O echipă după care nu plînge nimeni

Ieşirea din scenă a hibridului FC Naţional e o victorie a adevărului. FC Naţional a fost învinsă şi de Jiul, astfel că matematic, regulamentar, faptic, istoric, logic şi, îndrăznesc să spun, pe merit se duce acolo unde îi era de mult timp locul. Adică în liga în care nişte tribune veşnic goale nu miră pe nimeni.

Bucureştiul rămîne cu 3 formaţii în liga întîi, lucru care, şi el, slujeşte europenizarea campionatului. E destul să ne imaginăm că Bucureştiul ar fi continuat să aibă 5 cluburi în prima ligă, ca să înţelegem ce abuz ar fi fost un campionat cu 6, tranzacţional şi sută la sută balcanic. Nici n-am mai fi avut nevoie de o competiţie naţională, deoarece conturile s-ar fi reglat la vedere în Capitală.

Faptul că Sportul şi Naţional nu mai participă cu tot felul de surprize, surprize la structura finală a clasamentului, că Gloria joacă pe chipul şi asemănarea lui Ioan Ovidiu Sabău, şi nu pe acela al marilor maeştri ai combinaţiilor, Pădureanu şi Horoba, că Bacăul nu mai face cooperativă, pentru că nu mai are cooperator, iar Ceahlăul n-are încotro şi pierde ori cîştigă puncte numai în teren a schimbat mult faţa fotbalului nostru. FC Naţional îşi ia adio de la liga mare fără să fie plînsă nici de prieteni, nici de public, nici de gazetari. La Piteşti, retrogradarea vine cu jale multă, pentru Jiul lăcrimează o Vale întreagă, dacă ar retrograda Craiova sau UTA ar fi supărare imensă în Oltenia şi Ardeal, ca să nu mai zic ce ambiţii de revanşă ar naşte la Piatra-Neamţ o retrogradare a Ceahlăului.

Ieşirea de pe prima scenă a fotbalului românesc a hibridului FC Naţional, indiferent de cît necaz sincer şi cîtă vorbă goală încap în lamentaţiile noilor sponsori, rămîne o victorie a adevărului. Cu unele corecţii, care ar inversa poate nişte poziţii în cuprinsul locurilor 7-14, clasamentul la zi îmi pare, pentru prima oară, de ani buni încoace, conform cu calitatea jocului. E un clasament care îi permite comentatorului să se refere nemijlocit la puterile reale ale echipelor, nu şi la puterile de toate naturile, inclusiv cele politice ori regionale, ale finanţatorilor şi ale aranjorilor de profesie. Dacă n-ar fi aşa, am avea iarăşi un FC Naţional care adună puncte în tur, ca să scoată la mezat în retur, înnebunind clasamentul.

În sine, echipa FC Naţional n-are nici o vină. Cîtă vreme societatea, regimul economic şi juridic, precum şi contextul competiţional îngăduie existenţa unor echipe care nu reprezintă un public, care evoluează ani de-a rîndul cu tribunele goale, un FC Naţional şi chiar un Sportul Studenţesc sînt apariţii care intrigă şi atît. Se cheamă afaceri cu fotbalişti. Numai că vine un timp cînd cercul se închide şi campionatul se însănătoşeşte, cînd Bucureştiul e obligat să-şi joace punctele doar în teren. Oricît de tare mai bombăne unii la arbitraje şi oricît de mult s-ar divaga în jurul cîtorva rezultate contra naturii, clasamentul real cam ăsta e.

De aceea vin iarăşi şi zic: Mersi, FC Naţional, pentru cele cîteva partide frumoase şi dezinteresate financiar pe care ni le-ai oferit, mersi şi celor opt spectatori fideli ai tăi, dar n-o să-ţi duc dorul, chiar dacă te vei numi Progresul. Mai ales că în liga a doua se progresează mai greu ca în liga întîi. Dovadă şi situaţia Sportului.

