Cultura delincvenţei

Nu avem voie să spunem că succesul atletului negru e o chestiune de dotare fizică. Cu menţiunea că articolul de mai jos n-ar putea apărea în presa americană de azi, îi rog pe cei botezaţi în leşia corectitudinii politice să nu citească mai departe. Nu sînt rasist şi am crescut în admiraţia atletului de culoare - de la Rafer Johnson şi Ralph Boston la Pele şi Tommie Smith, de la Kip Keino la Magic Johnson, Michael Jordan şi Tiger Woods. Nu ştiu dacă atletul negru este mai bine înzestrat de la natură, dar dacă aşa ar fi, cel puţin în unele sporturi sau probe, tot n-am avea voie s-o spunem pentru că asta ar însemna să punem succesul atletului negru pe seama dotării, nu a efortului, a muşchiului, nu a creierului, ca şi cum dezvoltarea unuia ar fi o condiţie a involuţiei celuilalt. E o realitate că un sprinter alb n-a mai avut recordul mondial la 100 de metri de la Armin Hary, în 1960. Tot o realitate e şi că Tiger Woods e cel mai bun jucător al momentului, şi poate dintotdeauna, al unui sport “eminamente alb”. Nu ştiu dacă trebuie neapărat să tragem vreo concluzie.

Tot o realitate este că ligile profesioniste de fotbal american (NFL) şi de baschet (NBA) sînt dominate de sportivi de culoare şi că popularitatea lor a crescut exponenţial în ultimele două decenii. NFL şi NBA sînt nu numai businessuri de multe miliarde de dolari, ci au devenit parte din cultura americană, alăturîndu-se, şi chiar eclipsînd, tradiţionalul baseball. Pentru ca cele două instituţii să prospere este imperativ ca package-ul prezentat publicului şi Americii corporate, cei care umplu vistieriile celor două ligi, să aibă imaginea curată a produsului tipic Walt Disney Co. - family friendly. Aici apare o contradicţie aparent insolvabilă şi generatoare de coşmaruri de PR. Majoritatea atleţilor de culoare din NBA şi NFL vin cu un bagaj pe care scrie sărăcie, hip-hop, rap, droguri, drive-by-shootings. Ei trec prin sistem (liceu, college) ca gîsca prin apă, doar pentru că trebuie să facă vîrsta minimă la care pot intra în ligi. Din săraci lipiţi pămîntului cu propensiune pentru criminalitate ei devin multimilionari peste noapte. Cu propensiuni pentru criminalitate.

Anul trecut NBA a fost nevoită să impună un cod al vestimentaţiei. Vestiarele echipelor din ligă arătau ca o convenţie a dealerilor de droguri, a proxeneţilor sau a evadaţilor de la St. Quentin. Jucătorii au talent uriaş, dar şi anturaje, copii din flori, veleităţi de rapperi şi caziere. In NFL, 35 de jucători au fost arestaţi anul trecut pentru ofense care includ violenţă conjugală, beţie, asalt, port de armă fără permis, doping, jaf, trafic de substanţe controlate. Nu, nu toţi 35 sînt negri, doar 34. Albul, un jucător de la Cincinnati Bengals, a fost arestat deoarece conducea beat o barcă cu motor. Bengals au avut 9 jucători arestaţi, unul din ei, Chris Henry, de cinci ori. San Diego Chargers au avut doar 5 jucători arestaţi, unul din ei, Steve Foley, împuşcat de un poliţist pentru că, beat fiind, sărise la gîtul omului legii. În prima zi a anului Darrent Williams de la Denver Broncos a fost împuşcat mortal în timp ce se întorcea de la o petrecere. Cineva a tras 12 gloanţe în limuzină şi nu se ştie de ce. La înmormîntare toată lumea n-a avut decît cuvinte bune pentru Williams, dar nimeni n-a pomenit că la 24, neînsurat, el avea doi copii, unul de 7 ani.

