Speranţa şi pajul ei

20 de ani, 2,01 metri. Viitorul poate suna bine. Ori de cîte ori mă uit la Costel Pantilimon, observ un lucru - că e uşor adus de spate - şi îmi aduc aminte de un altul: că Silviu Lung era cam la fel de lung. S-ar putea de fapt ca povara care stă pe umerii portarului lui Poli şi-i curbează uşor spinarea să constea în cele două superlative ale proprietarului. Căci, dacă ne uităm bine, Pantilimon e cel mai înalt, dar şi cel mai tînăr portar care apără în Liga I. Statura lui răzbună toate reproşurile bombănite la adresa sorţii care nu i-a dat cîţiva centimetri în plus lui Dani Coman sau cîteva kilograme în minus lui Cătălin Mulţescu. Pantilimon nu are nimic din spiritul de cascador al lui Lobonţ sau din inconştienţa mimată a lui Stăncioiu. Nu seamănă cu nimeni din imediatul campionatului nostru. Pasul lui de cocostîrc ascunde o linişte stranie pentru un tip de douăzeci de ani. În cazmaua lui generoasă, mingea dă impresia că retrogradează la dimensiunile suratei mai mici din handbal. Plasamentul lui e îndeobşte bun, iar reflexul format. Pe lîngă asta, Pantilimon mai are un obicei reconfortant: ia gol destul de rar.

Nu mă grăbesc să idealizez un om care încă n-a făcut două-trei meciuri de poveste. Alta e miza care-i însoţeşte, din punctul meu de vedere, paşii prin fotbalul acestui final de stagiune. Pantilimon adaugă taliei şi stăpînirii de sine două lucruri deficitare în cazul multor jucători români: lungul nasului, adică un soi de modestie fără fard, şi puterea de-a fi agentul unei idei sau speranţe. Am scris pentru prima oară despre Pantilimon cu vreo doi ani în urmă, cînd l-am remarcat la concursul “Vreau să fiu mare” tutelat de Emeric Ienei. Mai mult decît plonjoanele lui m-a mişcat felul în care şi-a identificat idolul. Întrebat de un reporter care ar fi acesta, adolescentul de atunci n-a rostit nici unul dintre numele aşteptate - Buffon, Kahn, Van der Sar sau Frey. Tentaţia epatării nu l-a vizitat. Pantilimon s-a oprit asupra titularului din vremea aceea al lui Poli, Cătălin Grigore. Ei bine, tocmai forma asta de calibrare a aspiraţiei mi s-a părut salutară.

Pe de altă parte, Costel Pantilimon este unul dintre leacurile care pot vindeca blazarea care pare să fi prins rădăcini la Timişoara, cu toată eliminarea Stelei din Cupă. Şi asta nu fiindcă Popa e în scădere de formă, ajungînd să preia tot mai des surîsul neputincios al lui Casillas după încasarea golului. Ci în primul rînd fiindcă la Poli infuzia de tinereţe e plauzibilă şi cerută. Ea nu are nimic utopic, cu atît mai mult cu cît utopia circulă prin lume şi sub porecla nu foarte onorantă de paradis al proştilor. Alături de Torje şi Scutaru, Pantilimon le spune celor interesaţi că se poate miza pe el nu doar ca pe instrumentul unui protest de o etapă. Tinerimea lui Poli (cei amintiţi, plus Luchin, Riviş, Daminuţă, Pătraş şi alţi patru-cinci) nu se poate mulţumi cu partitura frondeurului efemer şi decorativ. Speranţa care mai iese uneori la plimbare pe străzile Timişoarei merită măcar un snop de paji fragezi şi oneşti, dacă nu mai mult.

40 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 40 Nene on 02.05.07 at 3:02 pm

Mr Bean’s Holiday (Vacanta lui Mr Bean)

# 39 Nene on 02.05.07 at 3:01 pm

(Mr Bean’s Holiday) Vacanta lui Mr Bean

# 38 Nene on 02.05.07 at 2:59 pm

Rentacar Bucuresti Rentcar

# 37 Nene on 02.05.07 at 2:58 pm

Finala Dansez pentru tine

# 36 Nene on 02.05.07 at 2:57 pm

Rentacar Bucuresti

# 35 www.fotbalplus.com on 25.04.07 at 8:45 am

http://www.fotbalplus.com/voteaza-l-pe-nicolae-dica.html

# 34 raztar on 24.04.07 at 4:23 pm

pantilimon este un produs al fotbalului din bacau…venit de la aerostar la poli timisoara…a fost titularul postului de portar la toate nationalele de juniori pe la care a trecut…si asta fara “ajutorul” timisoarei sau a bucurestiului…

