A fost sau n-a fost?

de TUDOR OCTAVIAN

Deşi iarna nu-i ca vara, să sperăm ca-n fiecare vară că măcar toamna va fi. Cele cinci echipe, care şi-au anunţat candidatura la titlu au disputat pînă luni, 16 iulie, cînd Gazeta Sporturilor a publicat un totalizator al rezultatelor din întîlnirile amicale, 28 de meciuri. Au cîştigat 15, au terminat la egalitate 8 şi au pierdut 5. Dacă am lua în consideraţie declaraţiile antrenorilor şi ale patronilor, indiferent de rezultate şi de numele adversarilor, ar trebui să precizăm la modul entuziast: şi au pierdut numai 5!

Făcînd punctajul, pe primul loc s-ar situa CFR Cluj, cu 16 din 18 posibile, pe locul 2 Dinamo, cu 13 din 18, pe 3 Poli Timişoara, cu 12 din 18, iar pe locurile 4 şi 5, cu 7 din 15 şi 5 din 15, Rapid şi Steaua. În toate declaraţiile, indiferent de numele şi valoarea adversarilor, regăsim aceleaşi concluzii convenţionale, cînd e vorba de înfrîngeri sau egaluri jenante, şi exagerat de voioase, în cazul victoriilor. Eşecurile nu înseamnă nimic, sunt semnificative numai succesele.

Într-un al doilea clasament, al tuturor activităţilor şi întîmplărilor din stagiul de pregătire în cele străinătăţi, pe primul loc sunt umpărăturile, pe doi laudele de sine ale lui Borcea şi ale unor dinamovişti, pe trei, la egalitate cu locul doi, declaraţiile despre cît sunt de fericiţi după semnarea noilor contracte transferaţii din această vară, pe patru distracţiile şi relaxările, după care urmează o pauză, pînă la locul opsprezece, cînd mai răzbeşte şi cîte o nemulţumire privitoare la scor, la prestaţiile unor jucători şi la situaţia reală a loturilor.

Ar fi oportun un clasament valoric şi de prestigiu al formaţiilor cu care s-au confruntat fruntaşii fotbalului nostru. Cu două, trei excepţii e vorba de un inventar al anonimilor. Mai mult de jumătate din adversari sunt din divizii inferioare, din campionate slabe şi din ce a mai rămas pe piaţă, după ce granzii Europei şi-au ales nişte adversari pe măsură. Ar fi foarte interesant de ştiut ce a scris presa sportivă din Cehia, Bulgaria, Polonia şi Franţa, după meciurile echipelor Sparta Praga, Litex Loveci, Zaglebie Lubin şi Sochaux cu ai noştri, fiindcă ce scriu ziarele de la noi şi cum prezintă televiziunile de la noi adevărul ştim.

E posibil ca lucrurile să stea mai bine decît ne spun clasamentele verii. E posibil, de asemenea, ca noii veniţi la Steaua şi la Rapid să ne arate că pot mai mult decît au arătat. Eu, unul, poveştile astea cu integrarea şi cu rămasul în urmă cu pregătirea nu le cred. Un jucător bun, care declară că e pus la punct cu fizicul doar 70% e ori mincinos, ori prost. Pe nici un contract nu stă scris că se cumpără doar 70% dintr-un fotbalist.

Pînă una, alta cele mai convingătoare rezultate din campanie le are CFR Cluj. Să sperăm că deşi iarna nu-i ca vara, toamna măcar va fi…

52 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 52 mihaic3001 on 18.07.07 at 11:36 am

