Demnitatea

Fiecare în parte, tricolorii aleşi de selecţioner sînt bine definiţi la caracter. Unui om cu mintea înceată nu trebuie să-i ceri să fie demn, fiindcă nu pricepe ce-i ceri. Toţi avem sentimente, dar nu la aceeaşi intensitate şi calitate. Deosebirea dintre proşti şi deştepţi e şi la conştientizarea unor simţăminte cardinale. Cred că naţionala lui Victor Piţurcă de aceea e un întreg şi ne dă senzaţia că s-a găsit la nivelul de sus al ambiţiei, fiindcă toţi selecţionaţii ei au o inteligenţă exersată, peste a majorităţii. Luaţi în parte, aceşti “băieţi ai lui Piţurcă” par să fi împrumutat ori mai bine zis să fi rimat cu sentimentul dominant în cariera lui Piţurcă: demnitatea. Nu-l cunosc personal pe selecţioner, o singură dată m-a sunat să-mi reproşeze decent, dar foarte hotărît o nerozie pe care o scrisesem, dar din ton am realizat la sigur ce fel de om e. Să nu-l calci pe coadă că nu e bine! Dacă mă simt solidar cu felul de a fi al lui Piţurcă e din cauză că nici eu nu pup acolo unde s-a scuipat.

Fiecare în parte, selecţionaţii lui Piţurcă sînt bine definiţi la caracter. Nu ţin minte să mai fi avut – după naţionala lui Hagi - o altă selecţie naţională, în nu importă care sport, atît de sigur conturată la caracter. De ce mi-e frică mie mereu la naţionala de fotbal a României, mi-e frică de tîmpenia aia care se întîmplă cînd ţi-e lumea mai dragă. Cum ar fi tîmpenia dinspre final din meciul tur cu bulgarii. Fractura de caracter care apare matematic cu cîteva minute înaintea fluierului de sfîrşit. Momentul de fudulie de maidan, cînd un jucător, care părea legat la minte, simte brusc nevoia să jignească adversarul, să facă mişto de adversar.

N-oi fi eu clarvăzătorul fotbalului, dar am simţit cu cîteva faze mai devreme, cînd o să se întîmple tîmpenia. Am anticipat felul în care va reacţiona adversarul la jignire. Exact ca orice om demn, într-un moment de furie.

Ei, bine, naţionala lui Piţurcă aici i-a ars pe olandezi, la furie. La acel tip de furie de om deştept, care trece peste multe, dar să nu-l calci pe bombeu că devine fiară. Olandezii l-au înfuriat rău cu trufia lor pe Piţurcă, iar echipa a rezonat perfect cu atît de bărbăteasca iritare a selecţionerului. Pentru prima oară am privit meciul naţionalei ştiind, din modul în care se lupta în teren, că n-o să avem parte de tîmpenii. Că s-a ajuns, în fine, la momentul în care toţi jucătorii conştientizează importanţa demnităţii. Că nici unul nu mai vine la naţională ca să bifeze o prezenţă în catastiful de vînzări-cumpărări al unui samsar, că nici unul nu e cu gîndul doar la cumpărăturile “relaxante” de dinaintea unor meciuri grele.

Eu pentru asta i-aş fi recunoscător lui Piţurcă, pentru faptul că instituţionalizează la naţională sentimentul maxim al demnităţii. Fără el, performanţa are un preţ de solduri. Muşchi au mulţi, dar parcă e mai frumos cînd vezi în teren şi sentimente de sportivi deştepţi, cărora nu le indiferent cum se uită lumea la ei. Şi nu toată lumea, ci partea foarte deşteaptă a lumii. Adică acea jumătate a ţării pentru care demnitatea e totul.

