Alte maimuţăreli de firmă

Fotbalul nostru e plin de imitaţii şi contrafaceri, fiindcă aşa li se pare unora că au ştaif european, maimuţărind obiceiuri şi soluţii proprii unor campionate bogate şi cu tradiţie în bunăstare.

Cea mai păguboasă e cursa pentru cumpărarea de străini. Portarul Apoula al Rapidului e un rebut costisitor al acestei balcanice competiţii a ifoselor. Au Steaua şi Dinamo jucători de culoare, trebuia să aibă şi Rapidul măcar unul, ca să vadă lumea că şi Giuleştiul ţine pasul cu moda. Domnul Mititelu nu se simte mare, dacă nu poartă şi pe întuneric ochelari de pocherist de Las Vegas. Mihai Stoica se visează manager la FC Barcelona şi umblă prin tîrgurile de căzături din Brazilia cu aerul că a descoperit secretul marilor trofee continentale. Tot ce a cumpărat Mihai Stoica pe bani grei de la capătul lumii putea lua la solduri în ţările din jur. Cazul Elton e semnificativ pentru brambureala din mintea plină de fumuri elitiste a lui Mihai Stoica. Problema lui Elton nu e că nu ştie meserie, ci că va fi tot timpul un subiect de comedie pentru tribune şi o prezenţă stînjenitoare pentru coechpieri. Cînd trebuie să împarţii ironiile presei şi ale tribunei cu un piticot, fie acesta şi atomic, sfîrşeşti prin a nu-l mai suporta lîngă tine, în formaţie.

Domnii X şi Y nu se pot admira în oglindă cît de rafinaţi au putut să devină peste noapte decît morfolind tot timpul între dinţi un trabuc. Contaminarea fotbalului nostru de la cele mai rele deprinderi ale unor campionate pline de trufii s-a făcut şi prin serviciile păduchioasei “clase mondene”. Domnul Borcea ar fi bine să înţeleagă că la îmbrăcămintea sa de firmă s-ar potrivi şI nişte ironii mai controlate. Miştoul de prost gust al finanţatorilor, limbajul lor buruienos şi adesea penal, lipsa de respect pentru adversarul înfrînt face, e adevărat, deliciul unei bune părţi din public, dar ţine departe de stadioane publicul civilizat.

Fotbalul în sine e mai bun ca în anii trecuţi, dar publicul e din ce în ce mai rar şi mai speriat. E consecinţa lipsei de măsură a finanţatorilor, care nu realizează ce pierd prin felul lor fudul, chiaburesc de a considera publicul potenţial al fotbalului. În Europa, condiţia de spectator fidel al unei echipe e una onorabilă. La noi, nu numai golanii timorează publicul cu vocaţia spectacolului civilizat, ci şi purtarea adesea nesăbuită, grosolană, suficientă a multor finanţatori.

Cine vrea să facă portretul robot al finanţatorului din Liga întîi n-are prea mult de ales. E un amestec exagerat de pitoresc din persoane exagerat de pitoreşti precum Gheorghe Ştefan, Mititelu, Copos, Turcu, Borcea, Becali, Neţoiu şi Iancu. Acesta umblă în haine Armani, la mînă are un Rolex, în gură un trabuc cubanez dar pe cap un ditamai fes a la Piatra Neamţ. De-ar şti domnii Turcu şi Borcea cît de reţinut se manifestă boşii cei mari ai fotbalului de referinţă, după victorii totale, comparabile cu aceea a echipei Dinamo în curtea Rapidului, şi-ar mai revizui entuziasmele de maidan şi nu şi-ar mai da drumul la verb la întîmplare, ca .nişte fani oarecari nimeriţi în faţa microfonului.

68 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 68 Nene on 02.05.07 at 3:04 pm

Mr Bean’s Holiday (Vacanta lui Mr Bean)

# 67 Hugo on 25.04.07 at 5:10 pm

Inca un articol de citit pe WC din partea prietenului nostru OT… pur si simplu jenant articolul !

# 66 TEPES on 25.04.07 at 4:28 pm

Scuzele mele am citit intii pe Geambasu si apoi pe dumneavoastra , tare articol , puteati fi si mai dur si mai ironic maestre , asa merita parvenitii astia .Sint PENIBILI !

