Bucuriile simple ale unor salahori

Fructul serii olandeze e, de fapt, ridicarea unui văl de pe ochi. Urît meci, frumoasă hipnoză. Un punct cu Olanda poate foarte bine să valoreze 24 în termeni de rating TV, dar e tot un punct din grămăjoara acestei campanii. Piţurcă şi soldăţeii săi de plumb mai au mult de mărşăluit şi nu e cazul să pavoazăm. Nu am bătut pe “De Kuip”, nu am luat bătaie, nu am marcat, nu am primit gol, nu am avut ocazii imense şi nici n-am trăit spaime extreme.

A fost un meci între doi “grei” care şi-au tăbăcit pielea fără să-şi găsească bărbia. O partidă cinstită şi mată sub un cer fără stele. O seară de transpiraţie, lipsită de marea inspiraţie. În aceşti termeni trebuie să judecăm dacă vrem să vedem capătul nesfîrşitului tunel şi să primim într-un final biletul de bal. O propoziţie simplă a unui om care a gustat din toate licorile vieţii ne-a indus un soi de mahmureală: “Mai sînt 8 meciuri de jucat”. Îţi trebuie, asemenea lui Mircea Sandu, o lungă istorie a duşurilor scoţiene ca să te protejezi cu astfel de cuvinte. Naţionala e ca nasul lui Chivu, încă moale, neînchegată perfect, fragilă la loviturile destinului. E ca un copil care a luat o notă bună la jumătatea anului şcolar. Dar profesorul, bîntuit de amintirea unei pramatii, nu e aşa uşor de păcălit.

Fructul serii olandeze e, de fapt, ridicarea unui văl de pe ochi. Regii umflaţi ai balonului au înţeles, în fine, că trebuie să spele picioarele leprosului pe care domnia lor neînţeleaptă l-a întrupat. Absenţele pentru care l-am tînguit pe Piţurcă au fost marele lui noroc. Cînd ai spart toate vasele din casă nu-ţi mai rămîne decît să te laşi, ritualic, pe genunchi şi să freci podelele. “E timpul să redevenim celebri”, suna un spot cu Chivu. Dimpotrivă, e vremea să redevenim anonimi. Oameni cărora nu li se cuvine nimic, care trebuie să smulgă totul de la viaţă.

Mutu şi ceilalţi sînt, sub tricolor, ca tine şi ca mine, nişte unii obligaţi să dea din coate ca să capete ceva. A fost nevoie de o sumă de necazuri ca să ajungă aici, acum ar fi de dorit să nu uite, pentru că nu toată lumea e Olanda ca să-ţi înfigă un mare morcov. De la şmecheria lui Stoicikov pînă la oportunismul sloven, trecînd prin namecepierde-le luxemburghez, va trebui să le frecăm ridichea tuturor cu aceeaşi umilinţă şi aplicaţie cu care am “confiat” portocala. N-avem încă nimic, tot ce-am recăpătat, în pragul diabetului mediatic, e vechiul şi bunul gust al pîinii cu parizer.

53 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 53 mrg on 27.03.07 at 8:53 pm

Piturca nu se va cutremura la (nici un) niciun verb, ca-l scrie Naun, mujotutun sau orice nobelist american cu nume de irlandez, alea (pe) care le stie el le stie de mult, iar pe alea noi le ignora. O atitudine sanatoasa, parerea mea!!!

# 52 Eugene O'Neil on 26.03.07 at 4:01 pm

indifereeent de rezuuultaaaat….bun articol. Poate prea scriitoricesc….nici nu mai gasesc si eu unul bun ca ziarist, ca scriitor, realist, onest, modest…in fine, comentam ce avem, cu cine putem, subiectele zilei…cate putin. tot timpul cate putin. e bine sau rau…asa e in viata.

# 51 mujotutun on 26.03.07 at 3:48 pm

Nu-i foarte rau scris, dar e, din pacate, un loc comun. Dl Naun a refuzat sa se angajeze, si-a completat constiincios coloanele, cu un dram de ambiguitate funciara si asteapta senin chenzina. Ce mai vreti?
Nu de la dansul va veni verbul care sa-l cutremure pe Piturca!

# 50 MARIUS on 26.03.07 at 12:00 pm

NU VA MAI CONTRATI ATATA PE BLOG. FIECARE ARE O PARERE MAI MULT SAU MAI PUTIN OBIECTIVA. A FOST UN REZULTAT BUN, HAI SA ASTEPTAM SI CELELALTE MECIURI PT. A NE CONVINGE DE ADEVARATUL JOC AL BAIETILOR NOSTRI. MULT SUCCES IN CONTINUARE….MAXIMUM DE PUNCTE DIN CELE 8 MECIURI !!!!

# 49 PACORAMA on 26.03.07 at 10:50 am

Articolul mi se pare exceptional si de bun simt.Trebuie sa ne amintim, pentru cine are tinere de minte, ceea ce juca echipa Romaniei in era Hagi. Pacat ca atunci sindromul romanesc “este bine si atat” a facut sa nu avem rezultate dintre cele mai bune.

# 48 Paul on 26.03.07 at 10:20 am

Felicitari jucatorilor si mai ales lui Piturca! A fost un meci mare. Sa nu mai fim ipocriti, toti ne asteptam la o infrangere (chiar la scor)! Jurnalisti ca voi o sa critice si daca vom bate Brazilia cu 5-0. Cuvintele de lauda unde le-ati uitat? Raman la ideea ca fotbal de calitate o sa avem, insa presa sportiva niciodata! Sunteti doar niste papitoi!

