Prezumţia de rea-intenţie

S-a reluat campionatul, au reînceput acuzaţiile şi bănuielile. “Dacă nu spui nimic, n-o să ţi se ceară să repeţi.” Poate că n-am aprofundat suficient această piruetă verbală făcută cîndva prin anii 1920 de John Calvin Coolidge jr, al treizecilea preşedinte al Statelor Unite. Ce avem aici, un motto simpatic sau o scrînteală a logicii? Încă nu ne-am hotărît. Ştim însă altceva: că dacă taci, nu rămîi filozof, ci de căruţă. Acest pseudoadevăr a fost preparat – pentru a nu se mai ştie a cîta oară - în retortele fotbalului intern şi turnat în tiparele de gîndire ale patronilor, antrenorilor şi jucătorilor. Scenarita şi suspicitoza rămîn maladiile îngemănate ale fotbalului şi ale vieţii noastre. Ca doi doi brazi într-o tulpină, ca doi ochi într-o lumină, cum spune cîntecul. Asta e de fapt esenţa competiţiei, un cîntec fals, o horă care nu e a unirii, ci a dezbinării, un concert pentru bănuială şi orchestră unde atingem virtuozitatea cu fiecare zvon.

Campionatul a reînceput străjuit de presupunerile opărite ale actanţilor şi de certitudinile noastre trufaşe. Ştim aproape tot, iar ceea ce nu ştim deducem. Avem talentul rar de-a declanşa prezumţia de rea-intenţie şi de-a o lăsa să funcţioneze nestingherit. În numele ei pomenim întruna de urzeli mîrşave, manevre din umbră, planuri purtînd semnături infame. Acuzatorii excelează în folosirea impersonalului. “Se vrea să fim retrogradaţi.” “Se încearcă destabilizarea noastră.” Radicalii arătatului cu degetul merg chiar pînă la invocarea enigmaticului Cineva. “Cineva nu ne lasă să ne apărăm şansele.” “Probabil că am ajuns prea sus şi deranjăm pe Cineva.” Partea proastă e că, indiferent de învingător şi de învins, campionatul intern consacră suspiciunea pe post de mentalitate, doctrină şi ideologie. Iar într-un asemenea mediu e foarte greu să respiri normal.

Vineri după-amiază Dan Petrescu a dat semnalul răzvrătirii, după ce meciul Oţelul Galaţi-Unirea Urziceni a început cu o decizie proastă a arbitrului Salomir. Petrescu a ameninţat cu retragerea din campionat, mirosind că în culisele Ligii 1 s-au tras sfori pentru expedierea Unirii înapoi la matineu. L-au urmat la tribuna suspiciunilor Adrian Mititelu şi Mihai Stoica. În cazul Stelei, care a jucat anemic la Oradea, dar a fost nedreptăţită grav în două rînduri, scenariul a depăşit marginile fotbalului şi s-a prelungit în politică. După raţionamentul lui Mihai Stoica, disputa pentru locul 2 nu se mai dă între Steaua şi Rapid, ci între PNG şi PC. La rîndul lui, Eugen Neagoe de la Pandurii şi-a bănuit doi jucători de mimarea jocului şi a făcut-o la microfon, cu martori. Nici meciul Rapid-Poli n-a fost scutit de insinuări veninoase, ajungînd să fie citit drept un antrenament cu final previzibil. Nu-mi rămîne să mă întreb, în toată această zarvă neproductivă, care amestecă temele de casă ale arbitrilor cu blaturile ordinare, ce s-ar fi întîmplat dacă la un meci din campionatul nostru o echipă ar fi încasat două goluri ca acelea primite de Barcelona miercuri de la Liverpool. Vă daţi seama ce-am fi auzit?

27 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 27 Eugene O'Neil on 27.02.07 at 4:39 pm

Eu nu pot sa vad decat un lucru: al doilea gol al Stelei se explica prin rea intentie…altfel ar trebui sa cred ca acel tusier e foarte foarte prost ca om. Mergeti in galeria Rapidului sa va spuna ei ce cred despre golul 2 anulat Stelei. Primul GOL este evident…dar poate scuzabil. Al doilea, in consecinta primuia, si in consecinta faptului descris de o linie dreapta care te tine sau scoate din joc, al doilea gol imi explica premiza asta de rea-intentie. Nu pot sa cred ca el. tusierul. e prost, daca ar fi fost prost as fi putut acuza de rea-intentie comisia centrala…ca promoveaza prosti! Dac nu prost, nu rea-intentie…ce ramane? Ca nu a vazut?? Daca nu a vazut o asemenea faza ar trebui sa ne intoarcem la regulile din curtea scolii…fara arbitru.

# 26 Dinamovistu on 27.02.07 at 2:32 pm

Ingerash, ingerash laso mai usor ca incepi sa te parlesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! stelist imputit.

# 25 DarkAngel on 27.02.07 at 2:29 pm

Si cand o-ti sufla in lumanari sa_va puneti o dorinta: Sa castige si Dinamo un campionat pe BUNE!!!

