Timişoara, precedent european

Parlamentul European visează reîntoarcerea spre origini a fotbalului. Din motive care unora, măcar, dintre cititori le sînt cunoscute, am evitat să scriu despre demonstraţia pro-Poli a suporterilor timişoreni, în urmă cu două săptămîni. Oricît de insolit a fost evenimentul - mii de bănăţeni (nu toţi suporteri) ieşiţi în stradă pentru a proteja numele, istoria şi memoria unui club în faţa argumentelor contabile ale unui patron străin -, el nu face altceva decît să arate că România se conectează, încet-încet, la tensiunile europene.

Alaltăieri, joi, 29 martie .a.c., Parlamentul European a votat o rezoluţie a unui eurodeputat belgian, Ivo Belet, intitulată - sec - “Raport privind viitorul fotbalului profesionist din Europa”. Belet pleacă de la ideea - ştiută de noi toţi - că fotbalul, ca sport şi ca fenomen social, este “parte inalienabilă a identităţii, a culturii şi a cetăţeniei europene” şi că există un “model european al fotbalului, caracterizat prin competiţii deschise, în cadrul unei structuri piramidale, în care cîteva sute de mii de cluburi de amatori şi milioane de voluntari şi jucători servesc drept bază pentru cluburi profesioniste de la vîrf”. Temerea lui Belet este că, treptat, victoria în fotbal nu se va mai decide prin goluri, ci prin graficele de rating TV, că tot mai multe cluburi vor renunţa la ideea creşterii unor talente locale (atîta vreme cît e mai simplu să cumperi talentele formate de alţii, mai săraci) şi că echipele de club ele însele îşi vor pierde relaţia firească (şi pînă nu de mult directă) cu suporterii, transformîndu-se în simple firme cotate la bursă, pe care patronul le poate muta după el oriunde vrea. Teoretic, aşa cum numele de Poli poate fi dus în oraşe care n-au avut niciodată Politehnică, la fel numele Pandurii poate fi vîndut la Arad iar Universitatea Craiova poate fi exportată cu leul său cu tot - de ce nu? - între dunele Arabiei, după Balaci.

E, de fapt, o competiţie între un model european al fotbalului (cel clasic-piramidal, cu baze de juniori din care se filtrează echipele locale) şi modelul american al soccerului, în care baza de tineret e doar o anexă decorativă a echipei, echipa ea însăşi este o marfă ce se deplasează după cumpărător, iar orice juc?tor, de la Pele pîn? la Beckham, este disponibil pentru cine e dispus s? dea mai mult pentru el.

În acelaşi spirit sînt şi restul recomandărilor lui Belet: încurajarea ligilor naţionale să vîndă colectiv (şi nu separat, pe cluburi) drepturile de televizare a meciurilor, propunerea de penalităţi pentru cluburile ce oferă contracte jucătorilor sub 16 ani, descurajarea spiralei infla?ioniste a salariilor uneori aberant de mari în raport cu jocul în sine etc.

Dacă ar fi fost acum două săpătmîni la Timişoara, belgianul ar fi văzut, deci, pe viu un episod din criza europeană a sportului profesionist.

65 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 65 alexandru bogdan on 04.12.08 at 4:57 pm

ERA IN ANUL 1987,STADIONUL PLIN! SCOR 2-1 PT NOI,CU DINAMO!TOT STADIONUL TIPA :JOS CEAUSESCU!
POATE VRETI SA DESFINTATI SI INSTITUTUL POLITEHNIC TIMISOARA!forza POLI !!!!!!!!!