# 47 100%aggressive on 26.03.07 at 10:02 am

de asemenea sa ii dau muie si lu’CRISTI si el cica stie fotbal..stii fotbal asa cum stie mata sa faca bot ba jegosule …acel 0-0 inseamna mai mult decat un punct …ce sa stie toti muistii..au invatat sa scrie si isi dau cu parerea …RADU NAUM E UN CACAT ….mai bine tace in pula mea din gura cu aticolu lui…sa vorbeasca despre altceva , de exemplu despre cum se fute curva de nevastasa cu altii ..ba da are nevasta ?!?! :))))…………hai romania HAI ROMANIA bravo !

# 46 100%aggressive on 26.03.07 at 9:57 am

muie ANONIM esti un papagal , nu ii mai copia pe altii ..erou as fi eu daca tias da la muie :)))))…si tu stii fotbal ba cacatule pansat deghizat in carnat ??? HAI ROMANIA

# 45 100%aggressive on 26.03.07 at 9:55 am

numai comentati voi ba taranilor…ca nu stiti cum e sa joci fotbal…e usor din fotoliu..muie radu naum si la toti prostii care mananca cacat …care isi sau cu parerea ca prostii si daca ii pui sa faca 10 geno li se indoaie genunchii :)))))))))))))))))
ciocu mic …si sugeti mai mult sa mai cresteti ..oameni fara creier

# 44 100%aggressive on 26.03.07 at 9:52 am

dute ba in cacat ….sugealeai pula si tu ai ajuns sa comentezi

# 43 ANONIM 13 SAYS on 26.03.07 at 8:24 am

Ai perfecta dreptete ,pana la calificare ma-i este de muncit ,daca se culca pe o ureche ca au facut un meci mare atunci o sa aiba probleme ,la tv deja ii fac eroi .EROI sunt atunci cand sunt calificati ,atunci da sunt eroi dar asa ce au facut? ,au scos un punct ,sa-i vedem mai departe ,noi daca facem un meci bun ,(asa zic oameni de fotbal ),ne culcam pe partea dreapta si urmeaza dezastrele (aducetiva aminte de trecut cand dupa un meci mare luam bataie ),ar trebui sa le spuna sa aibe grija.

# 42 arh. Gheorghe Petrescu on 26.03.07 at 7:09 am

Ai dreptate maestre, jucatorii Romaniei au fost
robotii umani ai partidei cu Batavii. Sa-i felicitam
si sa le dorim succes pentru urmatoarele meciuri.
Hai Romania!

# 41 IONUT on 26.03.07 at 12:09 am

ba naume esti un ziarist care nu stie sa se bucure de rezultatul bun obtinut tricolori.Atati lumea ,lasai sa joace fotbal nu te mai baga peste ei ca numai din cauza voastra a ziaristilor nu mai joaca ei fotbal adevarat.Tot timpul sunt supusi la presiunea care o faceti
bravo lor

# 40 aldyx on 26.03.07 at 12:07 am

Care e tembelul de se ascunde sub numele de “Catalin Tolontan“???????!Bai idiotule alt nume nu ti-ai gasit?(idiot=om fara idei)
Ai impresia ca esti mai interesant ca ti-ai ales nume de gazetar?Mai induci si lumea in eroare…

# 39 Moromete on 26.03.07 at 12:02 am

Frumos articol… Felicitari!

# 38 aldyx on 25.03.07 at 11:35 pm

Tare curios am fost sa citesc ce mai debiteaza ciclistul!
Mare tupeu sa creada ca poate sa inteleaga fotbalul.Nici nu prea am ce comenta ,doar atit ii spun diferenta de la un 1-0 pentru Olanda si acest 0-0 e imensa.La 1-0 Olanda s-ar fi dus departe…Acum e o lupta in trei pentru primele doua locuri,nu doar o lupta in doi pentru locul 2(noi si Bulgaria)
Cica a fost un meci urit!Numai daca esti impotent si nu simti fiecare secunda a unui meci al nationalei nu iti dai seama ca lupta tricolorilor a fost superba.
Era ca intr-o lupta murea unul ,aparea imediat altul…Asta ca sa mai glumim un pic.

# 37 foosball on 25.03.07 at 11:27 pm

www.foosball.ro

# 36 guzu on 25.03.07 at 11:26 pm

Nu incepe o data ciclismul ala pe Eurosport?
E parerea ta, trebuie sa fie pareri diferite oricum. Dar, orice ai spune Romania s-a bucurat de egalul obtinut. Lumea mai are dreptul sa se si bucure. Ne-am bucurat sambata, azi, poate si maine. Nu avem voie ? Cred ca vrei mai mult sa faci literatura cu articolul asta, sa vada lumea cat esti tu de scolit, nu conteaza ce aiureli scrii…
Cum nu vii tu Radu Banciu, ca punand mana pe el…

# 35 Tyras on 25.03.07 at 10:38 pm

Bai tata du-te ba si comenteaza handbal in continuare ce drac ca te pricepeai mai bine la ala si lasa’ne in pace.
Hai Romania!
Au jucat formidabil baietii si sa vedeti cand or sa bata Bulgaria la ei acasa si o sa batem si Olanda!

# 34 wictorinho on 25.03.07 at 10:06 pm

abia astept turul frantei…cel mai tare comentator!!!bvo radu naum!!!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.