Cel mai greu meci al Stelei abia începe

de RADU COSAŞU

Între fanfaronada patronului şi răbdarea antrenorului, care va fi rezultatul? Victoria Stelei la Lubin ne dă plăcerea de a înota şi a pluti în valurile evidenţelor. E o plăcere mediocră, să recunoaştem. Dar, cu excepţia rezultatului pozitiv, mai totul la Lubin a fost mediocru: şi jocul Stelei, fie că-l caracterizăm ca Ienei “prost, dar pragmatic”, şi prestaţia poloneză care nu-şi găseste strălucirea decît în metafora lui Cornel Dinu: “Nişte sfeşnice într-o catedrală catolică”. Mai mediocru decît jocul a fost doar comentariul de-o enormă volubilitate cînd gîtuit de inutile emoţii, cînd chinuit în echilibristica printre platitudini: “Steaua nu a fost senzaţională, dar şi-a făcut datoria…”, “Artistic, meciul nu a fost de nota zece, dar ca eficienţă merită această notă…” Fireşte, în perspectiva returului, nu lipseşte nici un clişeu dintre acelea care ne fac viaţa cît de cît acceptabilă înainte de o calificare europeană: rodajul, îmbunătăţirea jocului, speranţa într-un viitor adversar accesibil. Sîntem ca pe vremea lui Oli, Zenga sau Protasov? Parcă nu. De ce nu? Răspunsul vine imediat.

Meciul cel mare din Ghencea, meciul cel mai greu al Stelei va fi unul de o intensitate necunoscută pînă acum. El e deocamdată latent, dincolo de urna europeană a acestei zile de vineri şi indiferent de returul de peste o săptămînă. E meciul dintre patronul echipei şi antrenorul ei. Niciodată - nici sub Oli, Oleg sau Walter - nu s-au înfruntat, în destinul Stelei, două caractere şi două autorităţi de o asemenea vigoare. O scriu rezistînd oricărei tentaţii spre pamflet sau caricatură, cedînd uşor doar humorului inerent situaţiei. Ar trebui să fim orbi şi surzi ca să nu sesizăm ce clocoteşte deja înainte, după, ba chiar în timpul oricărui meci. Antrenorul este un “rege” al fotbalului românesc, care acceptă, normal, să se supună celui care finanţează echipa. Patronul nu se dă rege, ci doar un general care vede în antrenor un căpitan. Nu ar fi scandalos - doar poate amuzant - dacă patronul s-ar pricepe la fotbal mai bine ca Mihai Viteazu. Nu se pricepe, cum a scris cu majuscule odată, Tolontan, aici în Gazetă. Dacă s-ar pricepe, ar şti - înainte de toate - să-l lase pe antrenor în pace şi onor. Să nu facă publice contradicţiile dintre ei, precum Regina Angliei faţă de primul ei ministru în problema războiului din Irak. E o comparaţie neavenită? Nici vorbă. Patronul zice că nu se amestecă în deciziile antrenorului, dar dacă el nu-l vrea pe X în teren, îl va obliga pe antrenor să-l dea afară şi chiar aşa se întîmplă. Cuplînd - în regim de viteză - ignoranţa cu lăudăroşenia, el proclamă că se pricepe la atacanţi mai bine ca Adrian Ilie sau Hagi. Umilindu-i pe toţi rezerviştii săi, generalul face deja echipa ideală a Stelei care e tot atît de ideală pe cît au fost de geniali, la vremea lor, Andrei Cristea sau Elton. Înaintea returului cu Zaglebie, patronul zice că nu există absolut nici o problemă în calificare, în timp ce antrenorul cere maximă seriozitate. Între permanenta fanfaronadă a patronului şi răbdarea în optimism a antrenorului, meciul nu e deschis oricărui rezultat. E tot ce se poate spune mai blînd. Personal, ţin cu Hagi.

