Eroismul plenar a expirat

Triumfa aceia care stiu sa-si propuna doar atît cît pot duce. Fotbalul e în retragere. Nu în declin, ci în retragere, într-o repliere care impune calcule savante si dozaje strategice. Participarea pura nu mai e de ajuns. Nimeni nu mai cîstiga doar pentru ca se bate cu pieptul gol si pletele în vînt. E insuficient. Cît poate dura entuziasmul? Cîte meciuri si pe cîte fronturi? Un calendar miriapodic a încarcat sezonul mult peste limita napoleonica a atentiei simultane. A aparut blestemul echipelor si al jucatorilor mari, fortati sa înainteze pe structura Campionat, Cupa, Liga Campionilor, calificari Euro / World. În aceste conditii de densitate feroce, totul sau aproape totul depinde de arta optiunii, de atacul concentrat pe un sector si abandonul tacut al temeleor secundare.

Italia a arestat Cupa Mondiala venind, odihnita ( si revansarda) pe turnanta exterioara, din pozitia outsider-ului conservat. Brazilia a disparut prin supraexpunere. Finala Ligii Campionilor a admis doua echipe care n-au facut frontul campionatului si cupelor interne. Liverpool a abondant voluntar, cîndva în ianuarie, campania pentru titlu si a lasat în seama altora istoricele si partial inutilele cupe si subcupe engleze. În acelasi timp, Chelsea si Manchester United au cazut într-un gigantism irational si s-au batut, pîna la sleirea deplina, pe toate fronturile posibile. La sfîrsitul sezonului, aproape fiecae meci jucat de Chelsea si Manchester United a fost o semifinala, o finala sau, în orice caz, un meci încarcat de miza, de adversari mici care visau sa fure macar un punct glorios. A.C. Milan a transformat într-un enorm avantaj fizic si moral penalizarea de 8 puncte care i-a permis sa nu-si mai puna problema campionatului. Apoi, readmisa în Liga Campionilor, a urcat versantul cu mintea limpede, fara noxele pe care la absoarbe o echipa integralista. La 38 de ani, Maldini a încheiat sezonul mai oxigenat decît Rooney, la 22.

Naivii vor conchide ca fotbalul lui 2007 e un campionat global în care cîstiga cine joaca mai putin. Într-adevar, eroismul plenar a expirat. Cu observatia ca nu e suficient sa pierzi meciurile pe care nu le joci. Trebuie sa cîstigi restul.

10 comments ↓

# 10 Alenatore on 31.05.07 at 4:41 pm

Cam slabut articolul de azi, dar ramineti ziaristul meu preferat (cel putin in materia de fotbal).
Emiteti cam multe generalizari espre care ma indoiesc ca rezista unei priviri amnuntite. De exemplu anul trecut liga a fost cistigata de Barca, cea care a luat si campionatul in Spania. Istoria se poate repeta la anul (nu neaparat cu Barca). Faptul ca finalistele UCL de anul asta au pierdut de mult campionatul in tarile lor nu inseamna ca asta este tendinta, poate fi un simplu accident.

# 9 nea vasile on 31.05.07 at 3:11 pm

Un articol despre nevoia de dozare a efortului si stabilirea unei ordini a prioritatilor intr-un an competitional (de fotbal, nu de altceva) este intitulat, cu o pompa hilara, “Eroismul plenar a expirat”. Nici mai mult, nici mai putin!

Descoperirea savanta a lui TRU, care scrie cu impresia ca ne destainuie cine stie ce taina ascunsa a existentei, s-a produs probabil atunci cind a observat ca Man United nu a reusit sa cistige tot (campionat, cupa si Liga Campionilor, ca in 1999), asa cum ar fi fost “normal”. Nu mai conteaza ca Man United avea un obiectiv prioritar pe care l-a si atins, pentru TRU asta e dovada “vie” ca eroismul etc etc.

Eroismul (plenar sau nu) nu a “expirat”, dar nici nu se gaseste pe toate drumurile sau atunci cind TRU are nevoie sa scrie inca un articol epocal.
Eroismul (plenar sau nu) apare cind si cind, de obicei atunci cind oameni “subtiri” decreteaza ca el e “expirat”. Vezi Dinamo la 3-0 pentru Hamburg, vezi Danemarca in 1992, vezi Man United “plenar” in 1999, vezi Liverpool la 3-0 pentru Milan. Ca sa vorbim numai de fotbal.

# 8 pp on 31.05.07 at 1:04 pm

personajul TRU daca are un hobby sa-l faca asa cum trebuie

# 7 microbist on 30.05.07 at 4:49 pm

Pentru cei ce cunosc superficial personajul TRU, acordati mai multa atentie articolelor sale si incercati sa ganditi deschis. Pentru cei ce nu stiu, omul e de multa vreme la Londra, iar acolo nu se ofera locuri la fel de usor si de ilogic ca in presa scrisa din Romania. Si apropo, TRU nu face doar gazetarie sportiva, de fapt asta e mai mult un hobby. Asa ca ganditi de 2 ori inainte sa aruncati cu vorbe.
~~pci

# 6 Rasputin on 30.05.07 at 4:36 pm

poate ca solutia este un lot marit, si cu problema starii fizice a jucatorilor mereu sub controlul unui medic!

# 5 pp on 30.05.07 at 4:20 pm

*ai

# 4 pp on 30.05.07 at 4:20 pm

nota 4! mai mai mult pana sa te ridici la nivelul gsp!

# 3 burzum on 30.05.07 at 4:17 pm

Imi plac articolele tale. Sunt “destepte”.

Poate era mai potrivit un articol despre marele Milan, si tot ce inseamna traditia in fotbalul european. Dar si asa e bine.

# 2 validotcom on 30.05.07 at 3:57 pm

Italienii sunt cei mai buni

# 1 andrei82 on 30.05.07 at 2:35 pm

dute ba la basescu.ro

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.