Sfatul lui Ienei

Cum m-am concentrat n relaxare şi invers. Cu o zi nainte de Olanda - România, nu văd ceva mai bun de făcut dect să ncerc a aplica, la posibilităţile mele, sfatul lui Imi Ienei către băieţii din naţională: “Jucaţi ct mai relaxaţi, dar foarte determinaţi şi foarte concentraţi!” Relaxaţi şi concentraţi - e oare posibil? Nu e o contradicţie n termeni? Totuşi, dac-o spune Imi, l cred şi nu numai că l cred, dar l şi ascult: mă concentrez pentru a mă relaxa şi invers, pnă mine, cnd nu se ştie ct de decisiv va fi scorul…

De cteva zile mă relaxez, binenţeles, cu debutul lui Elton pe care l-am privit cu o simpatie crescndă de cnd a atins mingea pnă s-a aruncat n braţele lui MM şi Oli, după golul său cu care a rs de nişte piteşteni eliptici n marcaj. Sigur că mă topesc cnd văd brazilieni talentaţi, dar obiecţia mea este asta: Maradonelul nu joacă prea repede pentru, mă rog, stilul nostru? Nu ar trebui să se românizeze ct de ct…? Şi mai e ceva: Oli zice că pentru a-l faulta trebuie mai nti să-l prinzi. Prea bine: dar omuleţul e capabil şi el să faulteze dur, ca lumea? E o ntrebare capitală: l vedeţi, de pildă, “rupndu-l” cum trebuie, legal, pe un Mărgăritescu, nu zic mai mult, nu merg pnă la Marius Constantin…? Simpatia mea pentru el a atins euforia citind elogiile lui George Becali la adresa lui (şi cu care, atenţie!, eram perfect de acord).

Atotputernicul l-a făcut nu de “subtil”, ci de “foarte subtil” - era prima oară cnd acest adjectiv apărea n vocabularul magnatului din Pipera. Apoi, tot pentru prima oară, românul nostru care, cndva, nu voia să audă de străini la Steaua, şi atenţiona cam umilitor vitejii: “Fiţi atenţi cnd ajunge mingea la ăsta… cnd e mingea la piticul ăsta, să fiţi concentraţi, să primiţi mingea…” Să le ceri lui Mirel, Bănel, lui Para şi companiei “să nu se facă de rs” n faţa lui Elton, “să se ţină după stilul lui…”, m-a lăsat paf pentru ca ultima ntrebare a monologului să mă facă praf: “nu snt un bun psiholog?” “Eşti, Măria ta!”, i-am auzit, cu indiscutabilă plăcere, pe toţi ntr-un glas, de la fraţii Buzeşti pnă la dl Argăseală. M-am relaxat, de asemenea, concentrndu-mă asupra lui Liviu Ganea, care nu poate fi dect o dreaptă răutăciune a destinului dinamovist şi l-am combinat cu stupefianta bună dispoziţie a lui Mircea Lucescu, noncomentnd acel ucigător 2-2 din ultima secundă la Doneţk: “Ce se mai poate spune?” Se poate spune că mi-ar fi plăcut s-o slăvesc pe Steaua dacă ar fi pierdut ca Şahtiorul n faţa Sevillei. E o idee care nicicum nu mă linişteşte, tot aşa cum mă scoate din sărite, dnd-o naibii de relaxare, următoarea angoasă: dacă meciul cu adevărat decisiv din grupa noastră nu s-a jucat deja la Constanţa, atunci cnd i-am făcut pe băieţi de inconştienţi. Nici azi nu-mi retrag cuvintele.

1 comment so far ↓

# 1 Luni dimineata, putin dupa pranz on 26.03.07 at 3:05 am

Nea Imi a zis “relaxati” si a inteles prin asta “fara frica”. Adica fara o sabie deasupra capului. Fara frica de infrangere. Dar “concentrati” adica sa isi vada de joc, nu de frica. E o vorba: nu ne traim visurile fiindca ne traim prea intens frica (adica temerile). Nea Imi asta a vrut sa zica.

Hai sa traiesti nea Radule si s-auzim de bine mereu. Matale scrii ca Belphegor.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.