118 comments ↓

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

# 118 fecenebe on 23.04.07 at 11:18 pm

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

WWW.FCNB.RO CAMPANIE ANTI TUDOR OCTAVIAN

# 117 Vand Haine / Adidasi on 23.04.07 at 8:53 pm

vand haine, adidasi, parfumuri, sepci, accesorii… mai multe detalii pe site-ul meu http://www.bital.ro

# 116 marius badovin on 23.04.07 at 10:32 am

Balauru? Ce nume penibil!
Nu e vorba ca trebuie sa planga cineva dupa National, pentru ca meritam sa retrogradam, dar nu-i permitem papagalului ala sa ne denigreze in halul asta.
Gazeta Sporturilor, dati-l afara pe nebunul asta. Va faceti de ras cu sclerozatul asta penibil !

# 115 Baiat de Cotroceni on 22.04.07 at 8:52 pm

Bine ca te ai gasit sa-ti dai cu parerea si tu, vezi ca ne sperii, Balaure. Aici nu-i vorba de retrogradarea meritata a Nationalului ci de denigrarea echipei si a suporterilor ei, vreo 7-8 cat a invatat o t…oanta de scribenta sa numere.

# 114 observator on 22.04.07 at 8:14 pm

cica prostia se masoara in bucuresteni/metru patrat

# 113 Balauru on 22.04.07 at 8:00 pm

O echipa de tot rasul precum FC national va retrograda. Care e problema? Nu e nici prima, nici ultima echipa retrogradata. De cand a venit Iacov, intregul club s-a dus de rapa. Nu ma pronunt daca razboiul sau cu Dragomir a avut vreun efect asupra pantei descendente a acestei echipe, dar cert e ca Nationalul nu e nici macar echipa de Divizia B acum. Singurul semn de intrebare vis-a-vis de corectitudinea organizarii campionatului in Romania e retrogradarea Sportului dintr-o cauza puerila si neserioasa.
Dar sa plangi pe FC national e chiar ridicol

# 112 Staicovici on 22.04.07 at 4:00 pm

“A temesvari magyar”

Nu mai vorbi daca nu stii.Asa pot sa zic si eu de Poli Timisoara ca este o echipa fara traditie si fara palmares,pentru ca asa este.Adevarata Poli(Stiinta),e undeva prin diviziile inferioare.Asa ca mai usor cu aprecierile de genul acesta.Igen?

# 111 Baiat de Cotroceni on 22.04.07 at 3:38 pm

In fotbalul adevarat civilizat tocmai echipe ca Sportul si Progresul ar fi existat, pentru ca au o identitate clara si o traditie pe care doar rau-voitorii sau cei in afara fenomenului o contesta si nu hibride de…Temesvar, corcite cu Bragadirul, Autobuzul de pe vremuri. Caci daca dupa revolutie s-ar fi facut curatenie, prin aplicarea punctului opt de la…Temesvar, nu numai in politica dar si in fotbal, atunci altele ar fi trebuit sa parasesca scena, nu noi. Dar cum la noi cuvantul civilizatie este doar in vocabular nu si in viata de zi cu zi sa revenim la subiect. Exista o deontologie care se aplica in general nu numai gazetariei sportive, care spune sa nu dai in cel cazut iar despre…morti sau muribunzi, cazul de fata, numai de…bine. In rest, vad ca unii care nu pricep despre ce este vorba isi incerca fortele batand campii si amestecand…gulas(ch)ul. Monaco este o echipa cu putini suporteri, prin comparatie, si nimeni nu contesta existenta ei, probabil ca sunt si alte exemple. Exista mult mai multi factori, din fericire, care motiveaza existenta unei echipe, in afara numarului de spectatori, altfel am risca sa jucam fotbal…american, unde nu se tine cont de traditie, istorie, ci doar de factorul strict comercial.

# 110 ssb1916 on 22.04.07 at 3:35 pm

Nici dupa tudor octavian nu ar plange nimeni daca l-ar calca trenul sau camionul. Si stergeti naibii reclama aia la travian, ca e un joc de tot rahatul.

