Errare gogomanum est

de TUDOR OCTAVIAN

Să strigăm cu toţii în cor: Ghinguleac, Neghinguleac, tot un drac şi un pitpalac. Ne-am obişnuit să vedem în orice potlogărie bucureşteană o pricină europeană sau mondială secretă şi în cea mai banală laşitate o comandă politică. Arbitrajul e bănuit de nişte presiuni uriaşe, fapt care dă o aureolă nemeritată unor poticneli de caracter sută la sută dîmboviţene. Arbitrajele sunt bănuite de tot felul de dedesubturi vicioase, deşi trebuie să admitem că multe greşeli au cauze comune.

Unii arbitri sunt pur şi simplu proşti. Nu-s cumpăraţi de nimeni, sunt doar disponibili. Ca şi ilegalistul, care se ascundea, deşi nu-l căuta nimeni, un Colţescu face temenele Stelei, deşi nu i-a cerut-o nimeni. Pentru oameni ca Colţescu - scuzaţi cacofonia - începutul campionatului e debutul unui sezon de oferte. El se arată disponibil, arată ce-i în stare, pînă unde e dispus să le dea în cap ambiţioşilor din provincie şi pînă la urmă îl ia cineva din Capitală în seamă.

Există un gen însă de modestie care nu se manifestă în afara graniţelor. In arbitrajul internaţional eşti bun şi foarte bun fără un efort anume. E destul să nu fii părtinitor, e suficient să fii mediocru.. Iată-l spre exemplu pe Ghinguleac, asistentul lui Serea, la meciul de la GalaţI al CFR-ului clujean. I-a anulat aiurea-n tramvai un gol lui Didy, de frică să nu fie 2-0 pentru ardeleni. Nu l-ar fi anulat la 0-0, ca să nu vicieze rezultatul şi s-o ia pe coajă pentru nici un profit, dar a făcut-o la 1-0, deoarece e bucureştean şi gîndeşte în termenii unei corectitudini de găşcar : ardelenii nu trebuie defavorizaţI, dar nici nu-i bine să şi-o ia în cap. Noi ce dracu păzim?! Le ajunge un 1-0!

Ar fi o mare greşeală să facem din aceşti alde Ghinguleac eminenţe ale răului. Sunt doar semianonimii, care ştiu că mai mult decît asistenţi n-or să ajungă niciodată. Şi atunci se răzbună pe soartă, ridicînd steagul hodoronc tronc, ca să fie măcar huiduit, dacă titlu pe pagina-ntîi n-o să fie în vecii vecilor. Da, dragii mei, unii arbitri sunt atît de frustraţi şi de invidioşi pe centrali, că strică jocul numai să-şi vadă numele scris mare în Gazeta Sporturilor: Ghinguleac o dă-n copac sau Ghinguleac, Neghinguleac, tot un drac şi un pitpalac.

Ediţia aceasta a campionatului va fi una de pomină şi datorită arbitrajelor, dar nu trebuie să ne grăbim. Tîmpeniile din primele etape sunt strict omeneşti. Ce, parcă aşteptam mai mult de la Colţescu şi de la Augustus Constantin? Nu-i frumos să le reproşăm că sunt ce-au fost şi mai puţin chiar de atît. La urma urmei, viaţa face prin erorile lor dreptate. Ce-o fi sperînd Delta Piatra Neamţ de la România, după ce a ieşit din Liga-ntîi pe uşa din faţă şi s-a întors pe uşa din spate, mila noastră şi mîndria ?

Prostiile, gogomăniile şi oportunismele din primele etape sunt din partea casei. Partea granzilor se taie ceva mai tîrziu.

33 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 33 meeshoo_dub on 27.08.07 at 12:52 am

Special am cautat acest articol pe net pt a va pune o intrebare Dl TUDOR OCTAVIAN.A venit gestul lui Ganea.CE parere aveti?A fost de vina tusierul?

Sper ca veti citi acest mesaj si poate veti observa efectele adverse ale unor asemenea articole.

# 32 Nicse on 05.08.07 at 3:53 pm

Mii de scuze pentru cuvantul “idiot”, aparut dintr-o greseala de redactare.
Textul corect este: tudorel octavian, plin de miez ca un burlan…

# 31 Nicse on 05.08.07 at 3:23 pm

“Distinsul” scriitoras de factura comica tudorel octavian a reusit sa se umple de un penibil rar intalnit…Aflat in postura celui care critica imperfectiunile arbitrilor, deci a celor care iau decizii in fractiuni de secunda, domnia dumnealui n-a gasit ocazia pret de cateva ore (pana la tiparirea “articolului”) sa-si corecteze propria eroare, adica publicarea pozei “centralului” Serea cu explicatia ca este unul dintre asistenti… Din fericire unul dintre asisteni a fost o “ea”, asa ca Serea a scapat de confuzia cu Irina Mart…Ce sa faci, ramolismentul si prostia fac casa buna cu un “umorist” de doi bani priceput la toate… Si ca sa parafrazez subtitlul articolului:
Sa strigam cu toti in cor: tudorel octavian, idiot ca un burlan…..

