Cu surle şi trîmbiţe, ca învingătorii

Niciun jucător revenit la vatră nu şi-a înmulţit convingător preţul în străinătate. Aproape fără excepţie, fotbaliştii întorşi acasă cu mare tam-tam în această vară n-au devenit celebrităţi ale echipelor unde au evoluat şi nu şi-au înmulţit preţul cu care au fost vînduţi. Au eşuat ori au slujit într-un stimabil anonimat, deşi veştile pe care le-am primit periodic despre ei au fost mereu optimisme. Numai că optimismul şi adevărul sunt două lucruri diferite. În loc să revină spăsiţi, cu nădejdi într-o ultimă şansă şi un final de carieră decent, fiii risipitori ai fotbalului nostru semnează contracte de vedete, televiziunile, îndeosebi, le întind covoare roşii, de mare protocol, iar finanţatorii le caută în coarne, de parcă nu tot ei i-au vîndut, păcălind străinătăţile şi vopsind de cele mai multe ori cioara ca să semene a vultur.

Lumea îi aplaudă, ca şi cum ratarea pe alte meleaguri e mai prestigioasă decît ratarea în campionatul naţional, fiii risipitori dau interviuri despre fericirea de a juca în România - interviuri care seamănă perfect cu acelea pe care le-au dat la plecare şi în care vorbeau despre fericirea de a juca în Rusia, în China, în Coreea de Sud sau în serie B din Italia - iar echipele care-i răscumpără sau îi culeg la un sfîrşit de contract ori la un sfîrşit de beţie, jubilează.

E cert că unii din fiii risipitori ar mai putea să joace bine nişte meciuri, dar să aştepţi de la ei mari ambiţii în cupele europene e exagerat. Şi-au făcut plinul, ştiu că nu mai au ce aştepta în Europa, cîţiva amînă încă un an, doi pensionarea şI asta e tot. Revin în ţară cu contracte mai mici deoarece mai mari nu le mai oferă nimeni. Chiar dacă mai pot evolua o vreme cu oarece randament, sufleteşte sunt terminaţi. Numai recunoscători n-or să le fie noilor patroni, deşi în declaraţii sunt toţi fete mari.

Unele transferuri nu dovedesc decît amatorismul fudul al finanţatorilor. Ce altceva decît trufie de nepriceput e cînd îl aştepţi la avion ca pe un Mesia pe un jucător certăreţ şi cu probleme de caracter? Ce mai e de aşteptat de la un mingicar leneş şi cioflingar, care a mai fentat cîndva Craiova ? Ce poate să aducă nou la o echipă cu pretenţii continentale un fiţos, care şi-a irosit talentul în fotbalul asiatic pentru un pumn de dolari în plus?

Pînă una alta, ne place sau nu, avem de a face cu un sezon mai bogat în subiecte pentru media, decît de unul fructuos în transferuri.

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 Bogdan din Bistrita on 21.06.07 at 12:41 pm

Neaga nu mai e demult un “fiţos” si nu a dorit el sa mearga in Asia “pentru un pumn de dolari în plus”, aproape ca a fost deportat acolo de stralucitul finantator. Eu zic ca ati exagerat un pic, de dragul de a fi impartial si de a pomeni toate echipele bucrestene…

# 28 stelydinamo on 21.06.07 at 12:33 pm

cele mai bune oferte pt vacanta ta : www.weekendtravel.ro

# 27 Mishu on 20.06.07 at 9:57 pm

Pleacă toţi sub scut, se întorc sub scut, apoi stau pe scut până la capăt. Excepţiile confirmă regula.

# 26 cardinal on 20.06.07 at 9:51 pm

Din cate stiu eu, Neaga a facut treaba in coreea.

# 25 Ionnis on 20.06.07 at 9:49 pm

un articol perfect

# 24 Catalin on 20.06.07 at 9:49 pm

sa-mi bag pula ca bine mai zici

# 23 ex-pitesteanul on 20.06.07 at 9:43 pm

foarte bun articol! felicitari!