# 64 1 solist on 12.11.07 at 11:40 pm

1 S o l i s t . r o va ofera GRATUIT:
-ponturi, predictii, pronosticuri, concursuri cu premii
-analize si informatii
-cele mai tari bonusuri, peste 500 Euro
-asistenta online
-notiuni teoretice si explicatii detaliata
-ajutor si consiliere pentru abonati
+FORUM

# 63 Andrei Mihail on 02.04.07 at 4:31 pm

Din ce in ce mai mult mi se confirma ca suntem o tara de prost. Omul scrie ceva serios, o veste foarte buna intr-adevar daca este adevarata, iar voi va certati ca prostii pe niste teme cretine. Pentru unii timisoreni care au scris pe aici; comportamentul vostru va face sa fiti la fel de CUR ca bucurestenii pe care ii detestati atat de mult.

www.romanism.net

# 62 Eugene O'Neil on 01.04.07 at 9:15 am

Aiurea comparatie….sau consecinta. are iz de ambasador de criza.

# 61 Comaweed on 01.04.07 at 12:20 am

am avut si noi o stea / s-a pisat POLI pe ea

# 60 eu on 31.03.07 at 9:38 pm

descoperiti totul despre case, amenajari, constructii, mobila, electronice si electrocasnice:
www.1001case.ro

# 59 Buga on 31.03.07 at 6:42 pm

Astia vorbesc despre Poil dar ei habar nu au de ce este la Timisoara. Eu daca nu stiu ceva mai bine tac.Forta Poli, Rapid,Craiova

# 58 RipensiaVenus on 31.03.07 at 6:36 pm

@DOMINIK:
Bravo, asa este, nici eu nu sunt vreun pui de extremist local, dar ma deranjeaza idioteniile masei amorfe a asa-zisilor suporteri ai echipelor bucurestene. Trebuie ca fotbalul romanesc sa revina in forta si in centrele traditionale pentru ca performanta la nivel national sa creasca. Doar cu Steaua, Dinamo si Rapid luptandu-se pe veci pentru CL nu vom ajunge nicaieri.

# 57 Sarpele on 31.03.07 at 6:30 pm

Timisoara are o echipa…care a fost un timp bunisoara…patronata de Zambon…numai ca intre timp aceasta a picat in C.Asta e….nu trebuie sa ne mintim.Ce este la TM e fosta AEK Bucuresti…Nu e nimic ilegal in asta

# 56 dominik on 31.03.07 at 6:27 pm

steaua si dinamo sunt intr-adevar echipe comuniste amandoua, dar in cei 50si de ani de cind exista au cistigat foarte multe trofee, ceea ce le face sa fie foarte iubite de catre toate generatiile de la anii 50′ incoace, adica bunicii, parintii nostrii si noi care traim tot sub semnul gloriei si puterii lor. acum, cind poporul romin a dat de democratie, fiecare vrea sa isi verse amarul pe acele vremuri trecute(imemoriale) si fiecare cauta elemente ale trecutului care exista in prezent si care au legatura cu comunismul. deci ce gasim, cluburile de fotbal, caci auzim de ele la tot pasul. si care sunt ele: steaua si dinamo. aceste doua cluburi nu sunt niste nici relicve ale istoriei si nici clone ale comunismului, ci sunt niste simple echipe de fotbal care au dus renumele rominiei departe in lume, si inainte de 89′ si dupa, iar acum trebuie sa le sustinem caci ele fac parte sin istoria si din fotbalul rominiei, si ne reprezinta in europa cu demnitate si onoare.
cit despre fotbalul banatean si aradean si craiovean sau oradean, este cu adevarat precursorul fotbalului autentic in rominia, si suntem datori fata de aceste orase fara de care poate rominia ar fi fost acum la un nivel mult inferior decit cel actual. eu unul sunt convins ca daca echipele bucureste ar fi jucat fotbal doar pe teren si nu ar fi furat jucatori din provincie atitia ani, fotbalul din vest ar fi dominat rominia, dar asta este insa o cu totul alta poveste.
ca o parere personala, cele mai corecte echipe sunt echipele studentesti: universitatea craiova, u cluj, politehnica timisoara, politehnica iasi, sportul studentesc, s.a.

# 55 Razvan on 31.03.07 at 6:18 pm

Edy cam are dreptate…Dragi timisoreni,dati dovada ca aveti onoare si aduceti echipa acasa!