Există bănuiala că NFL, un adevărat stat în stat, încearcă mai degrabă să muşamalizeze “cazurile” decît să-şi controleze amploaiaţii. Recent, Michael Vick de la Atlanta Falcons a fost deţinut pe aeroportul din Miami pentru că a refuzat să predea o sticlă de apă minerală cu un compartiment secret care conţinea reziduuri “de ceva” şi mirosea a marijuana. Ni s-a spus că analiza va dura cîteva săptămîni, dar cînd Atlanta Journal Constitution a cerut înregistrarea video a episodului o săptămînă mai tîrziu, gazeta a fost informată că banda a fost ştearsă, analiza n-a găsit nimic, Vick e nevinovat. Vick e una din emblemele ligii, se află în al treilea an al unui contract de 137 de milioane de dolari. Şi nimeni n-are nevoie de anchete şi presă proastă înainte de Super Bowl-ul XLI (41) care se joacă duminica viitoare chiar la Miami.

Departamentele de PR ale celor două ligi ne încredinţează că majoritatea salariaţilor sînt cetăţeni respectabili. Poate. Numărul delincvenţilor este însă inadmisibil de mare, iar influenţa lor asupra generaţiei tinere de aceeaşi culoare perpetuează o problemă care nu poate fi rezolvată decît din interior. Faptul că străbunicii au fost sclavi nu dă nimănui un paşaport etern pentru fărădelege.

70 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 70 white pride on 12.05.07 at 12:48 pm

nici mie nu-mi plac negrii sa se duca in africa FU** `em all _|_

# 69 Eugene O'Neil on 24.02.07 at 7:31 pm

Un subiect aproape “Dumnezeiesc” de greu, cu potential de “nesfarsit”. Eu aleg negrii din America in dauna albilor, albii din America in dauna imigrantilor din America, mexicanii aleg portoricanilor samd…structura societatii Americane se clatina din cauza senzatiei de superioritate, superioritate sadita artificial prin mediatizare…daca nu falsa macar inexacta. Cand te duci catre America suferi de neajuns, cand ajungi in America suferi de dezradacinare si manii gasite ca scuza in final. Daca te intorci locului unde apartii nu mai esti decat o fantoma a ceea ce nu ai acceptat, cand privesti inapoia zidului in proiect vezi actuala America, incoronata cu casca instead coronita de premiant. CAND MERGI catre sufletul lor…te resping din nepasare, te sugruma…daca Bach era American, mai in zilele noastre, l-ar fi transformat in slagarist…nu ar mai fi fost nemuritor…ca urmare no more Bach….inframand Bach in valoare, rasucind ecuatia in American Way il zaresti pe Michael Jackson…atunci cum ar trebui sa ne comportam in urma refuzului de a adera la nonvalori? Trebuie sa batem din palme la trecerea lor pe ecran sau prin Iran…sa dormitam o viata la indolenta demagogiei care nici macar structura nu are. Asta e.

# 68 The Coach on 28.01.07 at 11:59 pm

Cand o sa vad primul campion negru sau latino-american la sah,mai zic si eu,domle ce destepti sunt.Apropo pentru rezolvarea problemei genetice.Maduva din oasele rasei negre e mai densa, fapt pentru care reactia nervoasa,stimulul vine mai repede.In acelasi timp partea proasta e ca ei nu prea sunt buni pentru inot (au greutatea specifica la acelasi volum de apa dezlocuit mai mare) ,alergari de fond (nu semifond).Pielea e mai poroasa,mai subtire, eliminand mai usor apa.Au pierderi mari de energie la probele de rezistenta in regim de forta.Aratati-mi mari campioni la haltere,lupte libere.Reactivitatea lor e o cauza a inzestrarii lor pentru forta si explozie.Albii sunt mai cerebrali,mai lenti dar mai tehnici,mai profunzi.Nu vedeti ca dupa 300/400 de ani dupa ce i-au adus in lume albii,ei tot ca in jungla se comporta ?Sunt reactivi nu cerebrali,nu sunt facuti pentru invatatura dar pot fi educati, cu greu, si asa cum ma repet,de abia astept sa le vad primul campion la SAH,inseamna ca au si ceva gandire.Dar in formula 1 unde trebuie sa ramai concentrat tot timpul cursei unde efortul psihic e mult prea mare ? Dar e greu,e mult prea greu sa ii ceri ceva ce Dumnezeu nu le-a dat din nascare.Repet,exceptia confirma regula !A,explicatiile stiintifice si statisticile acuma sunt rasism ?!Eu ii iau ca atare si stiu ce le poate muschiul dar si creierul (le pui in mina o carte ,un walkman si un pistol,ghiciti ce aleg ?