14 comments ↓

# 14 mujotutun on 28.03.07 at 1:38 pm

Ca veni vorba de “demnitate”: flatulentul Daniel Niculae, “mare” atacant, ce se si vede titular, ne avertizeaza ca nu va fi festival de goluri. Astfel de oameni avem noi in lot? Cand urmeaza sa jucam cu o echipa careia i-am inscris de 11 ori in ultimele doua meciuri (fara a primi vreun gol!), este admisibila o astfel de declaratie?
Mars la vidanja, fotbalist de doi bani! In treacat fie spus, cariera acestui baiat promitator (dar extrem de naiv, ca sa spun doar atat), a fost definitiv compromisa cand infamul Chirila l-a smuls de la Dinamo, spre a-l propune, spre propasirea buzunarului sau, Rapidului. Cata ignomie! Unde este celebrul antrenor Chirila azi? Mai alearga dupa banii lui Mitea, pe care-l ospata, chipurile, din buzunarul sau, in cele mai scumpe restaurante spaniole! Fi-ne-ar scarba! Iar GSPul trambita cu cutremurare aceste “stiri”.
Imaginati-va, Chirila a cheltuit, asa, din altruism, 60.000 euro, spre a-i forja o cariera internationala lui Mitea. Nu pretinde, dar e normal sa astepte rambursarea cheltuielilor, acum, ca tanarul s-a scos la Ajax!
Si din aceste mocirle sperati sa rasara marele fotbal romanesc?

# 13 mujotutun on 28.03.07 at 1:09 pm

Eh, multe stie Piturca! Inclusiv sa-l puna la punct pe dl nea Tudorel, care scrisese o “nerozie”. Cata candoare! Btw, ce ne poate convinge ca textul actual nu cuprinde “nerozii”, ori nu e o nerozie cu totul? Caci dat fiind precedentul… De remarcat ca elegantul domn nea Tudorel nu a iesit pe data cu nerozia in fata, intr-o postura de “mea culpa”. A asteptat rabdator un moment ca acesta spre a ne dezvalui pana unde poate ajunge magnanima demnitate piturciana. La asa demnitate, asa demni! Ca sa nu suflu un cuvant despre onoarea de familist! Caci nu este Selectionata familia cea mare, dupa cum familia este Nationala cea mica? Tineti-o tot asa!

# 12 felix-gabriel lefter on 28.03.07 at 9:40 am

Foarte bine scris, ca de obicei la Dl. Tudor Octavian. Merita sa ne aducem aminte, in primul rand, de nedreptatea uriasa care i s-a facut lui Pitzi - inlocuit de la nationala dupa o calificare. Degringolada atunci a inceput. Apoi, mai trebuie subliniat ca Pitzi stie sa fie autoritar, iar asta se vede in jocul echipei.

# 11 mujotutun on 28.03.07 at 7:07 am

Si maine scrie TRU!

# 10 mujotutun on 28.03.07 at 7:06 am

Cat de jos v-ati hotarat sa coborati, daca ati afirmat netulburat ca ati scris o nerozie, odata, pe care, plin de civilitate, a amendat-o Domnul Piturca! V-a sucit dl nea OVI mana la spate? Ori v-a momit cu un bonus “cosistent”?
Iata cum “cel mai bine vandut autor roman” dovedeste irefutabil cat de vandut este! Felicitari si dati-i tot inainte, cu demnitate congenera alei satanice! Cel putin, cette fois, ati fost absolut imprevizibil. Inca una si ma duc!

# 9 arh. Gheorghe Petrescu on 28.03.07 at 4:25 am

Bine, se pot spune multe lucruri dar, mai avem pana
la CALIFICAREA EUROPEANA DIN 2008. Am obtinut
un punct important, mergem mai departe deoarece
santem in cartile calificarii. Dupa calificare putem lua
in calcul si cuvantul “DEMNITATE”, si v-a fi SUPERB.
HAI ROMANIA !

# 8 hotspot on 28.03.07 at 12:33 am

www.hotspot.ro

# 7 tifosu_calcistic on 27.03.07 at 11:13 pm

@mrg

morbida viziune…

# 6 mrg on 27.03.07 at 9:44 pm

Azi demni, maine cu Luxemburg ‘brazilienii estului’, poimaine inca o data luati peste picior de orice sloven… Nu in fiecare zi e lansat filmul 300 sau iti moare cineva apropiat ca sa-ti inspire ceva demnitate…

# 5 piti_lasa_ne on 27.03.07 at 9:37 pm

mmmh

# 4 alexandru26 on 27.03.07 at 8:59 pm

DEMNITATE! Foarte bine spus,multumesc d-le Tudor Octavian pentru articol! Ati punctat exact esenta din jocul tricolorilor!

# 3 The Coach on 27.03.07 at 6:11 pm

Da.

# 2 maresh on 27.03.07 at 5:42 pm

un articol cam laudativ la domnu piturca si la jucatori

# 1 Bogdan din Bistrita on 27.03.07 at 5:24 pm

Mi se pare mie, sau toata lumea incepe sa-l laude pe Piturca? Parca ieri era “limitat”, “incapatanat”…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.