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 popey on 03.08.07 at 10:01 am

Steaua ca orice echipa mare este puternca indiferent de antrenorul care o antreneaza la fel ca un Rollce nu conteaza cine o conduce ca ea oricum ramane o masina puternica si respecatata. Problema principala o are Hagi pentru ca el trebuie sa demonstreze ca este intradevar un antrenor.Olaroiu inainte de a veni la Steaua a confirmat la F.C. National si la Poli Timisoara si era doar o treapta pe care el a urcat o, o treapta noramala in cariera lui care nu a putut fi contestata de nimeni. La Hagi e total diferit, el nu a confirmat nici la Galata nici la Poli Timisoara si trebuie sa castig tot. Pentru el nu mai exista locul doi sau ratarea grupelor.Este condamnat sa castige tot datorita insucceselor avute in trecut. El are o mare sansa si trebuie sa profite la maximum de ea.Steaua ca si club isi permite sa aiba si insuccese dar Hagi ca antrenor nu.Pentru el fiecare joc e un examen, o lupta pe care trebuie sa o castige cu orice pret. Timpul va dovedi daca Hagi este sau nu un antrenor. Jucatorii in momentul de fata nu trbue sa joace numai pentru club si patron ci in primul rand pentru antrenor.

# 28 Siljanoski on 03.08.07 at 9:20 am

iPhone pe Windows http://www.telefonie-mobila.ro/2007/08/03/iphone-da-pe-windows-xp/

# 27 stelian on 03.08.07 at 8:38 am

Totzi “jurnalistii” afirma ca polonezi ar fi o echipa slaba iar MITICA DRAGOMIR nici mai mult nici mai putin ca este o echipa de locurile 9-18 in Romania)))))),Pai orce echipa in europa atunci cand joaca amicale sau intertoto au un TIP de mobilizare iar in UEFA cup sau CL alta.Hagi in amicale din 9 meciuri a castigat doar unul a facut in rest rezultatele le stizti,si cu ce echipe…!?!,doar AEK Atena era de nivelul polonezilor poate chiar sub.
Concluzia este ca altfel te mobilizezi in meciurile cu miza financiara mare,si altfel intrun meci amical sau fara miza,restul este doar cerneala gazetareasca de nici doi bani.

# 26 stelian on 03.08.07 at 8:37 am

Totzi “jurnalistii” afirma ca polonezi ar fi o echipa slaba iar MITCA DRAGOMIR nici mai mult nici mai putin ca este o echipa de locurile 9-18 in Romania)))))),Pai orce echipa in europa atunci cand joaca amicale sau intertoto au un TIP de mobilizare iar in UEFA cup sau CL alta.Hagi in amicale din 9 meciuri a castigat doar unul a facut in rest rezultatele le stizti,si cu ce echipe…!?!,doar AEK Atena era de nivelul polonezilor poate chiar sub.
Concluzia este ca altfel te mobilizezi in meciurile cu miza financiara mare,si altfel intrun meci amical sau fara miza,re4stul este doar cerneala gazetareasca de nici doi bani.

# 25 totusi on 03.08.07 at 8:18 am

Hagi e prost daca a ajuns sluga lui fecali

# 24 aciduzzu on 03.08.07 at 8:17 am

jocul cel mai greu va fi cel din culise pentru castigarea campionatului, mai precis al ciobanului impotriva lui Borcea si a oamenilor lui din ministerul de interne si a celor de la CFR Cluj cu tot cu PD-istii lor, totul pentru influenta asupra LPF si a arbitrilor. Halal campionat curat, s-a vazut inca din prima etapa!

# 23 io on 02.08.07 at 11:46 pm

pupati-l in cur pe fecali ca oricum prost ramane. si banii lui bill gates daca ii avea si tot la fel de prost era. pacat ca multi prosti au incredere in el…

# 22 Mario on 02.08.07 at 11:42 pm

si eu tot cu Hagi tin dl.Cosasu…si mai toti stelistii intregi la minte!!!

# 21 aleXinho on 02.08.07 at 10:37 pm

Domnule Cosasu, cu respect tin sa va anunt ca “Mihai ViteazU”, asa cum il numiti dvs, se numea, totusi, “ViteazuL” si, ca o parere personala, consider ca articolul este cam consumat…

# 20 EL TIGRE on 02.08.07 at 9:42 pm

Bai ziaristilor voi sunteti de vine pt tot ce face ciobanul asta incult,pt ca-i dati atentie.jiji nu decat un cioban fara scoala,educatie,caracter,care a dat de bani si acum se crede miezu din p…a

# 19 tt on 02.08.07 at 9:23 pm

pai gigi spune ca suntem calificati 99% stiind deja faptul k hagi va aborda partida cu cea mai mare seriozitate

