Feţele şi mutrele

Oare numai tristeţea are chip uman? Miercuri noapte, în clipele acelui buimăcitor gol al lui Riise, la 2-1 pentru Liverpool, unul din comentatori ne-a propus o idee nu mai puţin buimăcitoare: să privim feţele celor de la Barcelona! Cred că am auzit bine: priviţi faţa umană a celor de la Barca… De mult, nu mai ştiu de cînd, nu am mai fost îndemnat, într-o transmisie sportivă, să mă uit în ochii jucătorilor. Îl felicit pe comentator.

E adevărat că această idee nu a putut răsări decît prin geniul regiei, prin inspiraţia unor prim-planuri să le zic tulburătoare, de la exasperarea lui Puyol pînă la consternarea unui Ronaldinho deposedat de orice surîs. Chipul lui Valdes (foto), clătinînd din bărbie cîteva îndelungi secunde, în cele mai decente spasme ale unei nenorociri, m-a topit literalmente. Regia a mers mai departe, pînă în tribune, unde a surprins feţele unor domnişoare cît se poate de expresive în muţenia lor, privirile unor bărbaţi încremeniţi în stupoarea eşecului. Fireşte că aparatele au înregistrat rapid şi bucuria fără de margini a celor de la Liverpool, strălucirea hohotului lor de fericire. Oricît aş fi de fan al Barcelonei, am obiectivitatea de a mă întreba: oare feţele englezilor nu erau şi ele umane? Totuşi de ce nu ne mai vine să numim uman un chip fie el şi desfigurat de entuziasm? Mai mult: de ce umanul se identifică numai cu trisţetea, cu amărăciunea, cu nefericirea…? De ce nenorocitul ăsta de Valdes mi i-a adus imediat în minte pe Carlos, pe Cernea şi m-a făcut mai blînd, mai omenos faţă de aceşti “criminali” ? De ce tot ce e nenorocire ne dă mai multă însufleţire - în argumente, chiar în inujurii - decît o izbîndă care, de obicei, ne provoacă doar aiureli lirice ?

Răspunsul meu concis este acesta: faţa umană nu ne mai emoţionează fiindcă avem în jur prea multe mutre. Mutra a alungat chipul. Mutra ne-a desfigurat ochiul. Mutra ne-a urîţit vocabularul (şi nu numai în sport, ci şi în mijloacele de transport…) Mutrele insolente la orice victorie, la orice eşec. Mutrele lăudăroşilor permanenţi. Mutrele zîmbăreţilor nerozi. Mutrele încrîncenaţilor stupizi. Mutrele impertinenţilor convinşi că au întotdeauna dreptate. Mutrele mincinoşilor voioşi şi viguroşi. Mutrele celor care niciodată nu au ştiut să dea doar din cap, fără vorbe, la o durere. Mutrele compacte la orice porcărie, bonome la mica mare şmecherie. Mutrele finilor deloc fini şi ale naşilor deloc nasoi. Mutrele celor care scuipă peste noi, sentimentaliştii imbecili care mai căutam în sport frumosul şi nu ştim că azi totul e banul, nu umanul. Nu dau nume. E plină telelumea de ei. Şi nici unul nu inspiră acest îndemn: priviţi în ochi această mutră! Ar fi prea uman.

8 comments ↓

# 8 ONLINEPARIURI on 27.02.07 at 4:47 pm

cat de mult conteaza si trasaturile stramosesti noi nu vom putea fi niciodata ca si cei din nord si vest deoarece dupa cum ati vazut ei se leaga de cea mai mica sansa pe cand noi traim din entuziasm dar pacat ca avem mult talent:(

# 7 Eugene O'Neil on 24.02.07 at 10:24 am

Cautam un articol despre Piturca, sa il lovesc in cap fara ca el sa ma vada…si am gasit articolul asta unde am realizat ca si piturca este o mutra, un cerebel de Mourinho incult. Ma gandeam ca toti”purtam la picior”, ca toti fandam, ca toti suntem posesori de minge pt copii, toti mergem la meci sau nu…prin ce totusi ne distingem unii de altii?? Trebuie sa facem ceva, sa fie ceva….altfel ne-am afla in criza intelectuala sau de parcurs…de fapt nu ar mai exista decat o furnicarie imensa…si mi-am dat raspunsul singur:prefer sa il vad pe Ronaldinho dand o pasa decat un meci intreg…Ronaldinho se afla in centrul de la mijlocul terenului mediei prin magie…prin zambet.Cand i se clatina zambetul atunci nu trebuie sa ii privesti partea umana, si asta ca si cum s-a dezeificat, ci sa iti fie dor de zambet. Zambetul il sterge imaginea generala, dar eu prefer detaliile fiecarui detaliu..prefer detaliul care ne umanizeaza frumos si apoi zeifica.

# 6 theo on 23.02.07 at 1:18 pm

E o placere sa va citesc pentru ca intotdeauna descopar in articolele dumneavoastra lucruri pe care le simt si eu

# 5 ioan plischi on 23.02.07 at 12:46 pm

daca ne gindim la faptul ca fiecare individ care se zgiieste la o goana dupa minge vede treaba in felul lui, nici nu mai stii care sunt fete si care par a fi mutre. in fotbal. “dincolo” ii stim pe toti, dar nu ne incalzeste cu nimic. votam fete, ne alegem cu mutre.

# 4 thian1899 on 23.02.07 at 12:25 pm

dar m-am pierdut.

foarte bun articolul

# 3 thian1899 on 23.02.07 at 12:24 pm

Galliani a spus dupa infrangerea de la Istanbul, referitor la ratarea lui Shevchenko, nici nu stiu cum sa o numesc, nici nu mai e nevoie de un adjectiv… sa reiau. Galliani a spus dupa ratare: Acum as fi fost blond cu ochi albastrii. Pirlo era enervat de Dudek care s-a miscat. Ancelotti a zis ca ne intoarcem la Paris. Insieme a Parigi. Ne-a oprit barcelona. Shevchenko a inscris un gol anulat, dar pe care Galliani il numara la golurile pe care Sheva le-a marcat pentru milan. Nu au ajuns la Paris. I-a oprit Barca. Erau alte mutre la catalani.

erau alte fete la catalani comparand momentul Istanbul. ei nu au avut 3-0. ei nu au fete ca si Kaka, Seedorf, Pirlo, Maldini care si-a dat jos imediat medalia de la piept.

Liverpool astia.

# 2 DonAdryan on 23.02.07 at 9:52 am

Sentimentalistii suntem noi, domnule….noi care inca mai credem ca fotbalul este emotie si sentiment, daruire si spectacol…
Cata vreme vom continua sa privim astfel, fotbalul mai are o sansa…

# 1 Alex on 23.02.07 at 1:08 am

Felicitari, maestre, foarte frumos spus! Gasim umanul atat de greu si in asemenea situatii, deoarece am fost dezumanizati, robotizati.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.