# 65 NAD on 25.04.07 at 2:24 pm

@rapid67 Says:
April 24th, 2007 at 6:07 pm

“Sint rapidist de cind imi aduc aminte.Asta ar fi cam din ‘75.De atunci am plins, suferit si sarbatorit cind Rapid pierdea cu Metalul Plopeni,Chimia Turnu Magurele sau le cistiga din cind in cind impotriva lui Steaua si Dinamo.Cind in divizia B, pe Republicii veneau 30 000de rapidisti patimasi, nebuni si frumosi! Cind nu imi era rusine sa imi aduc prietena sau sora la meci.La Steaua- Rapid mergeam impreuna cu prietenii mei stelisti.Ne tachinam dupa meci vre 5 minute si cam atit.Fara ura, fara vulgaritati, fara ironii ieftine si deplasate.”
Becali care nu isi va depasi statutul de bisnitar de pe vremea comunismului.
………Atunci generalul lui era Ilie Ursarul, acum e M.M.), Borcea si Turcu, Penescu si Iacov.Ce au toti in comun? Violenta verbal…Mistoul de maidan…Inconsistenta…”

Sunt dinamovist si-ti dau dreptate in ceea ce spui.Dar nu-i vad pe lista ta pe Copos si Zotta,si chiar micul lucescu.Nu-i vad pe cei trei purcelasi.De ce domnule rapidist?De ce nu aveti taria sa recunoaste-ti ca si voi aveti “lepre”in curtea voastra?Vorbesti de Iacov ,Penescu.Becali,Turcu,Borcea dar nu zici nimic de Copos de Zotta.De ce? Sunt mai buni ca ceilalti?Nu domnule nu sunt mai buni dar voi astia nu aveti nimic in comun cu ceea ce se cheama onoare,putere,caracter.

# 64 BONANO on 25.04.07 at 12:31 pm

FELICITARI, pt. un asemenea articol.

# 63 dorian on 25.04.07 at 11:00 am

aveti dreptate in legatura cu acesti conducatori,dar cu elton n stiu ce aveti.un fotbalist nu se judeca dupa inaltime,iar elton chiar stie fotbal pt romania.in campionatul romaniei,de cele mai multe ori se joaca fotbal in reluare.

# 62 yo on 25.04.07 at 10:45 am

Felicitari pentru articol> Cine nu a inteles despre ce e vorba sa inchida calc si sa se duca la culcare. sau sa ia o carte. Tudor Octavian are perfecta dreptate. Ar treb sa intelegeti ca mai mult decat petele de culoare de pe tere, dranjeaza maimutele din tribune, cu atat mai mult cele de le loja

# 61 4NDR31 on 25.04.07 at 10:03 am

morris esti un homo la fel ca meme…sa va frecati in cur unul pe altul

# 60 andruxand on 25.04.07 at 9:54 am

Articol rasist si discriminator…mai e ceva de spus? Cu asa ziaristi care instiga permanent de ce MM sau Borcea sa nu zica ce zic…Alte injurii aduse lui Elton(piticot)…Dl. Tudor O. parul dv. alb si expresia dv. denota respect si inteligenta dar prin articolul acesta nu a-ti facut decat sa va bateti joc de niste jucatori care asa cum pot ei, asa joaca…deocamdata. Sunteti penibil cu acest articol ca si tot gsp-ul. Nu vad un articol scris cu bun simt, numai misto-uri si ironii si jigniri…mi-e scarba de toti ziaristii romani care se cred cei mai destepti…Pacat si rusinos…

# 59 paianjenulderanjat on 25.04.07 at 9:38 am

Asta e un tampit , ii musca de cur pe dinamo non stop….acum fiindca nu mai poate comenta deoarece risca sa devina penibil tinand cont de prestatia echipei…a inceput sa o dea in generalitati si sa inventeze tot felul de subiect neinteresante. Esti jalnic

# 58 www.fotbalplus.com on 25.04.07 at 8:45 am

http://www.fotbalplus.com/voteaza-l-pe-nicolae-dica.html

# 57 mujotutun on 25.04.07 at 8:23 am

B’alex!

# 56 mujotutun on 25.04.07 at 8:22 am

Steaua in Intetotto!

# 55 mujotutun on 25.04.07 at 8:21 am

Tot rasist, tot rasist! Cat despre Borcea si Turcu, nu au nevoie de modele straine, ar putea invata de la Badea ce inseamna modestia si rezerva. Dar, ar trebui sa stiti cel mai bine, cine-i mocofan, e mocofan si pace; oricat de imbracat, oricat de citit.
APOULA este un portar bun si golurile au fost imparabile. Si Coman, si Lobont, chiar si R.Lucescu le-ar fi luat. Dar cum putem diminua victoria lui Dinamo si performanta lui Claudiu? Portarul mizerabil si arbitrii ticalosi. Daca nu era asa, batea Rapiduletu la scor!

