Explicaţia unui gest

Oricare dintre noi poate face lobby european! Exact acum o lună, la începutul lui februarie, am publicat în Gazeta Sporturilor un text în care spuneam că susţinerea ex-gimnastei Andreea Răducan - în încercarea sa, grea, de a-şi redobîndi medalia de aur pe care o cîştigase la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, dar care i-a fost luată ca urmare a depistării în corp a pseudoefedrinei (substanţă interzisă atunci, provenită din două pastile banale de Nurofen, şi care între timp a ieşit de pe lista substanţelor dopante) - poate deveni cauza oricăruia dintre noi. La cîteva ore după apariţia ziarului am primit - surpriză! - un telefon chiar de la eroina textului. Amabilă, dra Răducan mi-a spus în ce fază a ajuns în încercarea sa de a i se face dreptate. Plăcut surprins eu însumi (nu în fiecare zi te sună o campioană!), i-am promis că dacă voi mai avea ocazia să vorbesc despre cazul său, o voi face.

Ocazia s-a oferit chiar în această săptămînă. Alături de senatorul mehedinţean (şi europarlamentar) Alexandru Morţun, miercuri am înaintat în Parlamentul European o declaraţie scrisă în care cerem mai multor foruri europene să sprijine demersurile Andreei. Sună puţin pretenţios - vor spune unii. Sînt şanse mici - vor adăuga alţii. De acord. Dar cred că sîntem în situaţia în care nici un gest nu este inutil. Unei campioane i-au fost luaţi nu numai nişte lauri, ci şi patru ani din viaţa sportivă (Andreea a fost scoasă din circuitul competiţional din 2000 şi pînă la Olimpiada de la Atena din 2004). Nu e un caz unic - gîndiţi-vă la Mihaela Melinte.

Dacă va fi semnată de jumătate plus unul dintre cei aproape 800 de membri ai Parlamentului European (deci e nevoie de circa 400 de nume), această declaraţie va fi înaintată Comisiei Europene şi Consiliului European, care pot sugera CIO revederea cazului. Repet, şansele sînt reduse, dar există. Convingerea europarlamentarilor că ajută un act de pură dreptate dacă sermnează nu e decît primul pas. Un pas pe care-l poate forţa oricare dintre dvs. - mai ales dacă citiţi aceste rînduri pe Internet. La fel şi forumiştii Gazetei. La fel cei care staţi cîteva ore pe seară în faţa calculatorului. Pe site-ul Parlamentului European, adresele de e-mail ale europarlamentarilor sînt publice. Făceţi-vă curaj şi trimiteţi oricăruia dintre ei două fraze - în engleză -, amintindu-le (sau rugîndu-i) să semneze declaraţia privind-o pe Andreea Răducan. Făceţi-o mîine sau poimîine şi mai făceţi-o o dată peste încă 10 zile. Acest gen de lobby este comun în Parlamentul European.

Indiferent de rezultat, cîteva sute de oameni dintre cei care fac legile europene vor afla că, în România, Andreea Răducan nu este singură în încercarea sa de a pune lucrurile în ordine.

41 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 41 george jiglau on 08.03.07 at 2:53 am

kathy sinnot, din circumscriptia Munster, Irlanda, e interesata de demers.

# 40 Eugene O'Neil on 06.03.07 at 1:44 pm

Andrea Raducanu traieste aceiasi tragedie pe care o traim toti: Stim ca ni s-ar cuveni mai mult, dar mai trebuie sa stam capra o tzara…vreo 100 de ani.. ..ma gandeam ca e rau ca romanii fura, dar mi-am schimbat opinia” Romanii sa fure tot, absolut tot, sa fure lumea…dupa aia sa le inchidem usa in nas pagubiltior” Ce fraieri!!!

# 39 george jiglau on 05.03.07 at 8:30 pm

Domnule Cioroianu,

Iata unul dintre raspunsurile primite de la o europarlamentara.

Dear Mr Jiglau,

Thank you for your email concerning the written declaration on the gymnast Andreea Raducan.

Ms Lambert sympathizes with the situation Ms Raducan finds herself in. However, she will not sign the written declaration, as these were the rules at the time that every competitors were bound by.

It would therefore be unfair towards other competitors who themselves might have felt ill at the time but refrained from using the illegal substance to appease there symptoms.

