Aoleu, dacă ne calificăm?

Entuziasm, frică şi resemnare. Pe scurt, naţionala de handbal masculin. România-Suedia 18-9 în minutul 24 şi 18-16 la pauză nu e o raritate în sportul nostru. Văcuţa tricoloră a dărîmat şiştarul şi cu alte prilejuri. Alaltăieri, copita ei a făcut din nou ca laptele muls cu grijă să se verse în iarbă. Sigur, iniţial nu s-ar fi aşteptat nimeni ca România să bată Suedia la 12 goluri. Dar uite că în afurisitul ăla de minut 24 pe tabelă stătea un scor la care nu visaseră nici măcar optimiştii de meserie ai sportului autohton. Ce s-a întîmplat atunci? Cum s-a prăbuşit în şase minute o echipă care avea, la ora 11.24, totul de partea ei? Ce a torpilat în trei sute de secunde agregatul misterios care era pe punctul de a pulveriza un mit şi de a întemeia un altul? Nu ştim şi nu vrem să aflăm. În schimb, bîjbîim în căutarea unei explicaţii convenabile, care să ţină loc de pansament şi trascău consolator. Cel mai comod ar fi să ne uităm respectuos la condiţia psihică a Suediei şi să ne punem pe invidiat. Însă am omite un aspect esenţial.

E vorba de presiunea exercitată asupra echipelor româneşti de iminenţa succesului. Nici aici meciul cu Suedia nu e deschizător de pîrtie. Apropierea victoriei produce rezultate diferite asupra celor pe care-i prinde în mreje: pe unii îi înaripează, pe alţii îi stînjeneşte. În ce ne priveşte, ca exponenţi ai ultimei categorii, am mai avut cel puţin un caz de leşin în faţa calificării. El se numeşte Middlesbrough-Steaua la fotbal în semifinala UEFA din 2006. Şi atunci, şi alaltăieri, o formă gravă de surpare lăuntrică ne-a refuzat un succes în curs de adjudecare. Eşecul Stelei în Anglia a stat la confluenţa mai multor obiceiuri nesănătoase: miştoul timpuriu (gata, îi avem la degetul mic), crisparea hăbăucă (ce-i cu ăştia, nici acum nu se potolesc?) şi teama bolnăvicioasă (ţării cît mai mulţi fundaşi). Eşecul în campania de calificare la Europenele de handbal e la fel de greu digerabil.

Naţionala de handbal a României a ajuns să se sperie de calificare după ce a parcurs etapele pregătitoare ale eşecului: handicapul enorm din meciul tur, victimizarea clasică (am avut ghinion la tragerea la sorţi, cu alt adversar am fi defilat), şicanele fără noimă Rîşniţă (foto) contra Buricea. În minutul 24, la 18-9, o formaţie teutonă ar fi călcat Suedia în picioare. România a preferat să ducă mîna la gură, împietrită de perspectiva calificării: Aoleu, ce ne facem? Cît despre noi, cei de pe margine, am învăţat să nu ne mai mirăm. Aşteptăm inerţial ca naţionala masculină să se lase însufleţită măcar de exemplul fetelor, dacă nu de amintirile altor decenii. Nu neapărat de titlurile mondiale, ci poate de bronzul olimpic de la Moscova. Ţineţi minte? A fost 15-9 la pauză pentru URSS şi 22-19 la final pentru noi. Ce-i drept însă, atunci nu ne înfricoşau înfrîngerile, pe cînd acum ne descurajează victoriile.

37 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 37 Tavi on 20.06.07 at 4:20 pm

Super articolul.