# 67 PETRISOR on 28.01.07 at 3:50 pm

@titi preda

TE SALUT! PE UNDE HAIDUCESTI?
Esti suparat pe astia de la gazeta?
***********
TE CRED…!

# 66 cooasha on 28.01.07 at 2:53 pm

Am vazut american history x> Nu m-a impresionat…nu vorbim aici de cazuri particulare ci de GENERALITATI……iar un adevar care se vede si din avion e ca…..atentie, poate pare aspru, incoerct, rasist, dar….daca populatia globului era 80% negri, 15 % asiatici (respect pentru ei), si restul albi, oare nu eram inca in copaci, in cautare de banane??? voi v-ati intrebat asta? in particular, o multime de oameni cu piele neagra (aspect atat de irelevant) se comporta intr-un mod admirabil, constructiv…dar suma lor e total aiurea……aaaaa, si nu ziceam eu asta ci CRIS ROCK: ” diferenta intre 2 persoane, un alb si un negru, care au o avere asemanatoare e: negrul e rich, cu banii castigati isi ia 2 Ferarri, 20 de kile de aur, si 16 case care se rotesc dupa soare….nu ajuta deloc comunitatea, averea lui e inchisa intr-un cerc….in cazul unui alb, averea lui e Wealth…..(bunastare), pentru ca un alb are tendinta de a investi banii…..el poate sa fac astfel 20 de magazine in care sa lucreze 140 de oameni, astfel ca banii lui devin bunastare si pentru ceilalti, devin in acelasi timp si surse de viitor capital.”…nu e ceea ce ii trebuie unui stat ce are nevioe de o economie sanatoasa??? oare ii trebuie 12 supermasini cu jante de 22 de toli, placate cu aur…..nu ma judecati gresit, acum generalizez, exista cazuri particulare care imi pot da peste capt, insa media, statisticile, …poate chiar si cei care stau sa se gandeasca o secunda, dincolo de prejudecati si de temeri (”voi fi considerat rasist!! ce ma fac??? “), imi vor da dreptate…..sunt mandru ca sunt alb, dar nu fac din asta un act de bravura….unii sunt furioasi ca s-au nascut negri (de parca ar fi vreo problema asta??), si incearca sa isi reverse anxietatea asupra celorlalti utilizand cea mai cretina inventie din toate timpurile :::RASISMUL!!! va salut.

# 65 reddog.constanta on 28.01.07 at 2:27 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 64 Mauricio on 28.01.07 at 1:46 pm

Ca un raspuns la toate comentariile astea uitati-va la un film … American History X

# 63 calin on 28.01.07 at 1:41 pm

Era timpul ca cineva sa spuna lucrurilor pe nume,asta nu este rasism.Acesti tineri afro-americani refuza sa se integreze in societate la fel ca rromi nostri deoarece este mult mai usor sa gasesti scuze pt neputinta ta de a te integra decat sa faci ceva in aceasta privinta.La fel ca rromii nostri ei fac propaganda la incultura si la proasta vestimentatie de mahala.
manele=hip-hop sau rap cum vreti sa-i ziceti, ascultati versurile si o sa-mi dati dreptate.
ex. daca ati vazut atunci dupa uraganul Katrina pe strazile New Orleans-ului erau 100.000 de mii de negrii care jefuiau magazine si nici un alb,albii erau sa dea o mana de ajutor autoritatilor,si astea sunt fapte, lucruri care se vad cu ochiul liber.
Repet nu sunt rasist dar ar trebuii ca si rromii si negrii sa-si dea seama ca e timpul sa se schimbe, sa incerce sa se integreze.