Yours sincerely,

Adele Peenaert
Office of Jean Lambert MEP

# 38 Kibitza on 04.03.07 at 8:35 pm

Pentru cei care nu stiu: pseudoefedrina a fost scoasa de pe lista substantelor interzise deoarece nu exista dovezi ca imbunatateste performantele. Acesta ar fi poate un argument suficient de bun pentru revizuirea deciziei de retragere a medalie, caci practic inseamna ca nu se poate afirma ca ar fi ajutat-o pe Andreea. Mai mult decat atat, din cate stiu eu, pseudoefedrina nu a fost niciodata pe lista substantelor interzise in gimnastica. CIO a avut-o pe lista pentru ca se banuia ca ar permite atletilor sa alerge mai repede.

# 37 pariuri on 03.03.07 at 5:41 pm

http://www.pariuri365.ro ponturi pariuri

# 36 cititor on 03.03.07 at 4:47 pm

tov.Cioroianu aplica in 2007 (fara nici o sansa de reusita!) tehnica comunista tip “scrisori de la oamenii muncii”; cultura sa politica este sub nivelul celei din comedia americana “Blonda de la Drept”…fara gluma, blonda aia, ajunsa in Congresul american, invata cum sa promoveze o petitie, cum sa influenteze politicienii INAINTE de a se prezenta la Comisie cu o petitie, etc. Tov. Cioroianu apeleaza la romani DUPA ce a depus pripit acea petitie, incercind sa-si faca imagine in beneficiul personal, chiar daca asta practic dauneaza si sportului, si tarii! Problema este ca tov.Cioroianu se afla in Parlamentul European pe banii romanilor, de care-si bate joc! Tembelism politic mai mare nici ca se poate si merita tot dispretul! Ce urmeaza, sa ceara semnaturi din Moldova Sovietica, ptr a cere UE sa ne re-dea teritoriile luate cu japca de la rusi?
Tembelismul si manevrele tipic securiste ale lui Cioroianu nu este singular:
-pedofilul Treptow lucra la Iasi intr-o Fundatie din a carei…conducere facea parte pseudo-securistul “liberal” Ungureanu (fostul Min.Externe); chiar daca CV-ul de utc-ist pupincurist nu l-a facut public, Ungureanu are in CV-ul oficial perioada de “colegialitate” cu pedofilul Treptow; si ala “ajuta” gimnastica, cu carti si reviste excesiv de scumpe (securisti bisnitari din tagma Talpes&comp);
- al *liberal*, Bogdan Olteanu, rinjea la Tv vara trecuta (facindu-si imagine tot pe minciuni si bazat pe memoria scurta a presei sportive) , pretinzind ca va rezolva problema pistei de canotaj olimpice (solicitata de Marea Campioana Lipa); aceasta a aparut fericita, chiar credea saraca ca un politician demagog si mincinos ca Bogdan Olteanu va rezovla ceva…desigur, n-a facut nimic, nici nu era de competenta lui; s-a ales atunci cu aparitii Tv pe toate posturile, imagine FURATA pe minciuni, la fel cum Cioroianu umbla cu… cioara vopsita acum!
In sporturile olimpice,interesele sunt mari, Marile Puteri din sport ne-au inghitit multe, si inainte si dupa ‘90, hotiile (dopaj, copii abuzati, acte false, etc) Chestiile astea NU mai tin!; numai un fazan ca Cioroianu poate sa mai creada povestile lor cu medalii “furate”; pune mina la munca, de aia cheltuie tara cu tine, bai politician de 2 bani!(va dati seama cit de inutil e asta ptr tara in Parlament, daca se arunca ca un fazan ce e in bataia “pustii” ptr un astfel de caz ce nu trebuia sa constituie preocupare ptr el; problema e ca implica si tara in timpenii).

# 35 X™ on 03.03.07 at 2:01 pm

Inca ceva. Chiar Tolontan intr-un articol de-atunci spunea ca trebuie sa invatzam sa jucam dupa reguli, oricat de tare ne doare.

