Forma şi reforma

de RADU PARASCHIVESCU

Poli s-a trezit la viaţă şi s-a întors la fotbal. (Bole)slavă Domnului. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara a trecut cu bine prin cele două operaţii, de formă şi de fond, care au pregătit-o pentru campionat. Lui Poli i s-a făcut un transplant de identitate care nu înseamnă doar un nume nou, ci mai ales un alt fel de-a gîndi fotbalul. Stolul de fantome letargice din campionatul trecut s-a transformat într-un grup compact, muncitor şi disponibil. Belfereala indiferentă, lehamitea în curs de cronicizare şi apatia vinovată de acum cîteva luni au dispărut. Poli are altă faţă, chiar dacă pe teren trimite în general aceleaşi feţe. Fotbalul s-a întors din exil ca un monarh regretat. Stilistica abuzivă de pînă acum, cu prezentări triumfaliste şi declaraţii în pragul smintelii, a fost înlocuită de cumpănire şi tact. Poli s-a schimbat şi nu trebuie să angajăm o echipă de detectivi care să dezlege misterul. “Agentul schimbării”, cum se spune la cursurile de dezvoltare a organizaţiei, este Dusan Uhrin Jr.

Nu am nesăbuinţa de-a face din Uhrin Jr o prezenţă providenţială, dar spun răspicat că aducerea lui la Timişoara e transferull ultimului deceniu. Cehul are ochi de controlor tehnic de calitate, stofă de reformator şi o filozofie de bun-simţ: cine înşală fotbalul se păcăleşte singur. Cine îl cinsteşte va fi răsplătit. Or, exact asta s-a întîmplat la Cluj, unde Poli ar fi putut pierde meciul în cîteva rînduri. N-a făcut-o şi a fost ocrotită de şansă tocmai fiindcă a jucat fotbalul pe care suporterii i l-au tot cerut în anii trecuţi fără să fie băgaţi în seamă. Poli nu s-a întors de la Cluj doar cu un punct, ci şi cu o confirmare: reforma a reuşit. Dusan Uhrin Jr semnează la Timişoara un proiect ambiţios şi seducător. E proiectul Mlada în varianta bănăţeană, adică un fotbal generos, direct şi ofensiv. Iar primele rezultate se văd. Procentul de pase la adversar a scăzut, sterilitatea din sezonul precedent e amintire ( echipa a marcat cinci goluri în două meciuri), acţiunile pe poartă şi-au păstrat consistenţa chiar şi în condiţii de inferioritate numerică.

Forma şi reforma s-au luat de braţ şi au produs împreună o echipă nouă, condusă de o gîndire înviorată. Forma a dus la închiderea unui dosar doldora de chichiţe şi şurubării procedurale. Reforma a vizat osatura, suflul şi deprinderile formaţiei. Revitalizată, Poli s-a scuturat de pînzele de păianjen în care se lăsase prinsă anul trecut şi s-a pus pe treabă. Pînă acum ea a fost ironizată - şi pe bună dreptate - fiindcă şi-a însoţit retorica sforăitoare cu un fotbal puchinos, plictisitor şi lent. Astăzi Timişoara are la ce (şi cu cine) să spere. Iar aici nu e vorba de cîştigarea titlului, de Cupa UEFA sau de onorurile cuvenite cîştigătorului. Poli a cîştigat derby-ul cu sinele şi cu aşteptările celor care o iubesc, consiliată de un ceh aparent inacessibil, care în locul biciului sau al cubuleţului de zahăr operează cu puterea propriului exemplu.

19 comments ↓

# 19 un cetatean preocupat on 08.08.07 at 11:38 am

……………………………………POPA…………………………………………………….. ………………………..MCKAIN……….CANU…………………………………………../. ……STANCU……………………………………………DANCIA………………………… ………………………………….ALEXA……………………………………………………… ….ABIODUN………………..VRSICI……………….KARAMIAN……………………….. ……………………BUCUR……………….GANEA………………………………………….

