Urma scapă turma

Se apropie finalul de campionat, cu toate apucăturile lui tradiţionale. Un sezon de fotbal e ca o legislatură politică. Începe cu focuri de artificii pentru orbi şi vorbe lăcrimoase pentru surzi. Apoi, pe măsură ce ne recăpătăm auzul şi ne recîştigăm vederea, scena dansului din buric devine eşafodul iluziilor temeinic schingiuite şi abia apoi, în scîrbă, ucise. Nu contează decît succesul, şi băieţii isteţi au dreptate: din moment ce memoria publică are viaţa mai scurtă decît cerneala simpatică, merită să faci orice pentru a prosti masele. “Se minte enorm” tocmai a spus, în plină criză, un membru de vază al unui partid. El, evident, rostea adevărul… În fotbal, e mai simplu. Parafrazînd un clasic al zilelor noastre, “cine” i-e frică să joace teatru, să nu intre în jungla Ligii Întîi. Spuneţi orice, numai spuneţi. Pe teren, e altă treabă. Una care începe să miroasă.

Există o realitate despre care, aşa după cum merg lucrurile, se poate presupune rezonabil că va fi în curînd legiferata. E vorba de regula (deocamdată) nescrisă conform căreia la final de campionat se fac blaturi. Mai mari, mai mici, mai pe faţă, mai pe spate. O cumetrie, o tovărăşie, o datorie, o simpatie, diverse făcuturi cu ochiul pe bani sau pe încredere. Să nu ne mire că există un larg spectru al indulgenţei faţă de aceste acte de corupţie, de la conducători la spectatori, de la arbitrii la jucători şi pînă chiar la jurnalişti. Destui zic că asta e o chestie normală. E un dat. Şi alţii fac la fel (ce contează ca alţii, vezi italienii, mai fac şi curăţenie generală din cînd în cînd?). Dar e şi altceva. Pare o cedare ca dinaintea unor gheboşi care după ce s-au chinuit să ţină spatele drept vreme de trei cvartale pînă spre casă, pe ultimul îl parcurg, sfîrşiţi, în genunchi. Adică ce poţi să le mai ceri după atare eforturi supraomeneşti ? Oamenii falnici din maşini scumpe sînt trataţi, de fapt, ca nişte infirmi, nişte unii care ar trebui sa stea la tratament nu să se plimbe liberi pe stadioane. ” Umblă la arbitri “, s-a spus despre Rapid, cam singura echipă care nu vrea fluieraşi străini. “Nu mai merge cu pungi de plastic, ci cu sacoşe elegante”, tocmai a zis Copos despre Becali după 1-0 între bogata Steaua şi săraca Poli Iaşi. Alo, Clujul, se aude ? Dumneavoastră nu ziceţi nimic ?

Şi uite aşa va începe o mare zarvă în spatele dinamoviştilor, care, date fiind condiţiile, se vor da cei mai viteji şi drepţi dintre traci. “It all makes perfect sense”, zicea un băiat cu o chitară. Dar atunci mai are vreun sens ?

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 Nene on 02.05.07 at 2:50 pm

(Mr Bean’s Holiday) Vacanta lui Mr Bean

# 28 Vand Haine / Adidasi on 23.04.07 at 8:53 pm

vand haine, adidasi, parfumuri, sepci, accesorii… mai multe detalii pe site-ul meu http://www.bital.ro

# 27 stlconv on 23.04.07 at 3:19 pm

bonano, sa se aplice legile si regulamentele in vigoare si e perfect. da la cat de buni dribleri suntem, nu vad ce sistem competitional ne-ar sta in cale…

# 26 reaver on 23.04.07 at 3:17 pm

sau eventual cliff diving, lupte cu rechini si orice implica lovirea propriului cap cu o bata.

# 25 teodora on 23.04.07 at 3:10 pm

mai bine uitati-va cu totii la rugby ..asta sport adevarat

# 24 bonano on 23.04.07 at 2:56 pm

Titlul si articolul sunt inspirate,BRAVO !. Cred ca o SUPER LIGA formata din 10 echipe ( din care sa retrogradeze una , + una la baraj) si o liga I formata din 12 echipe ( 2 + 2), un regulament in care pedeapsa cu inchisoare si eliminarea din fotbal a celor care arunca cu bani si injurii la adresa adversarilor si arbitrilor, ar face fotbalul curat, stadioanele pline, iar banii MILOSTIVULUI GIGI si a altora n-ar mai avea valoare . …P.s. In aceasta formula s-ar disputa doua tururi + doua retururi.

