Opera din Piaţa Operei

Poli Timişoara, martie 2007: iubită de suporteri, jignită de fotbalişti. A fost frumos şi mai ales neobişnuit. O vietate zgomotoasă, jumătate cor, jumătate galerie, a dat glas unei reclamaţii care nu va ajunge nici la CAF, nici la TAS. Timişorenii s-au deprins să proclame adevăruri fără să-i preocupe cine ascultă, cine înjură şi cine ignoră. Fiecare e liber să ciulească urechea sau să treacă indiferent mai departe. Sîmbătă după-masă scepticii s-au retras în spatele ferestrelor oblonite, iar entuziaştii au coborît în piaţă. Ce i-a adunat acolo? Mai multe lucruri, printre care nevoia de iluzie. Bannerele de la stadion şi cuvintele de pe steaguri n-au vorbit doar despre un impas identitar, ci şi despre dorinţa suporterilor de-a evita şomajul afectiv. Fixaţi în captivitatea unui trecut încărcat de arome, nume vechi şi simboluri, oamenii din Piaţa Operei au formulat singura rugăminte care contează: nu ne răpiţi dreptul de-a iubi. Sîntem caraghioşi, melodramatici şi ciudaţi, dar avem minima pretenţie ca fandacsia asta a noastră să fie tratată cuviincios.

E trist că mesajul mitingului nu va curenta în nici un fel apatia scandaloasă a jucătorilor. Muraţi de ploi, prăjiţi de soare şi scăldaţi în fulgere, suporterii lui Poli nu găsesc pe gazon un interlocutor la nivelul lor. Oferă ataşament şi li se livrează la schimb zeflemea. Vin cu zecile de mii la meciuri de doi lei şi aproape că li se rîde în nas. Iubirea pentru o culoare şi un blazon i-a făcut să accepte formule, combinaţii şi parteneriate care în mod normal ar fi fost întîmpinate circumspect. Ani în şir au transformat în eroi de-o oră şi jumătate fotbalişti la care merită să te uiţi doar dacă alternativa e tăiatul de stuf în Deltă: Şuleap, Şoltuz, Mihai Nicolae, Angheluţă, Mircea Rus, Irinel Voicu. După model italienesc, au găsit alibiul scris pe pînza unei eşarfe – “La Timişoara se iubeşte, nu se discută” – şi s-au comportat în consecinţă. Şi-au primit noile (şi falsele) vedete şoptindu-şi că iubirea lor va fi preţuită. Sperînd că li se va răspunde pe măsură. Nu prin declaraţii siropoase, ci printr-un fotbal cumsecade. Nu prin victorii nemaivăzute, ci printr-un strop de pasiune. S-au înşelat.

Opera din Piaţa Operei n-a fost doar un strigăt de revoltă antifederală sau o declaraţie de dragoste pentru Poli. Cine s-a uitat atent a ghicit în baletul steagurilor un reproş vălurit la adresa fotbaliştilor. Dincolo de chichiţele juridice în care se duelează Iancu şi Z

ambon, marea deziluzie vine din vestiar. Acolo vegetează nişte arătări suficiente, nişte atleţi ai blazării pentru care nici măcar regulile mercenariatului nu mai funcţionează. Sînt oameni care au pulsat pentru Timişoara doar cînd au semnat contractul şi au văzut cînd au de încasat prima rată. Panglicari cu inima în formă de portofel şi cu gîndul la bancomat şi cartea de credit. Surogate fotbalistice în perpetuă aţipire. Şarlatani îngropaţi în răsfăţul naivilor şi avînd consistenţa unei sculpturi în apă.

