După Hagi

Radu Paraschivescu despre cum paranoia unui patron poate distruge tot

Conflicul lui Hagi cu George Becali are un mesaj clar: aviz amatorilor

Dezbaterea s-a încins şi stă să dea în clocot, dar ocoleşte punctul cheie. Nu e important dacă Hagi va pleca după ce declaraţiile televizate ale lui George Becali îi vor fi ajuns la urechi (cine ştie, poate că la ora cînd apare acest articol el a părăsit deja Ghencea). Nu contează cine va fi numit în locul lui. Miza reală a celor petrecute duminică seara e scoaterea la lumină a unui fenomen despre a cărui existenţă ştiam, fără însă a-i bănui adîncimea. Fenomenul se numeşte cultura abuzului, adică o formă aproape instituţionalizată a bunului plac. Hachiţa ridicată la grad de competenţă, impostura zgomotoasă, portofelul ca argument suprem şi confuzia planurilor – iată elementele care otrăvesc atmosfera la Steaua. Degeaba sînt plătiţi jucătorii la timp, dacă aerul pe care sînt puşi să-l respire are atîtea toxine. Degeaba li se cere un fotbal european, dacă asistă la manifestări papuaşe. Degeaba sînt cooptaţi la conducere foşti fotbalişti prestigioşi, dacă li se impun roluri de coloratură.

Fotbalul a rămas în urma rezultatelor la Steaua? De acord. Hagi are enorm de învăţat ca antrenor? Mai mult ca sigur. Rădoi e naşul simbolic al naşului real al marelui fin? Posibil. Dar dincolo de reproşuri reale sau de urzeli bănuite, ceea ce strică totul e alunecarea în feudalism a unui om care nu acceptă că se află în mileniul trei. Paranoia voievodală exhibată de George Becali “la palat” poartă în ea sîmburele eşecului. Sedus de fastul poruncii, de gesticulaţia napoleoniană şi de bruscheţea pedepsei pentru nesupuşi, George Becali transformă Steaua într-o alcătuire grotescă şi în obiect de caricatură. Iar asta nu e tot. Sminteala ţine aproape de George Becali şi practică un marcaj mai bun ca al lui Nesta în zilele de glorie. Cînd ai nevoie de 20 de bodyguarzi ca să te aperi de iubirea semenilor, ceva e în mare neregulă. Cînd jigneşti pe toată lumea şi pretinzi respect, însamnă că lumea s-a întors cu susul în jos.

Hagi va pleca la un moment dat. Dar experienţa lui la Steaua le poate fi utilă celorlalţi antrenori. Acum nu mai au nici o scuză. Au aflat care sînt condiţiile vitale pentru semnarea unui contract nereziliabil cu George Becali: mari resurse de slugărnicie, spinarea preş, demnitate zero. Priceperea, flerul şi entuziasmul nu contează. Se recunosc antrenorii români care ar putea ajunge la Steaua, de la Dan Petrescu la Grigoraş, plus încă trei-patru, în acest portret? Sigur că nu. Dar Hagi? Nici vorbă. În cazul ăsta, poate că solidaritatea – un arhaism frecventat mai rar decît s-ar cuveni în fotbalul nostru – ar trebui să-i îndemne pe antrenori să refuze Steaua. Dacă George Becali boicotează instituţia antrenorului, de ce n-ar exista o ripostă pe măsură din partea celor vizaţi? În felul ăsta, patronul ar avea parte de o formă de respect de la distanţă împotriva căreia n-ar mai putea să acţioneze. Iar lumea l-ar lăsa – aşa cum a cerut duminică seara în direct - în sărăcia lui.

93 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 93 ina1809 on 22.08.07 at 12:47 pm

mutumim ca existati domnule Paraschivescu!
de astfel de gazetari avem nevoie, nu de cei care incita, critica fara sa aiba habar si fac tot felul de supozitii.
inca odata multumim

# 92 reddogradumtl on 22.08.07 at 1:06 am

Super articol!
Nu am ajuns decat azi sa va citesc articolul si tin sa va felicit.
Hagi e un antrenor slab, dar asta nu-i da drept oierului sa-l umileasca.
Jos hahalera de berbecali !!!

Hai DINAMO!

# 91 Abc on 21.08.07 at 3:02 pm

Claude,
Este adevarat faptul ca Berlusconi impune usor anumiti jucatori, dar cu siguranta ca el nu s-ar apuca sa ii reproseze antrenorului LA TV anumite decizii si “lipsa de respect”. Asta se vorbeste intre 4 ochi, a implica mass-media in discutii de genul asta e o mare greseala.

# 90 Claude on 21.08.07 at 2:25 pm

Felicitari pentru articol dar am si eu o intrebare: in Italia dupa ce ati fi aflat de impunerea unui jucator de catre Berlusconi, ati fi scris tot asa? Nu ca i-as da dreptate lui Becali referitor la comparatia facuta de el..