# 36 pgpapin on 19.06.07 at 2:28 pm

Se pare ca, atata timp cat, si in handbal ca si in alte sporturi nu se merge pe valoare avem de suferit. In general ma uit la forbal, dar mie drag si handbalul. Imi pare rau pentru domnu Rasnita, dar el a peirdut meciul. Nu stiu cum a ajuns domnul Rasnita antrenorul nationalei, dar probabil stiu cei care trebuie. O sa zica unii ca a dus echipa la baraj. Eu zic, daca era antrenor daca o califica direct. Observati ca sunt ovationati, in orice sport doar cei de pe podium, ceilalti la munca

# 35 Razvan Statescu on 19.06.07 at 1:35 pm

Dupa o noapte alba,m-am trezit cu greu sa vad meciul de handbal.Desi,sansele erau spre minus infinit,mentalitatea mea ma obliga sa sper.Cand am dat drumul la tv,tocmai se facea 18-9 din 7 m.O secunda am crezut ca este o greseala,apoi m-am bucurat,iar la 18-11 mi-am dat seama ca ne distantasem prea devreme.Stiu,o ineptie de genul Hoddle,-care a spus dupa un meci tottenham-manchester 3-5,3-0 la pauza,ca greseala lor a fost marcarea golului de 3-0 -o ineptie care s-a transformat intr-un episod benny hill pana la pauza.Rolul principal: RASNITA,UN ANTRENOR INCAPABIL SA REACTIONEZE,CAND ECHIPA LUI AVEA 9 GOLURI AVANTAJ.In rest, nu are rost sa mai comentez.

# 34 room on 19.06.07 at 12:21 pm

cred ca la handbal sunt doua probleme: a) Nu avem in Romania un antrenor de voloare si b)baza de selectie este foarte restransa.

# 33 laur on 19.06.07 at 12:19 pm

Mersic reddog pentru precizari. Faceam o confuzie mare de tot si de vina este….Palâu…..(sâc). A declarat el odata ca visul lui e sa treaca de faza grupelor si eu am interpretat ca daca se califica mai departe, ajung in elita ( adica in grupe, ca la fotbal ). De, sinapsele si cu neuronii, functioneaza mai greu la unii….tot dinamovist si eu(sâc).
Acel meci de la Moscova ar fi de povestit si-acum, dupa atatia ani.
Unchiul meu a avut inspiratia sa inregistreze repriza a doua ( la radio, evident…) si am mai ascultat si dupa ceva ani si tot imi dadeau lacrimile…
Sa speram ca Dl. Gatzu va gestiona mai bine situatia acum si-l va pune pe Omer Aihan.

# 32 ing. Bolnav cu capul on 19.06.07 at 11:58 am

asta nu e blogu lu tolontan!!!!!!!!!!
e al lui paraschivescu si ailalti din poza.

# 31 Catalin Tolontan on 19.06.07 at 10:53 am

daaaa

# 30 Cristi721 on 19.06.07 at 10:34 am

da i-mi aduc aminte de acel meci de-la Olimpiada Moscova 1980 a fost meciul in care am calcat URSS-ul in picioare la ei acasa si nu uit niciodata momentul in care ca la comanda in min.58 toti spectatorii au parasit sala in 30 de secunde sala era aproape pustie iar Topescu avea un ritm in comentariu de a electrizat o tara intreaga.Ce vremuri acum…….mai nimic.

# 29 ion on 19.06.07 at 10:25 am

PENTRU “ARH. GHEORGHE PETRESCU”!!! TOVARASE,E GREU SA TE IA CINEVA IN SERIOS CIND PUI INAINTEA NUMELUI PROFESIA,CA SI CUM AI FI SINGURUL CARE A FACUT O SCOALA SI ARE O MESERIE.TOT ASTA SCRIE SI PE USA DE LA INTRARE???LAS-O NAIBII DE ARHITECTURA CA NU PROIECTEZI BLOCURI PE BLOG-UL LUI TOLONTAN,CI ITI DAI CU PAREREA DESPRE SPORT!!!CHIAR NU-TI POTI ASCUNDE COMPLEXELE DECIT IN SPATELE ACELUI PENIBIL “ARH.”????AM INTELES CA ESTI ARHITECT(SAU POATE VINE DE LA ARHANGHEL?)DAR NU TE-A INTREBAT NIMENI SI NICI NU CRED SA INTERESEZE PE CAREVA ASTA.DACA N-AI AVUT MASINUTE IN COPILARIE SI AI REUSIT SA DEVII ARHITECT(SAU ARHANGHEL)NU INSEAMNA CA AI SCAPAT SI DE COMPLEXE.OPRESTE-TE CA ESTI PENIBIL!!!!!!!