Foarte interesant si OBIECTIV acest articol. Sunt stelist si trebuie sa recunosc caci m-a pus pe ganduri atat rezultatele cat si jocul echipei mele favorite. Parerea mea este ca trebuie sa se mai aduca vreo 2-3 jucatori la Steaua (dupa ce am pierdut 2 - Elton - Thereau- care in opinia mea ar fi trebuit pastrati in lot). Pe de alta parte, amicalele sunt amicale, vom vede in meciurile oficiale potentialul atat al Stelei cat si al celorlalte echipe. Vorbim inainte ca Dinamo a facut, ca CFR Cluj a dres, ca Steaua si Rapidul sunt varza si asa mai departe. Stati sa vedem … deocamdata mult prea multa “gargara”. Rezultatele din cupele europene vor fi o “unitate de masurat”.
Clujul este clar , s-a intarit si cel mai mare castig al lor este cred eu, ANDONE (de ce n-o fi pus Steaua mana pe el nustiu ? - nu de acum, de atunci cand a plecat Protasov).
Pierderile Stelei sunt multe :
1) Plecarea lui M.M. Stoica in primul si in primul rand.
2) Elton si Thereau (nimeni vad ca nu pomeneste de Thereau care in opinia mea, ar fi putut deveni la Steaua cel mai bun atacant din Liga 1).
4) Investitii financiare facute fara rost (cazul celor 3-4-5 portrari Vatca, Cernea, Andrew, si acest Zapata, ca sa numai amintesc de “perioada Charlos”).
5) Nu stiu (desi mi-as dori) daca instalarea lui Hagi si Adrtian Ilie la Steaua, in afara de marketing va avea si rezultate. In opinia mea, cei doi nici pe departe nu se vor ridica la nivelul lui M.M Stoica, daca privim lucrurile strict din punct de vedere MANAGERIAL (nu pe trecutul de fotbalisti - un manager trebuie sa stie sa alcatuiasca strategii si alte chestii de acest gen si nu sa fi jucat fotbal nustiu unde. Ce-ar insemna sa-l pun pe un analfabet care a jucat la Real Madrid sau oriunde … manager.)
Dinamo, are si ea, alaturi de CFR Cluj, cea mai buna campanie de transferuri dar, sa-i vedem si la treaba. Deocamdata prea multe “valuri”.
In orice caz, analiza facut de ziaristul Tudor Octavian ar trebui sa dea de gandit IN PRIMUL RAND CONDUCERII STELEI.
Si faza cu potentialul maxim, meciuri amicale, cu 30 sau 70% din potential este foarte adevarata.
Exemplu :
Uitati, un salariat care lucreaza zilnic 8 ore (caruia ii place fotbalul si joaca regulat), pune-l in fiecare zi sa joace cate un meci de fotbal de 90 de minute pe teren mare (ma refer la cei care stiu sa joace , nu la “afoni” in ale fotbalului) si sa vedeti ca pana a doua zi este refacut si poate juca din nou. Deci “textele” cu “OBOSEALA ACUMULATA”, etc. sunt “vrajeli de buftea”. Eu si acum la 38 de ani ai mei pot juca zilnic 90 de minute de fotbal pe teren mare si numai resimt in ziua urmatoare oboseala acumulata cu o zi mai inainte. Deci, vrajeala si bravo acestui ziarist care (nu-i primul articol in care spune aceste lucruri), demasca “ABURELILE” astea cu 50% potential si oboseala acumulata.

# 51 gogu on 18.07.07 at 9:43 am

Toti cei care au scris pana acum pe acest blog sunt niste retardati. La sapa tzaranilor! Lasati scrisul ca nu e pentru voi!

# 50 Dodo on 18.07.07 at 8:40 am

NYC,

Sa o iau pe mata pe lama, si sa o implementez , cu drag in esofag!

# 49 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:35 am

Voi stelistii chiar nu vedeti in ce postura sunteti? Trebuie ca sunteti mai idioti decat va crede toata lumea ,altfel , nu se poate explica. Sa nu realizati ca va laudati aiurea, ca sustineti tampenii, CA RIDICATI NIMICURI LA RANG DE ADEVAR FILOZIFIC??? Ca va faceti o MARE FERICIRE din amicaluri? Ca jubilati cand egalati in minutul 92???AMARATILOR! Este chiar JALNIC si ne indreptateste sa spunem ca voi fanii stelisti sunteti IDIOTII MILENIULUI !

# 48 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:31 am

DODO,

Asa cum spui tu MARELE MANAGER BORCEA este ciudat! Ai mare dreptate! ESTE CIUDAT PT CA A STAT CU SLITUL DESFACUT IN TIMP CE Becali, era in pozitia IN GENUNCHI IN FATA IMENSULUI PRSONAJ de la DINAMO , cand marele om sfant Gigi tipa ca din gura de sarpe: “HAI DINAMO!”
Retardatilor…Boilor….hahahahahaha Idioti,dobitoci, dar mai ales PENIBILI!

# 47 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:30 am

DODO,

Asa cum spui tu MARELE MANAGER BORCEA este ciudat! Ai mare dreptate! ESTE CIUDAT PT CA A STAT CU SLITUL DESFACUT IN TIMP CE Becali, era in pozitia IN GENUNCHI IN FATA IMENSULUI PRSONAJ de la DINAMO , cand marele om sfant Gigi tipa ca din gura de sarpe: “HAI DINAMO!”
Retardatilor…Boilor….