# 54 RipensiaVenus on 31.03.07 at 6:08 pm

Pardon, cred ca zece titluri, daca nu ma insel (Chinezul 6 + Ripensia 4). Plus ca mai existau o gramada de alte echipe redutabile in oras: Banatul, CAMT, RGMT, CFR etc., toate activand de multe ori in acelasi timp in divizia nationala.

# 53 RipensiaVenus on 31.03.07 at 6:03 pm

@ GIGI DOBROGEANU:
Mi-e scarba de mine ca ma cobor la nivelul tau, dar nu ma pot abtine. Bai, felationistule, nu ma intereseaza ca esti regatean, moldovean, oltean sau ce mama dracului de spermatozoizi mai ai in arborele tau genealogic, conteaza ca te-ai nascut in Romania si ar trebui sa te informezi inainte de a deschide gura. Poli intr-adevar are un palmares modest - asta ca sa fiu generos - dar orasul Timisoara are 11 titluri de campioana, boule, obtinute de Chinezul si Ripensia Timisoara. Daca nu ar fi intervenit Gabriel Marinescu, prefectul capitalei si marioneta slugarnica a lui Carol II, care era un fel de Padureanu + Borcea + G. Becali + Copos + … la un loc si a impins-o de la spate pe Venus Bucuresti cu tot felul de aranjamente - distrugand astfel Ripensia - Ripensia poate ar mai fi obtinut cateva titluri pana in anul 1943, cand s-a intrerupt campionatul pana in 1945. Dupa razboi, cretinule, desi puternic sustinute de la centru, Dinamo si Steaua nu au reusit sa ia fata ITA respectiv UTA Arad dacat tarziu, pe la mijlocul anilor ‘50 (de fapt, ITA-UTA marilor Petschowsky si Vaczi v-o tragea din orice pozitie). In rest, istoria este cunoscuta si mai pune mana pe carte, imbecilule.

# 52 Edy on 31.03.07 at 6:00 pm

Nu sunt un suporter al echipei Poli Timisoara insa urmaresc cu foarte mare atentie disputa dintre dl Iancu si Zambon.Personal,nu agreez ideea ca palmaresul unei echipe sa fie strict legata de de conducatorii (patronii) clubului respectiv,iar ei sa faca ce vor cu el.Normal ar fi ca palmaresul sa ramana Institutului Politehnic din Timisoara pt ca ei au fost cei care au infiintat (fondat) aceasta echipa.Cei de la Timisoara trebuie sa se gandeasca bine ce vor sa faca pentru ca nu m-i se pare normal ca aceasta echipa ce poarta denumirea Institutului Politehnic din Timisoara sa joace jocurile considerate ca fiind “acasa” pe nu stiu ce teren din ce comuna sau orasel din tara.Da-ti dovada ca aveti onoare si aduceti echipa acasa.Cu respect,un microbist din Tg. Mures.

# 51 Alex on 31.03.07 at 5:29 pm

bai “IO”, cine a simpatizat armata pana in ‘89??? cei pe care i-a impuscat tot “institutia” asta mult iubita??? iar numele nici nu cred ca stii ca provine de la steaua comunista, prezenta pe steagurile atator tari foste si actuale comuniste!!! era echipa de casa a pcr si ceasca!! asa ca lasa-ne tu cu steaua!! iar palmaresul se datoreaza pe jumate furaciunilor de meciuri, iar pe jumatate furaciunilor de jucatori… daca era avantu’ prabusirea, sau oricare alta, echipa pcr si armatei, ea ar fi avut acum palmaresul pe care il are steaua, asa ca nu va mai flatati atat…

# 50 ANTI CLONE COMUNISTE:s&d on 31.03.07 at 5:27 pm

Rapid este infintata in 1923, in perioada interbelica, in timpul guvernarii liberale, o aberatie mai mare ca, cea spusa de tine nu am auzit in legatura cu Rapidul. La ordinele Moscovei au aparut cluburi ale armatei si militiei in tot lagarul sovietic dupa ce sa tras cortina de fier si in toate aceste state comuniste cluburile armatei si militiei au fost cele mai puternice!
Spunem si mie daca sti pe cineva care tine cu Dinamo Londra sau cu Steaua Paris ?

