Fotbalul lor

TUDOR OCTAVIAN vă explică diferenţa dintre fotbalul nostru şi FOTBALUL LOR

Să fie Dragomir şeful lui Simota, sau Simota şeful lui Dragomir?

Faptul că Liga şi Federaţia reacţionează neconcludent la mîrşăvia de la Jiul ca la un incident ce interesează justiţia orăşenească şi, pînă la un punct, dar numai pînă la un punct opinia publică e dovada că există o graniţă între FOTBALUL NOSTRU, al celor din tribune, din redacţii şi, în general, din afara sistemului şi FOTBALUL LOR, al membrilor famigliei, al lumii închise de profitori la vedere şi în subteran numite Campionatul naţional.

Liga şi Federaţia nu angajează nimic prin declaraţii şi ameninţări, pentru că urmaşul lui Miron Cosma în Ţara Petroşanilor, una din multele Ţări ale României unde Bucureştiul, chiar să vrea, nu are nici o autoritate pe fond, e Alin Simota. Pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir violenţele de vechil şi obrăznicia de stăpîn absolut în judeţ al “investitorului “ Simota nu sînt altceva decît reacţia normală a feudalului stîrnit din bîrlog. E treaba lui cum o să se descurge cu famigiile locului. Dacă, ferească Dumnezeu, nu e destul de isteţ şI ajunge după gratii, abia atunci vor tuna şi vor fulgera Don Mircică şi Don Mitică.
Domniile lor – că doar sînt nişte domni, nu-i aşa - ştiu că funcţiile şi cîştigul, onoarea şi dezonoarea lor de şefi rămîn la discreţia şi în puterea lui alde Simota. Că Simota va suporta unele supărări de protocol, de ochii lumii, dar că e imprudent să-l deranjezi cu adevărat. Nu-i destul că, la o furie, poate să dea peste cap tot sistemul, povestind circulaţia banilor şi ierarhiile famigliei, dar e în stare de mult mai mult. Faptul că-şi schilodeşte fotbaliştii fără să i se întîmple nimic, că răpeşte oameni cu ajutorul personalului din dotare şi că-l ţine pe Sdrobiş legat la gură cu nişte secrete contractuale probează ce-ar fi în stare să facă la o adică.

FOTBALUL LOR, al mai marilor lumii de potenţi şi superpotenţi, în care nu-mi e deloc clar dacă Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sînt şefi sau numai simpli slujbaşi cu gura mare, nu e şi FOTBALUL NOSTRU decît în măsura în care le convine să aibă şi public. În Europa, n-ar fi posibil un campionat naţional cu un public mereu jignit, timorat, terorizat de bandele de ultraşi cu state de plată la cluburi. În România, unde contractele cu televiziunile sînt tot la discreţia famigliei, fotbalul poate prospera şi cu tribunele goale. FOTBALUL LOR, odată creat sistemul, merge mai departe fără noi.

Noi, marele public, nu suntem nici un moment prima putere în statul numit Campionat, ci doar un fel de decor, în spatele căruia se desfăşoară pocherul pe sume mari. Din cînd în cînd, ca în cazul Herea, ies la iveală nişte icnete din subteran, dar atît. Nişte vorbe cinice, care nu vor constitui niciodată, vorba şefului Ligii, probe la dosarul afacerii. Nişte tranzacţii de barbugii, care n-au nici o legătură cu onorabilitatea clamată în toate declaraţiile de presă de tribuna zero.

32 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 32 tankistu on 15.08.07 at 6:43 pm