# 30 root on 05.08.07 at 5:16 am

Un articol spus pe sleau, dupa realitatea inconjuratoare. La paragraful ala cu “mai bine 1-0 decat 2-0 ca si-o iau clujenii in cap” mai trebuia completat la sfarsit cu “poate se face 1-1″. Asa din pacate se arbitreaza, echipele bucurestene sunt favorizate de arbitrii. Pacat ca nu putem avea si noi, romanii, parte de un campionat frumos si adevarat, asa cum ne uitam la altii mai la vest de noi. E urat si trist in acelasi timp ce se intampla … de vreo 45 ani incoace. Saracia-i mare si coruptia in floare!

# 29 GDR on 04.08.07 at 10:19 am

Domnule Octavian, va rog eu, incercati sa faceti ceva care va trimite mai putin in penibil decit scrisul. Dupa ce ati esuat complet ca scriitor (dovada: nici o editura importanta nu va ia in seama), dupa ce aveti o prezenta grotesca la Realitatea (unde stim cu totii CINE si DE CE va cultiva), sinteti lamentabil si ca publicist sportiv. LA-MEN-TA-BIL! Ma tot intreb: cum se intimpla ca Romania, care are totusi o mina-doua de scriitori veritabili, mai ales printre cei tineri, cultiva tot ratatii, tot netalentatii. Imi pare rau, aveti par alb - dar singur dvs. calitate e cea de critic de arta. Vedeti-va de lucru acolo, e un domeniu, SINGURUL, in care nu va faceti de ris. Lasati publicistica, lasati proza - v-ati facut deja de ris aici, INTELEGETI ODATA!

# 28 daWS on 04.08.07 at 10:06 am

DACA O SA VB 1 ORA DESPRE NIMIC,O SA-MI SPUNE-TZI “MAESTRE”????…………COOOOOOOOOOOL

# 27 daWS on 04.08.07 at 10:05 am

maestre?????????????????????????

# 26 mircea on 04.08.07 at 9:52 am

dl. octavian va apreciez in general articolele publicate dar….acum chiar exagerati..in primul rand ca in foto apare imaginea saracului ionica serea si nu a celui incriminat…apoi este vorba de un arbitru debutant care nu cred ca merita un astfel de tratament…nu cred ca dv ati fost mai bun la debut….si in plus cred ca acel nefericit ghinculeac se pricepe mai bine sa-si dea cu parerea intr-un articol din ziar decat dv. la arbitraj….fara suparare, maestre…..

# 25 amnesiac0210 on 04.08.07 at 6:19 am

nu ma astept la dialogurile lui platon pe un site de sport, dar, macar un pic, sunt surprins (a cata oara?) de cantitatea de neghiobi care elucubreaza pe blog. articolul este peste medie, iar subiectul este, din pacate, unul vesnic actual. inteleg sa fii suporterul unei echipe, dar de aici pana la a fi orb si surd in fata evidentei e ceva drum de batut.

serea si ghingu…draci beti sunt doua mostre de lingai mioritici, in materie de coloana vertebrala, iar dpdv strict al arbitrajului - niste prosti. desi sunt CFR’ist sunt de acord ca dani trebuia sa fie eliminat pt. un al doilea galben, dar tot asa trebuia eliminat si galateanul (nogo, parca) care a faultat in postura de ultim aparator, iar “offside-ul” la didy e de toata jena.

intr-adevar, dupa arbitrajele din prima etapa se poate trage o concluzie - acestea au favorizat echipele din bucuresti, direct sau indirect. ca e complot sau coincidenta asta numai de’alde mitica, sandu, becali si borcea pot sti.

# 24 LFC Bucharest on 04.08.07 at 5:36 am

WELCOME TO FOOTBALL !

http://youtube.com/watch?v=SKVho044R-E

YNWA

# 23 Cohut Ioan-ORADEA on 04.08.07 at 3:37 am

bravo maestre!

# 22 jimy on 04.08.07 at 1:58 am

cinr e delta piatra neamt?

# 21 doru on 04.08.07 at 1:36 am

hmm,respecte………;se pare ca si tovarasului tudor i s-a terminat cerneala si a ramas doar spuma din rezervor……..;puteti face spume intr-un mediu controlat,tovarase tudor(scuzati cacofonia):nu articolul ma deranjeaza,desi cunosteati de mult gogomania in cauza,ci schizoidia;pacat,dintr-un simplu tovaras redactor ati fi avut posibilitatea sa deveniti un jurnalist respectabil…;dar v-a placut mai mult spuma de la fundul rezervorului

