Cotonogeala

Înainte de Olanda-România se joacă România-România, eternul derby care se consumă şi ne consumă pe teren propriu. Ca să dăm în clocot cînd o fi să ne ia la pase în viteză echipa altui nervos, Van Basten, e creştineşte să ne încălzim caftindu-ne între noi. N-are rost să folosim cuvinte din alte sfere, pentru că exact despre asta e vorba, de o cotonogeală. E drept că a început mai moale, dar a continuat promiţător: Rădoi i-a dat nişte bobîrnace lui Piţurcă, selecţionerul l-a urecheat de-a binelea şi acum Olăroiu a răspuns cu “ba pe-a mă-tii!”. Conflictul e vechi, cauza e simplă: orgolii. N-are rost să ne mai întrebăm, mironositic, cui foloseşte o asemenea ceartă violentă - uite, de exemplu, foloseşte presei. Şi, o să vedeţi, chiar lor. Apoi într-o ţara agitată rău, unde dacă îi spui cuiva să se dea un pic mai încolo rişti să ţi se răsundă cu un pumn în gură, asemenea acidităţi sună normal. E vorba de bile. Bile mari. Instituţiile Stelei si Naţionalei sînt, în mod natural, chiar dacă nu principial, concurente. Cînd oriunde mergi naşti o isterie cel puţin egală cu aceea care apare în preajma tricolorilor, te poţi simţi mînat să spui că echipa ta de club e entitatea supremă. Institui o castă, o delimitare, noi şi ceilalţi. La care ceilalţi nu pot rămîne indiferenţi. Pe sufleţelul gregar al acestei ţări se bat, iată, două imense umbre.

Înfricoşător? Nici vorbă. Dimpotrivă, e aproape liniştitor. Ceea ce în politică ne duce la disperare, în fotbal e un acumulator de ambiţii. Blestemul nostru e că nu putem funcţiona plenar dacă nu ni se aplică o ţeapă în dos. Aşa sîntem făcuţi. O amprentă naţională pe care unii, vezi Copos, au ştiut să o folosească abil ca să “performeze”. Aşa se poate întîmpla şi în cazul dialogului inteligenţelor cosmice de pe axa Ghencea-Lia Manoliu. Upercuturile verbale sînt stimulante, formează tabere întărite în locul unei frăţii amorfe. Piţurcă e interesat să găsească o motivaţie în plus pentru a da semnalul unui meci de sfîrşitul lumii la Rotterdam, iar Steaua are nevoie de a dovedi unei instanţe de calibru că e un stat în statul pasiunii. Nu zic că lucrurile se desfăşoară după un plan, dar instinctiv oamenii, ca orice animale, îşi caută duşmanii potriviţi pentru a-şi întări gena. Pare bizar, dar bufeurile emoţionale, în acest caz, sînt semne de sănătate. E cea mai bună afacere pentru unii care oricum nu se înghit.

5 comments ↓

# 5 Adrian on 26.02.07 at 1:49 pm

Intr-adevar s-a schimbat mult presa. Tatal tau scria cronici sportive intr-un alt context. Tu faci presa sportiva la TVR intr-un concept traditionalist dar scrii aceste editoriale la un, ca sa il citez pe Tolo, un tabloid sportiv. Vezi ca te-ai adaptat.

# 4 aciduzzu on 26.02.07 at 8:59 am

sa nu mai comparati performantele lui Hagi obtinute prin munca si talent cu performantele lui Ceausescu din 86 obtinute printr-o simpla aratare cu degetul spre punctul de la 11m sau spre echipa steaua (sau dinamo) unde trebuia sa se duca tanarul talentat spre a scapa de puscarie sau armata.

# 3 andrei on 25.02.07 at 2:42 pm

foarte bun articolul.insa acum intervine o problema de perceptie.ca si stelist din frageda copilarie de la acel 1986, si ulterior la 1989, primul meci de fotbal la care am plans, multi ani m-am regasit ca fan al lui hagi si implicit si al nationalei, acel meci cu suedia din usa fiind al 2-lea meci la care vroiam sa arunc tv pe fereastra.a urmat insa o lunga perioada de deceptii fotbalistice, si din partea stelei si din partea nationalei.si totusi steaua s-a trezit si a inceput sa se ia la tranta cu marile forte ale europei.pe cand nationala… nu stiu daca mai este vreun roman care sa se regaseasca in trufia plina de interese a lui piti, in prafurile trase pe nas ale lui mutu sau in aerele de super vedeta a lui chivu care parca ne vorbeste de la 3-4 etaje mai sus la fiecare interviu acordat, sau in sfera de influente a nasului, acest guru al romaniei, legat pe vecie de scaunul de presedinte al frf.concluzia:poate sa nu cheme nici un jucator de la steaua, dar pentru mine steaua este nationala romaniei. cat despre nationala, o sa pierdem minim 2-0 cu olanda, piti, mutu si chivu o sa apara la tv cu privirea in pamant, dar impacati cu ideea ca impotriva olandei nu se putea face mai mult, intrucat olanda este o super forta a fotbalului mondial.am deja o senzatie de deja vu ieftin privind acest meci.

# 2 Vlad Dracul on 25.02.07 at 2:29 pm

Felicitari, Radu, pentru intreaga ta activitate de jurnalist sportiv. Mie imi place cum scrii…

# 1 Florin on 25.02.07 at 2:12 pm

Foarte bine scris. Astept sa te mai aud comentand vreun campionat de handbal feminin/masculin si Turul Frantei la ciclism. Nota 10 ca si comentator.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.