# 49 Io on 31.03.07 at 5:16 pm

anticloane,
dupa logica ta, considerand ca ai una, prima clona din fotbalul roamnesc a fost actualul rapid, echipa cu adevarat comunista, echipa cu adevarat infiintzata la odinul moscovei pt intarirea internationalei a treia.
Steaua a fost infiintzata de armata romana, singura institutie care si-a pastrat simpatia populatiei pana in dec. ‘89. Pe “actul de nastere” al echipei Steaua Bucuresti sta semnatura Mariei Sale Regele Mihai Intiul de Romania, iar noi stelistii suntem mandrii, si cu infiintzarea echipei, si cu palmaresul (wow, ce palmars), si cu numele echipei. Nu suntem mandrii de actuala conducere a echipei, dar lucru cert, Steaua va ramane si dupa becali stoica sau mai stiu eu ce alti tzoparlani adusi la mal de valul coruptiei omniprezente in Romania.

# 48 ANTI CLONE COMUNISTE:s&d on 31.03.07 at 5:04 pm

Bragadiru, Popesti-Leordeni sau vre-un catun din Apuseni! Dar niciodata CLONELE COMUNISTE(s&d), care sunt de fapt singurele prezente ilegale din fotbalul romanesc!
Un om in toate facultatile mintale nu tine NICIODATA CU O CLONA COMUNISTA Indiferent de numele si palmaresul sau !
Ce este oare mai rusinos sa ai originile intr-o comuna din Romania sau sa ai originile in Uniunea Sovietica ???????????

# 47 Io on 31.03.07 at 4:54 pm

Echipa voastra se cheama poli-AEK-FULGERICA- FRAIERICA timisoara.
In cazul in care se va aplica (nici o sansa, asta ca sa va linestesc) propunearea eurodeputatului, poli va fi prima echipa care se va desfiinta. Sau se va muta din oras dupa urmatoarea formula: apararea la bragadiru, atacul la dragasani. mijlocul la atena, antrenorii la reciclare, iar patronul la jilava, unde impreuna cu noii sai colegi, (fostii prieteni hoti de gaini din mahalaua giulestilor) va forma o noua echipa, pe scheletul renumitei echipe Firul Alb Jilava. Noua strutzo-camila se va muta la timisoara unde va primi numele de rezonanta europeana Filul Alb- Voilet poli Jilava-timisoara, pe care sincerii si civilizatii (am vazut postarile pline de “dragalashenii”) suporteri polisiti o vor adopta ca si cum ar fi emenant chiar din laboratorul de asamblari mcanice al politehnicii timisorene.
Hai fiti sinceri cu voi si recunoasteti ca ati tine cu orice echipa s-ar afla in tm si ar evolua in Liga lui Mitica. E asa, ca un foarte accentuat complex al lui Oedip, in care orice femeie pe care o f… va aduce in minte imaginea Iocastelor voastre.
You little mother …

# 46 mao on 31.03.07 at 4:44 pm

Toti care vorbesc urit de Poli de fapt au treaba cu Timisoara si au complexu Timisoara pt. ca la ei in oras, orasel, comuna,sat s-au Bucuresti nu se intmpla nimic si atunci toti au treaba cu noi. Dar tin sa va reamintesc la toti Becalistii, Borcistii…etc + la gunoiu ala de italian(Jambon,pulpa de porc s-au asa ceva) daca Timisoara nu era, voi nici nu ati fi putut acum sa faceti niste comentarii… probabil ca multi care scriu acuma despre noi ar fi fost niste anonimi.

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.