# 28 eddie the 'ead on 19.06.07 at 10:24 am

Antrenor Aihan Omer!! Ce s-o mai dam la invartit? Omul a facut din rahat bici, se vede de pe Luna! Cum sa nu-l vrei pentru ca e strain? Aihan Omer e nascut aici! Hai sa le cautam tuturor originea pina la daci si romani, sa vedem care e care si pe cine pastram. Ce INEPTIE!!

Risnita parea pierdut pe banca in ambele runde… Nu sunt pentru antrenorii care isi palmuiesc elevii, dar agita-te, frate, da impresia ca iti pasa, vino cu o idee de joc, cind vezi ca ne lovim de ei ca de zid.

In ceea ce il priveste pe Stinga, daca vine, bafta multa! A cistigat Cupa Challenge cu Steaua, dar cred ca, asa cum zicea cineva mai sus, mai are de lucru. Oricum, e un pas inainte fata de Risnita. Cred eu…

# 27 Casper on 19.06.07 at 9:20 am

Salve…nice articol si “post”-uri, dar uneori ma deranjeaza ca luati ca etalon Steaua in Anglia, pentru ca tocmai la HANDBAL exista (din cate tin eu minte) astfel de exemple, prin anii ‘90. Cand conduceam la 2-3 goluri, uneori si la 5 si mancam bataie in ultimile 5 minute la un gol, doua diferenta. Si atunci, se spunea parca de “sindromul celor 5 minute” si se facea corelatie cu Lucrescu cand antrena in Italia. Dar…ca de obicei, in ultimul timp ziaristii nu-si fac temele prea bine, ca si cei de la AUTO care mereu ai vad ca spun “multam Alfa” pentru manerul portierelor din spate care este pe montat. Si stiti cei culmea? Chiar la noul Pathfinder am vazut aceasi idee in mai multe reviste (deci se copie o publicatie pe cealalta la greu, ca si in ziare,TV,stiri…etc). Iar daca intrati macar pe un site cu anunturi auto mai vechi, o sa vedeti modele(generatii) mai vechi de acelasi model de la Nissan care are aceasi “idee”. Iar acum mi-am adus amite si daca nu ma insel, parca si Toyota 4Runner de prin ‘90 are aceasi pozitie a manerului pe portiere.
Domnilor, cand faceti afirmatii in ziar, va rugam sa le verificati…Nu incepe “sindromul fricii de infrangere” cu Steaua si nici nu se termina cu ea sau cu echipa de handbal. Mai atenti pe viitor…mult noroc!

# 26 Mihai on 19.06.07 at 8:25 am

pt PleauPleau:
Vorbesti sa te afli in treaba. Fara Belodedici nu ajungeam sa jucam cu Suedia in sferturi. Sa nu uitam faptul ca a fost desemnat rezerva in echipa campionatului mondial din 94 (si a cui rezerva: a lui Baresi). Cea mai mare prostie pe care am auzit-o pana acum in fotbal!!!!

# 25 atomic on 19.06.07 at 7:47 am

dupa rezultatele obtinute , Omer joaca cel mai aproape de ce se inatmpla afara.Trebuie sa uitam ca am castigat vreodata 4 titluri .O solutie poate fi si un antrenor strain in echipa cu Omer si Voina

# 24 atomic on 19.06.07 at 7:39 am

In legatura cu handbalul se poate spune ca suntem intarziati dpdv tactic, nu suntem pregatiti mental si nici nu avem o pregatire fizica corespunzatoare. Totul pleaca de la juniorat , imi permit sa spun pt ca am practicat si eu acest sport.Am vazut ca sunt deprinderi tehnice gresite , lipsa contratacului, faza a doua jucata jalnic.Aceste 2 aspecte daca v-ati uitat in champions league ati fi vazut ca sunt primordiale.Nu mai e timp sa faci o succesiva ,nu mai ai timp sa asezi atacul.Fizic nordicii sunt mai putenici dar trebuia cautat un sistem defensiv mai agesiv de a taia jocul de a bloca centrul si interii la 10 -11 m.