# 62 eldorado on 28.01.07 at 1:03 pm

O polemica fara sfarsit,dar faptele si cazurile concrete ,la fel si statistica ,argumenteaza in parte principalele idei ale articolului.Am avut ocazia sa conduc un santier geologic timp de 2 ani in inima africii ,langa lacul Tanganika,aveam circa 50 de angajati negrii de diferite confesiuni ,catolici protestanti,baptisti.Existau conflicte serioase inte ei pe aceasta tema ,dar foarte acute erau vechile apartenente la diverse triburi ,din care generau frecventvdispute si incaerari.In general negrul este un tip conflictual care cu greu se poate adapta la schimbarile rapide ale societatii.Spiiritul gregar de turma ,de a urma liderul lor (de grup ,sau religios ) este foarte dominant.In incercarea de democratizare a africii dupa principiul democratiei europene ,nu s-a tinut cont de aceste trasaturi si mosteniri ancestrale si esecul se vede oriunde in Africa.In schimb foarte usor a prins spiritul revolutionar ,de tip Nasserist,cu influente marxiste ,care propavaduia lupta armata ,violentele ,genocidul.Deci semenii nostri din Africa au violente inoculata genetic ,probabil ,ca Europa a depasit de 4 secole razboaiele religioase si de 60 de ani razboaiele violente dintre state.Negrii din Africa mai au mult pana sa se adapteze la dezvoltarea prea rapida a societatii moderne.Sunt probabil genetic proiectati spre alte tendinte de dezvoltare.Se pare ca dezvoltarea prea rapida a societatii americane nu le prieste,in totalitate si numai anumite aspecte din societate ,cum ar fi sportul lesunt favorabile.Oare se vor putea adapta rapid si la celelalte aspeste sau legile nescrise ale dezvoltarii societatii va trebui sa-i elimine?

# 61 razvan sas on 28.01.07 at 12:17 pm

E, din pacate, foarte reala toata treaba cu frica de rasism. A avea curajul de a spune lucrurilor pe nume nu inseamna neaparat a fi rasist. Am avut de a face cu elemente infractionale de culoare nu in SUA, ci mai aproape, in Europa. Problema este ca populatia de culoare reuseste sa induca o anume frica, angajatorii, de exemplu, daca ar trebui sa aleaga intre un est european si un negru, ar alege cu siguranta a doua varianta numai sa u fie considerat rasist. Eu recunosc cu tot sufletul ca sunt rasist. Pentru ca m-am lovit de prea multe ori de dublul asta standard care “ajuta” ciorile sa se integreze in societate, sa nu moara de foame in Africa si sa dea in cap in Europa. In fine, doresc sa inchei prin a spune un singur lucru: negrul e rau, stie ca lumii ii e frica de cuvantul rasism si profita la maxim de acest lucru!
PS Nu imi cer scuze pentru ce am zis.

# 60 reddog.giurgiu on 28.01.07 at 11:19 am

DINAMO CAMPIOANA!

# 59 alimoe on 28.01.07 at 10:50 am

@Vladi

Am imprastiat generalitati intr-o incercare de a va face sa va autosesizati si sa recunoasteti singur care parti ale acestui articol sunt subrede. Pe langa asta, cum am zis in primul paragraf, nu am de gand sa imi racesc gura degeaba si a intru intr-o polemica prelungita. Dar totusi, pe scurt, as vrea sa raspund la ce m-ati intrebat.

1. Premiza total gresita este faptul ca “propensiunile pentru criminalitate” ar fi in vreun fel legate de rasa.

2. “Majoritatea atleţilor de culoare din NBA şi NFL vin cu un bagaj pe care scrie sărăcie, hip-hop, rap, droguri, drive-by-shootings.”, “Ei trec prin sistem (liceu, college) ca gîsca prin apă, doar pentru că trebuie să facă vîrsta minimă la care pot intra în ligi.”, “Jucătorii au talent uriaş, dar şi anturaje, copii din flori, veleităţi de rapperi şi caziere.”, “Vestiarele echipelor din ligă arătau ca o convenţie a dealerilor de droguri, a proxeneţilor sau a evadaţilor de la St. Quentin.” s.a.m.d.. Dar sunt 100% sigur ca dvs. ca ziarist ati cercetat toate aceste fapte la sange si nu ati lansati generalizari bazate pe cele vazute la televizor si citite prin presa.

3. Am citit articolul chiar de cateva ori ca sa fiu sigur ca nu cumva am inteles prost pentru ca nu-mi vine sa cred ca cineva ar publica asemenea prostii, si cu atat mai putin cineva care locuieste chiar in SUA. Imi cer scuze daca chiar a fost cercetat in amanunt articolul (totusi ma indoiesc de faptul acesta) dar la prima (si a doua si a treia) vedere pare doar ca cineva se ia prea mult dupa ce vede la TV in loc sa consulte sociologi, si sa foloseasca statistici un pic mai relevante decat “In NFL, 35 de jucători au fost arestaţi anul trecut pentru ofense care includ violenţă conjugală, beţie, asalt, port de armă fără permis, doping, jaf, trafic de substanţe controlate. Nu, nu toţi 35 sînt negri, doar 34.”