# 54 Stelutzu on 25.04.07 at 7:44 am

D’aia nu avem anvergura europeana…mentalitate de cartier rau famat…in loc sa faca strategii pe termen lung pt. accederea si performarea an de an in Liga Campionilor, alde borcica, meme (intentionat scriu cu minuscule) si altii asemenea se-ntrec in mistouri de doi lei…Bravo Dinamo pt. victoriile cu rivalele de-o viata, dar in Liga sau in turul preliminar vom vedea adevarata valoare. Borcea n-a scos un cuvant despre planurile de viitor ale echipei in cazul intrarii in grupele UCL (investitii, transferuri, strategii pe termen mediu si lung). Valabil si pt. Steaua si Rapid…

# 53 Un intelectual on 25.04.07 at 7:21 am

Foarte bun articol. Felicitari!
Desi sunt un impatimit al fotbalului, refuz sa ma mai amestec in tribuna cu stuchitorii de seminte, sutzii si somerii fara perspective care idolatrizeaza niste paduchi de conducatori.

# 52 arh. Gheorghe Petrescu on 25.04.07 at 5:31 am

Steaua trebuie sa investeasca in aducerea de jucatori
cu valoare reala, altfel, o sa ne lamentam pana o sta
vantul pe secera si cicanul de la Kremlin, Moscova.
Hai Steaua! Articolul este O.K.

# 51 Sughi-Bughi on 25.04.07 at 1:29 am

In sfirsit un articol ca lumea si pe aici.Si din pacate adevarat.M-am uitat la Manchester-Milan in direct,apoi la reluare,si inca m-as mai uita.Alt sport,alti oameni,ALTI CONDUCATORI,INVESTITORI,PRESEDINTI,ANTRENORI.Alt public.Alti fotbalisti. ALTCEVA .Fair-Play,Respect.Spectacol. Din pacate…doar la altii….Cred ca trebuie sa emigrez! Sau sa fiu fericit ca nu m-am nascut in Somalia ? Mai bine ma culc.

# 50 alex on 24.04.07 at 11:52 pm

nu vreau sa scriu elevat pt ca oricum nu citeste nimeni avand in vedere ca majoritatea dobitocilor dina0visti si rrapidisti care intra sunt inculti din mama in fiu

idiotu pulii mele de ziarist prost!! esti un retardat si un rasist complexat ma idiotule!! de ce trebuie sa jignesti jucatorii ma? iti place sa te fac retardat? sau sa te fac si eu un pitic prost!! ce parere ai…sunteti niste complexati prosti toti ziaristii de la gsp si psp

singurul obiectiv si cu capu pe umeri de acolo e paraschivescu

tu esti o relicva demna de mila a epocii pe care o mai elogiaza mamaia si tataie in parc

fututi mortii matii boshorog prost!!

astept reply-uri de la porumbei si javre frustrate…oricum n-o sa le citesc…pierdeti-va vremea pe net…maine aveti de lucru in trolee sa buzunariti

vedeav-as arzand pe toti

# 49 Damian on 24.04.07 at 11:49 pm

@ Titi Preda : daca ai gasit ceva ce seamana a stiinta sau folclor pe un site , nu inseamna nicidecum ca are vreo valoare de adevar. Stiinta e stiinta atata vreme cat e demonstrabila de cel ce se uzeaza de ea. In rest, sunt vorbe goale.

De exemplu, pregatirea mireselor si purtatul florilor are alte semnificatii si este mult mai veche decat insusi poporul englez. Cu cel putin 2-3 mii de ani. Demonstratia este simpla , te uiti pe ceva istorie ( adevarata, aia “din carti” ) si te convingi.

Acelasi lucru despre priveghi. In Biblie ( in care chiar daca nu crezi, macar stii ca are niste mii de ani ) se mentioneaza nu odata acest obicei.

Referirile la “saved by the bell” si “it’s raining cats and dogs” sunt probabil adevarate, insa la fel de interesante ca si adoptarea Valentine’s Day sau Halloween : oameni cretini uitand obiceiurile lor si adoptand obiceiuri “trendy” sau “cool”.

Ce ne intereseaza pe noi ca romani asa ceva, mai ales ca fani de fotbal, aflati pe un blog sportiv?

Intoarce-te cu explicatia folclorica pentru expresia “clueless”, ca ti se potriveste mai bine.

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.