# 18 alex on 02.08.07 at 9:18 pm

foarte frumos articolul magnific fara gluma sau sarcasm

# 17 LFC Bucharest on 02.08.07 at 8:31 pm

LIVERPOOL FC - ROMANIAN BRANCH

http://youtube.com/watch?v=SKVho044R-E

YNWA

# 16 David on 02.08.07 at 8:23 pm

M-am saturat de ”cei ca voi” - antistelisti…nu inteleg de ce scrieti toate tampeniile astea doar ca sa puneti degetul pe rana…pentru ca nu aveti ce scrie…tre sa va luati si voi salariul si inventati,nascociti povesti de adormit copii..din …din nimic…dak Steaua va avea rezultate…oricat de rau ar fi fost jocul….nu va zice nimeni nimic…va doresc sa luati si voi exemplul lor si sa va conformati…PS: Credeam ca esti un scriitor mai bun maestre..dar m-am inselat;)tine-o tot asa…peace)-h

# 15 ghinda royala on 02.08.07 at 6:19 pm

felicitari domnule Cosasu, ati pus punctu pe “i” si degetul pe rana.

# 14 daWS on 02.08.07 at 5:32 pm

CATASTROFE DE “SCRIITORORI” CARE CAUTA “NODURI IN PAPURA”…NIMIC NOU.DACA NU GASESC CE CAUTA ,INVENTEAZA!
“MAESTRE” NU INSEAMNA CA DACA AI CEVA ANI IN PLUS VEZI ALTFEL FOTBALUL DECAT MULTZI DINTRE NOI.
PS AM VAZUT O GRAMADA DE TROFEE(MARI) CASTIGATE DUPA MECIURI FARA STRALUCIRE.
AVETZI O “SCUZA”…SUNT CONSTIENT DE FAPTUL CA TREBUIE SA VA JUSTIFICATZI SALARIILE ….IN CAZUL ASTA NU CONTEAZA MODUL IN CARE BATE-TZI CAMPII ( “PREVIZIUNI”, “SPECULATZII”…NU CONTEAZA,”RAHAT”SA FIE)

# 13 simplu suporter on 02.08.07 at 4:50 pm

de fapt totul e foarte simplu si se reduce la capacitatea lui hagi de a fi diplomat si de a sti sa negocieze cu gigi.

TOTUSI, steaua nu a avut nici un antrenor de mare anvergura de cand a venit gigi - zenga a sucombat cu 5 etape inainte de final si daca nu il dadea gigi afara nu lua campionatul, protasov a plecat acasa la el, iar oli era vai mama lui - ambele campionate le-a luat ajutat de gigi pe final.

ASADAR, antrenorii cu probeleme oli si zenga nu au avut rezultatele asteptate de patron - si de aceea el s-a bagat peste ei.

DACA hagi va avea rezultate gigi va sta departe. veti vedea!

# 12 adita86 on 02.08.07 at 4:49 pm

Consider aprecierea dumneavoastra Domnule Cosasu ca fiind foarte subiectiva.Cred ca meciul de marti seara poate fi considerat ca o lectie tactica de mare valoare pentru orice antrenor cu pretentii de cupe europene.Aveti mare dreptate daca spuneti ca meciul de marti nu afost unul spectaculos cu care Steaua de odinioara ne+a obisnuit,insa,avand in vedere ca echipa a jucat cu 3 debutanti si a avut lipsa 4 titulari incontestabili ea s-a descurcat cu brio poate si datorita faptului ca a avut cel mai serios adversar din turul 2.Parerea mea este ca acesta putea fi chiar considerat un adversar de turul 3,avand in vedere viitorii adversari ai STELEI din turul 3 preliminar.Altfel spus cred ca Steaua,daca va trece de hopul acesta cred ca nici o alta echipa nu ii mai poate sta in cale.MULTA SANATATE SI SA NE VEDEM CU BINE CU STEAUA INCANTANDU-NE CU MECIURI EXCEPTIONALE IN CHAMPIONS LEAGUE UNDE CRED CA A RAMAS DATOARE AVAN IN VEDERE PRESTATIA PE CARE A AVUT-O PE FINALUL SEZONULUI TRECUT.

# 11 Sorin-stelist on 02.08.07 at 4:36 pm

Este atat de evident ca Semizeul Gigi “has left the building” ca ajungi sa devii penibil daca incerci sa scoti in evidenta micimea lui.Axiomele nu se demostreaza,ne ziceau in scoala…pacat ca in viata, astia ajung sa ne influenteze vietile si oricat ar parea de absurd ,cateodata, in bine.

# 10 saasdasd on 02.08.07 at 4:33 pm

inlagarcuspurkatii sp cu siturile tale, copil prost ce esti!!!
FORZA STEAUA!!! BRAVO HAGI!!!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.