În plin coşmar al suspiciunilor

de RADU COSAŞU

Atenţiune! Acest text are un final neaşteptat chiar şi pentru autorul lui. Dragii mei tizi- chiar dacă afară s-a răcorit pentru două-trei zile şi abia peste 150 de ani România va avea clima Greciei, situaţia noastră a celor cîţiva îndrăgostiţi de Turul Franţei se menţine gravă. Încep, bineînţeles, cu mine, cu titlul cronicii mele de vinerea trecută: “Un Tur al Franţei curăţel şi cuminţel”. Cum am putut aşterne pe hîrtie o asemenea gogomănie? În 24 de ore, cu o repeziciune proprie violenţei cu care lucrează în toate, viaţa m-a făcut de două parale, indiferent de cursul Euro-dolar. Eliminarea lui Vinokourov şi retragerea echipei sale, le-am resimţit ca două palme pe chipul competenţei mele. Totuşi, ca să nu exagerez, vă precizez că nu m-am simţit răscolit precum ministrul Kazah al apărării. Nu, încă o dată mi-am dat seama de cîte ne deosebesc, în numele dreptului la diferenţă. Mai complicat a fost să-i explic unei doamne din Drumul Taberei - o prietenă convertită la Turul Franţei, fiinţă sentimentală, nebună după peisaje şi frumuseţea şoselelor - cum de a putut Vino(vatul) să plîngă de fericire după o victorie imorală şi cum de putea poza în mare şi demn învingător, cînd peste cîteva ore se puneau pe masă probele vinovăţiei lui? Cum de minţea în asemenea hal?, mă întreba prietena mea. Cîţi n-or fi ca ea?

Doamna suferera de ceea ce un filozof german a numit excesul de moralină, o secreţie a glandelor noastre morale căci există şi aşa ceva pe lîngă cele ale blestematei andrenaline. Într-adevăr sîntem ridicoli de morali acolo unde, în inconştienţa lor, pe Vino şi ai lui îi doare, cum se spune, în cot. De miercuri seară, o nouă expresie mi s-a înfipt în minte: după eliminarea celui de la Cofidis, telejurnalul de la France 2 începea nu cu Sarkozy în Libia, ci cu acest eveniment. Telecrainica lansa ideea unui coşmar în Turul Franţei - coşmarul suspiciunilor între fiecare etapă, în faţa oricărui tricou, galben, alb, verde. M-am gîndit bineînţeles la voi. De mult, de pe vremea lui Lance şi a lui Pantani, sînteţi obsedaţi de suspiciune şi dacă nu aţi făcut din ea un coşmar, e din cauza humorului nostru feroce şi masochist. Radu Banciu a recunoscut că abia aşteaptă să-şi frece palmele de plăcere în cazul unei descalificări a lui Rasmunssen..

Stop! Stop! În această clipă a dimineţii de joi, 26 iulie, aflu că Rasmunsen a fost într-adevăr eliminat. Nu vă pot decît saluta cu vorba obsedantă a lui Radu Naum: ” Incredibil!’ … Incredibil!… “

26 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 26 Armata Ultra on 29.07.07 at 7:35 am

http://www.fotbalplus.com/fotbal-soare-si-femei.html

# 25 pancho on 27.07.07 at 7:52 pm

Hai sa discutam despre sport aici http://tvsport.ipbfree.com

# 24 http://www.youtube.com/horhe7002 on 27.07.07 at 2:01 pm

http://www.youtube.com/horhe7002

craiova campioana vezi si tu

# 23 MISHU on 27.07.07 at 10:52 am

asha ii mai animat turu’ .bina ca va castiga Contador sau Evans,astia-mi erau favoritzii,in rest sa se dopeze totzi

# 22 Adriyanos on 27.07.07 at 10:26 am

@ Wow : Bonds nu e numai suspectat ci si urat de marea majoritate a fanilor baseballului. Oricum se pare ca recordul lui nu va rezista, Alex Rodriguez venind din urma rapid si se pare ca fanii americani numaia sta asteapta,ei neplacandu-l deloc pe Barry.

# 21 wow on 27.07.07 at 8:22 am

Cred ca unii sunt prea duri cand critica ciclismul spunand ca este un sport murdar sau cel mai murdar. Este, intr-adevar o mare deziluzie. anul trecut, primul an fara Lance, toata lumea credea ca va fi adevarata relansare a Turului. Din pacate, nu a fost sa fie. Anul asta Rasmussen si Vinokurov pareau sa fie favoriti. Din nou, deceptie. Oare ciclismul este unul dintre acele sporturi in care substantele dopante sunt foarte folosite, sau unul dintre cele in care se incearca cel mai mult sa fie eliminate. Nu stiu cati romani urmaresc baseball-ul- eu unul il urasc, dar traiesc in state. Dar, aici sunt foarte multe controverse legate de steroizi in baseball. Un jucator care a folosit substante ce maresc capacitatea la efort a fost pedepsit cu 15 meciuri suspendare (intr-un campionat ce dureaza 150-170 de meciuri). Un alt jucator ce a facut declaratii insinuatoare de a fi folosit substante anabolizante a fost chemat la o comisie dar joaca nestingherit. Alti jucatori de prim rang au recunoscut dupa retragere ca au folosit steroizi. Cel mai mediatizat jucator dinultima vreme, cel ce e la 2 home runs de a dobori recordul de 50 de ani e suspectat ca a utilizat steroizi. Sportul e bolnav. Ciclismul e bolnav….dar cred eu, in ciuda a toate ce se intampla deranjant de repetitiv, ca e pe drumul cel bun…..Sa nu uitam, Rasmussen a fost trimis acasa pentru ceva ce s-a intamplat in afara turului. Daca va amintiti, Roi Ferdinand a fost suspendat pentru neprezentarea la testul anti-doping…