# 22 zloboz on 20.06.07 at 8:59 pm

impusca-te mosule

# 21 costi on 20.06.07 at 8:37 pm

Problema este alta ,pana acum 1an ,asa zisii finantatori si atotcunoscatori de fotbal , faceau mici gainarii din asa zisele transferuri cu jucatori .Nu ca acum nu se mai fac , dar acum au constientizat ca se pot obtine profituri mult mai mari din calificari directe in grupele CPL .AMAGIREA suporterilor se face prin investitii mici sau chiar deloc cu jucatori batrani si care nu au rupt gura targului in strainatate . Daca nu se califica si nu se pune mana pe cascaval se recurge la metoda nr.2 : vanzarea jucatorilor tineri care au stralucit in sezonul 2006-2007 .
In Romania nu se investeste inca in tineri , in centre sportive ,in terenuri pentru antrenament . Ne mai intrebam de ce copii din ziua de astazi nu mai fac sport !
Pai cum sa faca sport ,cand in scoli accesul copiilor pe terenurile de fotbal este interzis de politia comunitara ?

# 20 sorin on 20.06.07 at 8:23 pm

eati un prrrrrrrrrrrrrroooooooooooooooooosssssssssssssssssssttttttttttttttttt

# 19 Sormon on 20.06.07 at 7:50 pm

Felicitari domnule Octavian,
Un articol foarte bun si pe deasupra mai e si adevarat ce ati scris acolo.
Si pentru unii care se grabesc sa dea repede cu tifla inainte sa citeasca, domnul Octavian Tudor nu a zis de niciunul dintre acesti fotbalisti ca or sa fie “petarde” si nu or sa aduca nimic bun in fotbalul asta blatuit al nostru, a spus doar ca prea ii ridicam in slavi de parca i-am transferat pe Zidane si Figo.
Sunt doar niste fotbalisti care nu s-au acomodat la echipele la care au fost si care se intorc acasa cu codita intre picioare.

# 18 dan on 20.06.07 at 6:55 pm

Un articol cum nu se poate mai prost. Un exercitiu de memorie va propun. Cati dintre jucatorii care s-au intors acasa, au jucat mai prost decat afara. Ba din contra, as zice ca si-au relansat carierele. Si hai sa vorbesc in cunostinta de cauza, de echipa de suflet Dinamo. Niculescu, Danciulescu, Lobont, Zicu, Alexa, Bratu, C. Munteanu, Tamas. La Dinamo e o familie, unde jucatorii se simt bine si se cunosc foarte bine. Conteaza foarte mult acest lucru la o un jucator. Pe foarte multi jucatori romani, de indata ce fac cunostinta cu banca de rezerve pentru mai multe etape, incep sa ii cuprinda blazarea, isi ies din mana, si nu mai au iesire, la un momentat dat, multumindu-se doar cu mersul la antrenamente si ridicarea salariului. Un imprumut la echipa de suflet reprezinta mana cereasca. Exemplele continua cu Lacatus, D. Munteanu, Maldarasanu , Pancone ne care au jucat mai bine decat afara. CONCLUZIA: NU GENERALIZATI. UN JUCATOR ROMAN JOACA MAI BINE IN TARA. CONTEAZA SA DOREASCA SA MAI REPREZINTE CEVA IN FOTBAL SI SA POATA. IN CATEGORIA CELOR CARE FIE NU AU VRUT, FIE NU AU PUTUT, FIE AMANDOUA: BARCAUAN, GICA POPESCU (AGENTUL DE CIRCULATIE S-A FACUT DE RAS DE-A BINELEA), ILIE DUMITRESCU, RADUCIOIU, SABIN ILIE, CL. RADUCANU.