# 109 ssb1916 on 22.04.07 at 3:34 pm

Tovarasul colonel tudor octavian nu pricepe un lucru: in Premier League exista cinci echipe din Londra, patru din Manchester si trei din Liverpool. Bucurai lui este una pur securistica, din moment ce nu poate pricepe ca nici Nationalul si nici Sportul nu s-au facut vinovate de blaturi, cel putin in ultimii 7 ani, in timp ce echipele pe care le sustine cu ardoare (SDR) au avut grija sistematic sa isi asigure un mic “satelit” in prima liga. Daca ne uitam numai la sezonul trecut, Rapid a mizat pe un sprijin puternic al colegilor clujeni si al Bistritei fostului lor antrenor (dar si a fostului lor sef de club, cunoscut drept tata Jean), Dinamo s-a bazat pe complicitatea studentilor ieseni, in timp ce Steaua a mizat din greu pe Vaslui, Pandurii si aceasta “regretata” echipa Jiul.

Articolul tovarasului colonel este nu numai tendentios, ci de-a dreptul incitator la violente anti-Bucuresti. Cu toata lipsa lui de creier, trebuie sa recunoasca un lucru: dupa Ajax Amsterdam, Sportul Studentesc este al doilea club din Europa care a lansat proprii juniori in primele divizii ale campionatelor nationale de pe continent. In timp ce la Sportul, din 25 de jucatori, 20 provin din propria pepiniera, la Steaua (de exemplu) numai doi jucatori sunt de “productie proprie”.

Si daca in campionatul englez, un sfert dintre echipe provin din capitala si 60% dintre echipe reprezinta trei orase, de ce ar fi anormal acest lucru si in Romania. Mircea Sandu spunea ca avem un campionat “gri”, dupa cum spunea o distinsa jurnalista de la acest cotidian; tin sa o contrazic pe doamna in cauza si implicit pe marele nash, campionatul este foarte maro, il bazaie mustele si pute.

# 108 cristi-usa on 22.04.07 at 3:30 pm

E adevarat,dl. Octavian, mai e unu’ Borcea care crede ca Steaua - Dinamo e singurul derby. Meritam chestii din astea. In RO buricul pamantului ” e doua”, Steaua si Dinamo. De mic copil, paduri cutreieram, si cand n-o faceam, ma mai duceam pe la meciuri. Mama!!! ce ii injura lumea. Nu stiu de ce, strigau mai ales hotii, hotii. Ati uitat, d-le Octavian cum au luat fiinta echipele astea? Se tot lauda cu “performante” prin Cupe si campionat, si ei luau cu japca jucatori de pe unde puteau. Hotii -cele mai comuniste echipe din RO - au derby, auzi!!! Ar trebui sa organizeze Daciade, Dinamoviade, sa aiba derby-uri acolo. Nu mai incap echipe frumoase ca Sportul, Rapid, Poli Timisoara, U Craiova, UTA , U Cluj ( unele ajunse in B din cauza militariei si militienilor). Dinamo si Steaua nici n-ati fi existat fara tancurile sovietice aducatoare de “bine” in tara. Ati omorat echipe precum Unirea Tricolor, Venus, Progresul ca sa apareti voi!!!Ar trebui sa va luati palmaresul de dinainte de 89 si sa vi-l bagati undeva.