# 23 Paul on 19.06.07 at 6:19 am

Faceti un referendum prin intermediul gazetei pentru a numi antrenorul. Daca nu vrea Gatu, sa plece el.

# 22 Paul on 19.06.07 at 6:17 am

Si totusi, Aihan Omer este cel mai bun!

# 21 arh. Gheorghe Petrescu on 19.06.07 at 6:11 am

In 1994, marele meci cu Argentina, ramane in memoria
Argentinienilor ca o zi NEAGRA. Am prieteni Argentinieni,
ce cand ma vad, zic: “Va prindem noi odata, si odata……!”
Acum, este 1-0 pentru Romania, ce va fi, vom vedea……!
HAI ROMANIA!

# 20 Dan on 19.06.07 at 2:41 am

Am banuit din meciul tur ca suedezii nu sint asa de grozavi, mai ales psihic stau cred mai prost ca noi.Am avut o perioada de revenire si in meciul tur, si tot asa nu am stiut sa continuam.Noi ne-am batut singuri de fapt , nu ca suedezi ar sta mai bine psihic.La 18- 9 trebuia sa le dam 200 de goluri, suedezii erau terminati psihic.La 18 -9 totul trebuia jucat cu psihicul suedezilor, fara eliminari , mentinut ritmul cit de cit si suedezi se bateau singuri,era simplu.In nici un caz sa-i lasi sa-si revina psihic.Mintea suedezilor era bulversata total.Cind stai psihic mult peste adversar atunci trebuie fortat mai tare sa cada cit mai mult, sa le dai cit mai multe goluri,trebuie sa te joci cu mintea adversarului,asta e tot.Daca eram antrenor pentru 3 min la 18-9, pun pariu ca -i bateam pe suedezi la peste 15 goluri.Trebuia un time out la acea eliminare, sa tipe la ei, sa -ntrerupa jocul cumva sa le spuna ca daca pierde momentul ala sa dus naibi tot.Singura prostie era o eliminare, altfel suedezi nu aveau cum sa revina psihic.Totusi ei si-au dat seama ca este ultima sansa sa revina si-au fortat ei.Intr-un meci la orice sport,la un moment dat e un punct critic, si daca nu sti sa profiti de el se duce totul de ripa.Antrenorul trebuie neaparat sa simta acel moment, altfel n-are ce cauta acolo,mai bine sa sta in tribuna.Noi eram mai buni ca suedezi ,cu siguranta noi trebuia sa ne calificam,am simtit-o din primul meci unde daca nu intram cu frica,cred ca si cistigam.Domnule Paraschivescu,nu v-ati uitat la banca de rezerva a suedezilor,se vedea pe fetele lor ca le e frica, simteau romanii mai puternici decit ei.Noi sintem mai buni ca suedezii ,dar si mai fraieri.

# 19 Reddog Alex on 19.06.07 at 2:03 am

Astea-s in ultimii 3 ani…

# 18 Reddog Alex on 19.06.07 at 2:03 am

laur

Ia mai gandeste-te…La baieti, performante au fost: HCM, sferturi Cupa Cupelor cu NK Zagreb(dupa ce a trecut in optimi de Dinamo), prezenta in Liga Campionilor(in grupa cu Barcelona, Szeged, Vardar Skopie), Dinamo, semifinala Cupa EHF si prezenta in Liga Campionilor(grupa cu Real Madrid, Veszprem si Tatran Presov), Resita si Steaua au castigat Cupa Challenge. E totusi ceva. E drept ca mai e mult pana la nivelul lui Kiel, de exemplu :))

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.