Marfa de Internet

Aleargă africanii ăştia de rup pămîntul, numai că-i stinghereşte mingea. Despre jucătorii culeşi şi aduşi în probe de pe Internet se vorbeşte cu un soi de discreţie vinovată, ca despre o soluţie de avarie, nu tocmai meseriaşă, dar în uz. Unii par să ştie atît de multe despre oferta de Internet, încît cei care habar n-au care-i situaţia ar trebui să facă un complex de incompetenţă. E al treilea subiect cu atributele fatalităţii, după relaţia vicioasă cu arbitrii a echipelor cu bani şi înmulţirea “ruperilor” la fotbaliştii care se îndoapă cu “întăritoarele” tolerate încă de UEFA.

Am nimerit într-o după-amiază la o şuetă profesională, unde se comentau riscurile achiziţiilor de pe Internet, cu sentimentul că iar am pierdut un tren. Recunosc că am, pentru acest gen de afaceri încercate pe nevăzutelea, aceeaşi lipsă de consideraţie ca pentru anunţurile matrimoniale din gazete. E de groază ce pot să gîndească despre ei, ca masculi, însinguraţii, impotenţii, îndelung refuzaţii de femei şi inşii cu grave probleme de raportare socială. Din modul în care se descriu, bărbaţii din paginile de talcioc amoros sînt perfecţi. Sînt tandri, spirituali, generoşi, disponibili, culţi, toleranţi şi buni familişti. Dacă n-ai şti că ai în faţă pagina cu elixiruri şi minuni a adevăratelor fiice ale Mamei Omida, poţi să crezi că ai coborît cinci secole, în plină eră renascentistă.

În oferta de pe Internet, e mai important ce nu se spune, decît ce se spune. Mulţi din fotbaliştii ieftini rulaţi de formaţiile noastre cu găuri în lot şi presate de timp au buba la cap. Unii au buba mare, alţii au buba pitită. Unui român, şi-i e greu să se aşeze cu psihicul între nişte străini, darmite unui african nedeprins cu gheata şi cu lumea urbană pînă la douăzeci de ani. Factorul psihologic nu e prins în nici o ofertă şi nu numai fiindcă e greu de pus în ecuaţie. Negustorii de fotbalişti nu-s nici ei nişte mari deştepţi. Vînd, ca orice tarabagiu, picioare şi plămîni, nu conştiinţe. Achizitorii noştri dovedesc acum, cînd e să facă deosebirea dintre un tînăr cu minte şi o gîndire primitivă, ce limitaţi sînt. E adevărat că nu-i musai ca un fotbalist să aibă o conversaţie aleasă, dar e un fapt că un jucător complet în teren n-are cum să rămînă tont. Aleargă africanii ăştia de rup pămîntul, numai că-i stinghereşte mingea.

Defectul, de fapt, nu-i la ofertă, ci la cumpărători. Negustori mari nu sînt cei care vînd bine, ci care cumpără bine. Fotbalul românesc e deficitar la profesiile complementare. Cumpărătorii de la cluburi dau greş. Un fotbalist reparat de mai multe ori la genunchi e ca o maşină care a intrat în cîteva rînduri în copaci. Face impresie, după ce iese din service, cu vopseaua, dar pe dinăuntru e zdruncinată definitiv.

13 comments ↓

# 13 sollo on 29.01.07 at 2:07 pm

In articol se spunea ca jucatorii astia luati de pe internet stiu doar sa fuga, dar nu stiu cu mingea, chestia buna e ca vin in completarea jucatorilor nostri mingicari care daca ar putea ar dribla si publicul da care au marea problema cu fuga: nui pasioneaza. Ideea e ce-ti doresti 11 dealde Zicu sau Mara care daca nu dribleaza o data cand au mingea nu se simt fotbalisti sau 11 jucatori care alearga si dau goluri fara floricelele de rigoare ale “brazilienilor carpatini” si nu ma refer la culoare

# 12 Jiji on 28.01.07 at 9:43 pm

Nene,chestia asta cu internetu’ si genunchii super reparati e valabila doar pentru africani si Andrey sau vreti sa ziceti ceva si despre ai nostrii ca brazii .. din Bologna (Mirel & company)?

