Campionatul naţional de declaraţii

El se desfăşoară cu regularitate, care i-ar permite să aibă şi o federaţie. O ţară din lumea a patra - fiindcă există, deşi nu prea se pomeneşte de ea, şi o lume a patra - are un calendar religios foarte elastic, care se comprimă la numai 150 de zile cu post negru şi rugăciuni, cînd plouă şi se face grîul, şi se lăţeşte la 200, cînd e secetă şi, de foame, poporul se pune pe revoluţii.

Oamenilor trebuie să le dai ceva să mestece, altfel tabără la întîmplare pe tot ce se nimereşte. Nici în fotbal nu-i altfel. Lipsindu-ne iarna fotbalul cel de toate zilele, cineva trebuia să inventeze Campionatul naţional de declaraţii. Deosebirea dintre campionatul propriu zis şi cel de declaraţii e la duritatea fazelor. Pe teren, faulturile se sancţionează. Cînd întrecerea e pe palavre, faulturile se adună la punctaj. De fapt, ar mai fi o diferenţă. Pe teren, oricît de neantrenaţi sau de netalentaţi ar fi jucătorii, alfabetul fotbalului e obligatoriu să-l ştie. În Campionatul naţional de vorbe de clacă, se punctează numai neroziile şi ironiile ieftine.

Am citit cîndva, pe vremea cînd juca în Franţa, un interviu cu Viorel Moldovan din care aş fi reţinut o mulţime de ziceri cu miez, demne şi de un universitar. Ei, bine, dat fiind că nimeni n-a remarcat şi n-a comentat acel interviu de bun simţ şi cu o frazare aleasă, am avut impresia că l-am visat, că el n-a apărut într-un ziar, că a fost imaginar, născut din simpatia pentru modul foarte civilizat în care îşi consideră familia şi profesia. Din interviurile pe care le dau cu nemiluita fotbaliştii şi patronii lor, în nu importă care reviste şi ziare sau la care televiziuni, nu se poate antologa nimic pentru o istorie a gîndirii sportivilor români. Dar absolut nimic. Vorbesc oamenii ca să nu tacă! Îşi dau importanţi cu opinia cînd cuviincios ar fi să spună: nu cunosc, nu-i treaba mea.

Recent, întrebaţI, e drept, perfid de un reporter despre şansele pe care le-ar avea să întoarcă la Sevilla rezultatul penibil de la Bucureşti, vreo doi jucători ai Stelei au bîiguit ceva de genul: nu se ştie niciodată, totul e posibil în fotbal, s-au mai văzut minuni… Banii ajung să le ia unora minţile iar cînd nu prea e de unde să iei minţi, le iau şi ultima rămăşiţă de bun simţ. Normal ar fi fost ca fotbaliştii Stelei să-şi ceară scuze şi apoi să tacă temeinic cîtăva vreme. Dar ei, nu, s-au deprins cu minciuna că ar putea fi finalişti europeni şi o ţin cu prostia asta chiar şi după ce sunt ţinuţi din scurt de o formaţie din Liga a treia.

Nu ştiu pe ce loc va termina Steaua campionatul propriu zis, dar la cel paralel, de vorbit în dodii, eu cred că are încă mari şanse la primul loc. Cu condiţia, bineînţeles, să nu revină Neţoiu la Dinamo.

16 comments ↓

# 16 u on 21.02.07 at 10:00 am

citind comentariile acestui articol realizezi ca nu doar fotbalistilor le lipseste bunul-simt. e greu, intradevar, sa recunosti ca acesti regi ai platitudinilor pentru care iti scuipi plamanii in tribuna sunt, cu cateva exceptii, niste rataciti in tara logicii si a exprimarii coerente.

# 15 Tudor on 21.02.07 at 8:33 am

Cum ai vrea sa mai joace vreun jucator daca nu crede ca se poate??? Matale esti batran sigur iti aduci aminte de o finala de prin 99 cand niste nesimitit englezi au sperat prin min 90 si au castigat o finala, de Liverpool care a crezut ca se poate si la 3-0 pentru Milan, poate iti aduci aminte de Danemarca Romania cand romanii nu credeau ca se mai poate intampla ceva, si tot asa……… Batrane ai stat prea mult in comunism. Asta e….. Si chiar daca astora din vest care cred in victorie ii ajuta si picioarele, daca pe noi nu ne ajuta macar sa avem o inima mai mare.

# 14 amoss on 21.02.07 at 7:32 am

Este a doua oara cand il comentez pe marele “CRONICAR SPORTIV”.OBSERV CA NU RATEZI NICI O OCAZIE SA-I MUSTI DE CUR PE STELISTI..! O SA TI SE TOCESCA DINTI IN CURUL LOR IDIOTULE!(PARDON….PROTEZA AM VRUT SA SPUN)

PS……Nu crezi ca ar trebui sa treci mai bine la limbi..asa fac astia de varsta ta!

