Derbyurile stăpînilor

de TUDOR OCTAVIAN

Cîteva observaţii după o etapă plină cu subiecte:

1. Stăpînii formaţiilor cu pretenţii la titlu şi la scena europeană au renunţat, în campionatul lor paralel şi subteran, la obişnuitele “presiuni” de etapă şi au trecut direct la derbyuri. Mai mult, dialogul dintre stăpînii Borcea, Copos, Becali, Iancu şi Paszkany nu mai e unul de ironii şi fineţuri de mahala, ci unul de război rece. Declaraţiile lui Becali, după racolarea lui Pleşan, anunţă şi un război mai cald, în care Liga lui Dragomir, Federaţia lui Mircea Sandu şi băieţii deştepţi ai mult prea incoruptibilului Gheorghe Constantin de la CCA au devenit nişte ultraşi model, iubiţi de Jandarmerie şi huiduiţi de tribune.

2. Mai semnificativă decît veselia stăpînului Becali, la sfîrşitul bătăliei pentru Pleşan, mi se pare încăpăţînarea cu care stăpînul Borcea continuă să acuze prezenţa, la Buzău, în sectorul fanilor dinamovişti a unui suporter stelist. Indirect, stăpînul Borcea legitimează separaţia puterilor în tribune. Mergînd cu ideea mai departe, ar însemna ca România să accepte existenţa unor sectoare penale, dar numai pentru cei mai inflamaţi suporteri ai lui Dinamo. Marele public e cel care trebuie ţinut la distanţă de nucleul dur al galeriei lui Dinamo. Ca nu cumva să-l enerveze, să-l oblige la asalt. Stăpînul Borcea nu vrea să scoatem bomba teroriştilor din tribună, ci doar să păstrăm respectuoşi distanţa şi să vorbim în şoaptă, ca să nu producem vibraţii. Dacă luăm de bune aberaţiile stăpînului Borcea, ar urma ca stadioanele noastre să nu mai aibă tribune, decît pentru ultraşii lui Dinamo, iar în rest nişte cuşti mari în care să fie băgaţi copiii, femeile şi bărbaţii care se mai încumetă să meargă la fotbal.

3. Derbiurile stăpînilor au, pînă una, alta, un efect uimitor: în Giuleşti, pe Dinamo, la Urziceni, la Cluj şi la Constanţa a fost spectacol. Şi ce spectacol! Deprinşi să stea cu ochii pe arbitri şi cu urechea către sectorul zero, unde se coc nervii şi insultele de după meci, comentatorii sportivi au ratat aproape în bloc lauda. De ani de zile n-a mai avut fotbalul românesc un început de campionat cu atîtea meciuri în viteză europeană. S-ar putea ca aceste derbiuri ale finanţatorilor din prima jumătate să fie exact ce-i lipsea campionatului ca să nu mai aţipească mereu în cealaltă jumătate.

4. Toată lumea vorbeşte de vîna lui Dorinel Munteanu (foto). De fapt, secretul său e tehnica. Boxerii care lovesc ca apucaţii în gol obosesc mai repede ca boxerii care dau numai pumni în plin. Jucînd din talent, e normal ca Dorinel Munteanu să obosească mai puţin decît fotbaliştii care joacă în forţă şi la rupere. Dorinel Munteanu nu aleargă mult, Dorinel Munteanu aleargă bine. Zicu e mai obosit după o repriză, ca Dorinel Munteanu după un meci, pentru că Zicu fuge de rupe pămîntul aiurea.

5. Aşa e întotdeauna, arbitrii etapei plătesc erorile celor din etapa anterioară. Ce strică în două, trei partide nişte nătărăi nu reuşesc să repare în două, trei etape nişte arbitri oneşti.

6. Îmi vine greu s-o spun, dar după cum a tratat Rapidul cîteva faze dinspre sfîrşitul meciului cu Gloria, am simţit iarăşi că vaca va răsturna cu piciorul şiştarul cu lapte. Rapidul nu ştie să păstreze avansul de un gol pentru că nu a învăţat cum se face asta. E mai simplu să marchezi, decît să-l faci pe adversar să se resemneze cu înfrîngerea. E ca un făcut: toţi adversarii Rapidului se trezesc brusc din pumni cînd sînt conduşi.

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 Alex on 09.08.07 at 5:33 pm

http://www.coolsonglyrics.info - videoclipuri, melodii, versuri download, de toate!

