Mogulii lu’ Peşte Prăjit

Se poartă mogulii. De cînd ne-a luminat şeful statului cum stă treaba cu oamenii haini care plătesc argaţi ca să-şi promoveze afacerile veroase şi să preia puterea politică, mă uit cu maximă atenţie după ei. Nu ştii cînd îţi sare-n cale un oligarh (după cum plastic i-a denumit colegul meu de rubrică Traian Radu Ungureanu) şi ratezi profitul imediat, imoral şi ipocrit.

Din păcate, zilele astea, campionii mogulilor sînt ocupaţi. Voiculescu are treabă cu suspendarea lui Băsescu, Vîntu încasează bărbăteşte-n orezăria pe care o stăpîneşte, iar Patriciu face ture între plantaţia cu petrol şi judecătorie. Aşa că trebuie să-mi cîştig umila existenţă scriind despre nişte importanţi ceva mai mici: antreprenorii din fotbal. Dar şi aici am o problemă. Dat fiind că întîiul latifundiar al ţării e sfîrtecat între presiunile familiei (pro Hagi şi Popescu) şi moralitatea creştină (care-i indică păstrarea echipei de succes MM - Oli), iar echipa lui oricum nu contează-n economia luptei pentru titlu, m-am gîndit că ar fi păcat să-i mai amărăsc şi eu sufletul încărcat.

Invariabil, ajung la Dinamo, echipă, stare de spirit şi subiect care mă scot oricînd din belea. “Cîinii roşii” sînt conduşi de un soi de CAP de mogulaşi, ba acţionari, ba împrumutători, dar degrabă - şi, în general, prost - vorbitori. De la fostul vînzător de butelii Cristi Borcea (omu’ cu cardu’) şi pînă la gureşul Vasilică Turcu (vice şef pe la IMM-uri, pe vremea cînd l-am cunoscut eu), trecînd prin misteriosul Nicu Badea, viitor-revenitul vînzător de vin Neţoiu şi vreo cîţiva geambaşi de terenuri, numai oligarhi unul şi-unul, care consacrat, care-n devenire. Ei bine, oamenii ăştia, prezenţi în egală măsură în topurile bogătanilor şi-n revistele mondene, nici cînd şi-au văzut echipa-n primăvara europeană n-au fost în stare să-şi depăşească mentalităţile de chelneri de bacşişuri mici.

Dacă te uiţi pe lista de transferuri a dinamoviştilor, te-apucă groaza. Cu excepţia lui Lobonţ (imens talent, eşuat din păcate prin locantele Amsterdamului), care măcar te rezolvă dacă e-n mînă, miliardarii lu’ Peşte Prăjit au vrut să scoată Benfica (şi, mai nou, speră să penetreze grupele Champions League) aducînd o grămadă de pseudo-fotbalişti ale căror singure elemente comun erau disponibilitatea şi foamea de bani puţini. Nişte letoni cu feţe de băieţi de treabă şi un puşti imberb (care cică rupea norii prin Ungaria vecină şi prietenă), cu toţii nesemnificativi în angrenajul care oricum scîrţîie. Un plăvan fără ghete pe măsură, care fuge ca testoasa şi, imediat după ce a semnat contractul, a plecat în patria-mumă, fericit că are şanse să joace-n America de Sud. Încă un angolez, sosia de culoare a lui Matthaeus, star prin liga a doua portugheză, cică uşor atins de hepatită, plus un francez cu genunchii franjuri, lăsat să plece gratis de redutabilul club israelian unde vegeta pe bani de-o fasolică, un bosniac talentat (dar veşnic accidentat) şi eternul bătăios-mediocru Bălace.

Domnilor mogulaşi de pripas, dacă aşa arată o echipă de Champions League, mă scuzaţi, dar eu mă-ntorc la ai mei: Dudu, Ţălnar şi Orac.

41 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 41 Daniel on 09.12.09 at 3:39 pm

Depresiv din cauza victoriei lui Basescu.Sa-ti fie rusine pentru chestia cu oamenii de la Chisinau!