# 34 versus on 03.03.07 at 12:58 pm

domnule VIK…va intereseaza foarte mult ceea ce se intampla cu Andreea.Ati intervenit si pe site-ul Evenimentului Zilei..Comentariile dumneavaostra ma duc cu gandul la doamnele fericite si cu flori in mana care ii aplaudau pe mineri, pe marginea bulevardului Magheru ..pentru trandafirii fresh pe care ii plantau

# 33 versus on 03.03.07 at 12:57 pm

gilos, pareti foarte sigur pe afirmatiile / informatiile dumneavoastra…sa intelegem ca sunteti implicat in sport? daca da, e imposibil sa nu cunoasteti in detaliu ce a fost la Sydney, si daca e asa, cu atat mai mult va grabiti in declaratia dumenavoastra

# 32 versus on 03.03.07 at 12:09 pm

Ma inspaimanta cata informatie - lipsa au cei care sunt atat de siguri ca domnul Cioroianu a facut un pas gresit; e incredibil cat de simplu ne e sa judecam pentru altii, cazul altora, erorile altora…sa dam verdicte; In primul rand, RETROACTIV, amintesc ca Echipa Romaniei la JO de la Sydney a avut medici, pe care Andreea ar fi putu lesne sa-i dea in judecata pentru ca au facut aceatsa eroare - lista CIO a substantelor interzise le-a fost pusa la dispozitie in satul olipic - iar trusele medicale controlate; de unde a aparut Nurofenul? Legat tot de gimnaste, si Simona Amanar a fost tratata cu Nurofen..acleasi cantitati, in acelsai timp….In al doilea rand medalia de aur i-ar fi dat Romaniei cele mai mari sanse de a accede la un loc, un reprezentat in CIO…cum nu mai aveam de la decesul domanului Siperco. In al treilea rand, Andreea a luat aurul la individual, dupa doua zile a luat argint la sarituri si dupa trei zile a fost depistat pozitiv la pseudoefedrina. I s-a luat aurul la individual compus, nu si argintul, ba mai mult si-a putut continua finalele pe aparate….Chiar nu e nimic de comentat aici? Mai mult, a dat probe de urina de 80 ml si a primit 100 ml testati poztiv…La 17 ani, in pline JO a stat ore si ore fara somn si sleita pe holurile Tribunalului Sportiv, PLATIND in locul cui? Si azi, cand a crescut, cand vrea sa afle raspunsul la intrebarile ce si le-a pus in ultimii ani, managerii din sportulo romanesc au parerea ” ca CIO s-a purtat bland? ca medicul echipei a fost un sfant? ca greseste incercand sa contacteze FIG si CIO” pentru ca nimanui in Romania nu-i pasa de traumele unei tinere? Asta-i Romania si astia suntem noi. Si atunci, cu atat mai mult demersul domnului Cioroianu este admirabil. Iar eu ii port consideratie!

# 31 gilos on 03.03.07 at 11:52 am

D-le Cioroianu,
Prin initiativa Dvstra, ma dezamagiti total. Medalia Andreei i-a fost retrasa in conformitate cu regulamenetele si reglementarile in vigoare la aceea data. Ca viitor ministru ar trebui sa stiti ca nu se poate anula o decizie corecta la acea vreme doar prin faptul ca s-au schimbat ulterior regulamentele ( nu se poate aplica retroactiv ). Bune, proaste alea erau regulamentele valabile si trebuiau respectate.
Nu stiu ce urmariti prin aceasta initiativa, dar va spun ca nu arata bine si sunteti, fundamental, in eroare. Aceasta campanie aduce a populism . Seamana pe undeva cu campania , la fel de idioata, de a sensibiza vestul prin mass-media pt ca sa ne primeasca in NATO, cand se stia f bine ca lucrurile sunt deasemenea foarte clare. Pentru cine vrea sa inteleaga.

# 30 Negenialu' on 03.03.07 at 7:42 am

Domnule Cioroianu, in opinia mea, gresiti…
Inainte de toate vreau sa zic ca Andreea Raducanu a fost gimnasta care a reusit sa-mi refaca interesul pt aceasta disciplina.
Dar… unde e lege nu-i tocmeala (ar trebui :) ) Daca substanta era interzisa atunci inseamna ca oamenii care i-au retras medalia nu au gresit.
Chiar dumneavostra spuneti: “….substanţă interzisă atunci, provenită din două pastile banale de Nurofen, şi care între timp a ieşit de pe lista substanţelor dopante…”. Acela o fi fost pe vremea aia nivelul medicinii sportive.
Avind in vedere cele de mai sus, nu cred ca se poate spune medalia “i-a fost luată”. Spre nenorocul ei, Andreea a avut in jur neprofesionisti. Poate a fost si ea putin naiva…
In concluzie, cred ca orice judecator (la propriu) nu ar schimba verdictul.
:):):)
Cred ca o stiti la fel de bine ca si mine…

# 29 George on 03.03.07 at 12:29 am

Eu am trimis in Bulgaria.