# 13 Cata on 21.02.07 at 12:51 am

Du-te mah ca esti prost.

# 12 dodo on 21.02.07 at 12:06 am

D-le Tudor Octavian, Netoiu deja a revenit la Dinamo! Daca nu stiati…

# 11 LFC Bucharest on 21.02.07 at 12:06 am

LIVERPOOL SUPPORTERS IN BUCHAREST

GREAT PARTY
IN LIVERPOOL FC SUPPORTERS PUB
AT 1600 GMT

INFO: liverpoolfc_ro@yahoo.com

PS
Real Madrid supporters are also wellcome

# 10 california ro on 20.02.07 at 7:49 pm

eu nu rezultatul meciului cu sevilla il consider penibil ci modul in care a pierdut steaua….fara deminitate…..nu e important daca pierzi…. ci cum pierzi…..

# 9 Edy on 20.02.07 at 7:23 pm

@Gheorghe Marian Cristescu

Ceea ce voi spune in continuare este total inafara subiectului: MARS LA GAOAZELE TALE SCARBOASE, POPONAUT NENOROCIT!

# 8 Bond on 20.02.07 at 7:17 pm

Nu stiu daca cei de la Steaua mai stiu ce este aceea decenta. Atata timp cat la Steaua se sta pe prietenii, relatii de rudenie, etc si nu competenta, nu cred ca vor avea decenta sa isi ceara scuze si sa taca (altfel decat prin silenzio stampa impusa “presei rau-voitoare”).
Referitor la reporterii de care pomeneati, raspunsuri pe masura la intrebari pe masura…

# 7 Mamalischi on 20.02.07 at 7:02 pm

Domnule Tudor Octavian cred ca sunteti prea dur in declaratii, in primul rand analizati echipa pe care a folosit-o Steaua in partida cu Aversa si luati in calcul caracterul amical pe care il avea intalnirea, cat despre discursurile jucatorilor de fotbal este ceva obisnuit la noi, iar Steaua cu siguranta nu este fruntasa la asa ceva.

# 6 altu' on 20.02.07 at 6:59 pm

Tudor Octavian e cel mai tare gazetar … RULZZZ

# 5 vasil on 20.02.07 at 6:58 pm

Maestre, inca un articol superb. Felicitari si ma bucur ca scrieti si de sport, e mare nevoie de o voce limpede in domeniu.

Multa sanatate.

# 4 Gheorghe Marian Cristescu on 20.02.07 at 6:49 pm

D-le Tudor Octavian,

Am avut marea placere sa va cunosc personal acum citiva ani in Bucuresti, datorita tatalui meu.
Cea ce doresc sa scriu acum nu are nimic in comun cu articolul D-voastra ci reprezinta doar o mare rugaminte pe care nu stiam cum sa o transmit catre GSP.
Acum citeva zile am citit un articol al D-lui Vladimir Moraru intitulat “Depravarea ca proces social”. Articolul este de o netoleranta rar intilnita in presa de calitate. Am ramas uimit de rautatea autorului si din pacate mi-am exprimat indignarea cam iute in comentariile trimise jako”replay”.
D-le Octavian, cum sa simtiti D-voastra ca fiind coleg cu o asemenea persoana, luind in considerare inalta cultura personala pe care o prezentati de cind va stiu prin articolele D-voastra?
Doresc sa va urez numai bine si am speranta ca nu vom mai citi in viitor asemenea articole in GSP.

# 3 lightsaber on 20.02.07 at 6:47 pm

Superb articol si adevarat pe de-a intregul.

# 2 patrick on 20.02.07 at 6:24 pm

mi se pare ca gresiti de data asta.iar deespre viorel moldovan cred ca ati uitat declaratiile lui de la sfarsitul campionatului trecut cand ne facea pe toti jegosi si tara de rahat

# 1 georgescu on 20.02.07 at 5:48 pm

amice, esti idiot!

adecatelea matale vrei ca sportivul (hai sa ii zicem asa chiar daca e fotbalist roman) sa nu mai creada in victorie? chiar deloc?
n-or fii fotbalistii romani niste carturari dar mie mi s-au parut cele mai sportive declaratii date dupa meci: nimic nu e sigur, mai incercam, poate ne trezim, etc etc etc.
matale ai mirosit vreodata terenul de sport (what ever daca e de fotbal, tenis, polo pe apa sau sah)? si intrat mioritic batut pe teren? adversarul matale avea 2 perechi?
citeodata le dau dreptate si celorlati de pe bloguri cind bombane ziaristii!
bafta!
A

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.