# 20 frankie on 27.07.07 at 7:44 am

erata: o sa aiba

# 19 frankie on 27.07.07 at 7:32 am

Cred ca acest sport ar trebui eliminat de la Olimpiada. Poate nici nu ar mai trebui numit sport. Un joc in care toti participantii sunt banuiti de dopaj (cel putin castigatorii) nu ar trebui numit sport. Cred ca ciclismul o sa aibe mult de suferit din cauza aceasta. Mai rau o sa fie peste cativa ani cand toti ciclistii vor fi curati si vor termina Turul doar jumatate. Vor fi ridicate iar cateva semne de intrabare. Cert: ciclismul este o rusine pentru OLIMPIADA!!!!

# 18 cvaporu on 27.07.07 at 6:39 am

incet, incet ciclistii o sa inceapa sa nu-si mai doreasca sa poarte tricourile colorate….

# 17 Illinois on 27.07.07 at 2:02 am

Stau si ma intreb de ce nu au mai fost acolo sus si francezi in ultimii ani? Poate sunt controalele mai dure in Franta?…Eu tin cu omul de pe locul 140 si ceva…Wim Vansevenant…care e la vreo 3 ore in spatele lu’ Contador…Macar asta sa fie curat…ca nu castiga nimic…nimeni nu a auzit de el…de ce sa te dopezi atuncilea?…

Sa fie etapele de munte de 100km…si sa le ia 10 ore sa le faca…dar curate macar sa fie…sa fie chiar ‘ocnasii soselelor”…

# 16 suspiciosul on 27.07.07 at 12:40 am

Daca-l gasesc si pe Banciu dopat?!

# 15 anti corcituri on 27.07.07 at 12:12 am

@stefan_vilson

Pai am impresia ca exact la asta se referea herodot…

# 14 stefan_vilson on 26.07.07 at 11:00 pm

…mda…..dar mi-e teama ca lance a acontat oscarul pt cel mai lung dopaj nedescoperit cat timp a fost in activitate!!!!!… si intr-adevar, dupa el se pare ca sunt numai amatori, la ritmul in care sunt descoperiti!…….oricum, in cazul lui, e vorba de un oscar din alt univers, total paralel celui la care m-am referit eu in primul mesaj!!!

# 13 herodot on 26.07.07 at 10:40 pm

hehehe, oscarul e acontat de Lance!!!!! ce se mai freaca in barba acum zicand: “amatori!!”.

# 12 stefan_vilson on 26.07.07 at 10:14 pm

pe mine nu ma prea afecteaza aceste cazuri de dopaj. Ma uit la tur de vreo’ 4-5 ani, insa niciodata pentu a sustine pe unul sau altul dintre ciclisti sau una dintre echipe;

urmaresc “TURULl” pentru ca filmul acesta semi-serial difuzat trei saptamani pe an merita oscarul si palm d’or-ul pentru rolul principal, rolul secundar, imagine si sunet….cel putin!!! onor!

# 11 Jan on 26.07.07 at 10:06 pm

Si cui ii pasa de Turul Curului ?

# 10 Cohut Ioan-ORADEA on 26.07.07 at 10:05 pm

mda,incredibil!

# 9 independentu on 26.07.07 at 9:26 pm

e tare bine domnule cosasu ca mai sunt si oameni care vibreaza la o cursa de ciclism, la un meci de rugby… Si pentru cine are urechi sa auda: multe surprize ar aparea daca s-ar face controale inopinante si in fotbal.

# 8 [-=FanKloden=-]eminem on 26.07.07 at 9:21 pm

asa da, domnu R3! asta da parere. mi-am permis sa va critic acum cateva zile pentru o gafa monumentala (curatel si cumintel), dar acum trebuie sa va apreciez (desi ati aflat cam tarziu, abia dimineata :P ).
in alta ordine de idei: daca tot nu veniti la microfonul turului sa motaim alaturi de pluton, macar puneti o vorba buna sa nu ne lase cu ochii in soare RB si RN… vad ca pariurile astea pe sticle de vin care le pun cu mine insumi le castig: audienta in vuelta va fi cu minim 40% mai mica fara cuplul R&R.

# 7 rahoulle on 26.07.07 at 9:16 pm

uitati-va la cristophe moreau…a fost terminat de un tour al frantei deloc greu de parcurs…nu-mi ziceti mie ca numa varsta e de vina…a rezistat o singura etapa in Alpi…limitele sale au fost evidente…si sa m scuzati dar moreau e chiar un ciclist bun,,,un ciclst francez … cel putin de cativa ani si curat…
si daca tot il urmati unii pe banciu…alegeti-l ca favorit pe sprick…asa mai are si ciclismu o sana!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.