Domnule Toma Radu, nu sunt si nici nu vreau sa pozez in avocatul domnului Tudor Octavian, dar nu pot sa ma abtin sa nu remarc ca ceea ce afirmati dvs este adevarat dar nu concludent. si cind spun asta ma refer la aceste aspecte :
1. fiind mai tinar nu cunosc acticitatea legata de intrevederile de partid ale tovarasului Octavian Tudor, si nici nu ma intereseaza, tinind cont ca am fost un pioner de prima mina in acea vreme, si speram din toata inima sa ajung un vasnic UTC-ist. si tata a fost comunist, si daca ati prins acele vremuri cred ca si dvs. cu toate acestea nici de tata si nici de dvs nu am citit in cartile de istorie ca ati fost prinsi manifestindu-va anti-comunism undeva in Piata Universitatii in 1980. si asta va face egali pe dvs, pe domnul Octavian si pe tata. cu toate acestea nu inseamna ca ati fost niste pupincuristi ai lui Ceausescu, ci doar niste oameni care se gindeau ca au acasa o familie. deci consider tendetioasa triterea dvs la sedintele de partid la care participa sau nu participa tovarasul Octavian Tudot
2. faptul ca a fost sau nu lacatus, iar nu il cunosc, dar bunicul meu a fost. si cu toate astea l-am respectat cit a trait si il respect in continuare. nu pot totusi sa respect intelectuali ca domnul Paunescu, Vadim Tudor si Iliescu. deasemenea consider asocierea cu o meserie cinstita ca cea de lacatus tendetioasa
3 sunt de acord ca alaturi de cinematografe si teatre, stadionele au rolul lor in viata civica a oricariu cetatean. si DA, peste tot in lume si cinematografia si teatrul si fotbalul sunt afaceri gestionate si manageriate de niste MANAGERI. as vrea sa fiu de acord cu dvs si sa cred ca asa este si in fotbalul romanesc, da nu pot fi. pt ca nu cred in abilitatile manageriale ale lui Dumitru Dragomir, nici in cele ale lui Mircea Sandu si cu atit mai putin in cele ale domnului Simota (despre care si era vb in editorial).
4 de domnule Toma Radu, platesc sa vad un spectacol, care daca nu imi place, pot pleca. dar pot spune fara sa-mi fie frica, dupa spectacol , ca spectacolul a fost prost.
5. lucrez intr-o firma privata, si patronul meu vrea de la mine profit. in momentul in care nu mai pot face fata cerintelor sale sunt dat afara sau plec singur….dar nu sunt batut de seful meu pt ca sunt incompetent sau pt simplu fapt ca am gasit o firma in care sunt platit mai bine ( pina la urma, la asta se referea editorialul)
6. chiar dvs afirmati ca in acele timpuri il pupau in fund pe Ceausescu pt ca asa erau vremurile. ei bine domnule Toma, daca nu ati aflat, vremurile s-au schimbat. cineva poate critica pe altcineva fara frica, si fara sa astepte altceva in schimb.
7. consider ca ati fost rautacios si tendentios in acelasi timp, dar vreau sa stiti ca am scris aceste rindurie, pt ca asta e parerea pe care o am, si nu astept sa fiu contactat de dvs pt a fi platit, sa va laud maine.
domnului RADU TOMA, cu stima un fost pioner, cu tata membru de partid si bunic lacatus.

# 31 Toma Radu on 15.08.07 at 5:48 pm

Maestre. ma dezamagesti..si nu neparat cum ma asteptam, drept lacatus-scriitor format la scoala vietii si la fara frecventa, caci de fapt condei si talent ai, si, la urma urmei, vorba lui Nenea Iancu, doar talentul conteaza.
Insa: Bag seama ca nu ai fost atent, pe vremuri, la informarile saptaminale de partid, la latraul de serviciu care, fac prinsoeare, musai a demonstrat intregii redactii Flacara chestia cu capitalul, aumularea primitica, s.a.m.d.

Uite mata cum vine treaba: fotbalul este amuzament; precum circul, precum teatrul, filmele, etc. Este deci o afacere, gestionata de manageri, care, treptat, se imbogatesc (iar: latraul…) ca doar n’or saraci.
Chestia esta e valabila nu numai la noi, ci pe tot mapamondul fotbalistic.
Suporterii au si ei rolul lor-in schimbul amuzamentului, platesc. Daca vor fotbalul LOR atunci sa plateasca, vezi exemplul Barcelonei care vinde 45-50 de meciuri la 90 de mii de suporteri, banii in avans, inainte sa inceapa campionatul…basca cotizatia lunara de la vreo 110 mii de membri ai clubului. Noi, mai saraci, ne multumim cu 5-6 mii de spectatori la meci, ca la trei-patru euro de caciula. Nu e nici o rusine. Lucrurile se indreapta repede.
Cu banii astia, maestre, in capitalism, asta pot suporterii sa cumpere si nu mai mult. Asta-i trupa, cu asta defilam…

Si: lasa ca nici pe vremurile vechi nu era fotbalul al suporterilor ci al partidului, dupa cum stii si dumneata prea bine.