# 46 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:30 am

DODO,

Asa cum spui tu MARELE MANAGER BORCEA este ciudat! Ai mare dreptate! ESTE CIUDAT PT CA A STAT CU SLITUL DESFACUT IN TIMP CE Becali, era in pozitia IN GENUNCHI IN FATA IMENSULUI PRSONAJ de la DINAMO , cand marele om sfant Gigi tipa ca din gura de sarpe: “HAI DINAMO!”

# 45 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:27 am

Dar mai exista Sevilla….hahahahahaha

# 44 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:26 am

Dar mai exista Sevilla….

# 43 Dodo on 18.07.07 at 8:25 am

Drobihete, sa io dau lu mata sus!

# 42 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:23 am

DROBITEDE,

Fii mandru ! In anul 1992,IN TRECUT ASA CUM VA PLCE VOUA, steaua ma(T)reata steaua a “batut” diste lucratori de pe o plantatie in timpul pauzei de masa a acestora…Scor: 29-0 ! Ura steaua ! Ati batut papauasi, azteci, plaiesi, buri, dar nu credeam sa castigati si in fata unor necalificati care recoltau trestie de zahar! hahahaha PENIBILI SI BOLNAVI PSIHIC! FIINTE BICISNICE, PRIMITIVE, FARA CREIER! Stelisi…si asta spune tot!

# 41 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:22 am

DROBITEDE,

Fii mandru ! In anul 1992,IN TRECUT ASA CUM VA PLCE VOUA, steaua ma(T)reata steaua a “batut” diste lucratori de pe o plantatie in timpul pauzei de masa a acestora…Scor: 29-0 ! Ura steaua ! Ati batut papauasi, azteci, plaiesi, buri, dar nu credeam sa castigati si in fata unor necalificati care recoltau trestie de zahar! hahahaha

# 40 Drobitede on 18.07.07 at 8:08 am

Inter a facut egal cu niste chineji.

Sa fie vorba ca Inter nu are fatza de echipa mare? Lasa-ne nene Octavian. Roma vara trecuta abia reusise sa-i bata pe Timisoara cu 1-0 si au ajuns tocmai in sferturile CL. N-au nici o treaba amicalele cu meciurile oficiale. Caci daca echipele noastre voiau sa rupa in amicale bagau echipele standard si faceau 3 schimbari dupa minutul 70 si bateau tot dar pana la inceperea sezonului jucatorii ajungeau legume iar rezervele haabr nu aveau la ce echipa joaca.

# 39 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:06 am

Daca pierde cu polonezii si o merita ca o pedeapsa a lui DUMNEZEU pt FURT, SPAGI, MINCIUNI, CAMELEONISM, HOTIE, PROSTIE, FANFARONISM…si nu in ultimul rand pt icterul ce se profileaza pe chipul celor din mass-media , stelisti impatimiti , dar nedeclarati!

# 38 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 8:04 am

MICHIGAN,

As completa:”Hagi se scobeste in nas, regele se scarpina in urechi”……, Hagi declara ca jucatorii sunt cu mare pofta de gol….Hagi declara ca suntem in grafic si ca vor avea toti acelesi minute de joc…si tot asa!

ECHIPA MAI PENIBILA SI NEAJUTORATA CA steaua NU EXISTA, dar sunt infatuati si invidiosi! Ce vrei? mMulti , dar prosti, maria-ta!

# 37 Dodo on 18.07.07 at 7:59 am

MISHU,

Esti prea dezinhibat, asa ca …sa nu cumva sa o S(u)gi in toamna!

# 36 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 7:57 am

Dar steaua a jucat, a fost, era….Si daca AZI joaca prost ce?! Doar a castigat la Sevilla!

# 35 INFRACTOAREA steaua on 18.07.07 at 7:56 am

Daca steaua nu va umbla cu sacose cu bani ca acum 2 ani , un an, respectiv, ultimele 5 etape, se ingroasa gluma…Dar poate si fara bani si spagi prinde locul 6….

# 34 Dodo on 18.07.07 at 7:55 am

Mai ARHITECTULE, GHEORGHE PETRESCU,abia astept sa vad un meci oficial al stelei! Daca iese prost te apleci in fata mea si faci matanii??

# 33 Dodo on 18.07.07 at 7:53 am

Steaua poate sa stea pe bara, sa joace table in Parcul Obor, sau Cismigiu 100 de ani de acum in colo pt ca steaua a batut papuasi, plaiesi, buri, azteci…Noi stelistii traim din amintiri!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.