Andreea, consider-o a ta!

Sportul are stupidităţile sale. Ca şi viaţa! Andreei Răducan i s-a întîmplat unul din acele lucruri stupide fără de care sportul - ca fragment de viaţă - nu ar fi de închipuit. Anume că a pierdut o medalie olimpică - la proba de gimnastică individual compus a Olimpiadei de la Sydney, din 2000 - din cauza unei pastile de Nurofen care-i fusese administrată pentru tratarea unei mici răceli (după unele surse, mai pudice), fie pentru calmarea unor banale dureri menstruale (conform variantei mai apropiate de adevăr). Nu e cazul să reamintim ce înseamnă o medalie olimpică - şi încă una de aur! - în viaţa unui sportiv. Necazul e că în acea vreme pseudoefedrina (componentă a medicamentului) se afla pe lista de produse potenţial dopante a CIO. Degeaba a încercat atunci medicul lotului nostru olimpic de gimnastică - cel care, fie vorba între noi, poartă vina - să explice ce şi cum. Degeaba au încercat Nadia Comăneci şi Ion Ţiriac (prezenţi şi ei, atunci la Sydney, în calitate de oficiali) să facă niţel lobby pentru îndulcirea pedepsei. Andreea a fost altoită aspru, ca ultimul borfaş drogat.

Mi-aduc aminte că, atunci, am scris un text în revista “Dilema” despre ironia amară a acestei situaţii - cum trebuie să fie, adică, să pierzi o medalie olimpică din cauza unei banale pastile, a unui banal medicament disponibil în toate farmaciile - şi am primit un protocolar mesaj din partea unei înalte oficialităţi sportive de la noi care-mi spunea că trebuie să ne conformăm, asta e, legea e lege, n-ar fi posibilă o mişcare sportivă internaţională dacă nu ar exista şi cerberi care să aplice draconic regulamentul etc.

Bun. Numai că, în toamna lui 2003, Comitetul Executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping (instanţa supremă în materie) a decis că pseudoefedrina nu a fost totuşi identificată ca avînd proprietăţi dopante. Altfel spus, e sigur că ea poate calma dureri sau alina răceli, dar nu îmbunătăţeşte performanţele sportivilor.

În aceste condiţii, Andreea Răducan îşi vrea medalia înapoi. O medalie pentru care ea a intrat în concurs, pe care a meritat-o din prima clipă şi pe deplin, pe care a primit-o pe merit, pentru care a lăcrimat pe podium, pentru care s-a cîntat imnul României etc. - totul pînă în clipa în care în vreun laborator al Olimpiadei s-a aprins un beculeţ roşu şi a început tevatura.

În opinia mea, sînt două căi de ieşire din impas. Una este să-i spunem Andreei “nu fi supărată, noi toţi ştim că medalia este a ta, orice ar spune statisticile oficiale ale CIO”. Deşi fraza e cu totul adevărată, e puţin probabil ca ea să aline durerea unui sportiv care a fost pedepsit pe nedrept. A doua cale ar fi să facem din medalia Andreei o cauză naţională. Să uităm, o clipă, că avem o întreagă colecţie de medalii olimpice la gimnastica feminină. Să ne comportăm ca şi cum această medalie a Andreei ar fi prima şi cea mai valoroasă. Şi s-o apărăm cu dinţii, reclamînd-o la infinit.

15 comments ↓

# 15 mych on 09.01.09 at 1:36 am

,,pseudoefedrina nu a fost totuşi identificată ca avînd proprietăţi dopante” …pseudoefedrina are proprietati dopante, este energizant…dar in cantitatea continuta de o pastila de Nurofen, nu are nici un efect

# 14 Catalin Tolontan on 03.02.07 at 5:21 pm

dao in pula mea pe andreea raducan.
ti se facu mila de ea acum la 5 ani

# 13 roach on 03.02.07 at 3:45 pm

D-le Cioroianu,

Sunteti liberal doar cu numele? Democrat doar cu numele?

Ati auzit cumva de NERETROACTIVITATEA legii? In cazul de fata, a regulamentelor anti-dopaj? Substanta respectiva a fost scoasa de pe lista, dar efectele acestei scoateri se refera la cazurile VIITOARE. Daca va amintit, cazul a ajuns in fata Tribunalului Sportiv de la Lausanne, iar hotararea a fost NEFAVORABILA.