DE cand reprezinta Dinamo si Steaua Bucuresti-ul, D-le Octavian? Si Sportul , Rapid si Progresul nu? Sportul , Rapidul ( va mai amintiti cum se chinuia prin B inainte de 89?), Progresul au fost devalizate continuu de Steaua si Dinamo. Chiar si dupa 89, unu’ ca Netoiu pleaca cu echipe intregi la Dinamo. Aceeasi mentalitate, de militian. D-le Octavian, nu e primul articol de genul asta la dvs. Am si o sugestie, de ce nu sunteti avocatul reinfintarii Victoriei Bucuresti? Poate si Flacara Moreni? Astea echipe ale comunitatii. Cand ii vad pe alde’ Dinu, Lucescu, Iordanescu, Jenei si altii pe la TV si spun ca inainte de 89 nu se faceau aranjamente imi vine sa vomit. Am crescut in Rm.Valcea, am vazut multe meciuri pe vremea aia in Cupa si Campionat. Lumea nu-i proasta, d-le Octavian. Aproape fara exceptie, stiam cand si unde vor castiga Steaua, Dinamo…Ati stat in tribune inainte de 89 la meciuri, d-le Octavian? Cum aparea un jucator mai acatarii in provincie, auzeai prin tribune, la vreun meci cu Dinamo sau Steaua: “pe asta cand il luati, bah ?” Hotii, echipe aduse la viata artificial, pe tancuri, si distrugand tot ce avea mai frumos Bucurestiul si nu numai, au Derby si Avocatii ca dvs. prin ziare. Ar trebui sa le ceara cineva sa dea banii unde trebuie pe sute si mii de jucatori luati cu japca din RO inainte de 89. Ca sa nu spun ca s-au daramat si stadioane in Romania: buldozerele comuniste au pus la pamant Republicii, de ex. Cum va permiteti sa vorbiti de Progresul(National) asa ? Dvs. ati auzit desigur de talente ca Dudu Georgescu, Tanasescu, Mircea Sandu, Sandu Ion, Beldeanu. De ce induceti in eroare copiii care citesc acum gazete sportive si nu stiu nimic despre istoria zbuciumata a unor cluburi FURATE ca-n codru de Ministerul Apararii si Ministerul de Interne prin intermediul “falsurilor” Steaua si Dinamo.

Si un ultim cuvant pentru unii dintre suporterii din RO. Sunteti tineri, n-aveti nici o vina pentru zilele alea, dar inainte de a “inghiti” povesti din astea, mai puneti mana pe carti si mai cititi despre fotbalul romanesc. Care nu s-a nascut, cum cred unii, cu Steaua si Dinamo.

# 107 GIGI on 22.04.07 at 2:41 pm

Nu stiu ce-l doare pe cacatu asta da ar putea sa inteleaga si el ca pana acu Nationalu a fost una din echipele care crestea nivelul mediocru al plutonului in loc sa ocupe locu in liga de pomana cum fac alde Jiu (care pur si simplu nu avea ce sa caute in liga asta), Pandurii sau Craiova (care isi fac calcule pentru titlu si dupa 10 infrangeri consecutive si spera la un ajutor divin de la fotbalisti de cacat preum N’jock si chiar isi fac sperante). Prefer echipe lipsite de public ca National sau Sportu dar care fac ceva pozitiv pentru campionat decat lipitori care respira aeru din liga 1 de pomana.

# 106 daniel on 22.04.07 at 2:39 pm

stimabile domn,nu este de loc balcanic ca o capitala sa aiba mai multe echipe ,in prima divizie.un exemplu este londra.care are in fiecare cmpionat 7-8 ehipe.mai documetativa inainte sa faci afirmatii gratuite.

# 105 A temesvari magyar on 22.04.07 at 1:38 pm

Super articolu, era si timpu ca presa din Bucale sa ia atitudine fata de imoralitatea existentei unei echipe fara palmares, fara traditie, fara suporteri care isi ducea veacul bine mersi prin liga I, afara cu echipele de umplutura din campionat.

