Cînd fotbalul surîde

de RADU PARASCHIVESCU

Zîmbetul fotbalului merită un penel de impresionist francez şi un condei sud-american. Am întîlnit înţelepţi de cafenea care au stabilit cu o nonşalanţă rotundă că “Rui” e rădăcina cuvîntului “Ruină”. Lingvişti de conjunctură şi specialişti în fotbalul măsurat cu buletinul, ei au decis fără ezitare că Rui Costa e bătrîn, neinteresant şi răsuflat. Li s-a cerut un argument în sprijinul ideii şi l-au produs decupînd cel mai prost meci din trecutul apropiat al portughezului, un Benfica-Dinamo cu puţine lucruri povestibile. Din păcate, există cusurgii sub a căror lupă încap doar cîteva zeci de minute dintr-o carieră. Din fericire, fotbalul e mai generos decît cei care-l privesc şi naşte mereu prilejuri de reconsiderare. Totul e să ne admitem pripeala şi să acceptăm că dincolo de scor şi randament ar trebui să şadă uneori seducţia artei. Iar pentru asta fotbalul ne dă întîlnire cu fantezişti rasaţi, de la Dobrin la Z

idane şi de la Marcel Răducanu la fraţii Laudrup.

Rui Costa, mijlocaş cu antecedente regizorale incapabil să-şi coboare privirile în iarbă fie şi pentru o secundă, a fost aşteptat la Cluj ca o vedetă şi s-a comportat ca un om obişnuit. N-a nesocotit microfoanele reporterilor, n-a trecut prin mulţime cu ochelarii de soare pe nas şi căştile pe urechi, n-a pretins să fie tratat ca Aga Khan. Să ne înţelegem, nu preaslăvesc normalitatea şi nu fac elogiul sănătăţii mintale. Pur şi simplu mă bucur că am revăzut un fotbalist solar, inspirat şi generos. Nu se aştepta nimeni ca pe căldura ucigătoare din zilele astea Rui Costa să mănînce jeratic sau să bată recordul mondial de viteză. Şi probabil că mulţi şi-au spus că, profitînd de statutul de invitat cu drepturi speciale, mijlocaşul Benficăi va ieşi de pe teren după o jumătate de oră. Numai că Rui Costa a ştiut că prezenţa lui la Cluj nu însemna doar legitimarea simbolică a aspiraţiilor ceferiste. Lumea nu venise doar să-l vadă, ci să-l vadă cît mai mult. Iar el a terminat meciul pe teren, cu acea bună dispoziţie netrucată pentru care merită să înduri arşiţa şi să expediezi alte preocupări în plan secund.

Ne rămîn destule lucruri importante după vizita Benficăi la Cluj, dar nu se învîrt chiar toate în jurul acestui 2-2 satisfăcător şi previzibil. Nu m-au impresionat doar combinaţiile scînteietoare ale portughezilor, cu Rui Costa la pupitru. Sau mingile teleghidate de Cardozo spre poarta lui Stăncioiu. Sau proiectilul pulverizant al bătrînului Rui, ca răspuns la erezia cu miros de vinclu a tînărului Dani. Pentru aşa ceva avem memoria vizuală şi reflexele de hîrciogi afectivi care adună momente magice pe post de merinde. Deasupra acestor episoade colorate viu şi ambalate aniversar se aşază, în ce mă priveşte, prezenţa în acelaşi timp la Cluj a lui Rui Costa şi a lui Eusebio. Istoria ne învaţă că în 1505 Portugalia a descoperit Mozambicul. În schimb, istoria fotbalului ne spune că în 1982 mozambicanul Eusebio Da Silva Ferreira l-a descoperit pe portughezul de 10 ani Rui Manuel Cesar Costa şi i-a arătat drumul spre succes.

9 comments ↓

# 9 skeptik on 24.07.07 at 11:47 pm

…unul din cei mai completi fotbalisti care au existat vreodata! O placere sa-l privesti jucind!

Articol frumos, la punct!

# 8 Big Foot on 24.07.07 at 9:31 pm

Si sezonul asta finala cupei se va juca tot la temishuara? Lia Manoliu va fi gata pana in luna Mai anul viitor. Este poate singurul teren neutru. E cazul sa intram si noi in normalitate. Nu e normal ca finala Cupei Romaniei sa se joace pe terenul privat al unui club care participa in competitie!

# 7 Cohut Ioan-ORADEA on 24.07.07 at 6:56 pm

eh Sadam,Sadam….ai cam nimerit-o!

# 6 Reddog Alex on 24.07.07 at 6:09 pm

Generatia de exceptie a Portugaliei dupa mine a dezamagit. Eu spun ca puteau face mult mai mult. Super jucatori, pacat ca au dat mereu peste cine nu trebuia. Imi pare foarte rau ca n-au castigat ultimele turnee finale europene, pentruc a in 2000 si in 2004 mie mi s-a parut a fi cea mai in forma echipa.
Rui Costa putea mai mult in cariera sa. Vi-l amintiti jucand la Fiorentina in UCL, in echipa cu Batistuta si Toldo, sau la nationala Portugaliei. Super jucator, dar cred ca atat el cat si Figo puteau mai mult. Oricum raman amintiri frumoase dupa ei. Ei au fost “Generatia de Aur” a Portugaliei. Din pacate, ca si ai nostri, fara aur…
Iar Radu Paraschivescu e de departe cel mai bun editorialist al GSP. Noroc cu el si cu Radu Naum…

# 5 San Siro on 24.07.07 at 4:57 pm

Frumos articol, cam “impodobit” (nu imi place expresia “erezia cu miros de vinclu”) dar frumos ca idee. Cit depsre Rui Costa uitati-va la cartea lui de vizita, care spune totul. Si la cracii dati lui Gilca in meciul cu Portugalia de la Euro 2000.
Numai bine

# 4 flavio on 24.07.07 at 3:55 pm

sunteti un editorialist si un scriitor foarte bun,domule Paraschivescu

# 3 corneliu on 24.07.07 at 3:41 pm

Am fost pe Gruia. Rui Costa a fost senzational. Cu doua trei clase peste orice fotbalist care a jucat sambata. Siguranta, calm izvorat din experienta, nu a pierdut nici un balon, nu a gresit nici o pasa. A avut un sg balon aruncat in centrare peste linia aparatorilor clujeni care nu a fost urmarita, dar care era oricum mai greu de agatat. A fost incantator. Iubitorii adevarati de fotbal au facut o cura de fotbal terapeutica sambata seara pe Gruia, terapie oferita parca prea generos de acest jucator magnific, care a jucat exclusiv pentru echipa (vezi in istorie puseele de individualism a lu’ hagi, mutu, c. ronaldo si altii).
Nationala noastra nu are un cordonator de talia lui, dar partea buna e ca nici altii nu pea au.

# 2 Jiji on 24.07.07 at 3:30 pm

Da

# 1 stingu on 24.07.07 at 3:30 pm

imi place articolul. respect!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.