# 28 Dan P. on 08.08.07 at 5:00 pm

si.. am uitat sa va zic..
primul meci al lor este maine la ora 17.00 in israel..
se mai gasesc informatii(grupa si programul echipei) pe site-ul www.uefa.com la sectiunea WOMEN’S CUP
>>Multumesc inca odata

# 27 Dan P. on 08.08.07 at 4:59 pm

ma scuzati ca mesajul meu nu are nici o legatura cu articolul dumneavoastra…
dar as vrea sa va propun sa urmariti si evolutia echipei de fotbal feminin CFF CLUJANA din Cluj-Napoca care este in deplasare pentru a juca un turneu de calificare in UEFA Women’s Cup (echivalentul la Champions League pentru barbati)…
ar fi foarte frumos din partea Gazetei Sporturilor sa fie primul ziar care prezinta fotbalul feminin si sa publice rezumatele sau macar rezultatele echipei din acest turneu preliminar…
sper sa tineti cont si de mesajul meu
>>>Multumesc

# 26 aciduzzu on 08.08.07 at 1:11 pm

bravo dom’le articole dastea e o placere sa tot citesti, enervant e ca oameni dispusi (atentie, nu capabili) sa zica lucrurilor pe nume sunt din ce in ce mai putini.

# 25 L F C Bucharest on 08.08.07 at 9:38 am

HERE WE ARE !

http://youtube.com/watch?v=SKVho044R-E

YNWA

# 24 Kap on 08.08.07 at 9:00 am

@just me

Eu am fost nevoit sa ocolesc 2 cartiere ca sa vad meciul din supercupa ca spectator obisnuit (nu ultras).Aceste masuri devin inutile daca pe stadion permiti amestecarea in sectoare de tribuna a suporterilor diferiti.Si eu imi doresc doar suporteri civilizati, dar inca nu sintem toti macar oameni civilizati.

@ superstar

Ba da, ii judec, atita timp cit oamenii aia (cameramanul si portarul lui Charleroi) sint chiar nevinovati, pe cind galeria in chestiune a fost clar provocata, existind dovezi in acest sens.Nu neg ca exista un pai in ochi legat de incidente reprobabile ale unor “dinamovisti”, dar sa lovesti din senin oamenii aia e o mare birna in ochiul altora.

In galerii pasiunile mari pentru echipa favorita pot provoca foarte usor incidente daca nu sint respectate niste reguli din partea organizatorilor, iar asta nu e o scuza, ci o observatie.
Intr-adevar ar fi de dorit ca meciurilor sa le lipseasca ingredientele “incaierari” iar celor ce le provoaca le doresc sa vada meciul de la circa, insa pina acolo acestia trebuie sa fie identificati in mod corect (nu aparati de avocatul clubului) si pedepsiti.

A propos de oameni civilizati, cum e posibil ca pustani precum cei pomeniti mai sus sa se exprime atit de “elevat” pe blog si apoi sa se duca sa stea jos sa incurajeze civilizat echipa favorita?E mai greu, DACA se duc.

# 23 RapidCringasi on 08.08.07 at 8:56 am

Nu iau apararea nimanui, nu spun ca
cei 2-3 stelisti de pe acest blog au dreptate sau ca cei 2-3 dinamovisti (de pe acest blog au dreptate)… nu spun decit atit:

UN SUPORTER ADVERS NU ARE CE CAUTA IN GALERIA RIVALA.
punct.
Asa a fost si asa va fi cit lumea la noi si in alte parti.
De aceea, consider ca organizatorii de la Buzau au fost de mare kkt si-i f.u.t in git. Pe ei SI pe tzaranul ala care a aterizat ca musca-n lapte in mijlocul galeriei dinamoviste).

Eu zic ca acel tembel a scapat foarte usor si dinamovistii au fost niste baieti tare buni si tolerantzi.

Avind in vedere toate acestea, nu se poate spune sigur ca a fost ceva premeditat, dar SE PREA POATE ca acel kkt cu ochi sa fi fost intradevar implantat pe acolo cu scopul de a agita apele.

Nu uitatzi: oierul de Ghencea nu se da in laturi de la NIMIK pentru a-si atinge scopurile-i perverse si a-si face imagine pentru a fi ales presedinte al Rominiei, lucru pentru care apeleaza la cele mai josnice tertipuri, inscenari si diversiuni de tip comunist si bolshevic, lucru pe care l-a invatzat foarte bine de cind se afla la cirma clubului portStindard al ideologiei comuniste.
Becali este cel mai fara de onoare om si cel mai josnic caracter nascut vreodata, asta chiar raportat la nivelul oierilor.
Si proshtii chiar pun botul la manevrele lui, ba multzi chiar i-l adora si ar vrea ca el sa fie ales presedinte!!!