E ca si cum daca de maine hentul n-ar mai fi sanctionat cu cartonas rosu, jucatorilor care sunt azi suspendati cu 1 etapa pt. eliminare in urma unui astfel de cartonas ar trebui sa li se stearga suspendarea…

Fiti, dom’le serios, va rugam frumos!

# 12 misu on 03.02.07 at 2:09 pm

pai sa i-o de ala, doctoru….

# 11 reddog.constanta on 03.02.07 at 12:13 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 10 serban on 03.02.07 at 11:54 am

superb!!! toti ne gandim la medalia Andreei si este a noastra a tuturor. A romanilor. Sincer, au fost invidiosi toti, semintii si neamuri, si vor fi pana cand vor inchide ochii. Lacrimi am dat si atunci cand vedeam trei romancute pe podium, dar si la acest text. Pacat ca voi cei de la Bucuresti nu prea aruncati ochii in tara, in “fundurile” de tara unde puteti gasi talente si oameni bine pregatiti, care macar sa va indrume cum sa va imbracati si cum sa va comportati.

# 9 campionu' on 03.02.07 at 10:28 am

Sa se faca dreptate. Sydney 2002 momentul in care se sfarseste concursul de gimnastica feminin pe aparate . Romani e pe podium nu cu una n cu 2 ci cu toate cele 3 gimnaste. pe primul loc Andreea Raducanu. Dupa 2 zile soc
medali de aur ii este retrasa. de ce? pentru ca luase un nurofen. o Nenorocita de pastila. Acum nu mai e interzisa asa ca sa fie dreptate Andreea sa primeasca ceea ce merita: Aurul Olimpic.

# 8 sorinaccio on 03.02.07 at 9:13 am

Eu cred ca, din punct de vedere juridic, demersul e ilogic. La momentul Sidney Nurofenul era interzis, asa ca decizia luata a fost corecta, chiar daca dureroasa.
Faptul ca ulterior a fost scoasa de pe lista interziselor nu are nici o relevanta. Teoretic, celelalte delegatii nu au folosit-o necreindu-si un avantaj ipotetic, asa cum au facut medicii nostri. E vina lor, asta e!

# 7 rusine on 03.02.07 at 8:16 am

Ar fi normal sa i se dea medalia inapoi dar nu cred; daca Andreea ar fi fost dintr-o tara mai la vest, poate.
Dar oare doctorul ala a fost singurul vinovat? sau poate Tiriac cu Belu si Bitang au facut consiliu de familie si au hotarat sa-i dea pastila.
E posibil ca doctorul ala sa fi fost “convins” sa-si asume toata responsabilitatea.
Citisem o stire pe net ( pacat ca am uitat unde - in orice caz un ziar online romanesc ) ca si lui Amanar i s-a dat pastila la fel dar fiind mai “galiganca” decat Andreea nu i s-a depistat nimic. Si Amanar era tot pe ciclu ? Stirea respectiva a disparut in cateva ore de pe net.

# 6 maistor kokir on 03.02.07 at 8:11 am

Cioroiane, zice lumea ca esti mare gagicar , deci te intreb , cum mai stai cu gagicile ?

# 5 Bursas on 03.02.07 at 4:05 am

tin minte k am plans de nervi cand am vazut ca a pierdut medalia!!!
si concurase super la toate probele!!!
Hai ROMANIA !!!

# 4 Carnatul Koher on 03.02.07 at 2:39 am

Adriane! consider-o a ta! sa-ti traiesti si tu visul cultural de Spargator de Buci!

# 3 Dani on 03.02.07 at 1:53 am

Nu cred medalia ii va fi inapoiata andreei, insa chiar nu cred ca acum ar trebui sa ii spunem ca medalia e a ei… asta o stia imediat dupa acel teatru prost de la sidney regizat de rusi si americani…TEORIA CONSPIRATIEI…nu,nu,nu!!!PUR SI SIMPLU asa era regulamentul iar ea a avut ghinionu ca nu era din State…ma rog….astept sa se intoarca roata….

# 2 Adrian on 03.02.07 at 1:35 am

Domnule Cioroianu,
Nu cred ca Andreea isi va recapata medalia. Dura lex sed lex. Asa erau legile, pe care noi dintr-o prostie le-am incalcat. In special in medicina, sunt multiple situatiile in care ceea ce era valabil acum cativa ani nu mai este valabil acum.

# 1 roxi on 03.02.07 at 1:32 am

andreea trebuie si e un model pt toate celelalte gimnaste… cu totii stim ca ea este campiona.. a fost si v`a fi nu numai pt romani ci pt intreaga lume!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.