# 89 jon on 21.08.07 at 1:50 pm

“Hagi va pleca la un moment dat. Dar experienţa lui la Steaua le poate fi utilă celorlalţi antrenori. Acum nu mai au nici o scuză. Au aflat care sînt condiţiile vitale pentru semnarea unui contract nereziliabil cu George Becali: mari resurse de slugărnicie, spinarea preş, demnitate zero. Priceperea, flerul şi entuziasmul nu contează”

Nu prea e deloc asa. Pentru un salariu bun si sansa de a face performanta sunt o gramada de antrenori dispus sa dea dovada de slugarnicie. Nici macar nu e o intamplare, in general sunt foarte multi romani cu mari resurse de slugarnicie, spinarea pres si demnitate zero care au facut si fac cariera in tara. Pentru ca civilizatia locala incurajeaza aceste trasaturi, nu le condamna. Si mai mult, ele nu sunt incompatibile lui priceperea, flerul si entuziasmul. MM Stoica e un exemplu perfect.

Jiji a mai avut dificultati in a gasi antrenori. Insa nu sunt deloc convins ca daca Hagi pleaca acum nu va reusi sa ii gaseasca inlocuitor. Mai ca as pune pariu ca Grigoras ar veni la prima strigare, la fel Dorinel, poate chiar si Lacatus.

# 88 eva on 21.08.07 at 1:41 pm

Felitari ANTENA 1, felicitari domnule Voiculescu!!!!

La acest post de televiziune nu se prezinta nici o imagine, nu i se pronunta nici macar numele acestei abjecte fiinte.
Pe cand si la GSP????

# 87 vio on 21.08.07 at 1:26 pm

MARE PACAT DE HAGI. CIND STAI ALATURI DE UN OM CA BECALI ORI ITI IMPUI PUNCTUL DE VEDERE,CU ARGUMENTE,ORI PLECI.A NU RIPOSTA INSEAMNA CA NU AI CARACTER,ESTI SLUGA.SA NE FEREASCA DUMNEZEU DE A AVEA UN CONDUCATOR CA BECALI.PRIVITI DECLARATIILE LUI IANCU SI PORUMBOIU,ALTI FEUDALI.LA O TARA ATIT DE TIMPITA NU ESTE EXCLUS CA CIOBANUL SA AJUNGA PRESEDINTE.AVEM O TARA FRUMOASA,DIN PACATE ESTE LOCUITA DE LINGAI,HOTI,BORFASI SI SNAPANI.

# 86 glicemius on 21.08.07 at 1:25 pm

bha nu-l mai bagatzi in seama pe handikapatul asta… azi este numai oaia neagra a noastra a stelistilor, maine oligofrenul poate fi pata neagra a intregii tzari… daka nu este deja… nu il mai bagatzi in seama, datzil dreaq de rating sau ce rahat de target-uri avetzi pe akolo… ignoratzil si va vom fi rekunoskatori pentru toata viatza. poate este adevarat shi hagi nu este de steaua (parerea mea), putea f. simplu sa il dea afara shi ku asta basta… vrea respekt… o sa-l respekte ma-sa shi atat. va implor din suflet nu-l mai bagatzi in seama… exercitiu de democratie…numai pentru 2 saptamani…
VA IMPLORAM… ne-am saturat… FORZA STEAUA!!!

# 85 ian on 21.08.07 at 1:07 pm

dragi ziaristi, nu mai scrieti de loc de Becali, nici nu stiti cit rau ii faceti ; este bolnav dupa publicitate, nu o sa reziste, o sa clacheze.

# 84 irineln on 21.08.07 at 12:58 pm

f. bun articol…felicitari!

Cat despre Radoi…marul discordiei….sa lase Steaua…cand esti atat de egoist…nu ai ce cauta la Steaua!…imi pare rau…si-a facut-o cu mana lui!…

De jiji…nu mai zic….nu ca sa n-aud la steaua…nici in politica..nici nicaieri…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

E f. buna solutia cu banii lui Hagi+Popescu la Steaua….poate unica…

# 83 vali on 21.08.07 at 12:43 pm

Daca Becali ar putea citi aceste mesaje si mai mult daca ar intelege ceva,ar fi bine….,99%,din imbogatitii neamului se comporta la fel,nu pricep ca lucrurile adevarate le fac profesionistii.Unprofesor ,un mare om pe care lam cunoscut avea o vorba “bogat poti deveni peste noapte,norocul la carti,la loto,dar intelept nu poti decit studiind ani multi.. ! ”
Eu a-si adauga , ca si atunci i-ti vei da seama cit de putin stii. Daca a angajat un profesionist sa faca o lucrare,lasal sa o faca,nu tot pleca urechea la toti smecherii astea..,ca nu toti i-ti vor binele.

