Pax americana

În State, tribalizarea încă n-a reuşit să cuprindă grupurile de suporteri. Seara tîrziu, la ora la care întunericul protejează marile acte de vandalism urban, cîteva mii de oameni au apărut brusc, livraţi discret de porţile mari ale sălii Madison Square Garden. Cu un instinct bine educat în Europa, am avut o clipă presentimentul încăierării ce se naşte. M-a trezit liniştea. M-au răzgîndit cîteva cascade binevoitoare de rîs. Marele meci new-yorkez de baschet luase sfîrşit şi lumea se pregătea de nimic deosebit. Nici un fitil, nici o poliţă, nici o pricină nu însoţeau iritant această mulţime neobişnuit de echilibrată, aproape flască şi indiferentă. În cîteva minute Pennsylvania Square, locul de deversare al mulţimii, s-a golit ca un pahar bine spălat. În urmă a rămas un anume ecou de civilitate compus din discuţii calme şi din diferenţa socială marcată, între un consum “casual” Ralph Lauren şi o uniformă New York Knicks, adusă cu metroul taman din Bronx.

Sportul american e o petrecere plată de familie sau grup adolescent de o veselie uniformă. Rar, foarte rar, un meci de baschet se califică la nivelul de ostilitate violentă pe care îl presupune un meci de fotbal european. Hocheiul pare o excepţie, dar legendarele trînte pe gheaţă prelungesc mai degrabă forţa de contact a jocului. Tribuna nu ia parte. Nevrozele fotbalului european, cu alibiurile lor istorice arborescente, nu fac sens în sportul american, care cultivă conştiinţa de trib numai în base-ball. O face însă decorativ, ca într-o fotografie îngălbenită şi inofensivă. Diferenţa vine dintr-o situare complet diferită faţă de jocuri. Europa a dezvoltat un simţ monstruos şi incontrolabil pentru ritualurile pe care nu le mai poate practica decît în sport. O armătură teatrală de frustrări sociale, politice şi religioase cuprinde şi fereacă sportul european. Americanii au rămas la dimensiunea de bază care face din toate jocurile un soi de probe atletice neutre. Probabil e o variantă mai săracă. E şi preţul păcii.

6 comments ↓

# 6 Eugene O'Neil on 02.04.07 at 1:49 pm

Si mai lasa-ne cu prostii, habar nu ai ce inseamna viata…

# 5 Eugene O'Neil on 02.04.07 at 1:47 pm

In America sunt mai multi bantu decat printre bantu…TRU…mergi si prin New Mexico, Colorado…samd! Sa vezi ca civilizatia din sport e incultura din viata de zi cu zi….

# 4 Dumi on 29.03.07 at 6:20 pm

Si ink ceva mai bine grupuri ultras,decat grupuri de gangsteri cu pistoale si bate,ca cei din Harlem

# 3 Dumi on 29.03.07 at 6:19 pm

Fara rivalitate,competitie si dorinta de a-ti depasi adversarul,existenta nu-si are rsotul,ura este si ea o trasatura a fiinteti umane,America este o tara artificiala,cu oameni din toata lumea,pe ei nu-i reprezinta echipa de club,decat Celtic Boston pe irlandezi,care de altfel si-au pastrat ideea de galerie,in rest,un latino american venit in SUA nu are de ce tine galeria unui afro american ce arunca la cos,pentru nationala da,canta imnu se iau si la bataie,caci SUA este tara unde si-au indeplinit visul,dar fiecare american viseaza sa mai cante odata imnul tarii lui pe un stadion de fotbal,normal mai putin afro americanii,fotbalul eropean este ce este,cel mai puternic sport si datorita galeriilor,fara galerii,fotbalul ar fi mult mai trist,iar NBA e puternic pt ca acum in SUA sunt multi afro-americani care-si sustin conationalii ce arunca la cos,iar spectacolul,e chiar reusit,dar de ce s-ar uri? cand pe ei nu-i reprezinta nici unul din cluburi ci doar jucatorii cnationali care arunca la cos pentru una din echipe

# 2 X™ on 29.03.07 at 8:56 am

David, in Iraq si-au mutat interesele economice.

# 1 David on 28.03.07 at 9:50 pm

Privind altfel:
Europa si-a mutat ritualurile salbatice in peluze.
America: in Irak.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.