# 58 Vladi on 28.01.07 at 7:02 am

@ f Says

De acord cu ce spui, iar violenta trecutului nu trebuie uitata. La fel insa, vinovatia trecutului nu poate fi transferata la nesfirsit in circa generatiilor care vin. Poate ca trebuie platite reparatii (cit? cum? morale? materiale?), dara crede-ma, subiectul si subiectii articolului nu sint tabu, iar trecutul nu da carte blanche unor atleti multi-milionari sa incalce legea.

# 57 f on 28.01.07 at 5:00 am

ar mai fi o intrebare legata de articol. Din secolul XV cand Portugalia si Spania au impartit lumea in doua cu ajutorul Papei, europenii (si mai tarziu mai ales englezii) au colonizat Americile, Australia, parte din Asia si Africa - exterminand majoritatea populatiei native (mai ales in Americi si Australia, dar vezi si genocidul german din Namibia, sau sistemul de munca fortata a lui Leopold in jur de 1900) organizand sisteme ierarhice rasiale de exploatare — de pe urma carora Europa si in principal Imperiul Britanic si-a derivat masiv dezvoltarea (de ce e Anglia intre primele din lume in banking? de exemplu? sau primul exportator de educatie, si de ce e limba engleza limba cea mai raspandita?)- inclusiv dupa al doilea razboi mondial si in prezent, laolalta cu Statele Unite care a mostenit acest imperiul la mod informal dupa decolonizare (introdusa tot pentru ca devenise clar ca sistemul colonialist nu mai era profitabil). Chiar si daca vorbim numai de colonizare formala din secolul 16 pana in 1994 (caderea sistemului apartheid in Africa de Sud), fara a lua seama de cui apartin Insulele Canare (pe care Marocul a incercat sa le preia de la Spania in 2002 dar s-a intalnit cu flota spaniola) sau multele celelalte insule din Caraibe sau Pacific care apartin fie Frantei, fie Angliei (si fac parte din UE) fie SUA, nu este prea devreme sa ne gandim ca toate aceste problematici apartin numai trecutului si nu au o mare influenta in prezent, mai ales in felul in care albii se incadreaza ierarhic la nivel global? sau ca deja aceste problematici au fost rezolvate, adica le-am inteles sensul - si albii au reconstruit deja societatile, cultura si chiar identitatea lor intr-un mod care elimina violenta in prezent dar si violenta trecutului? dupa cum am spus, apreciez tema articolului, dar pentru un european din ce punct moral, se poate el lansa pe asa o tema, fara sa fi constituit in primul rand demersul ca si pe o analiza reflexiva a sinelui?

# 56 constantin on 28.01.07 at 2:06 am

treaba cu diferentele genetice intre rase trebuie dovedita prin cercetare stiintifica , dar spune -mi mie cine te finanteaza cand le pui pe masa o asemenea tema de cercetare , sa fii multumit daca nu te linseaza pe loc . esti bun de legat daca iti trece prin cap ca oamenii ar putea fii diferiti

# 55 Silviu on 28.01.07 at 1:34 am

Da la hockey de ce nu ajuta aceasta inzestrare genetica sau care-i treaba ca parca ar fi toti albi.