# 18 UltraMihai on 07.08.07 at 9:06 am

Dusan e tata antrenorilor ! Felicitari si tine-o tot asa !

# 17 Onu on 06.08.07 at 10:36 pm

trebuie sa recunosc faptul ca am fost suparat cand am auzit ca pleaca plesan. dar am stat putin sa ma gandesc si am ajuns la concluzia, fireasca de altfel, ca plesan nu este un jucator constant. prinde 1-2 meciuri bune dupa care dispare in ceata vreo 2 ani. brusc e jucatorul ideal dupa ce pana acum toti l-au injurat? haideti sa fim seriosi..mai bine asa. macar acum are vrsic cale libera la postul de titular.
cu transferul asta si-a recuperat banii bagati in jucator si a mai scapat de o umbra din lot. gigi e prostul perfect: gigel coman, plesan, ovidiu petre .. da bani pe tot felul de jucatori mediocrii care freaca banca de rezerve. daca mai pui la socoteala ca incepe si borcea sa cumpere tot rebuturi din astea(izvoreanu) timisorenii nu pot decat sa fie fericiti. scapam de buruieni si la dam ‘contracanditatelor la titlu’. dupa cum joaca echipele in momentul asta singura echipa cu care va avea poli probleme serioase e clujul. restul joaca ceva bambilici,numai fotbal nu e

# 16 liviol on 06.08.07 at 8:48 pm

D-le Paraschivescu.incepe sa imi fie mila de Poli, si de mine ca am aceasta pasiune, microb…nu mai stiu ce sa cred!Am fost la Cluj…insetat de un joc bun si l-am avut…dupa f mult timp! M-am bucurat enorm!Insa orice bucurie tine …5 min!
Mi-a venit in minte meciul cu Farul din mandatul lui Olaroiu,si ce s-a intamplat imediat dupa aceea….. si deja incep sa-mi pun mari semne de intrebare!
Eu nu inteleg cum poti sa iti bati joc de un antrenor atat de profesionist precum Dusan Uhrin!Adika il lasi sa faca o pregatire cu niste jucatori, pe care-i foloseste titulari iar apoi, imediat dupa un joc super ok, sa vinzi cel mai bun jukator…si cui?..unui rival…..si in ce mod?…tipic miticesc…ca la mahala!
sincer…m-am simtit ca un rahat!
daka Iancu vrea sa plece…apoi sa o faca linistit..si sa ne lase in pace!
Mult mai mult imi placcea Poli AEK!

# 15 BIBI on 06.08.07 at 7:46 pm

1. Uhrin a facut o mare greseala. In loc sa-l scoata pe Plesan dupa golul 2 L-a scos pe Alexa cand ambii fundasi centrali aveau galben. Prost sa fii sa nu fortezi in zona aia. Mare antrenor !…

2. Dancia poarta tricoul lui Titi Varga. Chiar nu-i spune nimeni ca face tricoul de rusine ? De ce nu joaca Latovlevic ? Din nou, mare antrenor !…

3. Bine ca am scapt de Gigel Coman, M. Constantinescu, Gluscevic, Mehmedovic, Naidin, Olah, Izvoranu, M. Oprea, Grigorie si de Plesan. Daca mai scapam de cativa o sa fie tare bine.

# 14 PaSo on 06.08.07 at 6:42 pm

Este cunoscut faptul ca amprenta unui antrenor se cunoaste dupa 15-20 de meciuri uneori abia dupa unul sau doua sezoane,dar acest Dusan Uhrin demonstreaza ca se poate si altfel si daca intr-o luna si ceva a reusit din adunatura de la poli sa faca o echipa cu adevarat de temut ma intreb cat de folositor poate fi si pentru fotbalul romanesc in general o astfel de infuzie. Probabil ca in decursul campionatului poli va deveni tot mai tare iar in pauza competitional Dusan va fi cel mai curtat antrenor in Liga 1. Poate va fi o varianta si pentru Piti ????

