Un Tur al Franţei curăţel şi cuminţel

de RADU COSAŞU

Turul Franţei nu are haz - s-a plîns de curînd domnul Nicolae Manolescu - şi chiar nu are. De cînd s-a retras Lance se cam ştia asta. Cu el, turul avea conflict, dramă şi melodramă: cît o să mai ţină criminalul? Terorizat de dopaj, higienizat printr-un control temeinic, în permanentă suspiciune - turul e azi curăţel, cuminţel şi fără mare panaş, cuvînt drag lui Radu Banciu. Rulăm într-un cerc virtuos: nu mai avem favoriţi copleşitori, nu mai avem monştri, alde Pantani sau Lance, în schimb, sîntem “negativi” în eprubete, bravi în efort, iar pe şosele entuziasmul mulţimilor nu scade. Suspansul, după ce s-au trecut Alpii şi ne tîrîm acceptabil spre Pirinei, nu e ca pe vremuri, cînd domnul Manolescu mă suna de undeva din ţară, fiindcă nu avea televizor şi nici somn pînă nu afla ce a făcut Lance… Problema e doar rezonabilă: Rasmunsen - danezul onest pe care în orice căţărare Lance îl cam sufla… - va pierde sau nu tricoul galben în probele contracronometru? Nu “mor” după puişorul ăsta ca după balaurii mei, zmeii aceia care mi-au înfierbîntat imaginaţia de biped sedentar cam de pe cînd îmi făceam armata la Cluj şi îmi cumpăram zilnic - cu bilet de voie - ziarul francez L’Humanite, cu o pagină mare despre Coppi, Bartali şi descopeream pentru prima oară expresia “ocnaşii şoselelor”. Aşa se traducea din franceză “les forçat de la route”. De aceea, oricum ar fi Turul Franţei, cu sau fără panaş, nu voi putea face niciodată mişto de aceşti truditori pe două roţi. Şi încă nu ştiu dacă să prefer acest tur virtuos celui vicios, celui viciat de “înţepături”; prefer să stau în suspiciune, la cheremul laboratoarelor. Totuşi - pentru a sfîrşi cu ipocrizia - mă întreb de ce nu avem cu fotbaliştii sau cu tenismenii sau cu oricare profesionişti ai efortului sportiv exigenţele şi indignările cu care urlăm la ciclişti? Rămîn la răspunsul de o sinceritate crudă al lui Anquetill cînd l-au întrebat dacă “se înţeapă”: “Eu nu sînt un sportiv, eu sînt un profesionist”. După care, mă înscriu - din fotoliul meu comod şi culpabil - între mulţimile care se îngrămădesc în Alpi şi Pirinei ca să le urle “ocnaşilor” să intre în legendă. Les Cons!

Asta fiind situaţia complicată, am şi în acest an favoriţii mei locali: Radu Naum şi Radu Banciu. Sînt în aceeaşi formă şi în aceeaşi bună dispoziţie, cu fixurile şi bonomia lor, cu voioasele lor contre la tot ce e clişeu sau patetism, cu voluptatea de a cita din toţi cei care îi înjură, ei înşişi fiind doi cîrtitori abundenţi, cu patima lor de a face din Tur o revistă a lumii, un spectacol de la Bush şi Sarkozy pînă la Hagi şi Zabel; bănuiesc, cu plăcere, că la orice control al sîngelui lor de gazetari pasionaţi vor fi depistaţi pozitiv.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 Illinois on 25.07.07 at 3:30 am

De milioane…de milioane articolul…apoi dara…sunt peste Ocean la studii…vad Turul Frantei pe net de la televiziunea olandeza care transmite gratis si live, si am comentariul de la Radio Turul Frantei- tot pe net…in franceza…ca olandeza mea e slabuta rau…dar sincer imi e dor de Radu Naum si Radu Banciu si ale lor spumoase comentarii care transforma si o etapa plictisitoare de ses intr-o adevarata aventura. Ma batea gandul ca sa cer familiei sa lase Eurosport-ul on si Skype-ul deschis ca sa pot sa-i ascult pe acesti “meseriasi” ai Turului…

# 27 [-=FanKloden=-]eminem on 20.07.07 at 11:01 pm

cand veniti la microfonul lui le tour alaturi de tizii dvs?