221 comments ↓

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

# 221 ONLINEPARIURI on 21.03.07 at 9:33 pm

pacat sunt bani sunt jucatori valorosi dar ceva nu merge… sa fie antrenorul???dar daca ne gandim ca au fost cartu si hagi dar degeaba…
va dati seama ce ar fi la timisoara daca ar avea o echipa de nivelul celor trei din bucresti………

http://www.onlinepariuri.com

# 220 Danutz on 21.03.07 at 3:13 pm

Domnule Paraschivescu felicitari pt articol !!!!!
Vad totusi ca discutiile de aici degenereaza foarte rau intr o alta latura
Nu vad decat niste suporteri frustrari fie ei dinamovisti fie ei polisti fie ei aradeni care in loc sa dezbata problema pe care dvs ati pus o in discutie se cearta intre ei ca si orbii!!!!
Sunt un TIMISOAREA din nastere si voi ramane un TIMISOREAN pina la moarte
In ceea ce priveste palmaresul pot spun un singur lucru
oricum se va numi echipa si orice culoare ar avea echipamentul pot spune ca tot violet imbracat voi merge la stadion si tot POLIIIIIIIIIIII voi striga in gura mare pentru ca aici tot POLITEHNICA va juca indiferent sub ce denumire
asta ar tr sa inteleaga suporterul timisorean
DA se injura pe stadion la timisoara de fiecare data cand un jucator greseste e luat la injuraturi de mama focului…. nu toate lumea injura si asta e adevarat dar sunt multi care injura
Pe undeva ne meritam soarta pentru ca noi am acceptat tacit multi ani asa ceva
HAI POLITEHNICA TIMISOARA oricum tee vei numi din 23 inainte!!!!

# 219 AntiBanat(PROSTIE) on 21.03.07 at 8:52 am

Ce a fost in Piata Operei a fost manipulare in toata regula!Zambon isi bate joc de voi si sunteti fraierii lui!Poli oricum nu joaca NIMIC!Erati fericiti dupa meciul cu Iasi!

# 218 dan parcalab on 20.03.07 at 9:11 pm

Radule, superb textul, nu-i mai asculata pe critici. Uite un text care mi-a placut la fel de mult, e pe aceeasi tema Poli si Timisoara. Se numeste “Omagiu Timisoarei” si e scris de un membru al galeriei.

http://iontraianstefan.blogspot.com/

# 217 nir on 20.03.07 at 3:51 pm

si inca ceva bibi
doar grupurile slabe, dezorientate au nevoie de un adversar pentru a se legitima, de un dusman pe care sa-l demonizeze pentru ca nu pot creea un scop comun, nu se pot raporta in mod pozitiv la un proiect de viitor si se raporteaza in mod negativ la “x” (unde “x” poate fi satana, ceausescu, ungurii, rusii, americanii, evreii, miticii etc)
toate cele bune
e frumos in timisoara, dar oamenii sunt cam la fel ca cei din bucuresti, din cluj sau iasi

# 216 Kap on 20.03.07 at 3:26 pm

Bibi, tot fara rautate, faptul ca aveti (si voi) o istorie nu va da dreptul sa va arogati tot felul de merite sau sa va credeti superiori.
Cind oamenii din diferite regiuni si de la diferite cluburi se vor respecta si vor intelege sa sse bucure de spectacolul sportiv din teren, atunci va incepe normalitatea…..

# 215 nir on 20.03.07 at 3:25 pm

pentru bibi
de pavel chinezu am auzit asa cum am auzit si de burebista care a facut si a dres nu stiu ce stat national unitar de care nu a auzit nimeni.
nu se stie daca era Kinizsi Pál asa cum e inscris in documente sau pavel chinezu, asa cum am invatat noi valahii sa-l rostim (ca in timpurile alea nu prea scriam) si care era un fel de vlad tepes de mana a doua (inca un mit second-hand credibil doar pentru cei a caror minte n-a evoluat de loc de atunci) .
nu-s rele in sine miturile istorice pe care se intemeiaza demnitatea unei populatii dar in anumite contexte cand sunt folosite doar ca bolovani aruncati in capul adversarilor (neaparat din alt oras si in mod sigur neoameni) devin nocive. iar cei ce le folosesc drept argumente transforma drumul acela de 3 ore pana la viena intr-un drum de sute de ani de parcurs cu mintea.

# 214 STEF on 20.03.07 at 3:23 pm

SIMPLU CETATEAN . INSPIRAT NUME TI-AI ALES . ASA ESTI TU : SIMPLU SI PROST . PAI MAI TATA , DE CE N-A PLECAT REVOLUTIA DE LA VOI ???? PENTRU CA ERATI C A C A TI PE VOI DE FRICA . A TREBUIT SA SE RIDICE TIMISOARA SA VA OFERE O LECTIE . FARA TIMISOARA ASCULTATI SI ACUMA DISCURSURILE LUI NEA’ NICU SI STATEATI LA COADA PENTRU UN COLT DE PAINE . VAD CA ACUMA VORBESTI … ITI PERMITI… STII CUM SE SPUNE : “DUPA RAZBOI MULTI VITEJI SE-ARATA” .