# 54 Polistu' on 28.01.07 at 1:31 am

Locuisc si eu in tara NBA-ului si intr-adevar unele chestiuni ma pun pe ganduri. Negrii au cerut prin Martin Luther King drepturi egale. Ei bine, la 4 decenii distantza ei au mai multe drepturi ca albii. Acum 2 ani in Detroit era sa iasa un nou scandal asemanator cu cel din ‘68 dar in directie opusa. Adica albii au sarit in sus can au constatat ca in Universitati sunt refuzati albi cu medii decente ca sa se faca loc negilor cu medii de rahat. Am prieteni americani care lucreaza volutari de Thanksgiving unde cara cate un curcan la familiile fara servici si cu multi copii. A se citii familii de negri. Cand ajung in fatza curtii ei sunt toti gramada in casa cu un Jaguar si un Cadillac Escalade in fatza pt ca la 8-9 copii ajutorul social e destul de consistent pt a le permite cumpararea unor astfel de mashini. Dar, bineinteles ca primesc curcanul gratis si merg cu acele mashini scumpe la cantina saracilor sa manace mancare pe gratis. Cine ii tine pe acestia de la munca. La mine la lucru e un procentaj de 95% albi. Dar sa nu se inteleaga ca cineva are ceva impotriva negrilor. Saptamanal vin cate 2 negrii de la agentia de temporari si dupa 2-3 saptamani trebuie sa plece pe motiv ca nu se prinde nimic de ei.
Este foarte interesant si in acelashi timp asemanator cu tiganii de la noi (sau chiar evreii) felul in care nu se mandresc cu propria denumire. “Negro” nu a fost bun ca se intelegea “sclav” desi ca orice roman stim ce inseamna “negro” in spaniola. Apoi au fost numiti “black” care mai nou nu prea le mai place si prefera “african-american”. In cativa ani sunt sigur ca vor protesta impotriva acestei denumiri si vor dori sa fie numiti “superior-race”.
A nu se intelege gresit. Nu am absolut nimic impotriva lor ca rasa. Am prieteni de culoare cu care ma contrazic de multe ori pe motiv ca nu vor sa inteleaga ca albii nu au nimic impotriva lor. Cand i-am intrebat daca li se pare ca am eu ceva cu ei mi-au spus ca eu nu-s “white” ca-s “imigrant”. Un alt negru mi-a spus-o direct in fatza “voi ne datorati multe”. Cand l-am intrebat “care noi” mi-a spus” voi, white people”. ce i-as putea eu datora lui ca am venit in America acum 7 ani si de atunci platesc taxe care folosesc guvernului american la plata ajutorului social catre negrii.
Cred ca daca negrii ar inceta sa mai arate cu degetul si si-ar vedea de treaba nu ar fi cu nimic sub albi.
Dupa marele concert Live 8 sa nascut o mare discutie la ce e de facut. Sa le stergem datoriile sau sa-i invetzam sa se gospodareasca. S-a demonstrat ca Nigeria are bogatii naturale net superioare Japoniei. Are clima mai blanda, n-are taifunuri si tsunami si populatia relativ egala. De ce Nigeria cere mila de la marile puteri in timp ce Japonia e una dintre aceste puteri?
Am totusi toata stima pt cei de culoare care ajung prin munca cinstita sa fie peste nivelul multor albi. Aici nu m refer la baschetbalisti, fotbalisti etc, ci la un foarte mic procent de populatie de culoare a Americii care si-au vazut de treaba si au reusit sa-si faca un rost in viatza.
Sa nu uitam ca si marile companii incerca sa mute productia in zone locuite de negrii. Tin foarte bine minte ideea lui Nissan de-a construi o fabrica in statul Mississippi. Ce-a iesit de-acolo? Mashinile cu cele mai mari probleme tehnice de pe piatza americana.
Asta e.
Albii sunt aratati cu degetul si sunt considerati rasisti daca nu ignora total problema, iar daca o ignora ajung ei sclavii negrilor intr-un regim care-i favorizeaza tot mai mult pe cei din urma.