# 22 TAViX on 08.08.07 at 3:02 am

@KAP

Jegule, dupa cum vorbesti, imi dau seama din start de inteligenta ta aproape inexistenta….tu esti genul de om care ar face un bine societatii stand inchis intr-o cusca (doar esti dinaamovist, nu?), la racoare undeva…Jilava sau Rahova sunt de tine, tembelule!

# 21 the_fan on 07.08.07 at 11:55 pm

Lol, Lucian, m-am concentrat puternic si mi-am amintit: 1990. :D

# 20 Brd on 07.08.07 at 11:36 pm

Sergiu!
Te contrazic! Eu in fiecare weekend vad meciuri din mamaLIGA 1

http://www.rojadirecta.com/

# 19 Luciann on 07.08.07 at 11:07 pm

@ L F C Bucharest

In ce an a luat Liverpool ultimul titlu ? Mai isi aminteste cineva ?

# 18 Luciann on 07.08.07 at 11:04 pm

@ Superstar

Aia de la Buzau nu erau tot “pushtani” ? Sau erau maidanezi !?

# 17 Luciann on 07.08.07 at 11:02 pm

@ KAP

In padurea cu alune,
Aveau casa 2 catzei.
Vine STEAUA si le spune:
Nu trecetzi de turu’ 3!

# 16 Stelistu on 07.08.07 at 10:58 pm

Asa este domnilor dinamovisti, galeria echipei dumneavoastra nu trebuie Doamne fereste provocata, ca domnia ei, galeria, nu suporta asa ceva. De fapt mesajul este la fel de valabil si pt celelalte galerii (cea stelista inclusa)care-si justifica agresiunile de competentza penala prin aceasta propozitie aproape simpla “am fost provocati”.
Oricine emite acesta mica propozitie nu poate fi ferit de aerul de retardat ce vine oada cu cele trei cuvinte.
Din fericire suteti putini, sunteti infimi, va credeti reprezentativi, iar media va face hatirul sa ne convinga ca asa este dar este fals.
Scandarile impotriva altor echipe sau impotriva proprilor conducatori ese una, agresiunea fizica este cu totul altceva.
Mai amintesc aici de ipocrizia conducatorilor din fotbal (de la fifa, uefa, pana la cei de club) care au mai multa grija sa stopeze scandarile cu nuantza rasista, facand ca violentza in tribune sa para acceptabila.

# 15 Sergiu on 07.08.07 at 10:52 pm

Oare cind vedem Liga I pe internet? Mi-e ciuda ca nu pot vedea nici un meci.

# 14 L F C Bucharest on 07.08.07 at 9:05 pm

LIVERPOOL FC BUCHAREST BRANCH

http://youtube.com/watch?v=SKVho044R-E

# 13 JustMe on 07.08.07 at 9:04 pm

Kap, nick-ul tau spune exact ceea ce-ti lipseste. Inainte de a fi dinamovist, stelist, rapidist sau altceva, sunt suporter si pasionat. Si ca un suporter civilizat, vreau sa pot merge pe stadion si sa vad linistit un meci. Prefer ca echipa mea sa ia bataie cu 4-3 intr-un meci superb, decat sa vad un 0-0 chinuit de lupte de strada in tribune

# 12 pentru PARIORI on 07.08.07 at 9:04 pm

G O B E T . R O - Simulator de Clasamente, Predictii, Stiri, Sfaturi si Analize Fotbalistice, Programul Competitional al Ligilor Europene, Insemnari Personale, Meciuri Utile, Blog

# 11 pentru PARIORI on 07.08.07 at 9:03 pm

G O B E T . R O - Simulator de Clasamente, Predictii, Stiri, Sfaturi si Analize Fotbalistice, Programul Competitional al Ligilor Europene, Insemnari Personale, Meciuri Utile, Blog

# 10 mihaic3001 on 07.08.07 at 9:03 pm

Da domnule Tudor Octavian !
Ca de obicei, articol de nota 10 cu felicitari.
De ce n-avem toti ziaristii de valoarea dumneavoastra ?
Sanatate si tineti-o tot asa !!!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.