# 17 dan on 20.06.07 at 6:53 pm

Un articol cum nu se poate mai prost. Un exercitiu de memorie va propun. Cati dintre jucatorii care s-au intors acasa, au jucat mai prost decat afara. Ba din contra, as zice ca si-au relansat carierele. Si hai sa vorbesc in cunostinta de cauza, de echipa de suflet Dinamo. Niculescu, Danciulescu, Lobont, Zicu, Alexa, Bratu, C. Munteanu, Tamas. Dar oamenii astia atat au putut. Au fost praf. Nu ca nu aveau motivatie. La Dinamo e o familie, unde jucatorii se simt bine si se cunosc foarte bine. Conteaza foarte mult acest lucru la o un jucator. Pe foarte multi jucatori romani, de indata ce fac cunostinta cu banca de rezerve pentru mai multe etape, incep sa ii cuprinda blazarea, isi ies din mana, si nu mai au iesire, la un momentat dat, multumindu-se doar cu mersul la antrenamente si ridicarea salariului. Un imprumut la echipa de suflet reprezinta mana cereasca. Exemplele continua cu Lacatus, D. Munteanu, Maldarasanu , Pancone ne care au jucat mai bine decat afara. CONCLUZIA: NU GENERALIZATI. UN JUCATOR ROMAN JOACA MAI BINE IN TARA. CONTEAZA SA DOREASCA SA MAI REPREZINTE CEVA IN FOTBAL SI SA POATA. IN CATEGORIA CELOR CARE FIE NU AU VRUT, FIE NU AU PUTUT, FIE AMANDOUA: BARCAUAN, GICA POPESCU (AGENTUL DE CIRCULATIE S-A FACUT DE RAS DE-A BINELEA), ILIE DUMITRESCU, RADUCIOIU, SABIN ILIE, CL. RADUCANU.

# 16 arh. Gheorghe Petrescu on 20.06.07 at 6:27 pm

Bun articol, BRAVO!

# 15 abudabi on 20.06.07 at 6:07 pm

eeeee…hai sa nu generalizam…Lobontz a schimbat fatza lui Dinamo si mai nou a nationalei…
Intr-adevar Nastase probabil va fi doar rezerva…e sub fundasii lui Dinamo…in schimb in Bratu am incredere…si nu atat in el cat in Rednic…nu cred ca ar fii fost atat de vehement riscand sa declare ca a fost singurul jucator pe care l-a dorit…
Acuma sa ne mutam la Steaua…Neaga nu cred ca e expirat psihic…dimpotriva un campionat plictisitor cum e cel din Coreea nu face decat sa te incarce psihic pentru adevarate lupte…
Acuma ce va fii….vom vedea…pana una alta sa nu uitam pe Lobontz…pe Rednic si Sabau cu Lucescu la Rapid…mai sunt exceptii si in “repatrierile” astea

# 14 DIOGENE on 20.06.07 at 5:36 pm

foarte bine

# 13 titi preda on 20.06.07 at 5:35 pm

@ULTIMA STIRE:
Curtea Prostitutionala a ingropat dosarele revolutiei si ale mineriadelor, asa ca poporul roman s-a facut inca odata de kkt!
Un popor fara istorie, imi vine sa vomit,
e ultima postare a mea pe ziarele romanesti,
va las sa vorbiti de fotbal,….
…..e foarte important!

# 12 1+9 Iceman on 20.06.07 at 5:25 pm

Respect nenea Octavian!!! Da asa e in Rom cand vine un jucator roman care a jucat in strainatate e mare jucator si televiziunile sunt de vina, k ii mediatizeaza atat. ex: “Bomba” lui dinamo, prin aducerea lui Nastase. E terminat Nastase si nu prindea echipa nici in serie b, e varza, o sa fie de ras dinamo. Zicu la fel, a beneficiat de ajutorul lui Razvan caruia ii datoreza revenirea asta si acum e mare jucator, dupa ce acum un an toata presa zicea k e cel mai mare ratangiu si k si-a ratat cariera .

# 11 irecuperabil on 20.06.07 at 5:19 pm

perfect de acord

# 10 DIOGENE on 20.06.07 at 5:18 pm

pai daca isi inmulteau pretu cu care au fost vanduti,mai veneau acasa?

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.