In plus: uite, o chestie ma roade pe mine…Dumneata si altii, ati latrat si voi vivace pe vremuri, “primul barbat” s.a.m.d. Ma rog, alea au fost vremurile, ce sa faca omul?

Dar de ce amice v-ati metamorfozat cu totii in barzi ai decaderii nationale?

O fi vreun fel de greva poate: scrieti de rau, poate v’o plati cineva sa scriti de bine..

# 30 piskeshu on 15.08.07 at 3:26 pm

mda…GOGULE esti cam prost!!!!
CVAPORU??? esti dus cu vaporu buuu??? mooe!!
www.locomania.ro

# 29 dogville13 on 15.08.07 at 3:00 pm

Sa nu uitam insa un lucru…. cind aproape toti componentii ”generatiei de aur” s-au aliat acum vreo 5 ani si au cerut debarcarea lui mitica, singurul club care s-a impotrivit vehement a fost steaua…. intre timp s-a vazut de ce

# 28 stofles on 15.08.07 at 2:56 pm

tare articol dar dati-l si pe prima pagina nu numai in editoriale ca pe tv li se face imagine la hotii astia care conduc frfr si lpf ca mi-e sila sa le pronunt numele ca s-au imbogatit din fotbal si nimeni nu zice nimic

# 27 lae canibalu on 15.08.07 at 2:08 pm

As fi foarte indatorat acelora,sau aceluia care imi va da lamuririle necesare in privinta lui Dragomir.Eu stiu despre un Dragomir fost fotbalist la pPetrolul anilor 60.Aprins o selectie si un turneu in America de Sud cu Nationala B,ba a si scris o carte intitulata”Cu fotbalul pe continentul sudamerican”!Bineinteles ca “opera”literara nu a prins.Lipsa de stil,abundenta de “bilbe”literare si nu in ultimul rind,lipsa de subiect,adica fotbal ! Omul nu a fost titular in nici un meci,doar citeva aparitii de pe banca in repriza a doua . Probabil a fost selectionat pe baza de pile,sau ,poate,sa fie efectivul complet. Prima varianta mi se pare plauzibila altfel nu i se publica “valoroasa capodopera” Este oare acel Dragomir si actualul sef al ligii aceiasi persoana ?

# 26 multa_|_ on 15.08.07 at 12:45 pm

Dragomir sta in fruntea Ligii de atatea ani pentru ca nu a facut nimic.
De fapt, asta e si rolul lui pentru care este mereu votat….sa nu faca nimic, sa nu spuna nimic, sa nu deranjeze pe nimeni.
Iar “patronii” din fotbalul nostru nu sunt decat niste infractori….singurul motiv pentru care baga bani in fotbal este ca fiind persoane publice e mai greu sa intre in puscarie.

# 25 ion on 15.08.07 at 12:20 pm

pt. “arh. gheorghe petrescu”
complexatule, opreste-te!!! cum dracu te poti semna cu “arh.” inaintea numelui??? asa scrie si in buletin??? sau vrei sa stie toata lumea ca ai facultate??? si ce naiba inseamna “arh.”? arhitect?arhiepiscop?arhiereu?arhanghel? opreste-te naibii ca esti penibil!!!

# 24 Reddog Alex on 15.08.07 at 12:07 pm

Odata si odata tot o sa-si piarda un roman mintile…Satul sa fie calcat in picoare de statul asta de rahat…Si o sa actioneze ca in versurile lui Raku : “din dragoste pentru guvern, c-o bomba-n centura, si-o mana pe Kalashnikov, noaptea RAZBUNARE jura”…

Si atunci oare tot pe el o sa-l acuzam? Sper ca nu…

# 23 gogu on 15.08.07 at 12:06 pm

pentru on: sa o f*t pe mata e un milion de ROL!