# 82 ionut mat on 21.08.07 at 12:36 pm

Pana la urma urmei,omul este patron si face ceea ce doreste! Noi ca suporteri am vrea de multe ori sa modificam cate ceva in echipa,dar nu putem. Ei bine,GIGI poate :)). Si sa fim seriosi,Hagi nu e prea bun antrenor. Pana acum a avut noroc cu schimbarile,dar sa vedem pe viitor. Daca nu era asa capos,poate ca acuma n-ar fi fost umilit de GIGI .

# 81 Lemn on 21.08.07 at 12:35 pm

Injurati-l pe Becali ca-i la moda.TRU mi-e sila de tine Basescule.

# 80 dadytz on 21.08.07 at 12:29 pm

Hai sa judecam logic, aici e vorba de popularitate elctorala, Hagi este de mii de ori mai popular decit gigi si asta doare, doare rau

# 79 Riggo on 21.08.07 at 11:13 am

Tot respectul pt R.P. dar numai cand nu scrie despre Steaua…A fost si el prieten candva cu Gigi si acum ii spune George Becali…Patronul lui favorit, Iancu, l-a aprobat pe Gigi…Indrazneste dl Radu Paraschivescu sa-l contreze pe Marian Iancu? Nu prea cred…

# 78 George on 21.08.07 at 11:05 am

Bravo, Bravo, Bravo pentru articol! Surprinde cu mare acuratete starea becali de la Steaua!

# 77 iceman on 21.08.07 at 10:45 am

Apropos..inca ceva:imi cer scuze pt greselile gramaticale,nu au fost intentionate dar nu am avut rabdare sa mai stau sa revad textul…

# 76 iceman on 21.08.07 at 10:41 am

Fratilor,eu zic sa o lasam balta cu scandalul asta ca nu are nici un rost.Iar ziaristii au dat dovada de incompetenta adaugand de asa zisa tactica cu nesu la mijloc pe care i-a interzis becali lui protasov sa o mai puna in aplicare.Pey nu vi se pare normal?Meciul ala a fost un cosmar.Apoi nu inteleg care e ideea cu introducerea lui andrei cristea atunci cu zenga?a catsigat steaua sau nu?a marcat cristea 2 goluri impotriva valenciei?iar lui olaroiu ii dicta schinbarile…bun…dar tandemul asta becali-olaroiu au scos meciul acela fantastic Dinamo Kiev 1-4 Steaua,tot acest tandem a dus steaua in liga,a dus-o si in semifinalele cupei uefa,si nu uitati ca nu am jucat cu echipe ca bate borisov.Nu uitati ca steaua a batut la sevilla cu 3-0.Eu acum va spun sincer ca-l prefer pe becali care sa mai impuna cate ceva dk vad ca rezultate sunt dekat sa vad echipa asta chinuita a lui hagi care nu joaca nimic dar are noroc pana la moarte pt ca trebuie sa recunoastem ca rezultatele de pana acum au cam fost noroc…ma refer la cele din campionat.Steaua nu a jucat nimic.Si apoi spunem noi ca hagi face treaba pe banca stelei.Pey ma scuzati fratilor dar nu am ajuns noi sa jucam de la egal la egal cu zaglebie lubin sau bate borisov.Asa ca eu consider mai bine cu unu ca becali care mai impune cate o chestie buna si unu ca olaroiu care e as al fotbalului pe langa hagi…

# 75 ene on 21.08.07 at 10:30 am

Nu sunt din aceea care din cauza nervilor nu vad nimic. Si eu sunt nervos pe Becali pentru ce face la Steaua dar cred ca cateodata are dreptate. Credeti ca Steaua va fi “Steaua” pe care ne-o dorim toti daca vom juca tot timpul cu 6 fundasi. Se spune ca nu joaca DICA si NEAGA dar nimeni nu vrea sa observe ca sunt nevoiti sa oboseasca in linia de mijloc pentru a-si lua mingi. Chiar nimeni nu vrea sa vada ca orice fundas sau mijlocas la inchidere in plus in mijlocul echipei nu face alceva decat sa provoace probleme liniei de atac. Apropo de Radoi, chiar a uitat toata lumea ca pina cind “marele strateg al nationalei” nu s-a gindit ca un mijlocas la inchidere se vinde mai bine (a se intelege mai scump) acest fotbalist era unul din cei mai buni fundasi centrali din tara, daca nu cel mai bun.

# 74 Ciprian Cugerean on 21.08.07 at 10:30 am

Nu prea mai e nimic de comentat … dar dupa cum am mai scris si pe blog-ul Mariei Andries , tot voi MassMedia ati creat acest pericol public ( chiar daca Dvs. nu v-ati ferit sa-l atingeti cu literele - deageaba acest cercopitec nu poate citi un editorial… si stiti ceva … multi nu o fac … pacat.) Trebuie sa il uitati intr-un ungher la redactiilor , unde sa se depuna un praf gros de unde sa nu se auda vociferarile si rasul de sau animalic. STEAUA merita mai mult .

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.