# 40 B.Vasile on 18.12.08 at 1:24 pm

Nu incerc sa explic situatia grea de la Dinamo.Este greu sa faci fata cu niste fotbalisti de mina a doua .Fara valoare adica ,asa cum zicea Ioan Becali. Ma intreb insa cine au fost aceia care imediat ce aparea un talent in Groapa ii si faceau vint la alte cluburi de pe afara?Cum ar fi aratat azi Dinamo cu Tamas, Chirita ,Gurita, Tatarache, Mutu,etc.Om avea noi mortu-n groapa ,dar am platit mult si groparii???!!! Dupa cum vad astia uita repede…

# 39 John on 27.03.08 at 2:59 pm

D-le Ciutacu, cu tot respectul, sunteti PENIBIL

talent zero, idei putine si alea in regim de copy-paste, ****(cuvant banat din cauza limbajului necivilizat) strident si orgoliu de maidan (sau vb d-lui Patapievici: marlaneala curata)

va doresc mult spor in a va face de rusine, tara are nevoie si de prosti

# 38 Eugene O'Neil on 02.03.07 at 6:43 pm

naspa

# 37 Junioru' on 02.03.07 at 4:11 pm

@Eugene O’Neil - ai un nume cunoscut. Ai fost cumva laptar in zona Giulesti? Daca nu, cum ar fi fost sa fii? :D

# 36 Junioru' on 02.03.07 at 3:57 pm

@all: Viata e greu! :)

# 35 serty on 01.03.07 at 5:13 pm

pacat! nu cred ca un jurnalist trebuie sa raspunda nimanui chiar daca cineva depaseste limitele fie din reavointa sau din prostie sau incultura.raspunsul “pe masura”va aduce satisfactia de moment insa cu timpul va niveleaza pana la nivelul celor carora le reprosati ceva.

# 34 Eugene O'Neil on 01.03.07 at 1:30 pm

Dinamo este portavocea parvenitilor. In chintesenta Dinamo este emblematic…locul 2. Vesnicul loc 2. Si cand castiga tot locul 2 le apare in fata ochilor, in ceafa. Daca nu se cearta intre ei, se cearta cu altii, daca nu cu altii….se intampla din cauza ca au pierdut o stare de spirit…stare de spirit a locului 2. Comparand Dinamo cu Rapid o sa constatam, surprinzator, o acuratete in plus la cei din urma, un miros de dilema a fotbalului, in chintesenta nu singuri impotriva tuturor ci singuri de tot. La Steaua observam un efort spre a castiga o stare de spirit. O afirmatie a majoritatii care l-a votat pe Basescu, care l-a votat pe Iliescu…si inca ceva! Ceva care subscrie mandriei de natiune pesimista. Din cele trei, daca suporter fara echipa, la o analiza simpla, eu as subscrie Stelei..De ce? Pentru ca Steaua a adus tot timpul o metamorfoza si in celelalte doua, metamorfoza vagoanelor care sunt fortate sa alerge dupa locomotiva. Nu pot insa nici sa ma uit la echipele romanesti prin prisma conducatorilor lor, conducatorii sunt manati din spate de ratiuni proprii, economice proprii, in loc sa fie manati de pasiunea pt sport ca o stare, ci nu ca o consecinta. Fotbalistii sunt manati, si ei, de altceva decat esenta pasiunii pt meserie, sunt manati de incandescenta hainelor Armani si masinilor germane, de gloria de o secunda decat gloria care s-ar putea perpetua prin atitudine. Nu incape indoiala ca Borcea, Turcu, Becali, Copos, Iancu samd nu au catusi de putin tact sau talent de conducatori. Forteaza ceva care nu poate fi fortat, pe ei insisi sa fie altceva decat sunt. Cum ar fi ca plugarul sa fie intelectual, intelectualul sa fi bucatar, bucatarul sa fie femeie de serviciu? AR insemna ca s-au schimbat ratiunile bunului mers al lucrurilor…fotbalul nostru, in starea in care se afla, este o sfidare a bunului mers al lucrurilor din simplul motiv ca nimic nu e cum trebuie sa fie.

# 33 cristian china birta on 01.03.07 at 1:26 pm

deci, bai, domnu, ciutacu,
nu mai scrie frate la ziar, nu te mai duce la televiziune, nu te mai duce la radio, nu mai scrie nici biletele pe frigider pentru sotie
sa nu mai pui mana in viata ta pe ceva obiect de scris
daca e totusi stejar extrema urgenta
ia un chibrit stins si scrie cu cat carbune are in varf
mai mult deja depasesti norma
zic sa nu scrii pentru ca deranjezi lumea
pentru ca nu lasi vajnicii postatori de kommenturi sa stea linistiti sa se uite la tvu cum discuta becali cu borcea despre introspectiunea incondgruent cromatica a peremptorismului genuin al mancatului de seminte vara pe crepuscul
deci daca mai scrii
pe onoarea mea
o sa iau masuri
serios
adica o sa postez de fiecare data cand te vad scriind
asa
ca sa te inveti minte