# 11 Stelistu on 28.01.07 at 9:15 pm

Internetul este o metoda in plus de a gasi jucatori, nu una de avarie. Cumparand o carte pe internet, sau orice alt produs sau serviciu, nu inseamna neaparat ca ne alegem cu ce este mai prost. Asa cum este normal ca un bun inginer sau economist sau orice alt meserias, sa-si puna CV-ul pe internet, chestie care se pare ca nu i-ar produce domului ziarist vreun compex de superioritate, tot atat de normal este si pt un tanar fotbalist sa se faca cunoscut prin intermediul internetului.
Despre conducatorii din fotbalul romanesc care folosesc aceasta metoda de a-si intregii loturile am numai cuvinte de lauda. Oamenii tin pasul cu timpul, beneficiind de faptul ca in cateva minute poti vedea un jucator din Vanjul Mare, unul din Sao Paulo si altul din Congo, iar acest lucru, cred eu, este un avantaj.

# 10 jnb_deejay on 28.01.07 at 8:11 pm

cam are dreptate ”nenea” dar decat asa numitii jucatorii autohtoni pe care se cer sume impresionante(ex prepelita-1mil)etc. mai bine jucatorii adusii la intamplare gen blay sau Ze care nu au nici pret ridict si nici pretentii …..si macar alearga, se zbat…….autohtonii nstrii nici fotbal nici predispozitie la efort…..
ForzaRapid:)

# 9 badaeu on 28.01.07 at 7:27 pm

Rar am vazut la gazeta articol cu comentarii mai bune decat articolul insusi.

# 8 Jairzinho on 28.01.07 at 7:13 pm

Oare cati fotbalisti africani isi pun CV-ul pe Internet ?! Ce dreaq, nea Octaviane….te credeam mai fasnet….

# 7 radw_dinamovistu 1 on 28.01.07 at 7:10 pm

ze kalanga , blay , mansour , emeghara ….. parca suna mai bine decat majoritatea fotbalistilor din liga1 .

# 6 sohil on 28.01.07 at 7:01 pm

Romanii si aromanii, balcanici incurabili, nu se pot abtine de la a lua in tarbaca pe oricine este, la un moment dat, mai prejos decat ei ( ei, da, mai sunt si astfel de cazuri cand e cineva mai jos ca romanii!!). Am trimis peste hotare tot felul de loseri de profesie si i-am tot scuzat, acuzand strainatatea de obtuzitate, nationalism etc. Erau niste ,,talente” formidabile si nu li s-au acordat sanse! In schimb, toti cei care vin la noi sunt de pe Internet, straini de fotbal, venali etc. La conditiile pe care le oferim, ce pretentii sa avem? Cu un singur stadion apt pentru Liga Campionilor, cu salarii achitate dupa toane, cu contracte smecheresti, cu staff medical handicapat ( cazul Stelei) etc. Noi romanii suntem buni, frumosi, seriosi, harnici si cei mai talentati dintre traci! De aia am ajuns sa ne vindem copiii ( Keseru, Copil, Al.Iacob si altii)!

# 5 MrTM on 28.01.07 at 6:37 pm

As spune ca la asa campionat, asa straini care vin aici sa bata mingea.
Nu sunt salarii pt a aduce jucatori de mina intai….
Nu putem spune ca africanii ce vin aici sunt sub nivelul fotbalistilor romani,
insa intotdeauna e mai usor sa-i criticam pe straini.
Daca ne uitam in curtea proprie, Emeghara e - alaturi de Popa -cel mai constant jucator, Mansour e un jucator pe care se poate conta si, daca nu ne facea Craciunescu ,,bucuria” de a-l da afara pe Emanuel Osei, puteam vb de o tripleta africana de succes.
Si mai putem vb si de alti jucatori buni de culoare din campionat, pt a nu fi tentati a cadea in capcana de a-i acuza pe acestia pt nivelul scazut al Ligii.

# 4 Pensia on 28.01.07 at 6:21 pm

nimic,dar isi da cu parerea ptr ca a vandut o sumedenie de carti.asta-i explicatia lui tolontan,ptr care il tin la gazeta.

# 3 Sonny on 28.01.07 at 6:14 pm

Ce stii tu despre Internet, rasist batran si senil?

# 2 alex on 28.01.07 at 6:13 pm

Spuneti-mi si mie adresa unui astfel de site cu jucatori !

# 1 Peter B. on 28.01.07 at 6:11 pm

Deoacamdată asta este calitatea conducătorilor echipelor noastre. Dacă mergi în Brazilia si te întorci doar cu un portar (fie el si bun) de acolo, e ca si cum ai merge special la Viena să asculti pe stradă cântecele unor muzicanti ambulanti.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.