# 23 bonano on 23.04.07 at 2:51 pm

Titlul si articolul sunt inspirate,BRAVO !. Cred ca o SUPER LIGA formata din 10 echipe ( din care sa retrogradeze una , + una la baraj) si o liga I formata din 12 echipe ( 2 + 2), un regulament in care pedeapsa cu inchisoare si eliminarea din fotbal a celor care arunca cu bani si injurii la adresa adversarilor si arbitrilor, ar face fotbalul curat, stadioanele pline, iar banii lui MILOSTIVULUI GIGI si a altora n-ar mai avea valoare . …P.s. In aceasta formula s-ar disputa doua tururi + doua retururi.

# 22 Laurentiu G. on 23.04.07 at 1:26 pm

si da,crap. Nu e normal daca tin cu Steaua? Dar repet sunteti cu 2 clase peste restul echipelor. Dupa Steaua-Dinamo 2-4 am stins lumina si m-am culcat.

# 21 Laurentiu G. on 23.04.07 at 1:24 pm

@mujotutun
Mai citeste o data. Am spus ca sunteti cu mult mai buni decat restul anul asta, inclusiv decat noi. Eu aveam ceva cu will pentru ca are mania persecutiei. De lipsa de mediatizare se pot plange echipele mai mici. Steaua, Dinamo, Rapid in niciun caz.

# 20 mujotutun on 23.04.07 at 1:17 pm

Laurentiu G, foresta 4-5, crapati de oftica, chiar daca n-o recunoasteti. Nu numai ca Dinamo le-a umilit pe Steaua si Rapid, dar a facut-o intr-un mod imperial, calm si ca din treacat. Imbecila propunere a lui Borcea, de-a i se aduce echipe din strainatate pe masura lui Dinamo, pare sa aiba acoperire. Si Steaua si Rapid s-au zbatut in van, sa dea si ei un gol-doua, in vreme ce Dinamo domina imperturbabil, cu un calm care, pe mine personal, m-a umplut de draci. Dinamo rules si cine nu vede asta, ori e orb ori e ticalos. Mai sunt, fireste si imbecilii.

# 19 DanTe on 23.04.07 at 12:28 pm

stlconv…decat la wrestling…mai bine un playback….wrestling poate sa faca si un paralizat…daca are arcuri!!!!!!!!!!!!!!

# 18 stlconv on 23.04.07 at 12:19 pm

decat meciuri d-astea bolnave, mai bine un wrestling sanatos. go undertaker!

# 17 foresta 4-5! on 23.04.07 at 11:59 am

Hai ca scriu eu ceva de dinamo!Ati mancat cateva tone de cacat si inaintea acestui meci si inaintea celui cu Steaua,altfel nu se explica norocul acesta!Arbitrii ca de obicei,tot cu voi!
Daca Liverpool nu o sa aibe grija de voi sa va scuteasca de supliciul LC,la toamna ne vom distra cu clovni spartano-manelisti!

# 16 Laurentiu G. on 23.04.07 at 10:43 am

@will
du-te si trageti un glont in cap! Ce sa-ti spun,ma! Ati batut in Ghencea dupa 19 (nouasprezece!!!) ani, ati pus fotbalul pe harta (vezi KR Reykiavik), 6 ani am facut instructie cu voi castigand titlul consecutiv etc. Cum nimeni nu a mai facut-o? Hai ma. Mai citeste inainte sa vorbesti. Sunteti mai buni anul asta, nu contesta nimeni. Cum nimeni nu are nimic cu voi. Si cum nu s-a scris despre voi? Maneaua aia e nimic. Asa campioana, asa creatie! Trezeste-te suntem dupa anul de gratie 1989. Odele s-au terminat.

# 15 will on 23.04.07 at 10:12 am

nu stiu ca in ultimii 20 de ani o echipa sa fi dominat asa clar campionatul cum o face dinamo acum. dar in ziare vedem altceva. parca toti ziaristii sunt suporterii celorlalte echipe si incearca sa treaca cu vederea un lucru evident: DINAMO domina campionatul cum nimeni nu a mai facut-o. de ce nu scrieti nimic domnilor ziaristi? va deranjeaza? nu vreau sa ma gandesc ce ati fi scris daca era steaua in aceasta postura! ma gandesc cu jena cum ziceau cei doi comentatori de superautul superstelei in supermeciurile superpierdute in CL!! eiii sa fi fost steaua la 20 de puncte de DINAMO…. alta chestie. dar nu e problema, noi stim ca nu va place dar suntem atat de fericiti…………..