# 32 Victor Ciutacu on 01.03.07 at 12:51 pm

@Lev Bazil: Multumesc ca ati intuit ce vreau eu sa spun si nu prea-mi iese. Plus ca v-ati dat seama ca, de fapt, Dan Voiculescu a vorbit cu Catalin Tolontan sa-mi dea si mie o rubrica la Gazeta:)
@serty: Scuze prezint cui cred eu de cuviinta; acum nu e cazul.
@sorin: Deduc ca esti fan Mircea Badea; si eu!
@GabiKoreanu: In general, raspund injuraturilor si mitocaniilor care-mi sunt adresate. Laudele le primesc cu o oarecare strangere de inima. Mi-e sa n-o iau razna.

# 31 GabiKoreanu on 01.03.07 at 12:14 pm

ba, a raspuns in dimineata asta, o mai raspunde cand o avea timp, ca pe blogul lui Tolo, din cate am vazut, e activ uneori :)

# 30 Eugene O'Neil on 01.03.07 at 11:54 am

De ce comentati undeva unde nu va raspunde nimeni?

# 29 GabiKoreanu on 01.03.07 at 11:42 am

As zice ca si Catalin Munteanu e un castig, insa realitatea asta este: inca nu au invatat sa bage mana in buzunarul propriu. Cand e vorba de buzunarul altora, le cam lipseste degetul mare, ce-i drept.
Si un alt aspect al problemei e ca daca vrei un jucator de echipa de top din Europa, atunci trebuie sa plusezi cu minim 20%, fata de ce-i ofera un club puternic, pentru ca altfel nu va veni in Romania, nici in ruptul capului, chiar daca acum, zice-se, suntem in UE.

# 28 Lev Bazil on 01.03.07 at 11:10 am

Mai bine l-ati lauda pe Mutu, dinamovist adevarat, in mare forma, acum, la Fiorentina, refuzat ca “jucatorul anului” de catre “colegii” dvoastra stelisti de la GSP, in favoarea muraturii de Dica, da-i-ar Dzeu sanatate! Si imaginati-va ce-ar fi insemnat un Dinamo cu Cernat, Mutu, Codrea, Nicolae, Zicu, Marica si Mitea! Chiar daca socot dezgustatoare comparatiile bugetelor echipelor mari cu alor noastre, nu putem nega evidenta: saracia si, mai ales, mitocaneasca ei asumare, ne vor tine multa vreme departe de fotbalul adevarat.
Poate asta ati vrut si dvoastra sa spuneti, numai ca v-a iesit cam altceva.

# 27 Lev Bazil on 01.03.07 at 10:39 am

Trebuie sa mancati si dvoastra o paine, iar faptul ca scrieti la GSP nu se datoreaza marii dvoastra expertize sportive, ci chiar unui “mogulas” de desene animate, Felix Cotoiul. Altminteri sunteti bine mersi la jalnica incropire care se cheama Jurnalui National. Ca subaltern al lui Marius Tuca Show.
Este neindoielnic ca suferiti de dispepsie si constipatie habituala, de unde si atitudinea dumneavoastra fata de mai tot ce va pica sub ochi. Lasand la o parte ca Borcea, Netoiu, Turcu etc sunt niste persoane infrecventabile - ceea ce este un loc comun, analiza dumneavoastra nu are nici un temei, in afara bilei negre si verzi excesive. Abia daca i-ati vazut pe acei jucatori - daca! - si va dati cu parerea de parca ar fi crescut in batatura proprie (ceea ce-ar fi firesc, dupa premonitiile sumbre). Concluzie: a se slabi!
Cat despre vecinatatea cu TRU, cu tot derapajul sau melodramatic, nu va faceti iluzii: ani-lumina va despart!