# 213 BIBI pentru KAP on 20.03.07 at 1:36 pm

Ai auzit de Pavel Chinezu ? Sau poate ai auzit de 15-22 decembrie ‘89 ? Te intreb fara rautate.

# 212 BIBI on 20.03.07 at 1:21 pm

Domnule Paraschivescu,

Baietii care au venit cu Dobos la Timisoara meritau mult mai mult respect decat actualii mercenari. Amintiti-va cu cata reticienta au fost primiti, amintiti-va ca dupa un an nici nu stiam cum ii cheama pe trei sferturi din ei, amintiti-va de acel 2-3 cu Dinamo acasa si cu 4 eliminati. Nu este drept sa vorbiti asa de ei, au pus suflet si si-au dat viata pe teren. Iar Angheluta chiar avea valoare. Toti prietenii mei su cu mine il regretam. Si nu numai pe el, ca sa nu amintim decat de Panduru.

Dar cu tinerii cand o sa jucam ? Cand o sa se sature de asteptat o sansa care nu mai vine ? Cand vor fi blazati si nu vor mai crede nici ei in sansa lor, ca nenumarate generatii de talente risipite cu nonsalanta, care joaca pe la Sag, Albina, Textila, etc ? Chiar crede dl. Iancu ca o sa-si mai recupereze banii pe tepele luate cu Plesan, Grigorie, Mehmedovic, Izvoranu, Bucur, Radoi, Olah, Caramarin, etc ?

Aproape de final, va mai reprosez amical ca in articolul trecut ati uitat de Octavian Popescu, Almasan, Titi Varga si altii din generatia lor. Va mai amintiti de acel 7-0 incasat de la Sporting ? Ei bine, in retur erau tribunele pline, pentru ca toti credeam in echipa si credeam ca poate intoarce rezultatul. Am batut doar 2-0, dar cine a fost la meci stie ca putea fi 7-0 usor. Echipa aia cred ca merita tot atata atentie ca cele dinainte.

Si in final, o intrebare retorica:
De ce se uita toata lumea in gura lui Jackie si uita ca cel mai iubit si cel mai bun antrenor a fost Nea Costica Radulescu, Dumnezeu sa-l odihneasca ?

# 211 Kap on 20.03.07 at 1:06 pm

Idei fixe la niste oameni din marginea (ca sa nu zic fundul) tarii:
1.Noi sintem singurii civilizati, timisoara e fruncea (invatati intii sa vb. romaneste corect),e cea mai frumoasa, a fost si a dres si pe vremuri (zicea un destept mai sus ca oltenii au pus curul la turci: pai l-au pus ca sa le fie bine alora de stateau bine merci dupa munti) - inutil de comentat, sint multe orase care bat la cur iubita tm;
2.Vai ce ne persecuta mIticii, ca noi chiar jucam fotbal si ei ne fura si ne fac atitea rele- intrebare: Aradul si Clujul de ce isi vad de treaba si joaca?Aradul, care nu de vina pe Bucuresti pentru toate relele si care are si mai multe campionate decit chiar Rapidul - voi nu contati.
Plingaretilor complexati si narcisisti, puneti-va pe treaba si aratati-ne prin performante cit de buni sinteti si ca meritati macar sa va comparati cu alte zone mult mai valoroase, altfel va ajunge (dupa moldovean si tigan) sa aiba sens peiorativ si termenul timisorean.

# 210 dani violetu on 20.03.07 at 12:29 pm

multumesc domnule paraschivescu pentru acest material!! nu ai cum sa nu-l citesti cu lacrimi in oki… va multumesc inca o data!!