# 26 Tribalul on 20.07.07 at 8:32 am

http://www.triburile.ro/48557.html cel mai tare joc on-line , intrati si voi sa vedeti despre ce e vorba

# 25 CATALIN_PH on 20.07.07 at 8:10 am

multi dintre cei de la gazeta ar putea citi/invata din acest editorial, dar cam greu ptr. unii. turul nu mai e tur fara lance armstrong sau miguel indurain … mai ales ca ei nu au fost depistati pozitiv niciodata. poate e bine si asa fara favoriti certi - ex.:vinokourov e praf .

# 24 L057 on 20.07.07 at 7:52 am

O lectura placuta.

# 23 boaba on 20.07.07 at 7:48 am

Excelent, ca intotdeauna. Ultima parte surprinde foarte bine miezul comentariului celor doi. Domnule Cosasu, poate va alaturati si dumneavoastra celor doi Radu intr-o etapa la comentariu. Precedente existan in acest sens. Daca nu ma insel, in urma cu vreo 2 ani a participat si domnul Manolescu. Asa ca de ce sa nu o faceti si dvs? Poate in ultima etapa de la Paris, sau in penultima, contratimpul? Ne-ar face mare placere noua, iubitorilor de ciclism. Daca veniti alaturi de cei doi Radu, promit ca si saptamana viitoare o sa chiulesc de la munca pentru a vedea in direct turul.

# 22 florin on 20.07.07 at 7:43 am

frumos vive la tour

# 21 cvaporu on 20.07.07 at 7:35 am

Domnule Radu Cosasu nu tin minte sa fi citit vreodata vreun articol prost sau macar mediocru scris de Dumneavoastra.Acesta este unul din cele mai frumoase.Sa va tina Dumnezeu si sa ne mai scrieti!

# 20 TAViX on 20.07.07 at 6:35 am

Domnule Cosasu, de ce nu luati domnule in fraie Gazeta asta, sau sa dati de pamant putin cu gazetarii ei, genialele, oile ratacite, sau restul plevei care nu au nici o treaba in a descrie sportul in general. De ce nu mai exista domnule Cosasu gazetari ca Dv care sa se ocupe doar de stiri sportive narate frumos si informatii care mai de care mai interesante; in schimb exista acesti ziaristi de tabloid care in afara sa faca scandal, sa popularizeze specimene gen becali, copos sau borcea, mai au si articolele astea unele scrise la ‘bascalie’, ‘over’ ironice, care instiga la violenta, sau si mai grav la o prostie infantila si incurabila.
Respectele mele domnule Cosasu.

# 19 arh. Gheorghe Petrescu on 20.07.07 at 1:24 am

Bun articol si la subiect.

# 18 cristina on 20.07.07 at 12:17 am

cu voluptatea de a cita din toţi cei care îi înjură,…tare

# 17 TEPES on 19.07.07 at 8:44 pm

Multumesc d-le Cosasu ! Baietii aia “dopati” care comenteaza v-au pomenit de citeva ori in dialogul lor . Intradevar de ce iubim incontinuare ciclismul si mai ales Turul Frantei ___sint si celelalte ,dar nu au acelasi farmec . Probabil unde aici se intilnesc toate vedetele ciclismului , poate fiind cel mai vechi si mai select tur , habar nu am , eu incerc sa le urmaresc si pe celelalte dar in afra de citeva nu urmaresc , dar aflu rezultatul; il caut .

# 16 valentin on 19.07.07 at 7:34 pm

minunat articol

# 15 herodot on 19.07.07 at 7:25 pm

va fi un tur curat-murdat…..adica nimeni nu se dopeaza dar castiga Valverde…:)

# 14 denisa on 19.07.07 at 6:57 pm

minunat, mai vrem asemenea comentarii si despre alte sporturi,. ne dau o alta viziune, dincolo de rezultate,

# 13 bilu on 19.07.07 at 6:48 pm

remarcabil articol.

# 12 RRadu on 19.07.07 at 6:28 pm

Superb!!!

# 11 George on 19.07.07 at 6:20 pm

Scuze, am vrut sa zic: domnule Cosasul

# 10 George on 19.07.07 at 6:19 pm

Mi s-a facut pielea gaina citind articolul! Frumos domnule Cosau , al naibii de frumos.

# 9 i created disco on 19.07.07 at 6:17 pm

securistule,tu chiar crezi ce scrii?chiar crezi ca-i curat?atat stii si tu despre ciclism, sa citezi un frustrat(banciu)
rade-o imbecilule si lasa-ne!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.