# 26 serty on 01.03.07 at 10:03 am

mai tata!poate ai dreptate si transferurile sunt proaste, da’ mai pune mana si matale pe ceva almanahe!si poate si pe un manual de buna -crestere!daca as putea accepta folosirea termenului “oligarh”(formă de conducere a statului, în care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrâns de persoane-dex) in ideea ca ai confundat “jurnalul” (sincer nu vad legatura, iar o fortare a termenilor din partea unora care ar trebui sa sanctioneze degenerarea lor este la fel de nociva ca si folosirea lor fara a le cunoaste sensul),folosirea limbajului jumatate superior,jumatate ironc (spre mahala)in dialogul cu cititorii imi repugna.raspunsuri de genul celui dat lui Pop Vasile,si acum va citez:”Nu-i obligatioriu sa si intelegeti ceea ce scriu, nu va ingrijorati”in afara de lipsa unui semn de exclamatie obligatoriu denota si o lipsa de bun-simt obligatoriu in cazul unui …jurnalist.daca s-ar putea v-as ruga sa va abandonati frustrarile acasa.daca cineva scrie ineptii pe vreun forum asta nu scuza mojicia dvs. chiar daca probabil dupa tonul ironic pe care il folositi in alt raspunsul dat lui Remus (”Elocinta ta ma lasa fara cuvinte. Ai semnat online apelul intelectualilor impotriva restauratiei?”) nu ati semnat apelul intelectualilor impotriva restauratiei.acum tine de dumneavoastra sa ne explicati de ce nu l-ati semnat:nu sunteti de acord cu restauratia sau nu suntati intelectual?in acest raspuns fortati din nou folosirea unui termen - elocinta - ce se refera fara dubiu la vorbire ,nu la scriere!
daca mai punem si folosirea obsesiva a lui “da” in loc de “de”in comentariile pe care le faceti la televiziuni,obtinem aceeasi aroganta din partea mea pe care dvs. o aratati fata de cititorii articolului.

p.s. raspunsul este facultativ si nu trebuie sa il folositi pentru a improsca cu noroi,ci pentru a va cere scuze macar celor doi pe care i-am citat!

# 25 ion mihaiu on 01.03.07 at 9:40 am

intra in fortza - www.kumparaturi.ro

# 24 sorin on 01.03.07 at 9:13 am

ce draq ai vrut sa behai Ciutacule-ciumpalacule, numai tu stii. esti precum doua planuri paralele care se intersecteaza cu mogulii. sa ramai tu nene cu echipa aia din ‘90, comunistule, traieste in trecut si vei ajunge o mumie

# 23 Victor Ciutacu on 01.03.07 at 8:40 am

@Macy: Comparatia cu CTP ar putea sa ma onoreze, dar n-o face. Desi sunt si profesionist, si vandut; interesant concept. Regret sa va dezamagesc, inca nu s-a nascut in Romania omul care sa ma cumpere pe mine. Sau nu l-am intalnit eu…
@T.Vd. : Ori am dreptate, ori il slugaresc, hotarati-va.
@joe : De la Curierul National am plecat in 1997. Cam intarziata reactia. Altfel, sentimentele de pretuire dintre noi cred ca sunt reciproce.
@andrei: Da, sunt dinamovist, nu-i nici un secret. Din pacate, insa, pentru mine, notiunea de Dinamo s-a oprit in 1990, la echipa care avea 10 componenti ai Nationalei care a fost la CM din Italia. Altfel, cred ca pe malul spitalului se juca, pe vremea aia, ceva mai mult fotbal ca azi in Stefan cel Mare.
@EU: Cat timp exista oameni ca tine, nu ma cer afara.
@REM: Esti perspicace, m-ai prins ca ma plateste Gigi sa-l injur pe Borcea. Keep walking…
@RZA: Scrie bine Maria Andries, e talentata.
@Pop Vasile: Nu-i obligatioriu sa si intelegeti ceea ce scriu, nu va ingrijorati
@x: Esti perseverent, imi placi, dar trebuie sa te anunt ca nu doar ca ma pricep, dar sunt si al naibii de bun; cel mai bun, ca sa fiu riguros…
@biju: S-ar putea sa ma fi angajat pe pile. Eu zic sa cercetezi, poate faci o dezvaluire senzationala.
@remus: Elocinta ta ma lasa fara cuvinte. Ai semnat online apelul intelectualilor impotriva restauratiei?

# 22 ioan plischi on 01.03.07 at 7:47 am

varietatea ca epidemie, asta imi spun raspunsurile date de cei care citesc un blog sau o carte. unu spune ca textul este fantastic, altul o ia cu “lasa-ne!”. intre cer si pamint este uneori o distanta mai mica in comparatie cu cea exprimata prin pareri pro sau contra vizavi de tot ce misca, zboara si sa maninca.

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.