# 20 meeshoo_dub on 03.08.07 at 11:55 pm

Nu vad de ce arbitrajul este asa de mult comentat.Imi pare rau cand vad oameni ca Dl Tudor Octavian ca scriu articole despre asemenea subiecte “arzatoare”.Chestia care ma deranjeaza cel mai mult in campionatul nostru este faptul ca nu mai exista echipa care sa piarda un meci pe merit.Imediat dupa meci apare antrenorul,jucatorul,dar mai ales conducatorul si indica,de cele mai multe ori,o faza petrecuta la 0-0 cand arbitrul nu a dat un corner,iar de acolo s-a stricat tot jocul din punctul lor de vedere.Exemplul este irelevant.Conteaza sa se inteleaga miezul problemei.Daca acea echipa dezavantajata ar fi fost valoroasa ar fi trecut peste arbitru,peste public,peste orice si ar fi castigat meciul.Insa in momentul in care a disparut blatul(daca a disparut !!!),a aparut aceasta scuza permanenta:ARBITRUL A VICIAT REZULTATUL.Penibil.Nu zic ca fotbalul nostru e curat ca lacrima,dar pentru o clipa sa fim obiectivi si sa recunoastem ca echipa X,indiferent care ar fi ea,a pierdut,in mare parte,pe merit si vina o poarta jucatorii si antrenorul,nu arbitrul.Sper ca m-am facut inteles.Poate apar articole despre centrele de juniori(sigur ca nu fac tiraj,dar poate unii ar citi despre aceste subiecte “nearzatoare”).Respectele mele !

# 19 BONANO on 03.08.07 at 11:31 pm

D-le Octavian , va citesc cu placere ptr. ca nu ocoliti subiectele fierbinti ,scriind despre ele folosind un vocabular elevat ,iar cei ce se descurca mai bine citind din memoria Pacatosilor Gigi, Borcea sau Turcu,va vor contesta intotdeauna. Nu luati in seama . Ei nu pot realiza cum un arbitru poate da un penalty cand faza s-a petrecut 2m in afara careului. Nu 2 cm ,ci 2 m.

# 18 burzum on 03.08.07 at 11:29 pm

Oligofren batran :)

# 17 Steaua_bulan on 03.08.07 at 11:12 pm

Da d-le T. Octavian, f. bun articolul!
Ar mai fi de adaugat ca fiul ilustrului Gh. Constantin, Augustus Constantin a facut praf meciul din turul preliminar al UEFA dintre Mika Astarah-MTK Budapesta, anulindu-le un gol perfect valabil ungurilor, gol care i-ar fi calificat! bineinteles ca “impinge” taticu ceva pe la UEFA, eventual impreuna cu Nashu Sandu si…se rezolva! Adica UEFA o sa-l delege in continuare…Ce credeti ca pe acolo nu merge asa?

Chiar v-as ruga sa scrieti si despre astfel de lucruri!

# 16 knu on 03.08.07 at 10:45 pm

Domnule Tudor Octavian,
Domnilor care sustineti ca Steaua a fost ajutata de arbitrul Coltescu in meciul cu Ceahlaul, va aduc aminte fazele importante din acest meci:
- prima : penaltiul acordat Ceahlaului in opinia mea este acordat gratiut, portarul Cernea fiind primul care joaca mingea, inaintea jucatorului de la Ceahlaul. Comentatorii partidei, printre care si dl. Craciunescu, se axeaza pe discutia daca merita Cernea cartonas rosu sau galben si nu daca a fost penalty sau nu
- a doua : penaltiul acordat Stelei total gratuit de catre arbitrul Coltescu, trebuia insotit de eliminarea jucatorului Lucian Goian care l-a faultat pe Banel Nicolita in pozitie de ultim aparator
- a treia: penaltiul neacordat Stelei la un fault in careu asupra lui Nicolita este clar ca lumina zilei, dar despre aceasta faza nu s-a mai discutat deloc

Pacat ca dupa un meci in care Steaua a fost dezavantajata de arbitraj apar unii (HIzo, Muresan, etc. ) care au retinut doar penaltiul acordat Stelei si nu si greselile lui Coltescu impotriva Stelei.
Actuala noastra conducere tehnica si manageriala are obrazul subtine si nu se va lua de arbitraje niciodata. Daca ramanea Meme Stoica presedinte murea cu Coltescu de gat, iau lui Hizo si Muresan le inchidea gura imediat. In concluzie a ajutat Coltescu pe Steaua sau a dezavantajat-o???

# 15 alin on 03.08.07 at 10:10 pm

sunteti niste prosti toti. incepand de la acest mare “scriitor”(sa-i spunem asa, sa se simta si el bine), pana la toti cei care sunteti de acord cu el. habar n-aveti de nimic.

# 14 Mishu on 03.08.07 at 8:47 pm

Fratilor, daca e inceput de campionat e normal ca participantii inca nu sunt in forma, deci nici arbitrii.
Astea sunt greseli de inceput de campionat. Sa le vedeti pe cele de pe parcurs, cand se ajunge la forma maxima, apoi pe cele de la final, cand vor gresi nu numai arbitrii, ci si observatorii, iar comisiile care ii judeca se vor autodesfiinta.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.