# 13 gigi78 on 06.08.07 at 6:03 pm

Cat a cumparat Iancu in prostie nu i-a iesit nimic. Poate ii iese performanta odata cu umplerea buzunarelor. Le doresc numai bine…orice loc dupa Steaua.

# 12 adrian on 06.08.07 at 5:56 pm

subscriu parerii lui krand. poli si dinamo au scapat de un jucator slab si gigi a muscat momeala. ca un imbecil ce e. o sa fie comic cand o sa si realizeze ce-a patit. de fapt cand o sa-i spuna cineva…

# 11 Parpala on 06.08.07 at 5:52 pm

M-am uitat ieri la meciul lui Poli cu CFR-ul si am repetat de nenumarate ori: “joaca Poli! Poli joaca fotbal!”. A fost un meci superb. Merita minunatii suporteri ai lui Poli, s-o tina tot asa! Succes, Poli! Hai Rapidu’!

# 10 adipas on 06.08.07 at 5:28 pm

Nu ştiu cum poţi să te baţi la titlu vânzând 2 dintre cei mai importanţi jucători la o contracandidată. Deşi McKain nu a plecat, faptul că Iancu a acceptat ofertele pt. amândoi arată că umblă după profit şi nu după performanţă.

# 9 evil on 06.08.07 at 5:25 pm

IANCU NU ESTE DECAT UN PUSCARIAS.NU DIN CAUZA CA L-A DAT PE PLESAN CA ORICUM ERA VARZA.E PUSCARIAS PT SE VEDE CA NU-L INTERESEAZA DECAT BANII

# 8 krand on 06.08.07 at 5:24 pm

era momentul ca plesan sa fie vandut. avea cota buna, jucase si el bine 2 meciuri. becaliotul o sa isi dea seama repede ca a fost tepuit de borcea, si sa vezi atunci distractie…

# 7 mihai on 06.08.07 at 5:24 pm

a avut si noroc poli ca n-a luat gol la 11 m…

oricum, felicitari ca a progresat. din nou, se vede ca trebuie sa vina un strain ca sa se schimbe ceva in mentalitatea mioritica romaneasca!…

# 6 appartte on 06.08.07 at 5:17 pm

publicul din TM si`l doreste orice echipa!numai ca tre` sa mai curga apa pe Bega pana se va bate TM la titlu….mai ales ca vinde jucatori pe banda rulanta…o sa`l vanda si pe Torje si atunci o sa joace cu brancardierii…ai ajuns la fundu` sacului Nene Iancule?!

# 5 adddriana on 06.08.07 at 5:14 pm

articol bun, plin de speranta…ma intreb cand se vor intoarce iubitorii de fotbal din timisoara la stadion. e nevoie nu doar de rezultate bune ci si de conducatori cu identitate si amprenta locala.

# 4 appartte on 06.08.07 at 5:11 pm

Iancule,vinde si gazonul!

# 3 MICHIGAN on 06.08.07 at 5:11 pm

M_uie ‘poetului’ adrian paunescu!! E un gunoi ordinar !

# 2 gabriel on 06.08.07 at 5:07 pm

asa este, dar de ce l-au vandut pe plesan? ce echipa este aceea, cum este poli, care isi vinde unui rival creierul echipei? ce vor de la fotbal?

# 1 vasilica on 06.08.07 at 5:05 pm

E doar inceputul dar sa vedem pe mai departe ce se antampla.
Daca Iancu nu vinde toti jucatorii pana la finalul campionatului s-ar putea ca si Timisoara sa conteze in lupta pt titlu.
Totusi sper sa aduca alt jucator in locul lui Plesan de ce nu poate la sugestia lui Uhrin din Cehia daca stie el un mijlocas bun acolo la ei si de perspectiva.
In rest succes Timisoara!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.