrena o echipa mare si poti castiga orice trofeu- lectia asta e reversul povestii cu hagi- degeaba esti talentat la dat cu picioru in minge daca nu te duce mintea, nu ti-o cultivi si nu inveti continuuu- tactica invinge practica- nu trebuie nimeni sa se simta jignit daca , spre deosebire de ceea ce ne invata ACUM presa sportiva, eu va spun ca MAI AVEM NEVOIE DE INTELECTUALI, chiar si in fotbal

# 146 Un stelist on 22.08.07 at 12:08 pm

terente ramai pe aproape ca poate am nevoie de ajutor in fata atator ratati

# 145 terente on 22.08.07 at 12:04 pm

despre hagi a zis ca” jiji care e cel mai influent in fotbal i-a oferit tot ce a cerut ” asa ca ” hagi nu are cum sa plece”.Iancu a recunoscut ca el , la Timisoara, nu i-a putut oferi tot ce a cerut si de aia hagi a plecat , ca hagi si-a ales la timisoara un staff prost, dupa chipul si asemnarea lui . Inacu a sugerat ca hagi nu e antrenor , dar jiji ar putea sa il faca…daca hagi asculta de el. Ff interesant, se referea la arbitraje, meciuri trucate, golanii- despre asta ar trebui sa vb presa si nu numai cea sportiva, nu despre aburelile astea cu “Regele”. Oare de ce uitam noi mereu ca microbistii sunt tot aia care o fac pe electoratu din patru in patru ani si se lasa cu voiosie manipulati de securistii din spatele sticlei ?
Felicitari pt curajul lui radoi- da, am vazut si noi ca tre sa jucati din amintiri, si asta ne inerveaza rau, ca si pe JIJI- CU BATE AR FI TOTUSI BINE SA VA FOLOSITI IN CONTINUARE AMINTIRILE SI SA VA DUCETI IN CL, gloria e a voastra de aceasta data si a lu jiji , vede lumea ca nu aveti antrenor…

# 144 terente on 22.08.07 at 11:56 am

ia uitati-va acum pe blog la comentarii sa vedeti cum adevarul spus verde-n fata limpezeste apele, din pacate ne lasam manipulati de presa sportiva care are propriile interese. cum draq sa recunoasca presa ca hagi e nulitate? desi asta e stiuta de toti oamenii de fotbal- uitati-va la iancu de la timisoara pe Telesport ca e in reluare ce misto crunt face de federatie si de golanii /golaneala din fotbal- dar recunoaste ca daca ar da nume l-ar rade- auzi cica “daca i-ar pune pe astia din fotbal la detectoru de minciuni s-ar curenta iar detectoru ar intra in greva”
iar memeu “ar iesi gravid de la detector” - hi hi hi- iancu e chiar un tip inteligent rau-

# 143 Armanovici on 22.08.07 at 11:29 am

@unu
lasa-ne cu chefereul tau cu tot ca au fost niste ipotenti incapabili sa bata o stea in 10 oameni,cu plesan accidentat si 11 m. Normal sa se bucure ca nu au pierdut avand in vedere circumstantele.
Vacanta placuta in Cipru. Sa trimiteti vederi de pe plaja.

Pagini: [9] 8 7 6 51 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.