# 53 The Coach on 28.01.07 at 1:12 am

georgica Says:
January 27th, 2007 at 11:04 pm
“Am totusi o singura precizare, observ ca un cititor lauda excesiv poparul evreu, in dauna negrilor, vreau sa ii amintesc ca evreii autentici nu prea sunt albi, dimpotriva tenul lor e masliniu, daca nu chiar mai inchis, astia roscati…. sunt prin europa si america”.
De laudat ? Nu,recunosc ca la basket cu fair-play,ca ce e al evreilor e de mult pus deopartein probleme mai ales de administratie si nu numai.Ca evrei au tenul masliniu ? Uitativa la Bill Gates,Warren Buffet,David Stern(NBA),Gary Bettman(NHL),Mark Cuban(ex -Yahoo Owner),Jeryy Krause(Chicago Bulls Owner),Mark Spitz,etc,etc.Daca nu stiti uitati-va la Seinfeld si David Letterman !
Intentia mea e de a diferentia ce e bun si mai putin bun la anumiti oameni de o anumita natura !
DA,precizez fiecare are anumite calitati care il ajuta sau nu sa isi indeplineasca rolul mai bine sau mai putin bine intr-un anumit sistem social,economic,educational.
As vrea si eu sa vad ca dispar diferentieri, dar de fapt nu dispar se acutizeaza datorita propriei iresponsabilitati educationale.
Repet,exceptiile confirma regula !
P.S.Si totusi exemplul cu jocul de sah nu va da niste raspunsuri clare ? Poate ca si acolo ma poate acuza vreunul ca joc cu “albele” si “negrele” sunt discriminate !
JEWISH WORLD CHESS CHAMPIONS, 1886-2000*
(54% of world champions)
Wilhelm Steinitz (1886-1894)
Emanuel Lasker (1894-1921)
Mikhail Botvinnik (1948-1957, 1958-1960, 1961-1963)
Vasily Smyslov 1 (1957-1958)
Mikhail Tal (1960-1961)
Robert (Bobby) Fischer 2 (1972-1975)
*JEWS RANKED AMONG THE 64 STRONGEST CHESS PLAYERS OF ALL TIME* (45% of strongest players)
Garry Kasparov 1 [1]
Robert (Bobby) Fischer 2 [3]
Mikhail Botvinnik [4]
Emanuel Lasker [6]
Viktor Korchnoi 3 [7]
Vasily Smyslov 4 [9]
Lev Polugaevsky [12]
Efim Geller [13]
Mikhail Tal [14]
Leonid Stein [15]
David Bronstein [17]
Isaak Boleslavsky [20]
Samuel Reshevsky [22]
Yuri Averbakh [25]
Semyon Furman [26]
Alexander Belyavsky [27]
Mark Taimanov [30]
Salomon Flohr [33]
Miguel Najdorf [35]
László Szabó [36]
Reuben Fine [38]
Akiba Rubinstein [44]
Wilhelm Steinitz [47]
Ossip Bernstein [49]
Aron Nimzowitsch [50]
Siegbert Tarrasch [53]
Rudolph Charousek [58]
David Janowski [61]
Johannes Zukertort [64]
JEWISH CHESS PLAYERS
SHORT LIST
Semyon Alapin
Yuri Averbakh
Alexander Belyavsky 2
Ossip Bernstein
Arthur Bisguier
Isaak Boleslavsky
Mikhail Botvinnik
David Bronstein
Rudolph Charousek
Reuben Fine
Robert (Bobby) Fischer 7
Salo Flohr
Semyon Furman
Efim Geller
David Janowski
Garry Kasparov 9
Ignatz von Kolisch
George Koltanowski
Viktor Korchnoi 10
Emanuel Lasker
Andrei Lilienthal
Miguel Najdorf
Aron Nimzowitsch
Judit Polgar
Lev Polugaevsky
Samuel Reshevsky
Richard Réti
Akiba Rubinstein
Vasily Smyslov 12
Rudolf Spielmann
Leonid Stein
Wilhelm Steinitz
Peter Svidler 2
László Szabó 1,19
Mark Taimanov
Mikhail Tal
Siegbert Tarrasch
Saviely Tartakover
Simon Winawer
Johannes Zukertort 16
etc,etc.ca se plictiseste omul de un sport pur de gandire !

# 52 Stelistu on 27.01.07 at 11:57 pm

Este un articol care respecta adevarul. As fi zis ca este un articol , nici prea bun, dar nici nu prea slab. Vazand insa ce efect a avut asupra cititorilor, nu mai pot decat sa-l felicit pe autor, pt ca jurnalistul asta trebuie sa faca, sa starneasca reactii, sa-i faca pe oameni sa vobeasca despre subiectul abordat in articol, sa expuna REALITATEA.
Se pare ca acest articol a trecut cu brio acest examen

PS Robertinho, cand te intrebi ce are rap-ul in comun cu violentza, ar trebui sa-ti fi pus in prealabil intrebarea: Inteleg eu ce “vorbe” graiesc “artistii”? Pt ca eu unul ma indoiesc ca intelegi o limba, ca sa-i spun asa, folosita si deci inteleasa doar de un procent foarte mic din populatie.

# 51 farist on 27.01.07 at 11:32 pm

cioroii sunt cei mai buni in sporturile bazate aproape exclusiv pe travaliu; in cele care necesita si putina inteligenta sunt in cel mai bun caz mediocri; asta e gena. In rest… care-i rostu articolului? e chiar de kkt

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.