# 14 HotStop on 23.04.07 at 9:51 am

www.hotstop.ro

Director web

# 13 mujotutun on 23.04.07 at 8:54 am

Daca isi imagineaza cineva ca Steaua si Rapidul cotizeaza la dinamo - cum si de ce? - trebuie sa aiba o constitutie tare speciala.
Constat ca nu s-a dezmeticit nimeni sa scrie un articol blogabil despre frumoasa victorie a dinamovistilor. Ce atatea elogii?! E atat de evidenta inapetenta GSP pentru Dinamo incat ma mir ca ma mir. Contrar oricarei decente jurnalistice, titreaza ca Maftei, bruta care a fost scutita de un binemeritat cartonas galben cand l-a lovit grosolan pe Lobont, s-a pisat sange - ca asa le-a spus lor frustratul de Razvan. Lasa trei surse, dar macar sa fi vazut nesimtitul de ziarist mincinos eprubeta cu hematurie. Nici nu mai zic ca, atat Lucescu cat si eventualul ziarist nu au expertiza necesara pentru a diagnostica asa ceva. Rapidul este cea mai murdara echipa, datorita scursorilor de conducatori ce-o pastoresc: Copos, Zotta, Lucescu, Rada etc. De luni de zile revarsa zoaie in capul lui Dinamo, l-au ademenit pe microcefalul de Ganea (care le-a facut pe plac, ca sa dea un singur gol in campionat, de cand e la Rapid!), s-au opus arbitrilor straini (in speranta ca-i va arbitra cuviosul Tudor), iar acum racnesc cu o nerusinare stupefianta ca ei, de fapt, ar fi cerut in scris fluierasi de peste hotare, au obtinut jucarea meciului pe un stadion pustiu, iar acum, dupa o infrangere indiscutabila si umilitoare, se plang ca au fost furati si cotonogiti. Cata nerusinare poate manifesta aceasta entitate? In balbaiala sa pidosnica, Lucescu se vedea castigand meciul daca Dinamo n-ar fi primit lovitura pentru golul trei si nu s-ar fi anulat (incorect, ce-i drept) golul lui Mazilu.
Eu gasesc detestabil sa comentezi arbitrajul, dar daca vrei s-o faci, fa-o mereu, adica si atunci cand esti favorizat; or nu l-am auzit pe lucescu sa se planga de defavorizarea adversarilor. De altminteri el este si cel ce a brevetat plangerea fata de jocul prea determinat al adversarilor. Cum poti avea respect pentru o echipa ce se complace in aceste murdarii?
Nu cred ca este locul, dar ca sa il “completez” pe dl Ioanitoaia, secondat de un surprinzator amaurotic Craciunescu (om de o conditie morala la fel de precara ca si colegul sau Porumboiu). Zic dansii ca Marius Constantin nu-l atinge pe Stefan; cel din urma trebuia sa fie sanctionat cu galben pentru “simulare”. Daca nu este prostie, este rea vointa, descalificante amandoua. Este evident ca dinamovistul este cel care loveste mingea - nici un dubiu pana aici, sper. Marius Ctin se repede amenintator, cu crampoanele inainte; in saritura se roteste si apropiindu-se de adversar, pare ca-l loveste cu piciorul. De aici incepe controversa (aparenta), fiindca rapidistii spun ca jucatorul lor nu-si atinge tinta, Foarte bine, sa zicem ca e asa. Din pacate pentru ei, miscarea continua, si cu tot spatele si cu forta pe care i-a dat-o saritura, Constantin intra in radu si in doboara la pamant, fara a fi jucat in nici un fel mingea. In acest caz, ce a simulat dinamovistul? De trantit, a fost trantit, nu-i asa? Stie dl Craciunescu cat de tare s-a lovit dinamovistul? Adevarul este ca, deliberat probabil, nimeni nu a urmarit si comentat faza pana la sfarsit. Niste neispraviti. Voi posta chestia asta si pe blogul dlui Ovidiu “Homer” Ioanitoaia (desi Panikovski ar fi mai potrivit!)

# 12 DanTe on 23.04.07 at 2:14 am

da sigur…blaturi…este aberant sa acuzi o echipa de blat daca nu ai dovezi…deci oficial nu exista balturi…articoul este praf in ochi….aduceti dovezi ca sa demonstrati ca sunteti gazetari incisivi, altfel sunteti si voi in aceeasi oala cu cei pe care ii acuzati metaforic ca fac blaturi…inchideti ochii si intrati in hora…asa cum se procedeaza din antichitate…putina paine si circ nu strica…asa ca sa aveti si voi ce scrie…sa aveti comentarii inteligente si acuzatii sterile mascate de filosofii prafuite si ieftine…patetic!!!!!!

# 11 Laurentiu G. on 23.04.07 at 12:52 am

putinii

# 10 Laurentiu G. on 23.04.07 at 12:16 am

Un articol foarte bun de la unul din putini jurnalisti de sport adevarati din Romania. De abia astept Tour de France 2007, d-le Naum.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.