# 104 vader on 22.04.07 at 12:49 pm

in fotbalul civilizat echipe precum FC National sau Sportul nu au ce cauta,pt ca in fotbalul civilizat,acest sport,acest spectacol este realizat in primul rand pt spectatori,iar Fc National si Sportu au fiecare in medie maxim 500 de spectatori pe sezon,asadar ele nu isi justifica existenta,pt ca fotbalul este dedicat maselor si cluburile,presa federatiile au ca scop in primul rand atragerea fanilor,iar in tarile civilizate fotbalul traieste din interesul fanilor,platitori de abonamente la stadion si la televizor si cumparatori de articole cu insemnele clubului favorit
Prin urmare o dovada a normalizarii fotbalului romanesc o reprezinta si retrogradarea in Divizia B a unei echipei precum FC National

# 103 DinamoStar on 22.04.07 at 12:24 pm

Vorba lu` Basescu: GAOZARULE!!!! Nimic altceva.
Iar voi ar trebui sa-l intelegeti si sa nu-l mai injurati atat. Nu e vina lui ca nu poate scrie un articol bun. El se straduieste. Nu prea ii iese. Ramane de facut un singur lucru… sa-l incurajam… DA-TI DEMISIA!!! Bafta!

Nu ca eu as fi cu ceva mai bun ca tine… dar eu macar stau in umbra si nu ies in fata sa rada toti de mine.

Hai ca v-am lasat! Batem RAPIDU! Haug, Haugh, Haugh!!!!!

# 102 Staicovici on 22.04.07 at 11:53 am

Octaviane,

Vad ca faci o pasiune din a ne denigra pe noi,suporterii Nationalului,dar si din a denigra insusi clubul.Probabil,stand aseara pe WC si gandidu-te cu mintea ta bolnava ce sa mai scrii,ti-ai amintit de noi.Ce-ai zis tu:”Ia sa mai scriu si de astia,ca n-am mai scris de mult.”
Se vede de la o posta ce minte bolnava si comunista ai.Echipa asta cu tribunele “vesnic goale” a facut performanta ani de-a randul,si a rezistat destul de bine in ciuda plecarilor de jucatori in masa,si nu ma refer numai la perioada din ultimii ani,ci in general.
Cum spunea si Baiat de Cotroceni,echipa asta a dat nenumarate valori fotbalului romanesc,dar pe vremea comunistilor s-a facut tot posibilul ca acest club sa nu ajunga foarte sus.Se pare ca nici acum nu am scapat de acesti comunisti,nu-i asa TO-varase?
Cine esti dumneata defapt?Esti un pensionar domne!Stai la pensie si nu ne mai intoxica cu opiniile dumitale de om bolnav.Daca stii ca nu poti fi impartial,daca stii ca esti comunist pana in maduva oaselor,stai la cutie si taci din gura!Cum mai spunea cineva mai sus,ESTI UN JURNALIST DUPA CARE NU PLANGE NIMENI!
Vedea-te-as plimbandu-te cu dricu’!

# 101 VLad on 22.04.07 at 11:53 am

tu stii ce inseamna un EDITORIAL nu? :)

# 100 darius on 22.04.07 at 11:47 am

bai hahalero ce esti de ziarist,dati dracului demisia si dute cu boii pe camp ca esti nul

# 99 Baiat de Cotroceni on 22.04.07 at 11:44 am

Am inteles, VLad, telectualule, pentru tine doar prezentul este interesant. Este ca si cum, daca inteleg bine, ce s-a petrecut acum ceva vreme trebuie uitat, printre altele ca fotbalul de astazi este consecinta sistemului securistocomunist de ieri. Da, nu suntem o echipa spectaculoasa de aia si retrogradam, dar asta nu inseamna ca OT si cu tine trebuie sa aveti dreptate si nici unul ca mine, aflat pe partea cealalta a baricadei. Aici era vorba, de fapt, despre faptul ca un jurnalist isi permite sa dea verdicte si judecati de valoare, incalcand spiritul deontologic de a fi nepartinitor, caci daca ar fi fost ar fi trebuit sa scrie, in primul rand, despre magariile care s-au facut in trecut si se mai fac si astazi in numele bicefalitatii care si-a batut joc de fotbalul romanesc de la infiintarea acestei lighioane si pana astazi. Caci de aici ni se trage lipsa de valoare si consistenta a rezultatelor din fotbal si nu numai.

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.