# 28 Vik on 03.03.07 at 12:25 am

…se pare ca Mr.Cioroianu se chinuie din greu, prin toate ziarele, [de vazut si: http://www.evz.ro/article.php?artid=294276] sa ne convinga ca DA, Basescu are dreptate!…Cioroianu HABAR NU ARE si nu era bun de Ministru de Externe!
Dovada este aceasta si stire: cum poate un potential Ministru de externe sa se implice (inutil, oricum!) intr-un demers pornit din naivitatea (sa nu zic prostia) unor fani neinformati si din dorinta de imagine a unei foste antrenoare?
Nimeni nu poate cere CIO sa INCALCE LEGILE, iar institutii oficiale ale UE vor lua in deridere o asemenea idiotenie! Oricit de patrioti suntem, gimnasta a fost prinsa in ofsaid atunci si a scapat chiar usor
(au lasat-o sa concureze la alte probe…si a luat oricum medalii!). In schimb, demersurile pompieristice de acest tip pot irita din nou CIO! In 2000, demersurile Romaniei de atunci (dirijate si atunci, din aceeasi prostie si foame de imagine de Tiriac prea mult in mass media) au blocat accesul tarii la candidatura ptr conducerea CIO! Acum, cind ne apropiem de Olimpiada, demersurile (imorale si inutile) pot atrage inutil nervozitatea celor de acolo, care e posibil sa stie mai bine decit fazanul de Cioroianu ca anumite medalii erau oricum extrem de discutabile…”prietenii stiu de ce”. deci, ciocu’ mic si s-o lasam asa, suna mai bine “nedreptatita de CIO”, vrajeli ca “i-au luat aia medalia” decit…”ne-au luat inapoi inca ‘nshpe medalii!”. Este o pierdere de timp pornita de unii in foame permanenta de imagine, la care au pus botu’ politicieni de 2 bani
(Cioroianu si nu numai!). Daca tot nu va astimparati cu prostiile astea (in loc sa faceti ceva de salariile alea mari de consiliera si Ministru!), iata o intrebare simpla: un test poligraf, ceva cu Raducan?(+doctorul & antrenorii de atunci?:-)))) sau poate un test ADN la TOATE contra-probele fetelor de atunci, “prietenii stiu de ce”:-))… sa aveti eventual argumente la (m)UE?…Ptr ziaristi: listele oficiale de romani dopati in ultimii ani arata clar ca, la alte sporturi, (pseudo) efedrina e folosita la greu! O fi buna la ceva…

# 27 David Popa on 03.03.07 at 12:19 am

Eu am terminat Marea Britanie :). Fratilor, cati indieni au britanicii ca europarlamentari ! I-am trimis si baronesei Emma Nicholson (v-o mai amintiti pe zambitoarea raportoare pt Romania pentru Parlamentul European intre 1999-2004 ?) Fie ce-o fi.

# 26 rose on 03.03.07 at 12:14 am

Lege penala sau administrativa?????

Ce i s-a aplicat Andreei nu e nici lege penala, nici administrativa. E un regulament sportiv. Care, zic eu, in prostia mea, nu se aplica retroactiv, oricat ar fi el de favorabil.

# 25 rose on 02.03.07 at 11:59 pm

Cred ca dl. Cioroianu e nominalizarea perfecta pt. Ministerul de Externe. Cu astfel de initiative o sa aiba lumea de cine sa rada prin Cancelariile Europene. Shi nu numai.

Ce-ar fi sa-i scriem shi lui Bush? Sunt sigur ca va gasi 5 minute libere departe de razboiul din Irak ca sa puna shi el o vorba buna…

# 24 REBU on 02.03.07 at 11:25 pm

Toata lumea face lobby,
La tot felul de comisii
Si-au facut din asta hobby
Nu se gandesc la demisii… ;-)

# 23 David Popa on 02.03.07 at 11:17 pm

http://www.europarl.europa.eu/members/public.do?language=ro

Asta e linkul. Ai Toate tarile UE. Dai click pe una care vrei tu. Apoi pe o regiune daca e cazul. Apoi pe numele unui europarlamentar - in dreapta sus trebuie sa aiba adresa de e-mail (dar vezi ca nu toti au)

# 22 bilu on 02.03.07 at 11:13 pm

si care e website-ul unde gasesti adresele politicienilor?

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.