# 22 dorin on 15.08.07 at 9:07 am

vezi pe (www.)superbet(.ro) ponturile zilei!!!!///

# 21 dorin on 15.08.07 at 9:07 am

vezi pe (www.)superbet(.ro) ponturile zilei!!!!//

# 20 dorin on 15.08.07 at 9:06 am

vezi pe (www.)superbet(.ro) ponturile zilei!!!!

# 19 tankistu on 15.08.07 at 8:53 am

aaaaaa era sa uit…maria, cind am spus ca pe primele 3 locuri in topul ziaristilor si editoaristilor sportivi se afla domnul Tudor Octavian….. la genul asta de articole ma refeream.

# 18 tankistu on 15.08.07 at 8:49 am

asa cum spuneam intr-un post cenzurat de domnul Tolontan acum ceva zile…..mi-as dori ca sa mai existe un domn Tomescu …poate reuseste sa-i ghiceasca viitorul si ¨domnului¨ Simota cum a facut-o si cu ¨domnul¨ Miron Cozma…totusi cred ca reactia presei este prea timida….cit priveste reactia suporterilor deasemenea….vad ca suporterii romani au curaj sa intre pe stadion si sa arunge cu fulare dupa jucatori (vezi cazul Niculescu) sa intre pe teren sa bata portari (vezi cazul Charleroi) sau chiar sa bata cu lantul ziaristi (penibilul de tweete), dar nu exista curajul de a avea o reactie demna de suporteri in cazul in care unul din actorii care joaca in marele spectacol fotbalistic este ¨eliminat¨…..a fost odata un caz Tiucu Robert in care suporterii au mimat o unitate….dar suporterii nu trebuie sa uite ca ei ar putea fi urmatoarele victime ale lui Simota…..si chiar daca Simota asta o cumpara toata politia si toata procuratura, oare chiar ne va putea cumpara pe toti…..Simota sa nu uite ca nu e invincibil….si Ceausescu avea militia si restul organelor represive de partea sa….dar a uitat de mase….asa ca ¨domnule Simota¨ undeva, la un moment dat, daca vei ramine in libertate (si vei ramine) te vor astepta, sper, un grup de suporteri…..sa-ti multumeasca pt investitiile facute in fotbal……
sper deasemenea ca cineva, undeva sa-i fi pregatit un loc la el in celula….dar nu pre cred

# 17 "NU E" STEAUA on 15.08.07 at 8:47 am

Stelistii se vor duce plini de ei in Belarus si.. nu stiu daca o vor lua pe cocoasa, dar se vor intoarce cu un rezultat care nu le va fi pe plac. Din pacate pentru voi, stelisti din toata tara, Hagi va face din nou tara de ras. Pacat ca nu le are ca antrenor, ca a fost mare jucator… si asa ca chestei - n-a fost niciodata simbol al Stelei Hagi - ca a jucat la voi 3 ani! HAHAHA!
Cred ca Farul si SPortul Studentesc trebuie sa se laude cu numele HAGI, macar pentru ca ei l-au lansat!

# 16 Bogdan Polcovnicu on 15.08.07 at 8:45 am

CE SE VA ALEGE DE TARA ASTA?
http://polcovnicu.blogspot.com

# 15 cvaporu on 15.08.07 at 7:38 am

Perfecta dreptate.Insa nici presa nu s-a prea inghesuit sa faca galagie.Pentru ca noi, “marele public” ce rahat putem face?In cel mai bun caz mineriade.Dar si alea sunt facute tot de ei nu de noi.

# 14 Pctul8de la Timisoara on 15.08.07 at 7:23 am

Bun articol!
Ziaristi nu ingropati cazul!

# 13 Bogdan Polcovnicu on 15.08.07 at 6:29 am

Interzis sub 18 ani/…http://polcovnicu.blogspot.com

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.