Joaca numelor

Se întîmplă uneori ca un nume să spună o poveste. “Nu-i nevoie de bombe perfecţionate ca să dispărem de pe pămînt într-un vacarm universal. Totul moare lin. Va veni ziua, va veni ceasul cînd o mînă omenească va atinge pentru ultima oară un clavir, făcînd să răsune un acord de Mozart.” Asta nota în jurnal Julien Green în 1970, într-o vreme cînd corul care psalmodia “finis mundi” avea tenori mai puţini şi nu suna atît de prăpăstios. De atunci, avertismentele s-au înteţit. Plouă cu fatalişti vociferanţi şi cu heralzi ai distrugerii. Rar trece o zi în care să nu ni se spună că pierdem mai mult decît cîştigăm în efortul de-a fi mai bogaţi ca ieri, dar mai singuri ca un sihastru uitat de lume. Printre pierderi, alături de pădurea tropicală, anotimpuri şi propria sensibilitate - fotbalul. Oameni înţelepţi vestesc că nu mai e mult pînă cînd vom rămîne şi fără jucăria asta capabilă să sucească minţi, să frîngă oase şi să curme vieţi.

Chiar aşa să fie? Da şi nu. Da, fiindcă nu se iau măsuri ca să păstrăm măsura. Nu, fiindcă fotbalul naşte în continuare drăgălăşenii cu miez. Din mîlul absolut răsar tulpini pe care şade fragil floarea norocului. Uneori totul încape în gluma unui nume predestinat, cum s-a întîmplat duminică la amiază, cînd Preston şi Manchester City trudeau într-un meci oarecare din FA Cup. Era minutul 35 şi nimic nu anunţa splendoarea. Manchester City era condusă şi ataca nervos. O minge ca atîtea altele a ajuns la Bernardo Corradi şi în clipa aceea istoria meciului a basculat. Corradi a făcut o piruetă, a şutat cu stîngul şi a pus ştampila pe un stîlp al porţii. Mingea s-a întors în teren, unde fundaşul stînga Michael Ball a plesnit-o cu năduf şi fără preluare, trimiţînd-o în acelaşi loc, în bara dreaptă, de unde a zburat lîngă bara cealaltă şi s-a oprit în plasă. A fost, probabil, faza săptămînii.

Ei, şi? Şuturi zdravene vor mai fi, goluri fabuloase, de asemenea. Da, dar aici contează mai mult autograful decît opera. Multora toată afacerea li se va părea un artificiu de simbolistică străvezie. Aşa o fi. Numai că nu-i de colea să vezi cum se poartă cu mingea cineva pe care-l cheamă Minge. Chiar dacă de-acum încolo nu va mai produce nimic, Michael Ball a ieşit la rampă cînd trebuia. Şi a vorbit despre joaca neglijată a numelor unui sport unde statistica sufocă esenţa. Ei bine, acolo, în joaca secundară a fotbalului zac şi alte amintiri. Căci în Anglia asta ca un rebus fără indicii a mai existat un Ball (Allan), nimeni altul decît cel mai tînăr component al campioanei mondiale din 1966. Iar ceva mai încolo, în Irlanda de Nord, s-a născut George Best, omul cu superlativul trecut în buletin. Atacantul care a sfidat legea şi căruia în ultimele clipe i-a stat la căpătîi cineva pe care-l chema nici mai mult, nici mai puţin decît Lege (Denis Law). Pare ieftină joaca numelor, însă nu e. Ea spune mult despre francheţea fotbalistică a Nordului, dar şi despre viclenia piezişă a Sudului, unde un Gentile, de pildă, îşi contrazicea numele suav cu bocancul şi cramponul

16 comments ↓

# 16 Eugene O'Neil on 24.02.07 at 2:23 am

greseli de tastara..scuze!

# 15 Eugene O'Neil on 24.02.07 at 2:22 am

..egal in imagine anacronica

# 14 Eugene O'Neil on 24.02.07 at 2:21 am

Pare ieftina joaca numelor….Best, Ball, Gentile…Galca, Rotariu…Fotbalul dispare sau nu…Articolele sunt arta sau nu…Mai mult filosofie sau nu…Asta e caruselul scuzei. Fotbalul exista ca o scuza, in consecinta socialului, in extensia cantecului victoriei, in cuvintele ziaristilor intruchipati din tiraj si a celor din talent in altceva decat sport. Analizele pertinente au disparut pt ca au fost metamorfozate in cliseu, chiar daca sunt …ele sunt ferite. Se prefera fals sportiv mai degraba decat intelectual…chiar daca ambele sunt egal pedepsite de legea firiiiii….Zic help si sper sa se inventeze un sport in care cuvintele dumneavoastra sa nu se mai simta dosite in dosul dosului semnificatiei lor! In care analiza istoriei acelui sport sa nu mai fie egale in imagine anacronica cu satele Bihorului…sa se simta miros de dragoste…cand eram mic mergeam de multe ori la stadion numai ca sa simt miros de gazon..acum simt miros de comportament obsesiv compulsiv manifesta prin rotirea butonului catre dreapta doar din obisnuinta zilei de Duminica. Din pacate fotbalul s-a transformat din pasiune in tabiet..cateodata un tabiet intruchipat in violenta casnica.

# 13 foosball.ro on 20.02.07 at 3:25 pm

http://www.foosball.ro

# 12 Adrian on 20.02.07 at 2:12 pm

Foarte frumos articol. Felicitari!

# 11 Lev Bazil on 20.02.07 at 2:09 pm

Nu stiu daca ati fost vreodata original, dar vad ca ati inceput sa scrieti ca TRU.
Sper sa nu va incercati mana si in ode basesti.

# 10 SandMan on 20.02.07 at 9:17 am

frumos articol..felicitari!

# 9 ionut on 19.02.07 at 9:47 pm

excelent .adica foarte bun radu

# 8 theo on 19.02.07 at 8:57 pm

Din pacate pe “eroii” nostri ii cheama Jiji, Meme, Mitica, Nasul…Asta spune ceva si despre noi ca natie..
Frumos articol

# 7 yonutz on 19.02.07 at 7:03 pm

acum e la moda sa fi “x-inho” vorba lui eto’o.Asta cu numele e o coincidenta.Continuati sa scrieti mai mult despre fotbal si sa o imbinati cat de cat cu filosofia.

# 6 www.newsfromdiscovery.blogspot.com/ on 19.02.07 at 6:47 pm

binisor, multumim

Vezi rezumatul full 10 minute al meciului de champions league barcelona chelsea la linkul din nume.

# 5 Bogdan G on 19.02.07 at 6:15 pm

frumos

# 4 cristian alexandru on 19.02.07 at 5:57 pm

Nu va opriti din scris, d-le Paraschivescu…cine l-a citit pe Nea Vanea, stie de ce…

# 3 Stelistu on 19.02.07 at 5:24 pm

Dah, cam ca Gentile stam si noi acum, la momentul Sevilla.
Ce ne-ar mai trebui un Ienei, un Alexandrescu, un Topescu… As fi multumit si cu cineva care sa fie posesor al unui bun simt asemanator celor susmentionati.

# 2 aciduzzu on 19.02.07 at 4:59 pm

Cati oameni care apreciaza articolul asta crezi ca citesc gsp.ro ?
Bine, asta nu inseamna ca trebuie sa scrii despre manele si sa-l lingi in cur pe jiji becali (desi asa ai avea succes garantat :) ), dar totusi…

# 1 aciduzzu on 19.02.07 at 4:57 pm

mai mult filozofie

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.