# 33 Fagetaron on 24.04.07 at 10:27 am

{Suflul lui Poli,vietate agasanta si iubita}- citat din “Clasici in viata”, asa ca “de la Polist la Polist” ma bucur citindu’va iar ! Articol fain , mai bine asa, mai rar si bun decat zilnic si tern ! Poli are viitor mai bun decat prezentul, fapt ce ne bucura, viitorul fiind reprezentat de “banateni” in vreme ce prezentul este al “mercenarilor”! As vrea sa cred k articolul se refera la Pantilimon, acesta fiind portarul noii generatii la Poli(si Nationala), urmand alte articole despre, la fel de talentatii, fundasi, mijlocasi, atacanti ai viitoarei “CAMPIOANE”-POLI!

# 32 vulpoiul on 24.04.07 at 9:42 am

Frumos articol.

Cred ca ar fii bine, din cand in cand, sa scrieti despre jucatorii tineri, de la echipele secunde care au potential si ar putea evolua frumos, astfel incat sa ajunga jucatori de Liga I si implicit de nationala.

Din nefericire au fost portari, dar si jucatori, care, la timpul lor promiteau. Pareau ca au un viitor frumos. Din nefericire nu au confirmat. Poate ca, daca acestia ar ajunge la echipe precum Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj sau Poli si ar fii bagati in seama, monitorizati si supravegheati indeaproape si de antrenorii primei echipe, poate asa ar trece de la statutul de speranta la cel de certitudine.

Despre Pantilimon, sincer imi place acest jucator. Promite sa ajunga inlocuitor al lui Lobont la nationala. Este o speranta. Va fii insa o certitudine?!

# 31 vulpoiul on 24.04.07 at 9:38 am

Frumos articol. Cred ca ar fii bine, din cand in cand, sa scrieti despre jucatorii tineri, de la echipele secunde care au potential si ar putea evolua frumos, astfel incat sa ajunga jucatori de Liga I si implicit de nationala.
Din nefericire au fost portari care, la timpul lor promiteau. Pareau ca au un viitor frumos. Din nefericire

# 30 balmosh on 24.04.07 at 9:34 am

OK, a jucat cu Steaua si Dinamo, e tinar, e inalt, dar in Simbata de Inviere a jucat pt Poli2 la Baia Mare…nici nu va puteti imagina ce gol stupid de la 40 de metri a luat!!! Ramine de vazut daca va fi un “comisar” ca majoritatea portarilor din campionatul nostru. Deocamdata, timpul e de partea lui…

# 29 martzafoi on 23.04.07 at 11:19 pm

Ba, ma enerveaza la culme agariciu ala din reclama aia cu Nivea …

# 28 martzafoi on 23.04.07 at 11:13 pm

Am mancat fasoleeeeeeee!!!Yupiiiiiiiiii

# 27 martzafoi on 23.04.07 at 11:13 pm

Mi-am luat masina!!!!Yupiiiiiiiiiiiiiii

# 26 rares on 23.04.07 at 11:03 pm

domnule Paraschivesu,sincer eu zic sa nu va pripiti,nu a demonstrat deocamdata nimic,are o statura impunatoare ,insa pe centrari iese destul de ezitant,dar e un tanar de perspectiva si merita incredere.Insa eu zic sa nu ne grabim cu laudele aduse tinerilor prea repede ,pt ca le putem da aripi si apoi tot noi sa le rupem dupa 2 evolutii slabe.

# 25 plm on 23.04.07 at 10:43 pm

Bravo copiilor din timisoara. Mult succes!

# 24 pleshu on 23.04.07 at 10:26 pm

personal sunt scarbit de presa din romania … dar ma bucur nespus ca mai sunt oameni de exceptie,in bransha, cum sunteti dvs. cat despre pantelimon…imi perimt sa spun ca gandim absolut identic! Va felicit shi la multe articole(nu mai spun ..bune…pt ca sunt convins ca asha vor fi)
LA TIMISOARA NU SE DISCUTA SE IUBESTE!!!

# 23 Vand Haine / Adidasi on 23.04.07 at 8:52 pm

vand haine, adidasi, parfumuri, sepci, accesorii… mai multe detalii pe site-ul meu http://www.bital.ro

# 22 kane on 23.04.07 at 7:05 pm

www.reporterdeocazie.ro

# 21 unu on 23.04.07 at 6:52 pm

la Pantilimon se vede k are talent…sper sa nu “il ia faima pe sus”

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.