# 24 TEPES on 27.02.07 at 1:33 pm

Da si o sa vezi din atitea blaturi un mare tort la sfirsitul campionatului cu multe etaje in cinstea lui DINAMO ,noi suflam in luminari si voua va dam sa mincati blatul !

# 23 Soccer Project on 27.02.07 at 1:31 pm

Manager de fotbal online. Peste 30 000 utilizatori. Contruieste-ti echipa si demonstreaza ca esti un bun manager intr-un mediu hiper competitiv.

http://www.soccerproject.com/index.php?section=3&lng=ro&uID=166857

# 22 Cirus the Virus on 27.02.07 at 1:16 pm

Parascivescule, oricum ai dao tot fara ‘cojones’ ramai! Forza TRU!

# 21 DarkAngel on 27.02.07 at 1:13 pm

Tepes esti un dinamovist blatist!

# 20 DarkAngel on 27.02.07 at 1:13 pm

Ce mare echipa e Dinamo bai nenorocitule? Tu esti o latura, tu si cu echipa ta de blatisti nenorociti! comunistilor, si acum folositi aceleasi mijloace

# 19 TEPES on 27.02.07 at 1:07 pm

Excelent ! Frustrare e mare pentru micutele si nervoasele steaua si rapid va inteleg fratilor PNG si PC -oricum ai da-o tot penibilitate ramine ,dar ma deranjeaza ca bagati in oala voastra sparta si pe Dinamo . Vedeti-va de laturile voastre si lasati-ne pe noi .

# 18 aciduzzu on 27.02.07 at 12:03 pm

da, ar fi misto sa fie zapada, d-abia astept sa ajung si eu la munte. m uie steaua

# 17 Cocosu' on 27.02.07 at 11:58 am

Cu cu ri gu!
Cand vb de fotbal dai bu nuca-n perete! Cele mai putine comment-uri! Esti neinteresant!

Cu-cu-ri-gu! Cu-cu-ri-gu!

# 16 Dr@Gosh on 27.02.07 at 10:31 am

What goes around, Comes all the way back around…

# 15 Dr@Gosh on 27.02.07 at 10:28 am

au aparut acuzele in stanga si-n dreapta pt k in primele 2-3 etape se joaca corect…nu stiu dak ati observat, dar mai mereu se intampla ca in primele etape marile echipe sa joace pe bune si, intampinand probleme, incep incet in cet sa “pluseze”…apar sacose cu bani catre adversarii adversarilor, apar arbitri care intorc servicii si acorda favoruri, cu scuza fiecarui club ca si ei au fost dezavantajati la un moment dat, iar atunci vine momentul sa fie avantajati…cand o sa se intre in criza de timp si de posibilitati pt a prinde locurile fruntase, nu o sa mai auzim lamentari de pungasie din partea unui MM, copos sau borcea, pt ca nu va mai fi cazul…ca in orice campionat respectabil, in ultimele 3-4 etape o sa vedeti cum primele 3-4 echipe nu mai pierd nici un punct, iar acelea de la retrogradare care nu sunt deja retrogradate vor invinge intr-o veselie…

partea buna pt noi, amarastenii, este ca in luna mai ne mai putem regla conturile cu pariurile :D

# 14 unCas on 27.02.07 at 10:16 am

superb jocul lu dinamo aseara. si cand ma gandesc cum vor lua ei in piept liga campionilor cu niculescu visand la loviturile libere cersite de danciulescu imi vine sa dau cu petarde.

# 13 DINAMOVIST on 27.02.07 at 12:36 am

unde vezi tu ca a fost dezavantajata steaua in 2 randuri…?doar odata la offside-ul ala atat.Sa nu imi zici ca vezi prin oameni si ai vazut daca a fost pe linie sau dupa mingia aia…era imposibil de vazut.

# 12 petrisor on 26.02.07 at 11:56 pm

-15…-16…brrr…

# 11 Covaliu C_tin on 26.02.07 at 9:24 pm

pt mamalischi: golurile lui liverpool au venit in ciuda unui joc frumos al barcelonei…ceea ce la noi s-ar numi blat…domnule Radu Paraschivescu…respect mare pt tot ceea ce scrieti…carti cu proza nu aveti?m-ar interesa sa citesc..dak va uitati pe blog v-as ruga sa imi raspundeti. multumesc anticipat

# 10 red-tico on 26.02.07 at 8:22 pm

stancule frustrarea e mare nu ?

# 9 stancu on 26.02.07 at 8:11 pm

stiti cine are dreptate? dinamo, pentru ca va mai castiga un titlu prin smecherie si profitand de faptul ca steaua isi da cu stangul in dreptul si rapid e mult prea departe

asta nu e campionat castigat, ci cumparat

# 8 cristianu on 26.02.07 at 7:33 pm

dv sunteti un om foarte calculat si din acesta pricina va rog sa imi spuneti ce joaca caramarin la timisoaraca ii o insulta la termenul de fotbalist la fel mc kaine asta parca tot timpul doarme. la polul opus sunt alexa popa eme si mai nou sper karamyan in acest pluton il astept si pe grigorie

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.