# 209 nir on 20.03.07 at 11:50 am

ce-o fi asa greu de inteles (mai ales in minunata republica europeana a banatului, culmea capitalismului si civilizatiei)
in epoca fotbalului-business palmaresul unei echipe apartine unei anumite societati comerciala. in cazul poli este la zambon al vostru si trebuie cumparat de poli aek bragadiru.
va cam doare mana cand trebuie deschis portofelul? (pe naivii cu steaguri si pe patronul-infractor)
onoarea costa, nu se obtine prin milogeala in piata

# 208 anti comunism on 20.03.07 at 11:38 am

Institutul Politehnica Timisoara a infiintat echipa de fotbal Politehnica Timisoara. Intre 4 decembrie 1921 si 13 martie 2007 aceasta echipa a purtat prin propriile forte o lupta sportiva demna intr-unul din cele mai corupte campionate de fotbal din lume. A fost o lupta grea pe care noi, timisorenii, o cunoastem la adevaratele proportii.
De-o parte un club de fotbal boem, studentesc, de cealalta parte Securitatea, Militia, Armata, si ulterior anului 1990, cei care au profitat de beneficiile sistemului comunist. Toate metodele si mijloacele de intimidare in sport s-au dovedit insa neputincioase in fata dorintei de fotbal a timisorenilor si hotararii lor de a invinge. Nici infrangerile, nici presiunile, nici retrogradarile nu i-au putut opri. Fiecare abuz a adus in tribunele Timisoarei inca o suta de suporteri. Si am invins.
La exact 17 ani de la un alt apel la normalitate al acestui oras, Timisoara s-a saturat. S -a saturat ca numele orasului sa fie tarat prin mocirla de catre oameni a caror pozitii inalte se datoreaza mitei si coruptiei. S-a saturat ca un simbol al orasului sa fie batjocorit de catre venetici din lume si din tara. S-a saturat ca hotarari definitive ale justitiei romane sa fie ignorate de peste 4 ani de catre functionari fara lege si fara Dumnezeu. S-a saturat ca Politehnica Timisoara sa fie obiectul ironiei din partea unor oameni care nu sunt demni sa-i rosteasca numele.

# 207 adina on 20.03.07 at 11:15 am

Mare dreptate a avut cel care a facut un banner la un moment dat cu ” Bani de Vest , atitudine de Est ” ( sau ceva apropiat ) .. pacat de galeria lui POLI care chiar merita toata lauda si tot respectul insa atitudinea jucatorilor e de tot c..u …. RUSINE tuturor jucatorilor de la POLI , rusine ptr ca isi bat joc de atatia oameni care chiar au incredere in ei !!

# 206 orion on 20.03.07 at 10:57 am

timisoreni trebuie sa-si indrepte privirile si sufletul spre adevarata Poli-div.C!
ceausescu nu mai exista indiferent de ce se intampla la tm sau buc.Chestiile acestea nu sunt decat un paravan pentru alti.

# 205 gaby on 20.03.07 at 10:44 am

cine imi spune si mie numerele de la euro goool de luni 19.03.2007? va rog

# 204 Invest on 20.03.07 at 10:24 am

Stimati timisoreni,

Din pacate, vorbiti precum Nea Jackie.
In afara de sustinerea oarba a unei echipe care nu are treaba cu orasul si sa dati mueeee la Dinamo, nu va intereseaza nimik.
Doar o mica verificare la Reg Comertului din Timisoara si descoperiti ca toate societatile de care vorbiti ca ar fi in posesia palmaresului sunt DESFIINTATE SAU IN FALIMENT.
In al doilea rand, palmaresul nu este la Zambon ci la Iacov.
Ca urmare, pana ce Iancu nu ii plateste lui Iacov, banii pe care i-a incasat Oli in numele lui National de la Dobos, nu vedeti nici un palmares.
In plus, atata timp cat inca mai putem vedea un streptease impreuna cu jucatorii, la ore rezonabile ale noptii, sansele de a prinde o cupa europeana sunt la fel de mari precum excitatia lor la 4 dimineata.

# 203 Eu on 20.03.07 at 10:21 am

Mda… autorul articolului este un cunoscator al fenomenului! Bine scris articolul si bine punctat.

# 202 cristian alexandru on 20.03.07 at 10:12 am

punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, din zilele lui decembrie 1989, ar fi fost atat de necesar si in fotbal…din pacate, n-a fost respectat nici in politica, nici in fotbal…Mitica Drgaomir stie de ce…

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.