Frumoasa şi bestia

de RADU NAUM

Camelia Potec şi noul ei antrenor privesc în zare spre Olimpiada de la Beijing. E un pariu nebun între două persoane cu spatele la zid. Poate fi o poveste de spus peste generaţii sau poate că totul va sfîrşi cu o strîngere de mînă şi un adio fără lacrimi. Într-o lume bîntuită de animale în două picioare cu şlapi, care pălmuiesc portari şi aşteptă ca noi să întindem şi celălalt obraz, se consumă, în colţul ochiului nostru injectat de orori, o adevărată love story cu istoria. Camelia Potec şi Philippe Lucas sînt doi oameni “en mal d’amour” cum ar zice Laure Manaudou, dacă ar şti ce-i aia. Carismatica noastră campioană olimpică a sucombat sub propria faimă, a plătit preţul gloriei oxidante şi aproape că şi-a înecat finalul de carieră. El, antrenor cu faimă mondială, s-a trezit într-o bună zi părăsit de cea pe care o învăţase totul, de la cum te speli corect pe dinţi pînă la secretul întoarcerilor turbo la cap de bazin, Laure d’or, giuvaierul sportului francez, fugită cu iubitul ei italian Luca - ce ironie a soartei pentru Lucas! Camelia cea plăpîndă, trestie de apă închisă, şi Philippe cel hirsut, cu pletele deranjate şi barba necosită, s-au întîlnit simplu: ea a întrebat şi el a zis da. Marile poveşti sau marile nimicuri pot începe şi aşa.

” Hmm ! Sîntem la 16 secunde de recordul mondial. Avem de lucru!”. Vocea nu e severă, ci dimpotrivă, şugubeaţă. “Sînteţi un antrenor dur?”, e întrebat. “Da, se prea poate …”. Dar se poate şi altfel. Camelia, încă sub hipnoza medaliei de Atena, avea nevoie de două şocuri, unul sportiv şi altul cultural. Doina Sava a depus-o fair-play la frontiera de care nu putea trece. Cu Lucas e aşa: cînd intri în bazin îţi laşi mintea pe mal. Evident, poţi să ţi-o iei înapoi, după. Dar francezul îţi deschide o lume nouă, a complicităţii. Se strecoară în pielea ta, trăieşte fiecare lungime de bazin cu tine, te poate certa după un super rezultat sau te loveşte cu un banc după o înfrîngere. În tot acest timp pentru ceilalţi rămîne o statuie cu mîinile încrucişate, Buddha mofluz. Cu el Camelia intră în familia Lucas, un soi de falanster. La Ph-ul lui Philippe nu rezistă decît esenţele tari: a amputat-o de proba ei de aur, 200 liber şi nu i-a promis, a la Churchill, “sînge, lacrimi şi sudoare”. Toate sînt de la sine înţelese şi oricum pe toate le spală apa, elementul primordial, elemental lor primordial. Merg spre Beijing, pe vechea formulă alchimică a durerii creatoare. Au un ocean în faţă şi trebuie să-l treacă doar în costum de baie. Ce poate fi mai ofertant ?

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 LFC Bucharest on 27.07.07 at 2:07 pm

http://www.youtube.com/watch?v=SKVho044R-E

# 21 Vivi on 27.07.07 at 12:40 pm

www.manelelagreu.wordpress.com

# 20 Sili on 25.07.07 at 10:01 am

Ne bate Luxemburg http://www.telefonie-mobila.ro/2007/07/25/luxemburg-rules/

# 19 Pariuri Sportive on 24.07.07 at 6:19 pm

www.pariuri-sportive.info

# 18 undertakeror on 23.07.07 at 10:00 am

@radu naum

respectele mele. de ce?
pentru ca vedeti si altceva decat fotbal, pentru ca sunteti unul din cei ce constientizeaza ca mai exista si alte sporturi decat fotbalul.

respect,
un mare microbist

# 17 SuperTare on 23.07.07 at 9:30 am

Frumos spus, bravo!
http://www.tribalwars.net/751113.html

# 16 ioio on 23.07.07 at 7:36 am

ESTI TARE RAU RAU RADULE ;
FELICITARI;

FOOOORZAA STEAUA

# 15 gigica on 22.07.07 at 9:03 pm

Bai asta de deasupra, de ce esti nesimtit cu site-ul tau de pariuri?
dar de fapt esti din cei care bateau pe la usi, lucrand in sales, sa vanda una alta la casnice.. :)
ete na, ca si eu am site.. gigicu.com, si sa vezi ce traffic am pe el :)

# 14 gigica on 22.07.07 at 8:57 pm

Apropo de bazine ca-n congo.. Astia au trimis deja un satelit in spatiu pe puterile lor. :)
Iar referitor la finalul articolului.. cred ca mai bine suna ‘tentant’ in loc de ‘ofertant’..
Doar o parere. :)

In rest, e imbucurator ca un antrenor ca Lucas pune umarul la relansarea Cameliei.
Sa dea domnul sa treaca oceanul impreuna, pana la olimpiada..

# 13 namidee on 22.07.07 at 8:42 pm

Excelent articolul, simteam nevoia sa citesc ceva diferit de fotbal! Sper sa faceti prozeliti prin redactie, poate se mai gandesc unii sa scrie si altele in afara de spartani, razboinici si alte lighioane.

# 12 nimeni on 22.07.07 at 8:31 pm

Sincer, imi pare rau ca te-ai oprit la acest ziar. Lasa-i-l lui tolontan…
Felicitari pt. articol. Si multumesc pentru ca inca mai exista si oameni ca dumneata, care scriu cu bun simt si in cunostinta de cauza.

# 11 bilu on 22.07.07 at 7:06 pm

radu,faine rinduri.gsp a ratat sansa de a mai racori putin cititorii cu stirile bune din polo.Poate o faci tu.

# 10 Silviu on 22.07.07 at 6:49 pm

felicitari radu naum dar mai citeste la turul frantei si emailurile mele

# 9 liviu on 22.07.07 at 6:18 pm

foarte bun articolul ….si obiectiv…totusi as vrea sa abordati odata si problema handbalului romanesc la ora actuala…ca si asa sunteti un bun specialist….

# 8 Enki on 22.07.07 at 6:08 pm

Am crezut ca articolul a fost scris de Buzarin si m-am speriat rau… :) superb articolul..tot respectul meu..

# 7 ion on 22.07.07 at 5:52 pm

Felicitari pt articol ma bucur ca mai scriati si despre alte sporturi in special despre natatie care este un sport unic le doresc succes celor doi si chiar cred ca vom face o figura frumoasa la Olimpiada.

# 6 gabi on 22.07.07 at 4:30 pm

EXCELENT!

# 5 de on 22.07.07 at 3:27 pm

deci se poate sa scrii si un articol f. bun fara sa jignesti sau sa minimalizezi pe nimeni.bravo!

# 4 faithless_soul on 22.07.07 at 3:08 pm

Sincer nu mi se pare nefiresc ce se intampla (pentru Romania), in schimb e absolut incredibil ca reusim sa ajungem la Olimpiada

Un blog cu multe filmulete amuzante : http://www.factor.ro/wordpress

# 3 mihai on 22.07.07 at 2:51 pm

trebuia sa depui asta la cenaclul literar … nu de alta da asta nu ii articol de ziar, prea multe hiperbole, comparatii samd…

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.